21171
LCD - Plazma
-
#20530 És persze te otthon is folyamatosan égeted a neont, ledet, ami van, miközben tévézel? Nem hiszem :P
Ergo mégse ugyan azt látod...
És ahogy partizan írja, nem veszed le a nagy fényerőt, ha nem totális sötétben nyomod, mivel egyébként átver és jobbnak érzed nagyobb fénnyel (egy határig, persze, de az nem a plazmafényerős határ). -
partizan182 #20529 HDR képe az esetek 90%-ában sötétebb mint ugyanaz az anyag SDRben (120 nites csúcsfénnyel).
Ha lecsapod a fényerőt akkor marad a széles színtér, 10 bit miatt sokkal több részlet, olednél tökéletes fekete. De úgyse csapod le ha odakerülsz. -
#20528 Ez a HDR kontra SDR különbség már úgy is érzékelhető, ha az üzletben nézem.
Egyébként a neonfénynél jelző sem mindig állja meg a helyét. Csabán pl. már régóta led a fényforrás. Idehaza is az :)
De van itt más is..
A sok év alatt megszoktam és megkedveltem a plazma általam kalibrált fényerejét. Ha a HDR tévé beköszön egy nap a nappalimba, oda ehhez képest durva fényerő kell. Ha letekerem "plazma fényerőre" akkor meg minek a HDR?
Megoldásokat és ötleteket várok a @sgforum/tvmozidvd/lcd-plazma website-ra...
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.19. 06:31:15 -
partizan182 #20527 Ez inkább HDR on-off -ot mutatja szépen, erre gondolok amikor azt mondom hogy a HDR "lehúz" egy koszos fóliát a képről amiről azt sem tudtad hogy ott van. Persze a képen a bal fele túl van szaturálva mint az állat, nyilván élőben ez nem ilyen, de nem nagyon lehet máshogy érzékeltetni a különbséget egy SDR kijelzőn. -
ItaloMucsacso70 #20526 Köszi valami ilyesmit sejtettem.
Azért aki csak nagyot akar annak ez az ár már igen baráti. -
partizan182 #20525 Thompson emblémával a TCL forgalmaz készülékeket, tippre valami ilyesmi lehet: TCL S Series minusz a Roku.
Ezek a belépő TCL-ek jellemzően:
- Jó kontraszt szemből VA panel miatt
- Homogenitási gondok (panelről panelre változó mértékben)
- Iszonyatos betekintési szög
- Nem túl fényes (világos nappaliba kevés nagyon, HDR nyilván ebben a kategóriában felejtős)
- Ahogy olvasom itt a TV szoftvere sincs a helyzet magaslatán
Ennyiért ezt tudja.
-
partizan182 #20524 Itt egy komolyabb teszt róla, azért az a fekete/szürke uniformitás kicsirt rémisztő. A PH-n mért 680-720:1 kontraszt dettó. Konyhába főzés mellé fasza lenne egy ilyen, max 160-180k-ért, 300-350-et elkérni érte elég arcpirító. -
ItaloMucsacso70 #20523 Azért kiíváncsi lennék hogy mit tud ez a tv?
INFO
Komáromban most 125ezer.
Thomson régen nem volt rossz márka szerintem.
Emlékszem életem első találkozása egy 107cm- es Thomson plazmával amikor még 3 milla volt meg is határozta a nagy Tv-k iránti imádatomat.
Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.06.18. 13:19:55 -
ItaloMucsacso70 #20522 Csak ilyen képekkel ne hülyítenék az embert mert ezektől agyfaszt kapok már!
Amúg a tv ettől még lehet jó csak ne nézzék az embert hülyének. -
#20521 Volt má' itt?
nanocellás suhd led lcd teszt.
