Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
a Mars küldetéseket ez mennyire befolyásolja? még mindig 2030-al kábítanak minket?

egyébként nem tudom így hogy szeretnének fejlődni sztem 4-5%-tól nem szabadna kevesebbet adni ilyesmire.
ellenben a hadi kiadások az egekbe szöktek a GDP hez képest

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

[NST]Cifu
Apró probléma, hogy a NASA költségvetése az állami költségvetés arányaiban tovább csökkent. Az FY2017-es költségvetés a mostani tervek szerint ~4200 milliárd USD lesz, ebből fog 19,5 milliárdot kikanyarítani a NASA. Ami ~0,48%. Ez egy új "all time low" rekord, leszámítva a megalapítása utáni első két évet. Viszonyítás képen a mindenkori csúcs ugye az 1966-os 4,41% volt, majd szépen lezuhant fokozatosan 0,75% körülire (1986), az 1990-es évek elejére megint felszökött 1% körülire (STS-MiR, HST programok, illetve az ISS program elindítása), 2000-ben újra már csak 0,75%, 2010-ben már csak 0,52%.

Erről valahogy nem írnak túl sokat még a szakmai oldalak sem...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

PetruZ
A Kongresszus megadta a NASA-nak a kért költségvetést (19,5 milliárd $), de kihúzták a listáról az egyik legizgalmasabb elemet, az aszteroida-vonszoló és Hold körüli pályára állító tervet (Asteroid Redirect Mission). A NASA szerint ez létfontosságú lenne a jövőbeli emberes űrutazások gyakorlásához, de a képviselői bizottság túl drágának találta az aszteroida befogás és eltérítés költségeit.
Hamár medveállatkák...

Kezdenek rájönni miért is ennyire ellenállók ezek a kis dögök és lehet hogy ez még előnyünkre lesz...
PetruZ
A kínaiak bejelentették pár napja, hogy elvesztették az irányítást a Tiangong-1 űrállomásuk felett és az valamikor jövő év második felében vissza fog zuhanni a Földre. Nagy része elég majd, de lehetnek darabok, amelyek eljutnak a felszínig. Jelenleg megjósolhatatlan, mikor és hol fog belépni a légkörbe.
Dzsini
Egy kis kvantummechanika, elmélkedés a világegyetem eredetéről, és a matematikáról Sir Roger Penrose-al.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

😊

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Palinko
nem tudom én sem a választ nyilván csak egy hirtelen ötlet volt, mert sokszor volt már ilyen hogy valami valahogy valahonnan visszaverte és már azt a jelet vették.
A medveállatkáknak "csak" a 2/3-a élte túl az űr vákuumát és az ott lévő sugárzást. Ettől még durva.

PetruZ
Hétfő délután (nálunk késő este) lesz valami bejelentés a Hubble által készített új Europa felvételekről és a hold jégpáncélja alatt sejtett óceánról.
Pont írni akartam. 😊
PetruZ
Miről, honnan? Annak a sugárzó testnek is ott kéne lennie valahol arrafelé. És a visszaverődés nem felénk irányulna, hiszen akkor ez a test is útban lenne. A képen is látszik, hogy egyenletes minden irányba, bár kissé ovális alakú. Ez a légkör miatt lehet, amit a Plutó maga mögött hagy, de a New Horizons nem észlelt ilyen kiterjedésű légkört. Valami viszont piszkálja, és ez egybevágna a múlt heti bejelentéssel, amiben a Charon piros foltjára adtak valószínű magyarázatot. Mivel a Charon majdnem akkora, mint a Plutó, technikailag kettős rendszer alkotnak (plusz a többi kis holdacska), ez is okozhat valamiféle kölcsönhatást, amit még nem ismerünk teljesen.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.09.20. 21:00:43
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A Charon Relay lesz az <#nezze><#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Palinko
létezhet, hogy csak visszaveri?
PetruZ
A Plutónak (egyelőre) ismeretlen eredetű röntgensugárzása van, ami elég furcsa, tekintve, hogy semmilyen nagy energiájú dolog nem zajlik a közelében. A napszél és a New Horizons által detektált gyenge légkör valamilyen kölcsönhatására gyanakodnak, de a magyarázat nem kielégítő.
Nem csak fotoszintezis szolgaltathat energiat. A tengerek/hegyek melyen inkabb a vulkanikus tevekenysegnek koszonheto ho szolgaltatja az energiat, igy a napfeny szuksegtelen.
Sot a fold elso elolenyei is valoszinuleg ilyen helyeken jottek letre, a fotoszintezis csak kesobb jelent meg.

