21171
LCD - Plazma
-
És persze te otthon is folyamatosan égeted a neont, ledet, ami van, miközben tévézel? Nem hiszem :P
Ergo mégse ugyan azt látod...
És ahogy partizan írja, nem veszed le a nagy fényerőt, ha nem totális sötétben nyomod, mivel egyébként átver és jobbnak érzed nagyobb fénnyel (egy határig, persze, de az nem a plazmafényerős határ). -
partizan182 #20529 HDR képe az esetek 90%-ában sötétebb mint ugyanaz az anyag SDRben (120 nites csúcsfénnyel).
Ha lecsapod a fényerőt akkor marad a széles színtér, 10 bit miatt sokkal több részlet, olednél tökéletes fekete. De úgyse csapod le ha odakerülsz. -
Ez a HDR kontra SDR különbség már úgy is érzékelhető, ha az üzletben nézem.
Egyébként a neonfénynél jelző sem mindig állja meg a helyét. Csabán pl. már régóta led a fényforrás. Idehaza is az :)
De van itt más is..
A sok év alatt megszoktam és megkedveltem a plazma általam kalibrált fényerejét. Ha a HDR tévé beköszön egy nap a nappalimba, oda ehhez képest durva fényerő kell. Ha letekerem "plazma fényerőre" akkor meg minek a HDR?
Megoldásokat és ötleteket várok a @sgforum/tvmozidvd/lcd-plazma website-ra...
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.19. 06:31:15 -
partizan182 #20527 Ez inkább HDR on-off -ot mutatja szépen, erre gondolok amikor azt mondom hogy a HDR "lehúz" egy koszos fóliát a képről amiről azt sem tudtad hogy ott van. Persze a képen a bal fele túl van szaturálva mint az állat, nyilván élőben ez nem ilyen, de nem nagyon lehet máshogy érzékeltetni a különbséget egy SDR kijelzőn. -
ItaloMucsacso70 #20526 Köszi
valami ilyesmit sejtettem.
Azért aki csak nagyot akar annak ez az ár már igen baráti. -
partizan182 #20525 Thompson emblémával a TCL forgalmaz készülékeket, tippre valami ilyesmi lehet: TCL S Series minusz a Roku.
Ezek a belépő TCL-ek jellemzően:
- Jó kontraszt szemből VA panel miatt
- Homogenitási gondok (panelről panelre változó mértékben)
- Iszonyatos betekintési szög
- Nem túl fényes (világos nappaliba kevés nagyon, HDR nyilván ebben a kategóriában felejtős)
- Ahogy olvasom itt a TV szoftvere sincs a helyzet magaslatán
Ennyiért ezt tudja.
-
partizan182 #20524 Itt egy komolyabb teszt róla, azért az a fekete/szürke uniformitás kicsirt rémisztő. A PH-n mért 680-720:1 kontraszt dettó. Konyhába főzés mellé fasza lenne egy ilyen, max 160-180k-ért, 300-350-et elkérni érte elég arcpirító. -
ItaloMucsacso70 #20523 Azért kiíváncsi lennék hogy mit tud ez a tv? 
INFO
Komáromban most 125ezer.
Thomson régen nem volt rossz márka szerintem.
Emlékszem életem első találkozása egy 107cm- es Thomson plazmával amikor még 3 milla volt
meg is határozta a nagy Tv-k iránti imádatomat. 

Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.06.18. 13:19:55 -
ItaloMucsacso70 #20522 Csak ilyen képekkel ne hülyítenék az embert mert ezektől agyfaszt kapok már!

Amúg a tv ettől még lehet jó csak ne nézzék az embert hülyének.
-
Volt má' itt?
nanocellás suhd led lcd teszt.
