21171
LCD - Plazma
  • DonnieBrasco
    Magára valamit is adó ember évek óra nem vesz a Samsungtól SEMMIT.

DB
  • arty
    80-120 cm - csirkehálósabb, mint egy lcd? :/
    DX750 tippet köszi! őrület, hogy ez még a digital foundryn se kapott nagyobb hírverést, vagy akár egy külön epizódot youtuben....

--

Borg: zizgés-tápzugás nem probléma. csak a tévé hátuljához hajolva hallható, nem para.
    használtam már próbaképp böngészésre, félórát ment ablakban a fehér chrome.... volt ghosting, szürke képen sokáig látszott, de szépen lassan elmult és pl játék közben nem láttam. betük is okésak, ha nincs bekapcsolva élesítés.
    (g30 tudja mozgatni a képet, h ne égjen be, ez inkább zavaró néha, ahogy a startmenü elmászik :D de elfogadom, ezzel együtt tudok élni.)

milyen más trükkök vannak még?
    néha fehérmosni?
  • Borg
    Pár egyszerű trükkel simán el lehet kerülni a plazma beégést :) Bár azért nyilván a G30-nál még nagyobb figyelmet kell erre fordítani. Ami ott inkább érdekes lehet, az a zizegés, tápzúgás (világos tartalomnál) meg a betűkontúrok. Próbáltad már PC-re kötve?
  • partizan182
    Néhány Pana (pl DX 750) tud 1:1 (illetve ugye 4:1) pixel-mappinget 1080 forrásból (Nearest neighbour scaling). Én is pont ezért húztam be tavaly a FHD-t mert befostam hogy a már akkor régi modell az utolsó ilyen és csak 4k Oled marad :)
  • partizan182
    Ja, ha csak ez a félelem akkor engedd el, nem veszed észre a hajlítást, nem tozít semmit, SOKKAL lágyabb az ív mint pl a Samsungokon.

Akárki eddig nálunk volt vagy:

- észre se vette hogy a TV hajlított
    - észrevette és közölte hogy jaa, hát ő még csak samsungban látott ilyet, ott utálta, ez tényleg nem feltűnő

Fényerő egyébként full rendben van ha nem 100% fehér slide-ot bámulsz.
    Milyen közelről néznéd? 2 méternél közelebbről ugyanis még látszik a szúnyogháló effect, ez dealbreaker lehet.

SJ850 IPS coating: semmivel se jobb mint az átlag, oled/qled antiglare földbe döngöli. Ráadásul semi-gloss, azaz kevésbé intenzív a csillanás, cserébe diffúzálja a fényt, ezzel konkrétan csökken a kontraszt.
  • arty
    és hogy miért akarok fhd-n maradni?

ezért:

bár a 4k képre 4x PONT ráférne a 1080p kép (pc, konzol játékok), 9x a 720p kép (előző konzolgen játékai), 64x a 480p, s mindez 1:1 pixelmapping melletti überélességgel, de neeeeeeeeem, a seggparaszt kijelzőgyárosok erre nem adnak lehetőséget, ők varázsolnak, mer az lesz a tuti! szkéleli kell!! :(

hát, a képen látni mekkora tuti egy lcd-n.... NEM akarok ilyet nézni :(

Utoljára szerkesztette: arty, 2017.08.02. 11:02:38
  • arty
    az ABL nem érdekel, elviselném amikor ablakozok, csarébe a kontrasztért... :)
    ill. a plazmám se süti ki a szemem fényerőben , az lcd mellett mégis olyan rajta játszani, hogy legszivesebben alaszkába küldeném a családot félévre, h ujrajátszhassak mindent .... :D

(csak az a hajlítottság :///// )
    Utoljára szerkesztette: arty, 2017.08.02. 10:53:19
  • arty
    most igen ;)
    ennyiért ips-t, naneem. lehet h a mért 1000:1 kicsit jobb, mint amit a szám sugall, de mennyivel lehet TÉNYLEG jobb? ;)
    áhh...

én egyébként ellennék a 40ms input laggal egy oled esetén, nem vagyok prógémer.
    talán a mostani samsungom se jobb .... (46b550)

---

most amugy azon agyalok, h az 50g30at behúzom monitornak (bátor lépés, mert ghosting azé tud lenni .... de be nem ég elvileg), a nappali tévéje pedig valami nagyobb fosi-lcd lesz.
    Utoljára szerkesztette: arty, 2017.08.02. 10:48:58
  • partizan182
    41ms az még mindig, input lag kizárólag gamingnél számít. Monitornak én sem ezt javasolnám elsőre, de nem emiatt.