Ha vót' ha nem, most van
Csak az ára zavar kissé.. -
#20520 Minden megeshet. Ha nem lennék ekkora skót, már rég mellétehetnék egy ugyanekkora oledet és egy ips-t is természetesen, hogy aztán levonhasssam a konklúziót.. -
partizan182 #20519 Igaz, meg ha jól tudom a plazmák idővel pirosodnak (feketéjük különösen), szal lehet hogy ezt kell kompenzâlni. Így is, úgy is a színpontosság rovására megy sajnos. -
#20518 Azért azt se felejtsd el, hogy más képet ad ez a beállítás plazmán, mint az egyéb megjelenítőkön... -
partizan182 #20517 Így már nem csodálom hogy leveszed a fényerőt, minél kevésbé látszik ez a zöldeskék rémálom annál élvezhetőbb a film. ;) -
#20516 Most mit mondhatnék..és akkor még a gamma, a fekete szint és mondjuk az élkiemelő beállítási módjaimat még nem is láttad.. -
partizan182 #20515 Azta leborult szivarvégit. G29 árnyalat. C35 színhő.
Tudsz élni. -
#20514 Itt jön képbe amit számtalanszor megvitattunk már: a felső kategória.
Közel 7 éve ez az alapbeállításom a fényerőre:
Nem 3D tartalom esetén még erre kapcsolom rá az enegry saving: minimal funkciót is, mert még így is égeti a szememet a fény -
partizan182 #20513 Pár virágboltos cuccot anno megnéztem a 3d oleden, változó minőség (1 gigától 15-ig minden volt), nulla crosstalk volt. Mondjuk az passzív, ott ugye nem téma a tv-szemüveg szinkronizációs probléma. Tippre elenfant a te plazmád 3D-jét is utálná, én sem szerettem az aktív shuttert.
Fényerőt meg korrigálhat a szerencsétlen lejátszó, ha a panel elérte a saját maximumát ott csodát nem lehet tenni forrás oldalról.
Szerintem külön öröm hogy fejlődik a technológia és nem ugyanazt akarják eladni minden évben (lásd samsung SUHD/Qled, LG IPS-ek)
-
#20512 Ugyanazt olvastuk, csak nem értünk egyet..
Először is az áthallás (3d crosstalk, amit lentebb írtál) kódolási hibából is ered. Sőt legtöbbször abból.
Eleve ugye lekapod a netről az mkv-t (vagy mp4-et) amit vagy side by side, vagy top and bottom módszerrel kódoltak a bluray frame by frame-jével szemben. Első kettő alapból már nem fullHD. Persze attól még találkozni jó minőségű és áthallás nélküli kódolással is.
Amikor valaki 3d crosstalk-ról beszél mint technológiai hiba, akkor az minden 3D tartalomnál jelentkezik és nincs apelláta. De olyan a mesébe sincs, hogy elindítasz egy "fullHD" mkv-t, akkora 3D crosstalkkal mintha bandzsa lennél, aztán beteszel egy gyári 3D bluray lemezt és huss: máris nyoma sincs a képi áthallásnak. Márpedig így van..
Felső kategória esetén amúgyis alap volt már akkoriban is a 200 Hz-es képfeldolgozás, aminél 3D crosstalk elvileg elő se fordulhatna, olyan gyors. Pont emiatt a gyorsaság miatt a vibrálást sincs ember aki ott már érzékeli. Az más kérdés, hogy középkategóriás 3D tv-kben simán megelégedtek a gyártók a 100 Hz-el. Ami persze, hogy villog. Bár arra sem mindenki érzékeny..
Igen, a shutteres felezi 3D képalkotáskor az addigi beállított fényerőt. De ezt bizonyos 3D bluray lejátszókon simán korrigálhatod egy extra menüvel, ami csak 3D esetén funkcionál. Vélhetően épp a shutteres szemcsik miatt. Bár az is lehet, hogy erre csak az LG gondolt. 3D Samu bluray-ekről nincs tapasztalatom. Samuból csak 2D bluray lejátszóm volt..
A 3 nagyságrend a szériák közt az még elszomorítóbb.. -
partizan182 #20511 Lehet nem ugyanazt olvassuk, azt írja hogy az aktív shutteres 3D vibrál meg felezi a fényerőt. Ez igaz minden aktív 3D modellre, nem csak a samura. Tiéd is ezt csinálja, ha ott nem zavart, itt sem fog.
