10000
  • kamionosjoe
    Tegnap elhalasztották a fellövést elvileg ma lesz a start, 23:37 UTC
    https://www.youtube.com/watch?v=ASbCLpWDPV4
  • kamionosjoe
    Összeraktam délután a teleszkópom, jó lenne megtanulni használni is már.
  • Dzsini
    Továbbra is úgy gondolom, hogy ez nem az a topic, ahol egyáltalán érdemes hozzászólásokat pazarolni ilyesmikre.
  • molnibalage83
    Képtelen vagyok felfogni, hogy ekkora hülyék miből élnek és ki alkalmazza őket bármire is, hogy hogyan nem fulladnak meg, mert annyira ostobák, hogy elfelejtenek levegőt venni...
  • PetruZ
    Általában jószándékú vagyok, de vannak emberek, akikkel egyszerűen nem kívánok egy légtérben lenni sem, nem hogy megérteni, mi hajtja őket...
  • Renegade
    hű ezt a konteót még nem hallottam, nagyon klassz, mert felvet egy csomó kérdést:
    akkor most volt holdra szállás?
    vajon a gyíkemberek/nácik segítettek ebben?
    hová rakják azt a sok vért?
    ez egy jutalom a gyémánt szintű/híres pedofiloknak?
    most, hogy lebuktak, tervezik-e, hogy átviszik a telepet az Európára?
    mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a Föld-Mars charter űreszköze?
    Megannyi kérdés
  • PetruZ
    Eszem megáll...
  • Renegade
    érdekes, de picit off:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

A Lego Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V szett elvileg június 1-től kapható, itthon is megjelent néhány online bolt kínálatában, hogy egy-két nap alatt elkapkodják a rajongók. Hagyományos üzletekben egyelőre nem vásárolható meg.

Óriási az érdeklődés világszerte, szinte mindenhonnan az a hír érkezik, hogy elkapkodják a meglévő készleteket, még a Lego hivatalos boltjában sincs készleten. De a nagyobb amerikai és európai online áruházakban is az utolsó példányokat adják el, ha még van belőle raktáron.

A Legótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy itthon július 1-től elérhető lesz már több üzletben is, de hatalmas az érdeklődés, gyorsnak kell lenni a beszerzésnél. Szerda délután az egyik legnagyobb Lego üzlet Facebookon jelezte, hogy érkezett néhány példány, amelyek estére el is fogytak. De meg is nyugtatták a rajongókat, hogy hamarosan nagyobb szállítmány érkezik.

Mit tud ez a szett, miért ilyen népszerű? Az embert a Holdra juttató, ikonikus Saturn V rakéta 1:110 méretarányú makettje egy méter magas, ez az eddigi legnagyobb Lego Ideas szett. Az Ideas ugye arról szól, hogy rajongók beküldhetik terveiket, amelyekre bárki szavazhat és ha egy terv eléri a tízezer szavazatot, a Lego döntése után hivatalos szett is lehet belőle. A stílusosan 1969 darabból álló készletet két űrkutatás-fanatikus, Felix Stiessen és Valérie Roche álmodta meg.

