21171
LCD - Plazma
  • partizan182
    Bound játék term, iszonyatosan kemény mind Oleden mind VR-ban (mondjuk az is oled...). Megnéztem ips monitoron is, úgy meg szarvót. Na erre varrj gombot.
  • Zephyr Retiring
    Mi van: időközben te is felcsaptál telemarketingesnek? :D
    Ha a C6 tetszik, akkor legalább azt reklámozd már :P
    Csak aztán úgy ne járj, mint az az egykori SG-s kolléga, aki végül sakk-mattot adott önmagának egy figyelmetlen kijelenésével ugyanis..

a Bound játék inkább való egy ips moncsira, mintsem egy oled tévére,
    a Bound film pedig mivel erősen 18-as karikás, marhára nem való egy "jánynak". Inkább egy erősebb idegzetű felnőttnek, de az is lehetséges, hogy én vagyok csak maradi és lassan kimegyek már a divatból :D
  • ItaloMucsacso70
    Én maradok a C6-nál de Irány a bolt!
    Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2017.07.09. 14:39:02
  • Zephyr Retiring
    Persze vágom. De hát egy tévénél meg ugye alap a DVB-C tuner is,
    illetve az általa fogható tévécsatornák műsorai, amit meg helyből elutasítasz.

Csak erre reagáltam:
    ".. 55ös oled helyett a 24es ips moncsin folytatnánk a Bound-ot.."
    Igaz, nem jelezted a filmről, vagy a játékról van szó..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.08. 20:45:18
  • partizan182
    Monitorom nekem is ips, sőt a tabletem meg telefonom is. Mind fasza, közös bennük hogy világosban használjuk őket, így a kontraszt tökmindegy. De pl este az ágyban kiveri a szemem az Ipad feketéje szal nem 100% ideális.

Tévékről beszélünk.
  • Zephyr Retiring
    Nyertem volna? Sajnos még kettesem se lett, viszont..

.. ne rám orrolj amiatt, hogy 2017 legjobb gamer monitorjai közt 5 IPS kijelzős is szerepel
  • partizan182
    Te, győztél IPS for life, remélem egyszer én is megvilágosulok. És teszteltem, tényleg gyermeteg tévén játszani, jányomat megkérdeztem még lenne ha holnaptól az 55ös oled helyett a 24es ips moncsin folytatnánk a Bound-ot, úgy nézett rám mint egy hülyére.
  • Zephyr Retiring
    Látod, ez is egyfajta életkép amit festesz magadról. Neked egy tv-n a játék a fontosabb, nem a tv adások.
    Bár aki kicsit igényesebb, az marad a monitornál játék célra, hagy ne ecseteljem miért is.
    De ahogy írtad is, ez preferencia függő, bár magát a szót inkább a marketing területén használják. Ettől még értem mire céloztál :)

A korábbi kérdésem a tv-zési szokásokról pedig némi cinizmussal párosult. A helyes kérdés részemről inkább az lett volna, ki mire szeretné használni az új tévét? :)
    Amúgy számomra egyértelmű, hogy csak öregíted magad (bár feleslegesen) mert a szavaiddal úgyis mindig elárulod magad..
    Ha nem huszonéves vagy, akkor meg legalábbis pontosan úgy gondolkozol, mint az a korosztály.

De megértem én, hogy nem lehetünk mind egyformák. Én elfogadom, hogy neked más dolgok fontosak egy tévén, de neked is ideje lenne elfogadni, hogy másoknak meg más dolgok fontosak.
    Ha ez nem sikerül, akkor idővel mivel csak magadat bosszantod (pl. azzal, hogy másoknak nem fontos az oled) senkinek sem teszel jót..

U.i: ha pedig mégis tévednék, és idősebb vagy 15-20 évvel mint gondoltam, akkor lassan ideje lenne felnőni nem gondolod? :D
  • partizan182
    Fald LCD >>> Edge lit LCD, én erről beszélek. Nyilván 200-300k és alatti árkategóriában nincs alternatívája az LCD-nek, sajnos a piac így alakult. Monitoron meg dolgozni kell, nem játszani, én a kanapégaming híve voltam mindig is, de ez is preferencia függő.