Samsung számozása legendásan összevissza (pl az évek óta 6-os széria idén 7-es lett, kivéve usaban, mert ott mindig is feljebb számoztak 1000-rel), F8500-öt sokan a valaha volt egyik legjobb plazmának tartják, míg a C7000 egy évekkel korábbi középkategória. Lehet inkább 3 nagyságrend a különbség, igazad van ;) -
#20510 Talán rosszul gondolom, de a 7-es széria (amit eladásra kínáltak) régebbi és gyatrább minden tekintetben mint a tőle újabb 8-as prémium kategória. Említett cikkben a 3D résznél "lehúzták" a műszert.
És ha ennyit tud egy prémium kategóriás 8-as széria Samu, akkor nem fogok megvenni egy 7-es gyatrább szériás Samut még akkor se, ha egyébként méretéhez képest egész korrekt áron és garival kínálják.
De javíts ki ha az elméletem nem helytálló...
És miért 2 kategória különbségről beszélsz?
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.15. 17:11:15 -
mac83 #20509 Üdv! Félig-meddig off topic :)
Adott egy 4K-s TV, számítógéppel használom. Konfig röviden : i5-2550K, 970 GTX, 16GB ram.
4K-s videók szinte minden lejátszón szaggatnak, egyedül a Win10-es beépített fénykép-videó lejátszója viszi simán a filmeket.
VLC pár mp után szinte megáll, csak hangot hallani, ugyan ez KM playernél is.
Hiányozna talán valamilyen codec? :)
Tudom, nem egy erőmű a gépem, de gondoltam azért egy 4K videóval megbírkózik.
Illetve bónusz kérdés, ha bekapcoslom a HDR funkciót Win10 kép. beállításoknál, olyan mintha 30fps-re kapcoslna a kép, már az egér mozgása is nagyon laggol -cserébe a videók-filmek látszólag 60fps-el mennek :)
Köszönöm a válaszokat,
Dani -
partizan182 #20508 Hazudnék ha azt mondanám, tudom miről beszélsz, a lenti videót és a linkelt ph tesztet 4 év és 2 kategória választja el egymástól. -
#20507 Ja, vágom...amúgy nem csoda, hogy nem találtam az említett tesztet..
A vidi amit linkeltem a 7-es széria, a teszt meg a prémium 8-as kategóriát taglalja, ami ugye eleve jobb is, meg drágább is volt a maga 1 millás árával akkoriban...
Samu 64" 3D plazma teszt. -
partizan182 #20506 Na várjál, ha feltételezzük hogy a technológia fejlődik akkor az első készülék ami megkapta a thx 3d minősítést valószínűleg a legrosszabb thx 3d cucc.
Hisz az első 4k tévé is kb a legszarabb 4k tévé volt ami megjelent.
Húzlak egyébként, tesztek kifejezetten szerették ahogy látom, bár nálam a 3d crosstalk KO kritérium lenne, ki lehet vele kergetni a világból. -
#20505 A világ legjobb 3D plazmája már itt van vagy 7 éve a szobámban, úgyhogy köszi....de a cikket most nem lelem sehol. Pedig nem rossz írás volt.
Előkerítem holnapra.. -
partizan182 #20504 Hol olvastál gyenge 3D-ről? Rendes teszt 1 meg Rendes teszt 2 kifejezetten dícséri. Vagy a 63-mas annyival gyengébb?
Ami érdekes hogy a kép általános pontossága mennyit fejlődött az évek alatt. Az itteni kalibrált eredmények ma már szinte out-of-the boxnak sem mennének el, itt meg tök meg vannak vele elégedve a szakik hogy milyen fasza pontosra sikerült belőni.
Ha a legjobb 3D kell akkor LG C6/E6, bár ezeket max használtan csíped meg. Ha egyáltalán. -
#20503 It here:
-
partizan182 #20502 Old stock volt? Milyen típus? -
#20501 Részemről nagyon megkedveltem a plazmát az elmúlt évek alatt. Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez egy nap majd az oleddel is, amint sikerül legyőznöm a szűkmarkúságomat. Sajnos azt tapasztalom, az ember minél gazdagabb, annál skótabb is. De biztos nem mindenki.
