Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
olyan meghajtóval, amely vagy egy adott tárgy tömegét megváltoztatja, vagy tömegét fluktuáltatni, oszcillálni tudja.
..és közben nem kell sok üzemanyag a működtetéséhez.. tehát nem kell száz tonnákat.. a hasznos teher többszörösét magunkkal vinni, csak az üzemanyagból.
Vagy.. valamilyen módon kitalálni azt, hogyan lehetne úgymond, megkapaszkodni a térben..
mint ahogy az autó kereke belekapaszkodik az úttestbe a súrlódás által..
Ilyen pontot.. teret kellene létrehozni.. amely "surlódásként" viselkedik ..és valamilyen műszerrel, eszközzel bele tudnánk kapaszkodni.. kint az űrben, vagy akár földi körülmények között is.
Ez olyan hatalmas ugrás lenne az űrkutatás számára, hogy talán az egész fejlődési történetében nem lesz még ehhez mérhető hasonló technologiai fejlődés.. ugrás.
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
de múlthéten valamelyik nap pont ilyet sz*artam reggel.
Ugyan ilyen formája volt.. mielőtt lehúztam pont észre vettem, hogy defura formája van.. na mindegy
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Emellett egy hőcsöves temperáló rendszer van, ami az alkatrészek megfelelő hőmérsékleten tartásáért felel, és a felesleges hőt elsugározza.
(hűteni is tud, ha kell, de elsődlegesen az a dolga, hogy az üzemi hőmérsékletet biztosítsa).
The MMRTG produces 110 Watts of electrical power while generating waste heat equivalent to approximately 2000 Watts. Heat exchanger plates (hot plates) positioned close to the MMRTG pick up this survival heat from it by radiative heat transfer and supply it to the rover.
képek
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.10.03. 11:59:37
fűtőelem lapokat kell egymásba tologatni mint a kártya lapokat, vagy visszahúzni a regulátor cellák közé, ha csökkenteni kell a teljesítményt.
Olvastam valahol, hogy nagyon előre haladt az IR infravörös hő thermoelektromos filmek hatásfoka.. több mint 50% hőhatásfokot produkálnak már. Ez sokkal jobb mint a régi 5% os thermocouple peltier folyamat.
Most már nagyon jó kis RTG ket lehetne gyártani.. nagy hatékonyságú.. nagy teljesítményű, szabályozható.
Minden fejlődik.. az RTG-k is. Kiváncsi vagyok mikor hol fogják használni ezeket az új generációs rtgket.
mivel ezeket nem mozgás közben teszi / és miközben mozog ilyesmit nem csinál, így nem kell ellátni egyszerre a két feladatot
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.10.03. 11:37:56
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Utoljára szerkesztette:
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A következő nagy ugrás szerintem az űrkutatásban a fejlett AI bevezetése lesz.
Sokkal gyorsabban menne az idegen bolygók, mars felderítése a mostaninál.. nem lenne ilyen szaggatott, lassú a haladás a felderítő robotoknál.
Utoljára szerkesztette:
Minden másra ott vannak a multifunkciós kerekek.
Sehol sem váltak be a lábak. A DARPA és az US ARMY tízmilliókat költött a Big Dog-ra, aztán megállapították, hogy semmi értelme nincs, ugyanezt sokkal olcsóbban és hatékonyabban megoldják a kerekes robotok a terepviszonyok 95%-ban.
A lábakkal mozgó robotok jól néznek ki az Anime és CGI filmekben, de az életben nem életképesek.
Utoljára szerkesztette:
kerékkel rengeteg dolgot meg lehet csinálni, pl ezt is:
vagy esetleg ezt:
Most úgy őszintén minek neked ettől jobb vagy extrémebb?
Tökéletes sík terepen, a kerék a legjobb hatásfokú gép..
De a mars sziklás tájain.. extrém felszínein.. már jobb hatásfokkal működne egy több lábú lépegető.
Hosszú vékony. erős csáp lábakkal lehetne minimalizálni a lépegetés veszteségét.
1. 100 km/h futkosás? Minek...? Tökéletesen sík terpen sem megy ez itt a Földön nagyobb gravitációval...
2. Ennek energiaigénye? A Marsnál kevsebb, mint fele már csak a napelemek teljesítménye a Földhöz képest.
3. 6-8 méteres csáp? Eszednél vagy? Szerinted ez mekkora tömeg lenne? A teljesíméyt meg lopnád hozzá..:?
Értem én, hogy van benned lelkesedés, de azért ilyen szüntű tudatlanság kicsit fájdalmas...