Ha vót' ha nem, most van
Csak az ára zavar kissé.. -
Minden megeshet. Ha nem lennék ekkora skót, már rég mellétehetnék egy ugyanekkora oledet és egy ips-t is természetesen, hogy aztán levonhasssam a konklúziót.. -
partizan182 #20519 Igaz, meg ha jól tudom a plazmák idővel pirosodnak (feketéjük különösen), szal lehet hogy ezt kell kompenzâlni. Így is, úgy is a színpontosság rovására megy sajnos. -
Azért azt se felejtsd el, hogy más képet ad ez a beállítás plazmán, mint az egyéb megjelenítőkön... -
partizan182 #20517 Így már nem csodálom hogy leveszed a fényerőt, minél kevésbé látszik ez a zöldeskék rémálom annál élvezhetőbb a film. ;) -
Most mit mondhatnék..és akkor még a gamma, a fekete szint és mondjuk az élkiemelő beállítási módjaimat még nem is láttad..
-
partizan182 #20515 Azta leborult szivarvégit. G29 árnyalat. C35 színhő.
Tudsz élni. -
Itt jön képbe amit számtalanszor megvitattunk már: a felső kategória.
Közel 7 éve ez az alapbeállításom a fényerőre:
Nem 3D tartalom esetén még erre kapcsolom rá az enegry saving: minimal funkciót is, mert még így is égeti a szememet a fény
-
partizan182 #20513 Pár virágboltos cuccot anno megnéztem a 3d oleden, változó minőség (1 gigától 15-ig minden volt), nulla crosstalk volt. Mondjuk az passzív, ott ugye nem téma a tv-szemüveg szinkronizációs probléma. Tippre elenfant a te plazmád 3D-jét is utálná, én sem szerettem az aktív shuttert.
Fényerőt meg korrigálhat a szerencsétlen lejátszó, ha a panel elérte a saját maximumát ott csodát nem lehet tenni forrás oldalról.
Szerintem külön öröm hogy fejlődik a technológia és nem ugyanazt akarják eladni minden évben (lásd samsung SUHD/Qled, LG IPS-ek)
-
Ugyanazt olvastuk, csak nem értünk egyet..
Először is az áthallás (3d crosstalk, amit lentebb írtál) kódolási hibából is ered. Sőt legtöbbször abból.
Eleve ugye lekapod a netről az mkv-t (vagy mp4-et) amit vagy side by side, vagy top and bottom módszerrel kódoltak a bluray frame by frame-jével szemben. Első kettő alapból már nem fullHD. Persze attól még találkozni jó minőségű és áthallás nélküli kódolással is.
Amikor valaki 3d crosstalk-ról beszél mint technológiai hiba, akkor az minden 3D tartalomnál jelentkezik és nincs apelláta. De olyan a mesébe sincs, hogy elindítasz egy "fullHD" mkv-t, akkora 3D crosstalkkal mintha bandzsa lennél, aztán beteszel egy gyári 3D bluray lemezt és huss: máris nyoma sincs a képi áthallásnak. Márpedig így van..
Felső kategória esetén amúgyis alap volt már akkoriban is a 200 Hz-es képfeldolgozás, aminél 3D crosstalk elvileg elő se fordulhatna, olyan gyors. Pont emiatt a gyorsaság miatt a vibrálást sincs ember aki ott már érzékeli. Az más kérdés, hogy középkategóriás 3D tv-kben simán megelégedtek a gyártók a 100 Hz-el. Ami persze, hogy villog. Bár arra sem mindenki érzékeny..
Igen, a shutteres felezi 3D képalkotáskor az addigi beállított fényerőt. De ezt bizonyos 3D bluray lejátszókon simán korrigálhatod egy extra menüvel, ami csak 3D esetén funkcionál. Vélhetően épp a shutteres szemcsik miatt. Bár az is lehet, hogy erre csak az LG gondolt. 3D Samu bluray-ekről nincs tapasztalatom. Samuból csak 2D bluray lejátszóm volt..
A 3 nagyságrend a szériák közt az még elszomorítóbb.. -
partizan182 #20511 Lehet nem ugyanazt olvassuk, azt írja hogy az aktív shutteres 3D vibrál meg felezi a fényerőt. Ez igaz minden aktív 3D modellre, nem csak a samura. Tiéd is ezt csinálja, ha ott nem zavart, itt sem fog.