Tévéadás: egyszer azt kérdezed hogy a szórakoztató appokkal/forrásokkal szénnészaturált piacon ugyan ki néz még tévét. Aztán azt írod hogy kb mindenki. Mostakkr hogy vanez?
  • Zephyr Retiring
    A képminőség hogy jön ide?
    Vagy az, hogy egyesek beérik a crt-vel?
    Akár tetszik akár nem, még manapság is legtöbbünk tv adás nézése miatt akar tv-t venni.
    Ha játszani akarnak, arra ott a monitor, ha meg házimozizni, arra meg ott a projektor.
    Mármint azoknak akiknek telik rá.
    Az általad hulladéknak titulált edge led szerintem jó alternatíva lehet azoknak, akik lecserélnék a régi crt-t valami szebb képminőségű tv adás nézésére is alkalmas tetyóra.
    Persze felőlem maradhatnak is a crt-nél ha akarnak, nekem ugyan nem oszt, nem szoroz :)
    Én csak annyit tapasztalok mindebből, hogy már kábelen keresztül nézek tv-t, amelyik csatit lehet azt HD-ben is akár, de mivel plazmám van, nálam még a nem HD-ben tolt "kanálisok" képe is első osztályú :P
    Ha meg 1080p-s tartalom kerül lejátszásra rajta keresztül, a tűéles kép szinte már megvágja a retinámat :D
  • partizan182
    Egy-két évtizedet dobj rá nyugodtan, Orion megvan, kétcsatorna megvan, telepen nekünk volt először videónk, azon keresztül volt először távirányítónk. 286-os gépről álmodoztam kiskoromban, nálunk csak videoton TVC volt, kazettás töltővel ahogy kell. Jóatyám mindig mondogatta hogy veszünk egyszer bele még 16kb RAM-ot, de végül sose lett belőle semmi.

Edge-led pedig már akkor szar volt mikor kitalálták, képminőséget beáldozni a design (vékonyság) oltárán, ez ilyen millennial dolog nekem, nem nagyon tudok vele azonosulni. Aki 2017-ben beéri a CRT-vel meg analóg adással annak gondolom teljesen irreleváns a képminőség, ami nem baj, de nem tudom hogy jön ide.

@Peti: semmi baj ezzel, nyilván mindenki ismeri a határait, itt inkább arról van szó hogy tévéadásra felesleges high end tévét venni (és vica versa, ha már fasza tévéd van azt nem mónikasóval érdemes hajtani).
  • peti79
    Lehet, hogy tudnak az Oledről, csak sajnálnak kiadni 5-600 ezret egy tv-ért. Van az a határ, ami fölött már átverésnek érzi az ember az árcímkét. Nézd meg pl. a számítástechnikát. Azért mert a "gamer" szót odabiggyesztik, máris 3-4 szeres az ára a terméknek. De ez csak a személyes véleményem, nem akarok vitát generálni.
  • Zephyr Retiring
    Csak tipp, mert nem tudom a korodat, de úgy sejtem a húszas éveidben járhatsz valahol.
    Ha igazam van, azt csak amiatt sajnálom, hogy még aligha éltél meg sokmindent, míg az én generációm meg már túl van olyanokon mint a fekete fehér tévék és monochrome kijelzős 286-os procis net nélküli asztali monstrumok :D
    Mi már akkor imára kulcsoltuk a kezünket, amikor valahonnét kéz alól sikerült beszerezni egy SZÍNES tévét, ami még távirányítós sem volt gyárilag :)
    Aztán jöhetett egy olyan Videoton, ami már végre távvezérléssel működött, de csak az alapfogalmak voltak meg, ki-be kapcsolás, csatorna léptetése, hangerő, fényerőszabályzó, kontraszt és szín tónus :P
    Az én generációm, ki sem ejtene olyasmit a száján hogy "kukás edge-led"..
    Mai napig vannak olyan ismerőseim, akik beérik egy natúr 72 cm-es crt-vel, amin egy kompakt házimozi van, meg valamelyik műholdas tv csatorna analóg set top boxa oszt cső :)

Ti (vagyis a huszonévesek) ezekből kimaradtatok és emiatt más szemmel láttok mindent. A titeket követő generációnak meg alap lesz a 4K dts HD hangzással. Hogy marad e az oled, vagy az ips fejlesztésére szánnak majd időt és energiát, majd az is kiderül egyszer..
  • partizan182
    Az a vicc, hogy még az én korosztályomból is megdöbbentően sokan (néznek tévét), persze mindig jönnek a kifogások hogy csak háttérzajnak meghogy csak diszkoverit.