• Pares
    Legjobb komment: "Stage sep, second stage ignition, boostback burn... oh wait"
  • PetruZ
    Két hét múlva indulhat az űrbe az orosz mesterséges "csillag", ami fényesebb lesz az éjszakai égbolt legtöbb objektumánál. A csillagászok érthető módon nem túlzottan örülnek az egyelőre ismeretlen és később is várhatóan változó pályán röpködő égi fáklyának...
  • kamionosjoe
    Fel is ment szépen a két műholddal amit vitt.
  • kamionosjoe
    Ma este van lesz egy Ariane 5 indítás is, mindjárt indul elvileg, de 7 percnél megállították úgy látom.
    Élő
  • Dzsini
    Hügeieia, de hivatalosan csak a bolygószintű és nagyobb égitesteknek van országok szerinti írásmódja, a kisebbeknek csak nemzetközi neve van (pl. Charon se Kharón, és a Plutoról is eltűnt az ékezet, mióta nem bolygó :) )
  • kamionosjoe
    Ennek Hygiea kisbolygónak van valami magyar neve? Vagy hogy ejtik ki magyarul? Higíí?
  • PetruZ
    Igen, ezt ismerem. :)
  • Dzsini
    Ha a Hold csak 1 pixel lenne - méretarányos Naprendszerhonlap :)
    (jobb oldalt lent szintén bekapcsolható a fénysebességgel haladás)
  • PetruZ
    Régebbi videó, de elég jól érzékelteti, hogy az űr mekkora nagy: a belső Naprendszer bejárása a Naptól indulva a Jupiterig, fénysebességgel, "valós" időben.
  • PetruZ
    Vasárnap éjjel újabb SpaceX indítás. :) Ha összejön, akkor kilenc nap alatt ez lesz a harmadik.
  • Palinko
    Igen még nincs... MÉG!
  • [NST]Cifu
    Nincs ennyi indítani való. Világviszonylatban sincs minden nap indítás.
  • PetruZ
    A Betelgeuse "felszíne", az első kép, amit az atacamai ALMA készített egy csillag részleteiről, valamint az eddigi legnagyobb felbontású kép a vörös szuperóriásról.
  • Palinko
    Ez nem tűnik olyan túl sok mindennek, persze ha rendben halad az átnézés és nem kell napokat szerelni. Szerintem megoldható lenne 3 állással ha rotációban használják, hogy akár minden nap indítsanak rakétát :O Elindul, aztán van még 2+ napjuk rendbe hozni, a következő rakétát felkészíteni addig indul a másik 2 állásról. Azért az durva lenne, de milyen jól mutatna.
  • [NST]Cifu
    A torony általános karbantartásai közé tartozik az üzemanyag-feltöltő rendszer ellenőrzése (ez ugye most még bonyolultabb, hiszen mélyhűtő rendszer van mind az RP-1, mind a LOX vonalon), az elektromos csatlakozók ellenőrzése, az "esőztető" karbantartása, és persze a járulékos dolgok (utak karbantartása, takarítása, stb.).
  • Palinko
    Nem arra, azt tudom. Általánosságban értettem. Mikor minden terv szerint megy, elindul a rakéta, újratöltik a tartályokat, hogy majd legyen a következőt is miből feltölteni, utána van még valamilyen teendő mielőtt odaállíthatnának egy újabb rakétát?
  • [NST]Cifu
    Ha a Launch Complex 40-esre gondolsz, akkor olyan jellegű károsodás kijavítását, amilyet egy felrobbanó rakéta okoz. :)

• Palinko
    Milyen karbantartást igényel a kilövőállás?
  • [NST]Cifu
    Azért tegyük hozzá, hogy az egyik Floridából, a másik Kaliforniából, tehát az ország két "szélén" történt a két indítás. ;)

Floridában ráadásul két indítóállásuk van (a 39A-ról indultak most, a 40-est elviekben augusztusra helyreállítják), plusz a Vandenberg (SLC-4E) és épül Texas-ban a saját indítóállásuk, amely jövőre fog elkészülni a tervek szerint.
  • Pares
    Azért három napon belül két sikeres indítás két sikeres landolással (a tengeren!), ráadásul az egyik F9 már újrafelhaszált... nem semmi...

+

"New titanium grid fins worked even better than expected. Should be capable of an indefinite number of flights with no service."

Ha így haladunk, akkor az ITS sem lesz sokáig sci-fi kategória...
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.06.26. 12:08:43
  • gafzhu
    Szerencsére időnként produkálnak nagyon jó felvételeket :)
  • PetruZ
    Ha valaki csak a leszállásra kíváncsi, itt egy gyors kivágott videó róla (most nem szakadt meg a kapcsolat sem).
  • kamionosjoe
    Igen, szép landolás volt. Épp most néztem be ide a topicba amúgy. :D
  • PetruZ
    Most nagyon simán visszajött az első fokozat.
  • PetruZ
    Mai indítás webcast, pár perc múlva indul.
  • Palinko
    Tuti lesz az is :D De nem értem miért nem gondolta úgy a Google, hogy 2 hónap alatt lecsengett azért már a poén és eredeti állapotba állíthatta volna vissza.

Ja meg lesz szeptemberben egy elég ritka csillag együttállás ha jól tudom, addigra biztos kitalálja valaki, hogy miért jelenti ez a világvégét :D
  • Dzsini
    Én várom az ez évre rendelt "akkora lesz az égen a Mars mint a Hold" cikket is... tippre augusztusban, az amerikai nagy napfogyatkozás környékén fog felreppenni.
  • Palinko
    Igen, megtaláltam én is, érdekes, hogy megint felkapták, nyári uborkaszezon
  • Dzsini
    Idén április 1 alkalmából telepítettek egy adatközpontot oda
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.06.25. 15:36:35
  • Palinko
    Mikor a Google azt hiszi, hogy vicces, közben meg nem.
  • PetruZ
    A Branson-féle OneWeb egy orrhosszal a vetélytársak elé került azzal, hogy megkapták az FCC engedélyét 720 távközlési mini-műhold felbocsájtására, amivel internetet szolgáltathatnak világszerte.
  • Irasidus
    Sajnos a bizonyítékok mással is magyarázhatók, és a többi bizonyíték léte éppen a 9 bolygó ellen szól. Ez a tizedik meg csak egy több sebből vérző publikációs szemét, semmi több. Nem kell mindent elhinni... (Ha van rá igény kifejtem miért.)