Followup kérdés: progémingen kívül mire nem elég a 41ms?
  • Zephyr Retiring
    Dehogynem. Csak ezt valahogy néha páran elfelejtik..
  • Zephyr Retiring
    Én már régóta hajtogatom burkoltan, hogy nem csak a kontraszt a fő, de a kutyát sem érdekli itt
  • Borg
    Én kérek újfent elnézést, hogy nem egy 45-55ms-os TV-t ajánlottam neki monitornak.
    De biztos igazatok van benne, hogy csak a kontraszt számít ezen a területen.
  • ItaloMucsacso70
    És, mi a probléma azzal hogy akciós?
    Nem akkor kell venni valamit amikor megéri?
  • partizan182
    Az átlagár április óta 400k alatt van, nem igazi akciók ezek csak a nép szereti a -20% feliratot. Lényeg hogy van, haver pont 3-4 hete vett eDigitalnál ilyen modellt, 370-et fizetett érte. Bestbuy.

Lol, nézem a 390 ezres "kategória" győztese az 55SJ850 alapára 540k, 27%-os akcióban van most 390-ért Edigitalban. De vegyétek vigyétek, jóaz.
  • Borg
    Akcióban persze.
  • ItaloMucsacso70
    "Márpedig 400 alatt nincs OLED. Sőt."
    Vagy mégis?
    Ezért az árért messze a legjobb vétel.
    Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2017.08.01. 16:04:00
  • partizan182
    Tudom, tudom, földön fekvőbe nem illik belerúgni, de ebben az esetben a földön fekvő egy multimilliárdos bevételű tech óriás túlárazott, alulteljesítő, hazug elnevezésű, átverős csúcsmodellje, talán megérdemli.

Samsung Q9 review

Néhány highlight:

- 700 nit kalibrált csúcsfény valós anyagban (2000-et hazudtak)
    - Kikapcsolhatatlan local dimming
    - Emiatt az összes szélesvásznú anyag teteje/alja "koszos" (fekete sávokat próbálja sötétíteni de beleharap a kép tetejébe)
    - Jókis Samsungos mikrorángatások jelenetváltásnál
    - Kikapcsolhatatlan PWM movie módban
    - Legdurvább vertikális banding amit csúcstévén láttak
    - Ugyanolyan fos betekintési szög mint eddig
    - HDR esetén bezuhanó kontraszt ( 0.17 cd/m2 a fekete ilyenkor, ez IPS szint könyörgöm)

Mindezért csak 2 millát kérnek. Emellett a IPS LG 400-ért best buy...
  • partizan182
    MLG Pro-gamingre a 15ms is sok, minden másra a 41ms is elég. eg910 még a Médiában is van, múltkor ott is 370 volt.

Na mindegy, ezen nem veszünk össze, kompromisszumos szükségmegoldásnak sokallom a 400 ezret, másra meg nagyon nem alkamas az IPS TV.
  • Borg
    Nyilván fasza tv az eg910, ha még kapni valahol egyáltalán, főleg 350 körüli áron.
    Csak épp a 44-53ms input lagja nem igazán rúg labdába monitorként, játékra, szemben az említett 15ms-os LCD-vel.
    Szal nem mindegy milyen kontextusba kell a TV, neki meg monitorként.
  • partizan182
    Lássuk be, a televízió ritkán munkaeszköz, annyira azért nem lehet rákényszerülni. Ahol 400k van, ott lesz 450 meg 500 is, lehet hogy pár hónap spórolás kell hozzá, de nem nagyságrendi a különbség.

Eg910 360-370k körül már/még elvihető, péppé alázza ezeket az IPS cuccokat. 550 körül már 4k modelleket szórnak. Sony XE900 se sokkal drágább (400-450k), égés föld az is. Ha egyik sem lenne opció inkább megvenném a legolcsóbb VA samut 150k-ért, egy centivel sem lesz roszabb a kép mint a 400 ezres IPS-en (sőt).
  • Borg
    Biztos mind igaz amit írsz, csakhogy ha valakinek 400 van TV-re, akkor az nem fog se 450-ért, se 750-ért, se semmi másért TV-t venni, ha egyszer rá van kényszerülve.
    Tehát továbbra is szükséges ársávonként meghatározni a lehető legjobb választásokat. Márpedig 400 alatt nincs OLED. Sőt.
  • partizan182
    Aza baj, hogy az ember nagyon megszokja a jót, mostanában a 4k Oled modellek áresését figyelve néha elbizonytalanodom, jól döntöttem-e tavaly mikor behúztam a FHD-t, nem-e kellett volna várni még pár évet, kibekkelni LCD-vel míg olcsó lesz a HDR. Merthát azért AKKORA szakadék csak nincs. Egy nagy francokat.