Egy közös azért van bennük: mind kukás edge-leddel tolja, lehetőleg dinamikus módban, ordenáré képpel. Szal igen, nekik az Oled létezéséről sincs tudomásuk.
  • Zephyr Retiring
    Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy mobiltelefon..
    Mindenki csodálta, kinek lett imádta, lehetett vele ismerősökkel és hivatalos szervekkel is beszélgetni. Aztán megindult a fejlődés. Jött az sms, majd követte az mms. Aztán lett wap is, végül kapott egy komolyabb hardvert és egy szoftvert is. Ma ott tartunk, hogy a mobiljainkat már csak elvétve használjuk fizetős, percdíjas telefonálgatásra. Egynémely mai műszer komolyabb hardverrel rendelkezik, mint az üzleti laptopom :D
    Most ugyanezt a mesét gondold végig marok telefon helyett, televízió készülékkel..
    És arra felelj nekem, ki használ manapság egy tévét tévéadások megtekintésére? :D
  • partizan182
    Oled kontrasztja könyörög azért hogy 2.4-es gammán hajtsd, mélyebb árnyékokat kapsz, teltebb színeket, jobban lemászik a képernyőről a kép. 2.2 nappalra való amikor fényárban úszik a szoba, olyankor nem minőségre mész hanem hogy látszódjon rendesen a kép.

Őszintén megmondom fel sem merült bennem hogy valaki Oleden konkrétan tévéadást nézzen...
  • Zephyr Retiring
    Tényleg szőrszálhasogató :P
    Persze kérdés, hogy kinek mi a jó.
    Egy átlagosan napi 2-3 órán át tévéző muki amúgy sem fog ilyesmivel foglalkozni. Csak meglesi a sporthíreket, esetleg még ha akad olyasmi műsor, keres valami nézhető filmet oszt ennyi..
    Az, hogy egy tévé milyen laggal bír, hány hertzen pörög, vagy hogy milyen felbontásban nézhető, legfeljebb csak párunkat érdekelhet :)
    Ezt a pazarlásos véleményedet kifejthetnéd részletesebben is majd. Átfutmám, mert érdekel mi is ütött szöget a fejedben.
    Ez mondjuk elég furán hangzik tőlem így :D
  • partizan182
    Jah, B6 best buy, mondjuk a Pana es a Philips oled is jobb nála ( a cikk írásakor a B7 még nem nagyon volt elérhető), de ez már szőrszálhasogatás :)

Kommenbe írt kalibrációt, hát 2.2-es gammán hajtani egy Oledet, szégyen és pazarlás... :)
  • Zephyr Retiring
    Esti vidámság: A legjobb TV-t keresed? Megtaláltuk!
  • partizan182
  • Borg
    Röhej.
  • partizan182
    Reggeli vidámság: Hogyan gyógyítsuk meg a Samsung Q7 fényerejét?

Aki nem követte a "drámát" a Samsung új, kamu QLED sorozatának legalsó tagja a Q7 fényerő "gondokkal" küszködött néhány tesztben (min 1000 nitet tudnia kellene, de olyan 700-nál megállt a mérő sokaknál). Már vagy 2 hónapja megy a fejvakarás meg a flém, Samu defense force minent bevetett: szarul mértek, véletlen hibás panelt vettek (2x), majd az új firmware megoldja stb.

A fenti video végre lezárja a témát, kiderült hogy hulladék az összeszerelési minőség (hello leváló KS7000 hátlapok), szállítás közben a LED fényét eloszlató diffúzor lapok elmozdulnak, ezért csökken a fényerő. A hiba gyógyítása egyszerre mókás és rémisztő. Tanulság: ha Q7-et veszel ne vidd ki a Samu gyárának raktárából :)

Mindez egy 700 ezres tévén (55 coll). Röhely.
  • Zephyr Retiring
    Kellemes pihenést :)
    Másnap, az ember sokmindent másként láthat..
    Amúgy jómagam is sokat és sokmindenről filozofálgattam már.
    Nem érdemes nagyon mélyre menni semmiben, mert egy idő után már azon fogsz merengeni, hogy igazából semmi sem fontos azon dolgok közül, amiket addig annak hittél :P
  • partizan182
    Akko legyen, 24hz az aranymetszet, evolúciós előny, legjobb a szemnek és a léleknek, ezen ugyan nem fogunk összeveszni. Hogy miért nem 23 vagy 25 azon a filozófusok a mai napig vitatkoznak. (24p egy digitális jelszabvány, hogy mi köze a harmincas évek mozizásához eltöprengek elalvás előtt, hátha megvilágosodom)
  • Zephyr Retiring
    Ez most 3 állítás tőled és egy idézet tőlem.
    ismét érdekes vizekre eveztünk, mert a 3 állításodból egyikkel sem tudok egyet érteni, sorry.
    Önszorgalmi olvasnivaló: Mi az a 24p, és mire jó?
    (jövő hónapban lesz épp tíz éves a cikk róla)
  • partizan182
    24p-nek nincs nagyon analógja, talán a qwerty billentyűzet kiosztás amit direkt úgy alkottak meg hogy a lehető leglassabban lehessen rajta gépelni, de mindenki megszokta, ezt használjuk.

