21171
LCD - Plazma
  • patiang
    CIFU!!

Mégegyszer köszönöm részletes válaszod!

Nagyon sokat segítettél!
  • [NST]Cifu
    Hogy miért LCD? Nézzük:

LCD:

Pro: Abszolute semmi ghosting rövid távon, csak ha folyamatosan, hetekig, hónapokig van ugyanaz a kép a képernyőn, akkor lehet beégést látni. Olcsó kisebb méretekben (egyedül az LG gyárt 32" plazmát, de az is drágább, mint a vele egy kategóriás LCD TV-jük), általánosságban olcsóbb FullHD felbontásnál. Nincs foszforlag jelenség, a mai TV-k esetén szinte nem jellemző az észrevehető utánhúzás effekt.

Kontra: A fénybeszivárgás (bleeding), nem homogén fényerő a képernyőn, általában gyengébb fekete, olcsóbb modelleknél gyenge színvisszaadás, a kisebb felbontású forrásanyagok megjelenítése kritizálható.

Plazma:

Pro: Nagyon mély fekete elérhető (de ez csak a felső kategóriára jellemző), nagyon jó natív kontrasztarány, homogén fényerő. Olcsóbb 42"-os képátlótól felfele általában az azonos méretű és felbontású LCD TV-khez képest.

Kontra: Ghosting (ha hosszú ideig nem változik a kép (pl. logók, feliratok), akkor annak "lenyomata" egy időre ott marad a képernyőn, típustól függ, hogy melyik mennyire hajlamos, és milyen szinten a ghostingra), foszforlag (ez is erősen típusfüggő, sötét-világos gyors átmeneteknél "fénypászmát" húzhat), számítógépes monitornak kevésbé alkalmasak emiatt.

A plazma technológia jelenleg a végét járja a versenyben. Már tavaly is több LCD TV-t adtak el 40" és feletti méretben, mint plazmát. A nagy gyártók közül az LG és a Samsung is lassan kivonul a plazma piacról. Az LG már idén sem hozott ki FullHD felbontású plazmát, a Samsung ugyan kihozott az 5-ös szériában, de a felsőbb kategóriájú 6-osban (100Hz-es technológia, mozgás-interpolációs elektronika) már csak LCD-t. Egyedül a Panasonic maradt a plazma fronton úgymond.

Idén ősszel kerül piacra a Mitsubishi lézer-TV-je, és várhatóan jövőre kezd több gyártó is OLED TV-ket piacra dobni. Ugyan még ezek nem az átlagos vásárlók árkategóriája lesz, de pár éven belül leszivárog oda is várhatóan. Jelenleg csak a Panasonic az, aki komolyabban tervez hosszú távon a plazma technológiával...

Ettől függetlenül, ha TV-t akarsz venni, és a Pro/Kontra érveknél nálad többet nyom latba a plazma előnyei (homogén fényerő, azonos képátló/felbontás esetén olcsóbb), mint hátrányai, akkor nyugodtan vehetsz plazma TV-t is. A baj "annyi", hogy amit igazán érdemes megvenni, azok a Panasonic plazmái, de azok meg egy másik jellegű problémától szenvednek: Panasonic esetén nincs olyan képüzemmód, ami a 16:9-es képarányú TV-re széthúzza relative korrektül a 3:4-es képarányú TV képet. A Sony-nál van egy SMART nevű mód, a Samsungnál a Széles Nagyítás. A Panasonicnál a Zoom1 van, ami annyit tesz, hogy a képet annyira felnagyítja, hogy a kép két széle érintse a kijelző két oldalát, alul és felül pedig levágja kép széleit.
  • ramerone
    Nekem valahogy jobbnak tűnik az LCD, mint a Plazma.
    A Plazma TV-kell úgy hallottam, hogy sok a gond. Én is egy hónapja vettem egy LCD FULL HDTV-t. Nagyon megvagyok vele elégedve.
  • hellobello
    Szerintem is jobb az LCD szebb és élesebb a képe.
  • patiang
    CIFU!!