Ha a Marson volt valaha élet, akkor szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a mai napig élnek ott valamiféle extremofilek... Persze valószínűleg nem a felszíni porrétegben kell őket keresni...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini
Beszélgetés Frank Drake-el a Voyager aranylemez készítéséről - például hogy mit volt "szabad" megjeleníteni rajta, és mit nem.

És egy kis 360-as videó:

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

PetruZ
Földi körülmények között mindenütt megélnek a Himalájától kezdve 4 km-el a tenger alatt, de még hőforrásokban és jégpáncél alatt is. Az élethez nekik is vízre van szükségük, a lényeg, hogy valami nedves környezetben legyenek, ott már megélnek (kísérletek szerint akár még az űrben is, és bár tudnak szaporodni, a halandóságuk azért magas). Az oroszok pár éve a Phobosra akartak küldeni belőlük pár példányt, de a kilövés nem sikerült.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2016.09.17. 08:33:41
Szerintem lehetnek olyan körülmények a marson ahol a medveállatkák aktívvá válhatnak, élhetnek, és szaporodhatnak. Amikor meg nem jók a körülmények, simán meghalnak és várnak.. majd később újra élednek.

A medveállatkák teszem azt életben maradnának marson is? Nem csak "felfüggesztve" de aktív állapotban is? A egyenlítő környékén már 0 fok felé is megy a hőmérséklet...
Lent 4 km mélyen az óceán mélyén nagyban megy a kemoszintézis, nincs fény.. semmi baj.. az élőlények még világítanak is maguknak ha kell

Az életet szinte lehetetlen kiirtani, ha már megfertőzött egy bolygót.

Az atka méretű összetett többsejtű medveállatka a kriptobiózis segítségével meghal amikor kedvezőtlenek a körülmények.. teljesen kiszárad, majd amikor nedves közegbe kerül, újra éleszti önmagát.
Több száz évet is kibír.. -260 C fokon is vígan elvan.
+150 C fokon is ugyan olyan jó neki.

Kivitték őket az űrbe is a vákuumba, szélsőséges hőmérsékletek 3 kelvin és 500 kelvin között váltakozó a forgás szerint.
földihez 4000 szeres ultraibolya sugárzás.. ionizáló részecske sugárzás.. nem számít.. ugyan úgy elvannak az űrben is mint a földön.
Hazahozták őket az űrből, aztán még szaporodtak is visszatérve a földre..

Szinte elpusztíthatatlanok.. a terminátor semmi hozzájuk képest.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2016.09.16. 17:42:40

PetruZ
Ami nem meglepő, mert kb. 200-250 méter alatt már egyáltalán nincs fotoszintézis. 😊 (Egy-két ritka esetet kivéve.) De ami odalent megél, az főként a fentről lehulló dolgokból táplálkozik (meg azokból, ami ezeket eszi), szóval az izoláció nem teljesen ugyanazt jelenti.
[NST]Cifu
Noha tényleg nagyon érdekes, de ne feledjük, hogy hasonlót már "láttunk", például a Marianna-árok mélyén sincs fotoszintézis...

