Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.09.15. 14:14:25
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Hovatovább már GEO pályán való pozíciómeghatározásra is használható a GPS, igaz ez még kezdetleges dolog, hirtelen csak egy 2010-es publikációt találtam róla (erre kattints), de úgy tudom, a mai új GEO műholdakban már GPS érzékelő is, a pontos pozíció meghatározásához.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A rakéta tengelye körüli helyzete..
Gyroszkóp és/vagy gyorsulásmérők, és GPS / GLONASS a térbeli helyzet meghatározására.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
A rakéták irányító rendszere hogy valósul meg?
Pontos hely meghatározás GPS el és radarral az oké.. de
A rakéta térbeli orientációját hogyan vezérlik?
A föld közelében.. és az űrben?
A rakéta dőlésszöge a földhöz képest..
A rakéta tengelye körüli helyzete..
Mert elvileg a gravitációhoz nem viszonyíthat, mert gyorsulást hajt végre és mert miközben halad, gyorsul.. egyben szabadesésben is van.
Az űrben elvileg lehet a csillagok alapján meghatározni az orientációt.. de földközelben hogy oldják meg?
Egyébként az Iridium, a NASA és a SES már a baleset után egyből jelezték, hogy megbíznak továbbra is a SpaceX-ben. Szóval esélyesen nem fognak kötbérhez folyamodni vagy lemondani indítást...
Mint minden fuvar szolgáltatás úgy ezek az indítások (értsd.: műholdak) is biztosítva vannak.
Amennyiben a biztosító társaságok olyan mértékűnek látják a kockázatot hogy irreálisan magas biztosítási összegért lennének csak hajlandóak szerződni akkor nem lesz indítás.
Persze ahhoz hogy ezt eldöntsék előbb minden kétséget kizáróan meg kell állapítsák mi okozta a hibát.
Az oroszoknál saját katonai műholdjaik fellövésénél valószínűleg az anyagi szempontok kevésbé kerülnek előtérbe...
Az oroszok simán indították 2015 június 5.-én a Kozmosz-2505-ös kémműholdat ugyanolyan Szojuz-2-1.a rakétával, mint amely részben felelős volt az Április 28.-án indult Progresz M-27M elvesztéésért... Június 2.-án a Roszkozmosz bejelentette, hogy az utolsó fokozat és a Progresz összekötésénél következett be a hiba. Slussz.
Nem hinném, hogy fél-háromnegyed évig húznák a szitut.
Utoljára szerkesztette:
Annyit mondok, hogy na végre...
Túl kicsi?.. én pont úgy olvastam, hogy ezeknek az az előnyük, hogy nagyon magas a SPI jük.
a kémiai hajtóművek korlátja valahol 450 SI körül van..
Reaktorral a duplája.
Viszont az ilyen ion, elektrosztatikus meghajtók úgy tudom több ezer..
Vannak már lineáris gyorsítók, amelyek a fénysebesség 99% áig gyorsítják fel az ionizált részecskéket..
Csak még meg kell oldani, hogy kompaktak legyenek, tömegükből kell még lefaragni és kidolgozni, hogy beférjenek egy űrhajóba, mint fő hajtómű. Viszont ehhez kell egy reaktor, vagy valamilyen nagy erőforrás. Sok sok kilowatt.
Inkább rakjanak rá egy komoly teljesítményű reaktort.. és egy megfelelő teljesítményű ion hajtóművet, aminek van is tolóereje.
Napelemek helyett meg mehetne egy néhány tonnás reaktorral..ami le tud adni egy két MW ot. Talán ha lehetséges ilyesmi.
Már az összes apollo űrhajós elmúlt 80, 2030-ban nem fog élni egyik se, túl optimista ez a grafikon.
Az űrhajó 3 darab, egyenként 70kN tolóerejű, 900 Isp-s nukleáris hajtóművel rendelkezne, és alapvetően 5 SLS indítás "árán" készülhet el. Három fő modulból áll, a lakómodul két hengeres rész, és az azokat összekötő alagútból áll, a középső rész pedig dokként funkcionál, az elejére egy Orion tud csatlakozni. "Nyugalmi" állapotban az egész űrhajó forog a hossztengelye körül, és a Marsinak megfelelő mesterséges gravitációt lehet létrehozni így. A lakómodul mögött egy merevítőrendszer van, amihez négy leoldható LH2 tartályt szerelnek. Ezt követi a fő LH2 tartály, amely a visszaúthoz szükséges, majd végül a hajtóműmodul.
Az űrhajó energiaellátását napelemekkel oldják meg, az első elképzelésnél 'bimodal', tehát hajtóműként és elektromos energiát is termelő reaktorként is működő hajtóművet szerettek volna, ám ez egy csak a tervezőasztalokon létező megoldás, így elvetették, az egy feladatú nukleáris hajtóműveknél azonban van már gyakorlati tapasztalat, így ezt megfelelőnek ítélték.
Az út a Marsig 5 hónapig tart így.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/02/image/c/
http://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-s-high-definition-panoramic-view-of-the-andromeda-galaxy
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
A cikkben csak az van hogy felmennek. 😊
Nincs baj a féktelen rajongással, de próbálj meg tanulni is abból, amit többek között itt is olvashatsz. Ha ehhez nincs kedved, akkor viszont legalább ne zavard mások tanulási kedvét. Van ilyen célra tucatnyi másik topic.
Egyik kedvencem a mai "Itt tart ma az emberiség." az 1680-as évekből 😊
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.09.06. 17:13:26
Nagyon rühellem, mikoor valaki így próbál "érvelni"...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Vagy, hogy mi az a rakéta, vagy torlósugár hajtómű.
Ha nem bolondnak, vagy félistennek, vagy varázslónak tartana.. ha elhinné amit mondasz.
Na most ugyan ezt extrapoláld a következő 200 évre.
Vajon mit mesélne nekünk egy tudományos érdeklődésű ember a 2220 as évekből?
Bizonyára hümmögnénk.. hüledeznénk. Csodálkoznánk, hogy ezt is meg azt is meg lehet csinálni.
Arról beszéltem.. (valakinek kétszer is el kell mondani), hogy ha megértjük a fizikai részét a dolognak..
Akkor talán.. egyszer.. 500, vagy 1000 év múlva már olyan hasonló elvű, vagy arra az alapra épülő meghajtót tudunk majd építeni, ami tonnákat is fel tud majd emelni leo pályára.
Biztosan kell majd hozzá egy nagy teljesítményű reaktor..
Vagy mondjuk valamiféle anti-anyag energia tároló cella.. ki tudja mit hoz a jövő.
Nem állítok semmit tényszerűen.. csak latolgatok.
Ha tényleg működik, a következő fejlesztések és kutatások gondolom sokkal jobb teljesítményeket fognak tudni elérni.
Azt is elképzelhetőnek tartom, ha pontosan megértjük a működése mögött meglévő kvantummechanikai, fizikai törvényeket.
Akár olyan meghajtót is lehetséges lesz majd egyszer építeni, amivel talán már nem kell kémiai energia a fellövéshez.
Nem kell majd 300 tonnás rakéta egy 4 tonnás járműhöz.
Akkor beköszöntene a 2. Aranykor az űrrepülésbe.
Itt tart ma az emberiség.