Úgy alakult tegnap, hogy (gyakorlatilag először) monitoron voltam kénytelen az esti filmezést (Twin Peaks + GOT + Rick&Morty) intézni mert a gyerkőcök elfoglalták a nappalit. Semmi extra, egy Dell 2217, home office-ba tökéletes, kb excel ment rajta eddig. Azt a kicseszett úristenit de gagyi volt a kép. Tejmázas feketék, dinamika teljes hiánya, halott színek, namondom rákeresek, biztos szarabb fajta IPS panel van benne, hát se, állítólag ez kifejezetten fasza, hozza a mai top 1300:1 kontrasztot.

Aki ezért a szintű képért 400 ezer Ft-ot ad az nem normális (elnézést mindenkitől akire ez igaz).
  • Zephyr Retiring
    Én néztem. Nekem tetszik
    Talán pont ő lesz majd a következő játékos idehaza egyszer..
  • Borg
    Ezt az LG-t nem nézted?
    Nyilván nem "forradalmi", de LCD-s foscsik között nem olyan rossz. 15ms input lagja van, és baromi jó a színhelyessége is. A kontraszt ugyan mérve semmivel sem jobb a többi IPS-nél, de állítólag érzésre jobb, mert nem csillan be. A 390ezres kategóriában nincs igazán jobb vétel.
  • partizan182
    Összes EG910 ugyanaz, csak US-ben EG9100-nak, EU-ban meg EG910v-nek hívják. Pici ív van benne, sokkal lágyabb mint a Samu, gyakorlatilag nem veszed észre, nem oszt nem szoroz. Ja, oled mércével elég régi, 2015 végi modell, B7 adná nagyon :)

Beégés Oleden az olyan mint a jeti, mindenki látta állítólag de bizonyíték nincs rá. Viccet félretéve AVS forumon van kb 3 tag akik 0-24 CNN-t futtattak rajta, náluk állítólag beégett az infócsík. Ghosting van egy kicsi ha sokáig kinn van nagy kontrasztú képrészlet, észrevenni csak tesztábrán lehet, 2-3 perc után onnan is eltűnik.

Monitornak, háát, attól függ mire használod. Nappaliba (filmre, játékra, jutubra) tökéletes, én is ezen gépelem ezeket a sorokat. Munkára/elsődleges monitornak nem használnám, igazából 2 okból:

- elég nagy a rés a pixelek közt, olyan 1,5 méterig látszik a szúnyogháló effekt. Ha irodai közelségben ülsz, ez nagyon zavaró lehet
    - ABL látványos amikor a Windows ablakokkal dolgozol (különösen mikor fullscreenre teszel egy siteot aminek fehér a háttere)

Samu idei felhozatala siralmas (MU=KU pepitában), sajnálom h beszart a tévéd, pont a legroszabbkor, kb ősszel lesznek leárazások :(
    Idei LCD bestbuy a Sony XE900, de az is 400 tájékán kezdődik, nonszensz hogy 250-300k körül nincs rendes tévé.
    Utoljára szerkesztette: partizan182, 2017.07.31. 21:43:54
  • arty
    áh, 450-500 már nem az én sávom, talán sose nem is lesz... :(
    de most biztos nem: most költöttem egy kisebb vagyont a pécére, s persze a samulcd is PONT ezután sz*rt be... (ez a monitorom...)

EG910 a sima, EG910V az ívelt? és ezekszerint ez ennyire "régi" modell?
    nem adod el és ülsz át egy B7-be? ;)))
    beégés/ghosting mennyire jellemző? monitornak mernéd ajánlani egyáltalán?

- qled-es Q széria átverés (az említett fényerő, stb), szánalmasan árazott (oled mellé/fölé - LOL!)
    - előző év ks7000 samuja kvázi már nem kapható (ks7500 ívelt moslék)
    - idei év mu7000-ese ugye a sztenderd csamcsung átbaszás kategória: a tavalyi ku6000 folytatása igazából!!!
    - a ku6000 mostanra PLS panelt kap, nem VA-t (anno a rivjúk a VA panelekkel mentek le, kapott sok csillagot, ajánlott vétel plecsnit, azok alapján "vennéd" éééééés: ÁTBASZNAK!)
    - az idei mu6000 szériával nem nagyon van tapasztalat... de lehet az meg a tavalyi 5000-es széria folytatása? ezektől a férgektől kitelik!