PetruZ
Csak érintőlegesen űrkutatás, de elég izgalmas a földönkívüli élet lehetőségeinek szempontjából: a romániai Movile-barlang 5,5 millió éve van elzárva a külvilágtól, körülményei sok szempontból halálosak a felszíni életformák jelentős többségére, mégis megélnek itt fajok, nem is kevés (nagy részük teljesen egyedi a Földön).
[NST]Cifu
@overseer:

A nagy kérdés az.. lehet e üzemanyagot spórolni az által, hogy vizet permetezünk az égéskamrába???

Nem. Ellenben jelentősen megbonyolítja a rakétahajtóművet.

A vízbefecskendésre otto-motoroknál és sugárhajtóműveknél volt példa, előbbi is egyre inkább kikopik, de ott elsődlegesen a hőelvezetés (alacsonyabb belső hőmérséklet) volt az indok az alkalmazásra.
Repülőgépeknél használtak vízbefecskendezést, ahol ahogy írtad, a kiáramló tömeget növelték vele, ám emiatt tökéletlen lett az égés, ez az oka például annak, hogy a korai B-52-es bombázók fekete füstöt húzva szálltak fel - a fekete füst valójában el nem égett kerozin. A cél ott sem az üzemanyag-takarékosság, hanem a tolóerő növelése volt ideiglenesen.

Azóta sokkal hatékonyabb hajtóműveket gyártanak már, így a vízbefecskendezés kvázi eltűnt a sugárhajtóműveknél.

A rakétahajtóműveknél a V2-nél használtak alkohol-víz keveréket (75-25 százalékarányban), ahol a víz a hőmérséklet kontrolálása miatt volt szükséges - az 1950-es években gyorsan ki is váltotta az RP-1 kerozin...

Az üzemanyagon a kerosine felhasználást értem.. mivel az a legdrágább komponense a hajtóanyagnak.

A kerosine magyarul kerozin...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.09.16. 07:49:44

Dzsini
Igen, pont ezt taglalja a videó 😊

pontosan..

Szerintem iszonyatosan veszélyes és felelőtlen lehet ráereszteni a Galaxisra egy önreprodukcióra képes gépet. De vegyük, hogy mégsem az, akkor viszont akár úgy is programozhatták, hogy csak bizonyos típusú bolygók nyersanyagait használja ki, és ahol élet van, vagy ahol potenciálisan kifejlődhet, azokat hagyja békén, esetleg figyelje meg (Bracewell-szonda). Vagy az is lehet, hogy mire olyan technológiai fejlettséget ér el egy faj, hogy ténylegesen működő önmásoló gépeket eresszen rá a Galaxisra, elavulttá válik az egész koncepció...
Különben is, észrevennénk, ha a Naprendszer valamelyik gázóriásának légkörét vagy valamelyik aszteroidát/törpebolygót/holdat bányászná valami? Kétlem... Különben is az egész ötlet az emberek agyából pattant ki.

Azert lehet erteni is valamennyire. Az ertesnek vannak kulonbozo fokozatai. Atlag erdeklodonek az is eleg mar ha a kvantumfizika problemait es jelensegeit megerti, ha a magyarazatukat nem is. Pl miert is nem lehet a kvantum osszefonodassal fenysebessegnel gyorsabban kommunikalni, vagy idoutazni.
Teljesen nyilvan senki nem erti, kulonben nem ez lenne a jelenkor fizikajanak egyik legfobb kutatasi iranya😊

A kvantumfizika erezhetove, (sajnos meg nem erthetove) teszi azt, hogy az altalunk megszokott fizikai vilagunk mogott valami egeszen elkepeszto, egyelore felfoghatatlan fizika letezik, mint mozgatorugo.