"Valaha ugyanezeket az elveket követve megfigyelték, hogy az emberi szem által közvetített képeket az agy legkellemesebben akkor tudja követni, ha 24 képkockát érzékel másodpercenként."

Sajnos ilyen nem volt, kizárólag költséghatékonysági okokból lett 24, ha mehettek volna lejjebb, megtették volna. Ha fogsz egy csecsemőt és 10 éves koráig csak 60 fps mozgóképet mutatsz neki sikítva rohanna ki a szobából egy filmanyag láttán.

IPS téma: azér' a 65%-os fénysűrűségkontraszt már gyanús volt :) (ha a 4:2:0 chroma subsampling koncepciója nincs meg érdemes utána olvasni, én ledöbbentem hogy mennyi színinfomrációt ki lehet hagyni a képből úgy, hogy észre se veszed a különbséget)
  • Zephyr Retiring
    Igen? Ez érdekes..
    A többi műszaki szaki elég csendben van ilyenkor :P

Most vagy ők is úgy vélik hogy csak vicceltem, vagy már maguk sem tudják mit gondoljanak erről a fránya ips panelról :D

Hogy vicceltem-e vagy sem, azt egyelőre még nem fedem fel...
    De a jövőben mindenre fény derül.
    Ismétlem: mindenre. :)
  • Zephyr Retiring
    Ez a téma egy kicsit olyan, mint a hangok világában..
    Képzeld el, hogy a 24 képkocka/másodperc, az az audió CD.
    A legtöbben ebben a minőségben szeretnek zenét hallgatni és ennyi a lényeg.
    Ott is vannak akik a HD felbontású hangokra esküsznek, míg mások meg beérik egy 320-as bitrátájú MP3 fájlal. Ott sem érdemes ebben jobban elmerülni, hiszen az audió CD pont az emberi hallástartomámy skáláján mozog.
    Valaha ugyanezeket az elveket követve megfigyelték, hogy az emberi szem által közvetített képeket az agy legkellemesebben akkor tudja követni, ha 24 képkockát érzékel másodpercenként.
    Lehet különbségeket tenni, érzékelni és értékelni is, csak felesleges.
    A képfrissítési frekvencia pedig egy másik kérdéskör már...
  • partizan182
    A vicc az hogy objektíven a HFR jobb. Mindenben: folyamatosabb, tisztább, élesebb. Viszont a nép az elmúlt 100+ évben hozzászokott a 24 frém érzéséhez a moziban, iszonyatosan fura érzés nagyobb frémmel filmet nézni.

Van akinek csak "gagyinak" tűnik (mint egy szappanopera), van aki fiztikailag hányingert kap. Semmi racionális magyarázat nincs rá, egyszerűen társadalmilag hozzászoktunk a 24 hz-hez.

Tévé ipar egyébként jó dolgokok pörög: nagyobb színtér, nagyobb fényerő, alacsonyabb input lag, variábilis frissítés (kb mint a G-sync), HFR.
  • repvez
    A felsoroltak csak példák voltak , de biztos lenne még mit fejleszteni ha nem ilyen konvertálásra kellene forditani a fejlesztést.Amióta megvolt ez a nagy digitális átálás, már megoldották volna a nagyobb sávszéllel okozott gondokat is.
    Nem tudom ilyen opciokat bekapcsolni és kipróbálni, mert még csak egy ezeréves 32"os samsung HD ready TV-m van .Egyenlöre csak nézegetem az ujakat, de mindig lebeszélem magam a váltásról, mert szinte nem is nézem, max az F1et nézem rajta .

Az emlitett hobbyt filmet nem láttam 48ban, de nem tudom hogy mit változtat azon ha a felvétel és a lejátszás is azonos sebességen megy, azt el tudom képzelni ahogy a leirásban is volt, hogy az eredetihez képest gyorsitanak a lejátszásnál az rosszul néz ki, de ha minden egységes abban mi a rossz?