Tudom, hogy Te értesz a dologhoz. Épp ezért megkérdezném, hogy Te miért az LCD-ket preferálod főleg? Én főképp DVD, dvix-t, s hasonlókat néznék, és TV-t.
    Mi a véleményed?
    Köszi, köszi!!!!!
  • ramerone
    http://www.7up.hu/
    Nézzétek meg srácok ezt az oldalt, egész jó kis oldal, ahol többek között lehet nyerni egy IPod 16GB-os MP3 lejátszót és egy LG FULL HDTV-t !
  • [NST]Cifu
    Néha lehet 100e Ft-os akciókat kifogni, pl. Toshiba 32C3005-ös volt régebben, mostanság 32C3500, de ilyesmi akciókban vannak LG 32LC41/LC51 ill. Philips 32PFL3312-es TV-k is. Az a 6"-os, amivel nagyobbak, minden téren jobb választássá teszik a fentieket...
  • davidragon
    Ezt nézegettem, ez egész szimpatikus.
  • davidragon
    Sziasztok!
    A közeljövőben szeretnék venni valamilyen tv-t, ebben kérnék tanácsot tapasztaltabbaktól.
    Kb 100e-t szánok rá, de inkább kevesebbet. Használnám játékra is (xbox360). Egyéb különleges kívánságom nincsen.
    Szóval ki, mit ajánlana?
  • Silverford
    Köszöntem!
  • [NST]Cifu
    Egyik kedvenc szava járásom, hogy nem kell mindenben értelmet keresni.
  • Guer
    irigykedsz, mi?
  • PyRex
    lol már 659-esed van? azért beszarok rajtad, komolyan...
  • [NST]Cifu
    Erősen függ az adott modelltől. Egy 55cm-es CRT TV fogyasztása 80-120Watt között mozog, egy 86cm-es CRT TV fogyasztása 140-180 Watt között. A te TV-d max. 240Wattot fogyaszt, de ez függ attól, hogy milyen fényerőn használod (gondolom te sem 10-es fényerőn küldöd), ill. hogy be van-e kapcsolva az energiatakarékos üzemmód. Az enyém (LE-40A659) átlagosan 190-200Watt körül eszik, 5-ös fényerőn, energiatakarékosság nincs bekapcsolva, dinamikus kontraszt közepesen. A Sony W4000-es 40"-os méretben még ennél is kevessebbett, olyan 120-140Watt körül.

Ezek alapján azt kell mondjam, hogy a sógorod téved. Ha a képernyő méretét is belevesszük az összehasonlításba (tehát nem egy 55cm-es CRT TV-t akarsz összevetni egy 102cm-es LCD TV-vel), akkor egy CRT TV nem eszik jelentősen kevesebbet, mint egy modern LCD TV.
  • Silverford
    Hali!Egy olyannal jött sógorom, hogy az LCD tv-k sokkal többet fogyasztanak áramot mint a hagyományos SDtv-k.Ezt még el is hiszem ok,de mennyivel is fogyaszthatnak többet?Nekem egy Samsung 40A656-os tv-m van ehhez képest lennék kiváncsi, hogy pl egy 55cm-es és egy 72cm-es tv mennyit zabálhat.
    Köszi!
  • patiang
    Köszi!!
    Amúgy a gépemen van DVI
  • PyRex
    van, sok is!
  • patiang
    LCD TV-hez
  • patiang
    Segítsetek!!

Van-e a képminőségben különbség, ha a PC-t csak VGA-an tudom csatlakoztatni, de HDMI-n nem??

Köszi a választ!!
  • [NST]Cifu
    Biztos, hogy nem.

Ha mindenképpen a HDMI-n akarsz hangot csiholni, végy egy Radeon HD 48x0-et.
  • Piko888
    Szerinted a Gainward 8800 gts-ből tudok hangot kinyerni?
  • [NST]Cifu
    1.: Az X1300-ból sehogy sem fogsz hangot kinyerni. Még a Radeon HD szériához adott átalakítóval sem.
    2.: Két fő opció van a DVI-ről HDMI-be való jeltovábbításnak. Vagy DVI-HDMI kábel, vagy DVI-HDMI átalakító és HDMI-HDMI kábel. Mindkettő jó, az utóbbi drágább, de később ha lesz HDMI-s kimenetű videokártyád, egyszerűbb lesz, nem kell új kábel.
    3.: A HDMI egy szabvány, ami képes video és audio jeleket is továbbítani. De nem kötelező mindkettőt. A kis gépben lévő GeForce 8600-asom is rendelkezik HDMI kimenettel, de csak videojelet küld ki, hangot nem, tehát ugyan az, mintha egy sima DVI-HDMI átalakítót tennék a DVI csatijára.