[NST]Cifu
Tomnak is elment a kedve tőle? 😄

molnibalage83

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
Azért azok következménye is elég durva diffegyenletek megoldása, de amit a kavtumechanikánál láttam és attól sírva menekültem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu
Miért, a fizika hol tartott? Az Apollo programnál is Newtoni képleteket használtak szinte kizárólag. 😉

Erdemes a csatornat vegignezni az elejetol. Sok dolgot magyaraznak el benne, amire aztan kesobb alaposan epitenek is, mig onmagaban sok video erthetetlen az elozmenyek nelkul.
egyebkent kivalo csatorna, pont az erthetoseg hataran egyensulyozik, es elgondolkoztatja az embert. Volt par dolog amit altaluk ertettem meg a fizikabol😊

Hamár kvantumfizika...
Nekem ezek a kedvenceim:

kék citrom projekt

Meg amik itt vannak

molnibalage83
Az ő előadásainak nagy részét meghallgattam. Fantasztikusak. Viszont megvilágítja azt, hogy elképesztő, hogy a matek hol tartott már 100+ éve is.

Dzsini
Ahogy Dávid Gyula is emlegeti az előadásain - ha valaki azt mondja neked, hogy érti a kvantumfizikát, akkor hazudik. Legjobb esetben elfogadja és tud számolni az egyenletekkel. 😊

Én nagyjából tudom követni, ha ilyesmi a téma - akár angolul is - ez sok év olvasgatás és előadássorozatok hallgatásának-nézésének eredménye. Értelmesen magyarázni róla már nem nagyon sikerülne, és könnyen tudnak olyasmit kérdezni, amire csak pislogok válasz helyett 😊

Lehet, hogy azért nem látunk más létformát rajtunk kívül az univerzumban mert egy szimulációban élünk.
Ez csak egy teória.. de többen is foglalkoztak már vele.

Vannak akik szerint a kvantummechanika eredményei ezt látszanak igazolni.. pl a tudat és a valóság kölcsönhatása..
Ha valamit nem érzékelünk az fizikai valóságában nem létezik, csak mint valószínűség, lehetőség. A kvantumok mikro világában.

molnibalage83
Pontosan az olyan videókat nem értem. Ezt sanszosan fogom, de a mindenféle kavanutumizé. Áh... 😊

allock
Project Apollo Archive

lehet volt már
Utoljára szerkesztette: allock, 2016.09.15. 19:35:37

#hhwnd

Dzsini
Én nagyon kedvelem, és szerencsére eléggé "otthon" vagyok a felvetett témákban, hogy értem a videókat. Ez a mostani is érdekes gondolkodnivalókat feszeget.

Mondjuk nem túl rég a kvantumradíros mókával megrázták rendesen a pofonfát 😊

molnibalage83
Erre én is fel vagyok iratkozva, de a videók nagy részének a felénél elvesztem a fonalat.

Dzsini
Egy kis tudományos filozofálás arról, hogy miért tűnik úgy, hogy egyedül vagyunk...

PetruZ
Persze, a cikk második fele ezt boncolgatja.
[NST]Cifu
Mivel magyarázod meg az SLS életképességét, ha ott lesz mellette nem egy, hanem egyből két kereskedelmi hordozórakéta, várhatóan harmad-ötöd áron?

Hasonló okokból kínos az Orion is. Gyakorlati szinten a CST-100 csak azért nem versenyképes vele, mert a Boeing-nak nem célja a Lockheed által épített Orion (és a Boeing által épített SLS) alá vágnia azzal, hogy ugyanazt olcsóbban megcsinálja. A SpaceX ellenben kvázi ugyanarra képes űrhajót épít.

Bolden nem ostoba, de szana-szét szakítják a nézetkülönbségek. Ha támogatásáról biztosítja a Falcon Heavy / New Glenn rakétát, akkor azzal a NASA saját programját kérdőjelezi meg, ami belső feszültséghez vezethet.

PetruZ
Közben Boldennek (a NASA főnök) nem igazán tetszenek az új kereskedelmi nagyrakéták. 😊
PetruZ
A SpaceX már novemberben visszatérne a kilövésekhez. Természetesen nem a megrongálódott 40-es, hanem az éppen felújítás és átépítés alatt lévő 39A indítóállást, vagy a kaliforniai Vandenberg támaszponton lévőt használnák.
köszönöm