Szóval gáz van. Nagy gáz.
  • partizan182
    Lol, szülők már csak ilyenek :)

És igen, FHD, tekintettel arra hogy az esetek 80%-ban 720p vagy alatta anyaggal etetjük a 4k full felesleges lenne még pár évig (nekem spec utána is, ahogy írtam már most sem használjuk ki az összes pixelt). Egyedül a HDR hiányzik (PS4-ről lehetne küldeni olyat), de akko' már inkább bevárom a köv 2-3 évet egy ilyenre:

- 4k
    - HDMI 2.1
    - Rec 2020 színtér lefedve (ez mondjuk kétséges h sikerül-e)
    - 1000 nit csúcsfény

FHD-SDR-ben a 910 szinte megkülönbözhetetlen a C6-tól. Mind a kettő istenfasza.
  • ItaloMucsacso70
    Azt hittem neked 4K van?
    De mivel szüleimet is egy EG 910-re beszéltem rá két hete és azóta be is állítottam nekik azóta el vannak ájulva.
    Van összehasonlítási alapom otthoni körülmények között is.
    Bátran állíthatom hogy nem sok különbség van képileg az én C6-osomhoz képest.
    Persze FHD adásról beszélek.
    Szuper kis TV a 910-es is!

Próbáltam volna beállítani a 910-et a privid útmutatója alapján de nem engedtek hozzányúlni.
    Azt mondták a szülők hogy amit beállítottam annál szebbet elképzelni se tudnak szóval ne piszkáljam.
  • partizan182
    Tavaly év elején vettem FHD EG910-t, nem bírtam kivárni. Imádom nagyon.

Helyedben várnék ünnepekig, BF akcióban simán bekúszhat a B7/C7 ára 450-500 környékére (tán alá is), ennyiért a legfaszább.

• arty
    neked melyik oled van amugy?

agyalok, h inkább egy fhd oled, mint az idei 4ksuhádétévék.... (lg=ips, az nem játszik)
    pana elég lottó
    sony drága

szal ezért...
  • Zephyr Retiring
    Vice versa akart lenni, bocs. Szokom szokom új mobilom, néha melléütök, néha elhagyok még betűket.. :D
  • Zephyr Retiring
    Csak akkor, ha javítottál már valaha elektronikai ketyerét és van türelmed az ilyesmi javításokhoz.
    Egyébként meg beugrasz a legközelebbi elektronikai üzletbe és 1-2 ezerért már találhatsz hdmi elosztókat. Olyan is van már, ami háromfelé osztja a jelet vagy vica versa..
    A döntés a tiéd, de ne feledd: nem mindig a bátraké a szerencse :P
  • TomStorm
    Üdv.
    Beesett 2 HDMI bemenet már TV-n(fogalmam sincs miért,sosem erőltettem pedig) most csak a HDMI3 MHL maradt de kellenek az előzők.
    Ha én nekiállnék megszerelni az menne?
    Gondolom hátlapot le kell szedni és visszahúzni a bemeneteket?
  • partizan182
    Más: dübörög a QLED vonat, világsiker kéremszépen.

Vagy mégsem

30%-os árvágás USA-ban a teljes palettára, pár hónappal a megjelenést követően, ritkán lát ilyet az ember. A sok hüjének biztos nem kellett a fényerő meg a colour volume.
  • arty
    jaja, egyből látom, ha valamit elcsesztem

(persze korábban a kodi megoldotta magától, de a creatorsupdate+nvidiadriver fixek miatt jelenleg akadozás van. pontosabban má' nem, mert újrahúztam, hogy hátha, de nem volt idő bekonfigolni, mpchc meg kéznél volt)
  • partizan182
    +1 , MadVR a legjobb, ha nyomsz egy CTRL+J -t kirakja az összes statisztikát a képernyőre, ott mutatja a dropped frémeket is real time.
  • arty
    az én agyam a méretezések miatti-utáni enyhe sharpen hatásnak örül szvsz :D
    meg valahogy ezzel érzékelek legkevésbé frame-dropokat (24->24, 23.976->23.976, szal nem ezért van drop)
  • partizan182
    Az összes mozifilm 24hz (vagy 23.976, de az ugyanaz), szal leszedsz egy bármilyen 1080p rippet, az olyan lesz. Monitor tipikusan nem tud mit kezdeni a 24p forrással, ha 60hz-es a képernyő akkor ott mindig lesznek mikro-akadások.

Ha a mikroakadásokat akarod csekkolni monitoron akkor próbáld ki MadVR-ban Smooth Motion-al és anélkül is (Rendering menüpont alatt lesz), lehetőleg olyan anyagot ahol sok a kamera-svenk (kamera pásztázás).
  • repvez
    Tud valaki olyan letölthető demo anyagot ami 1080p 24 hz? most már én is megnézném , hogy mi a különbség?
    Bár lehet nem veszem észre, mert nincs 24p képes TV-m a PC-n lejátszva müködhet?
    Vagy ne is probálkozzak. Mi kell hozzá
  • partizan182
    Jobb gomb a videóra -> Filters -> MadVR.

Ott "Processing" mappa és "artifact removal" opció. Én mediumon használom, High-on már kicsit elmossa a részleteket.