Megfelelő AI kell.. és megfelelő szenzorok a környezet letapogatására.. az ai meg megtervezi az útvonalat.. és a lábak mozgatását..
az hogy régen kudarcba fulladt hasonló project.. még jelenti a koncepció bukását..
az hogy az ember gyorsabban teker az természetes.. erőátvitel.. áttétel stb.. az emberi gyaloglás eleve rossz hatásfokú.. állandóan gyorsítunk lassítunk járás közben is.. Még ebben is lenne hova fejlődnünk.
Energetikai szempontból.. egy ilyen futkosó is lehet közel olyan hatékony mint egy kerekes.. sőt egyes terepeken még hatékonyabb is..
ott ahol a keréknek állandóan egyenletlen felületi akadályokat kell leküzdeni..
a koncepció életképes.. és hatékony.. de majd meglátjuk a középtávú jövőben
Nem azért ilyen lassúak ezek a járművek mert kerekük van, hanem azért mert félautomata ön-vezérlőek és a cél nem az, hogy a következő kőnél felboruljon. És amíg nincs jobb AI, addig ez a sebesség marad, illetve száguldva nehezen tudnának a kutatók - távolból - vizsgálatokat folytatni (a rádiójel oda vissza 30 és 45 perc közti idő). Ez számítástechnika és óvatosság kérdése, aminek a kerékhez semmi köze, mert tudnának gyorsabb eszközt is építeni nyilván, csak ez nem a forma-1.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.01. 18:19:36
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.01. 18:09:44
a lábakon járásnál is ha úgy van megoldva, hogy a hordozni kívánt terhet.. törzset.. folyamatos sebességen tartja a rendszer.. és nem töredezett a mozgás.. tehát nincs szakaszos gyorsítás.. lassítás.. hanem precízen egyenletesen halad.. akkor van olyan hatékony mint a kerekes rendszer..
plusz.. hatalmas előny az, hogy minden terepen képes haladni.. míg a kerék.. hát nagyon korlátozott.
Persze nem ilyen pár centis lábakra gondoltam.. hanem ilyen 6-8 méteres járó csápokra..
amivel szaladni képes.. és haladhat akár 100 km/h val is.. ugrálva szinte
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.10.01. 15:19:17
Ma már szuper lineáris motorok is vannak.. erősek mint a hidraulika munkahengerek, és gazdaságosabbak és pontosabbak is.
A technológia adott.. ideje lenne végre lemodellezni egy rovar, vagy pók járását.
Egy több lábon járó pókszerű lépegetővel, futkosóval sokkal gyorsabban haladhatna a mars felderítése .. és bármilyen terepen elmászik.. ahol van szilárd talaj ahova megtámaszthatja a lábát.
akár milyen sziklás.. akár milyen meredek.. ha hatalmas vékony csápszerű lábaid vannak.. mindegy a terep földrajza

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Elég kicsi a 67P, a tömege 10^13 kg, úgyhogy a keringési sebesség se túl nagy, és a felszínén a szökési sebesség se az (mivel nem igazán gömbölyű, így változó - 0,8 - 1,1 m/s, a Holdon 2380, Földön 7910) - a felszínén a gravitáció kb 10^-3 m/s^2, a földi tízezrede.
A Philae-t kb. 1 m/s relatív sebesség mellett "engedte el" - ekkor volt az ellipszis legközelebbi pontján, vagyis a legnagyobb sebességgel mozgott.
A végső leérkezés úgy működött, hogy eltávolodtak egy kicsit, majd 19 km távolságban beindították utoljára a hajtóműveit, amivel elfogyasztották a keringési sebességet (azt a keveset), majd ráhagyták a gravitációra, hogy tegye a dolgát.
(ugyanezért marha nehéz valamit belelőni a Napba, mert óriási relatív sebességünk van hozzá képest, és azt el kellene fogyasztani)
kb. 2 kilométer távolságban 0.6, leérkezéskor 0.9 m/s körül lehetett a sebessége a 67P-hez viszonyítva.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.10.01. 07:03:40
"The initially reported 51 m was based on the predicted impact time. Now that this has been confirmed, and following additional information and timeline reconstruction, the estimated distance is now thought to be around 20 metres, and analysis is ongoing"
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
16 kilométerről:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

9 kilométerről:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.09.30. 10:13:10
Erről még nem is halottam. Persze evidens hogy Marson is vannak barlangok de még nem halottam hogy találtak volna egyet...
Tudsz linket adni?