Samsung számozása legendásan összevissza (pl az évek óta 6-os széria idén 7-es lett, kivéve usaban, mert ott mindig is feljebb számoztak 1000-rel), F8500-öt sokan a valaha volt egyik legjobb plazmának tartják, míg a C7000 egy évekkel korábbi középkategória. Lehet inkább 3 nagyságrend a különbség, igazad van ;) -
Talán rosszul gondolom, de a 7-es széria (amit eladásra kínáltak) régebbi és gyatrább minden tekintetben mint a tőle újabb 8-as prémium kategória. Említett cikkben a 3D résznél "lehúzták" a műszert.
És ha ennyit tud egy prémium kategóriás 8-as széria Samu, akkor nem fogok megvenni egy 7-es gyatrább szériás Samut még akkor se, ha egyébként méretéhez képest egész korrekt áron és garival kínálják.
De javíts ki ha az elméletem nem helytálló...
És miért 2 kategória különbségről beszélsz?
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.15. 17:11:15 -
mac83 #20509 Üdv! Félig-meddig off topic :)
Adott egy 4K-s TV, számítógéppel használom. Konfig röviden : i5-2550K, 970 GTX, 16GB ram.
4K-s videók szinte minden lejátszón szaggatnak, egyedül a Win10-es beépített fénykép-videó lejátszója viszi simán a filmeket.
VLC pár mp után szinte megáll, csak hangot hallani, ugyan ez KM playernél is.
Hiányozna talán valamilyen codec? :)
Tudom, nem egy erőmű a gépem, de gondoltam azért egy 4K videóval megbírkózik.
Illetve bónusz kérdés, ha bekapcoslom a HDR funkciót Win10 kép. beállításoknál, olyan mintha 30fps-re kapcoslna a kép, már az egér mozgása is nagyon laggol -cserébe a videók-filmek látszólag 60fps-el mennek :)
Köszönöm a válaszokat,
Dani -
partizan182 #20508 Hazudnék ha azt mondanám, tudom miről beszélsz, a lenti videót és a linkelt ph tesztet 4 év és 2 kategória választja el egymástól. -
Ja, vágom...amúgy nem csoda, hogy nem találtam az említett tesztet..
A vidi amit linkeltem a 7-es széria, a teszt meg a prémium 8-as kategóriát taglalja, ami ugye eleve jobb is, meg drágább is volt a maga 1 millás árával akkoriban...
Samu 64" 3D plazma teszt. -
partizan182 #20506 Na várjál, ha feltételezzük hogy a technológia fejlődik akkor az első készülék ami megkapta a thx 3d minősítést valószínűleg a legrosszabb thx 3d cucc.
Hisz az első 4k tévé is kb a legszarabb 4k tévé volt ami megjelent.
Húzlak egyébként, tesztek kifejezetten szerették ahogy látom, bár nálam a 3d crosstalk KO kritérium lenne, ki lehet vele kergetni a világból. -
A világ legjobb 3D plazmája már itt van vagy 7 éve a szobámban, úgyhogy köszi..
..de a cikket most nem lelem sehol. Pedig nem rossz írás volt.
Előkerítem holnapra.. -
partizan182 #20504 Hol olvastál gyenge 3D-ről? Rendes teszt 1 meg Rendes teszt 2 kifejezetten dícséri. Vagy a 63-mas annyival gyengébb?
Ami érdekes hogy a kép általános pontossága mennyit fejlődött az évek alatt. Az itteni kalibrált eredmények ma már szinte out-of-the boxnak sem mennének el, itt meg tök meg vannak vele elégedve a szakik hogy milyen fasza pontosra sikerült belőni.
Ha a legjobb 3D kell akkor LG C6/E6, bár ezeket max használtan csíped meg. Ha egyáltalán. -
It here:
-
partizan182 #20502 Old stock volt? Milyen típus? -
Részemről nagyon megkedveltem a plazmát az elmúlt évek alatt. Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez egy nap majd az oleddel is, amint sikerül legyőznöm a szűkmarkúságomat. Sajnos azt tapasztalom, az ember minél gazdagabb, annál skótabb is. De biztos nem mindenki.