Tehát célszerű vásárlás előtt tisztázni, hogy az adott eszköz mit tud, és mit nem.
  • Klemice
    akkor tehát ha van egy ati x1300 pro kártyám azon van egy régi kék meg egy fehér dvi kimenet
    ha szerzek átalakítót akkor hdmi-hdmi kábel kell ugye?
    hallottam olyan videókarikról amin külön hdmi kimenet van
    ezt el lehet érni sima dvi-hdmi átalakítóval is ugye?
  • [NST]Cifu
    Hülyeség. Bár ha JVC ügyfélszolgálat mondta, elhiszem. ^^
  • [NST]Cifu
    A DVI-HDMI kábel nem visz át hangot.

Amúgy a videokártyától függ. Az ATi Radeon HD videokártyákon a 3xxx szériától ha jól rémlik beépített hangkártya van (a korábbi HD szériás Radeonoknál belső TOSLINK átkötés kellett a hangkártyától), az új 4xxx szérián pedig már 7.1-es LPCM hangot tol ki HDMI-n. De itt egy speciális DVI-HDMI átalakító kell a kártyához, és HDMI-HDMI kábel. Az nVidia b@szik erre a vásárlói rétegre, sajnos... :S
  • ballor
    Én simán összekötöttem, nem volt hiba.
    A DVI csak képet visz át, hangot ne várj, de ha a PC_n van digi kimenet, akkor nyertél.
  • Piko888
    A tv-n sül ki? Huh az gáz lenne az új tv-nél.
  • Klemice
    nekem hasonló összekapcsolásról azt mondták hogy kisül a hdmi bemenet, ez igaz lehet?
  • Piko888
    Srácok, ha a tv-t a számítógéppel összekötöm dvi-hdmi kábelel, akkor lesz hang vagy azt külön kábellel kell?
  • [NST]Cifu
    A 100Hz-ről már párszor írtam, hogy egyéni ingerencia, látod-e szükségét. Én nem voltam korában 100Hz párti, de az A656-osé elég korrekt elektronika.

A 32"-os képminősége viszont egy fokkal a 40"-os alatt van, ez egyszerűen egy általános probléma, hogy jellemzően a 40/42 colos képátló felett jelennek meg a "csúcs" panelek. Amik kisebbek, azok gyengébb képeségekkel bírnak.

Ettől még az LE-32A656 egy nagyon korrekt kis LCD TV a 32"-os szegmensben, ha nem elvetemült áron adják (~210-220e Ft).
  • [NST]Cifu
    Mi is beleírtuk a saját tesztünkbe, hogy a fekete alaphangon kékes árnyalatú. Lehet bizonyos szintig orvosolni a színbeállításokkal, de általánosságban nem zavaró a mértéke.

A betekintési szög az A656-oson másik tészta. Az Ultra Clear Panel egyik hátránya, hogy tükrözödő felületet hoz létre, a másik, hogy a betekintési szögnél észrevehető a színek megfutása, olyan 30°-tól jelentkezik. Ez az ára a magasabb kontrasztnak.
  • patiang
    Egy idézet máshonnan: "En eddig ket a656-ost lattam, de azoknak a feketeje nem fekete volt, hanem igencsak vilagosabb fele szurke egy kis lilaval keveredve."

Ez igaz?
    Vagy beállítás kérdése?
  • patiang
    Cifu!

Samsung LE-32A656 néztem ki, amely nem rendelkezik 100Hz-el.

Ez mekkora probléma? A kép minőségén mennyire változtat?

Köszi!!
  • szurmakotium
    Én pont ma néztem meg újra egy 46-os A656-ot és én is ugyanezt láttam ...
  • Pac007
    Nézegettem a Samsung 6-os sorozatot egy 40 colosat és egy 46-ost, ha nem tökéletesen középről nézem a sötét területek sötét lila árnyalatban "tündökölnek" amiknek feketének kellene lenniük. Az angol http://www.avforums.com-on is többen tapasztalták ezt a problémát. Van ezzel a problémával valakinek tapasztalata, minden 6-os sorozatú TV-nél jelentkezik?
  • bakterzoli
    Köszönöm válaszod!
  • cloud.strife
    Semmi hivatalos infó nincs róla, tehát a következő negyedév végéig biztos nem jeleni meg a keleti blokkban.
  • [NST]Cifu
    Van valami publikus info a W4210-esekről? Hogy 10 a vége, az oké, más a küldesing, de a százas helyiérték szerint valami komolyabb változtatás is volt, nem?
  • cloud.strife
    Mindenképp jobb TV ez a Sony, ez nem kérdés. :D
  • bakterzoli
    Köszi a válaszod, és tudom hogy nem egy kategória, de akkor szerinted a sony mellett döntsek?