• partizan182
    Mostanában jön a HFR (high frame rate) adások tesztje a fejlettebb országokban, de ez inkább sport-közvetítéseknél lesz használva. Az egyik gond az hogy a 24/25/30 hz-hez képest 2x akkora sávszélesség / tárhely kell, műsorszórásban ez nagy kihívás.

A másik hogy a nép nem nagyon szereti, Hobbit 2 48 fps verzióját mindenki fikázta, Ang Lee új filmje 120(!!) fps-el forgott, aki látta azt mondja gyönyörű de nézhetetlen. Told maxra a Motion processinget a tévéden és próbálj meg egy filmet így végignézni: van akit nem zavar az iszonyatos szappanopera-effekt, de a legtöbbek falnak mennek tőle, HFR pont ugyanezt csinálja. Egy teljes generációnak kell only-60fps kontenten felnőnie hogy ez változzon.

Nagyobb kontraszt alatt nem tudom mit vársz, Oledek tudják a végtelent, igazi Qled is ilyen lesz várhatóan, ennek fölé nagyon nem lehet menni. Felbontás oldalon már a 4k is túl sok 60" alatt.
  • repvez
    igen ezt régebben olvastam, de akkor sem értem, hogy miért kell ennyire megbonyolítani a dolgokat és lépnek túl a múlt századi technológián és állnának át egységesen 60hz-re mind a film felvételénél mind a lejátszásnál.
    Így egy csomó felesleges hibaforrást és dolgot kizárhatnának, mindenki egységesen ugyan azt látná a moziban és otthon is. Sokkal egyszerűbb készülékek lennének esetleg a fennmaradó erőforrásokat a tényleg fontos újításokra lehetne fordítani, a jobb kontrasztra vagy a nagyobb felbontásra.
  • partizan182
    Lal, elértem a végére, IPS-nél esett le hogy humor.
  • Zephyr Retiring
    Unatkozóknak egy kis nosztalgia olvasnivaló: 2015 legjobb tévéi. (katt)
  • Zephyr Retiring
    Amivel én szemezgetek, ott a DTS alap, 4K-n is pixelhű megjelenítést ad (4K 30p-ig), tru-4K engine,
    real cinema 24p alap, UCI 900 Hz, fénysűrűségkontraszt 65%, és csak 108 wattot zabál 55"-lal..
    Nektek persze nem javaslom, mert ez "csak" egy szimpla UHD IPS panel..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.04. 21:29:03
  • partizan182
    Annyira nem nyilván, én Oledem pl nem tudja (reverse pulldownt), át kell állítanom kézzel a jelet 24 hz-re ha helyes kandenciát akarok filmeknél. Ráadásul PCvel használom, 24p-ben nem hajlandó teljes 4:4:4 chromát küldeni csak 4:2:0-t, gyakran emiatt hagyom is a francba, MadVR elég jó munkát végez a saját 24->60hz skálázásával.
  • Zephyr Retiring
    Nyilván. Mármint ha minden egyéb feltétel is adott (forrásanyag, lejátszó..)
    Viszont az még a plazmán is látszik, hogy kib@szottul pöpec így nézni 24p-ben rögzített mozifilmet
  • partizan182
    Nagyon fain összefoglaló, azóta annyi történt hogy egyre több tv tudja már a 2:3 reverse pulldown-t, konkrétan felismeri hogy a 60hz-es jelben 24 fps anyag van "elrejtve", és szépen "visszaegyengeti". Nyilván csak 120hz panellal lehetséges.
  • Zephyr Retiring
    Erre válaszként az egyik legjobban elmagyarázott cikk még 9 éve megíródott spiderman tollából.. (katt)

Ha elolvastad, nézz be a spoiler alá is..(előre is bocs a tré fotóképminőségért, de nem az a lényeg)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Szóval mint a cikkben is említették, nem árt ha a tv kezeli a 24 Hz-et.. 2 kép van, görgess lejjebb is..
    Az LG-ken van egy "info" gomb, amivel ez a menü előhívható:

• partizan182
    Az megvan ugye h a sorfelbontást 24hz jellel mérik?

60 fps esetén nincs releváns különbség, sose volt.

Input lagot ne keverd a válaszidővel, két külön dolog. Rtings jutub csatornán van egy egész jó 5-reszes gyorstalpaló motion témában, erdemes meglesni.