Meglepődtem kicsit, mert kiderült, hogy pár helyen raktárról garanciával még be lehet szerezni akár 60"-os 3D plazmát is 1 év garival. Ez tök jó.
Ráadásul a méretéhez képest igen korrekt áron. Szinte vettem is egyet a hétvégén, de gondoltam előbb átfutok pár tesztet róla. Jól tettem..
Kiderült, hogy annak a típusnak a 3D-je igencsak gyengécske lett. Én meg pont a 3D miatt vettem volna....
Nem azért mert bármi baj lenne a jelenlegivel, csak hát jól jött volna az a 10" méretgyarapodás :)
Igaz, full át kellett volna variálni a szekrényeket miatta..de jobb ez így.
Majd legközelebb..amint belefutok egy értelmesebb típusba ennyiért amennyiért ez volt.. :) -
partizan182 #20500 Azért én kivárnám ezt a mikroled témát, ha lesz, az öröm, de nem véletlen hogy bár ilyen reklám led-falak évtizedek óta léteznek nem sikerült még senkinek konzumer termékké faragnia. Sony még 2012 környékén mutogatott ilyesmit (crystal-lednek hívta), az közben elpárolgott, Samu 150 colos wallja inkább marketing stunt mint bármi más.
De adom a 2025-ös mikroled fal vs átlátszós-feltekerhetős oled fólia faceoff-ot ;) -
Anno amikor az oled tv még csak a mesében létezett, aki minőséget akart, plazmát vett.
Ma az oled ez a szint. Holnap meg az ilyesféle video falak ;)
A luxusnak mindig ára van.. -
partizan182 #20498 Négyzetméterenként 25.000 dollárért ajándék :) -
Na kérem, én már meg is találtam a nekem való tévét.. 
118", valódi ledfal..
Élőben természetesen ezerszer szebb volt a képe.. -
partizan182 #20496 Én 2.0b-t vennék biztos ami biztos, bármelyik nagy elektronikai boltban kapsz. Feltételezem a tv egy ips lg, arra készülj hogy azokon a hdr gyakran többet árt mint használ. -
mac83 #20495 Sziasztok,
4K-s Active HDR-es TV-hez HDMI 2.0a kábel kell? Úgy olvastam ,hogy a 2.0 nem adja a HDR-t, csak a 2.0a-s.
Igaz ez? :) Ha igen, tudtok ajánlani valami jó boltot ahol tudok venni hétvégén is egy ilyet? Kb 3 méteres kellene.
Köszi -
partizan182 #20494 Lehet rossz tesztekel olvasol :) Rtings, FlatpanelsHD, HDTVTest, AVForums, ezek a jók.
Tesztekben egyébként éjjeli SDR-t szoktak kalibrálni (~100-120 nits), az számít referenciának. Valós életben persze kell a fényes is, nem mindig este tévézik az ember. A vicc az hogy a kinti árakhoz képest (300-400 font) itthon bagóért megcsinálják ugyanazt, én amondó vagyok hogy ha valaki több mint 200k-t kiad egy tévére akkor a kalibráláson már kár garasoskodni. -
valahogy ezek az infok kimaradnak a teszekből vagy, hogy a vásárlókat felvilágositsák mi miért -
partizan182 #20492 Érzékeli ha HDR jelet kap és átvált, olyankor teljesen más képmódok (profilok) vannak, van olyan képopció ami máshogy működik, szal teljesen külön téma.
Ha HDR is játszik akkor minimum 3 kalibrálás kell:
- Nappali SDR (nagy fényerő, 2.2 gamma)
- Esti SDR (kis fényerő, BT1886 gamma)
- HDR (itt nincs nappali meg esti mert a HDR abszolút fényértékekkel számol, itt csak a színeket meg a szürkeskálát kell belőni)
-
és hogyan vált az SDR és HDR között? külön profil van és érzékeli, hogy milyen a forrás és ahhoz állit vagy neked kell kézzel állitgatni mindig épp mit nézel?
Mert eddig én ugy tudtam, hogy az egész kijelzőt egyzser bekalibrálják és az jó mindenre
ilyen képekkel ne hülyítenék az embert mert ezektől agyfaszt kapok már!