Meglepődtem kicsit, mert kiderült, hogy pár helyen raktárról garanciával még be lehet szerezni akár 60"-os 3D plazmát is 1 év garival. Ez tök jó.
Ráadásul a méretéhez képest igen korrekt áron. Szinte vettem is egyet a hétvégén, de gondoltam előbb átfutok pár tesztet róla. Jól tettem..
Kiderült, hogy annak a típusnak a 3D-je igencsak gyengécske lett. Én meg pont a 3D miatt vettem volna....
Nem azért mert bármi baj lenne a jelenlegivel, csak hát jól jött volna az a 10" méretgyarapodás :)
Igaz, full át kellett volna variálni a szekrényeket miatta..de jobb ez így.
Majd legközelebb..amint belefutok egy értelmesebb típusba ennyiért amennyiért ez volt.. :) -
partizan182 #20500 Azért én kivárnám ezt a mikroled témát, ha lesz, az öröm, de nem véletlen hogy bár ilyen reklám led-falak évtizedek óta léteznek nem sikerült még senkinek konzumer termékké faragnia. Sony még 2012 környékén mutogatott ilyesmit (crystal-lednek hívta), az közben elpárolgott, Samu 150 colos wallja inkább marketing stunt mint bármi más.
De adom a 2025-ös mikroled fal vs átlátszós-feltekerhetős oled fólia faceoff-ot ;) -
#20499 Anno amikor az oled tv még csak a mesében létezett, aki minőséget akart, plazmát vett.
Ma az oled ez a szint. Holnap meg az ilyesféle video falak ;)
A luxusnak mindig ára van.. -
partizan182 #20498 Négyzetméterenként 25.000 dollárért ajándék :) -
#20497 Na kérem, én már meg is találtam a nekem való tévét..
118", valódi ledfal..
Élőben természetesen ezerszer szebb volt a képe.. -
partizan182 #20496 Én 2.0b-t vennék biztos ami biztos, bármelyik nagy elektronikai boltban kapsz. Feltételezem a tv egy ips lg, arra készülj hogy azokon a hdr gyakran többet árt mint használ. -
mac83 #20495 Sziasztok,
4K-s Active HDR-es TV-hez HDMI 2.0a kábel kell? Úgy olvastam ,hogy a 2.0 nem adja a HDR-t, csak a 2.0a-s.
Igaz ez? :) Ha igen, tudtok ajánlani valami jó boltot ahol tudok venni hétvégén is egy ilyet? Kb 3 méteres kellene.
Köszi -
partizan182 #20494 Lehet rossz tesztekel olvasol :) Rtings, FlatpanelsHD, HDTVTest, AVForums, ezek a jók.
Tesztekben egyébként éjjeli SDR-t szoktak kalibrálni (~100-120 nits), az számít referenciának. Valós életben persze kell a fényes is, nem mindig este tévézik az ember. A vicc az hogy a kinti árakhoz képest (300-400 font) itthon bagóért megcsinálják ugyanazt, én amondó vagyok hogy ha valaki több mint 200k-t kiad egy tévére akkor a kalibráláson már kár garasoskodni. -
#20493 valahogy ezek az infok kimaradnak a teszekből vagy, hogy a vásárlókat felvilágositsák mi miért -
partizan182 #20492 Érzékeli ha HDR jelet kap és átvált, olyankor teljesen más képmódok (profilok) vannak, van olyan képopció ami máshogy működik, szal teljesen külön téma.
Ha HDR is játszik akkor minimum 3 kalibrálás kell:
- Nappali SDR (nagy fényerő, 2.2 gamma)
- Esti SDR (kis fényerő, BT1886 gamma)
- HDR (itt nincs nappali meg esti mert a HDR abszolút fényértékekkel számol, itt csak a színeket meg a szürkeskálát kell belőni)
-
#20491 és hogyan vált az SDR és HDR között? külön profil van és érzékeli, hogy milyen a forrás és ahhoz állit vagy neked kell kézzel állitgatni mindig épp mit nézel?
Mert eddig én ugy tudtam, hogy az egész kijelzőt egyzser bekalibrálják és az jó mindenre