10000
-
#6020 A számok a különböző távolságokba juttatás arányai miatt sokkolóak nekem. A pluto és LOE között 20-szoros eltérés. Az igen... -
overseer-7 #6019 nem tudtam képet beszúrni:
Propellant Theoretical Isp -
overseer-7 #6018 Az áramvonalazó kúp anyaga miből van.. lehet tudni?
A methane motorok nagyon erősek lehetnek, ha jól tervezik meg őket.
Nagy ISP és úgy tűnik, hogy kevesebb kell belőle az össztömeget tekintve..
Nagyobb a mixture ratio.. sőt azt mondanám, hogy ha egy oxydiser rich motort készítenének.. azzal még takarékos is "zöld" lehetne a rakéta.
talán 6 X kevesebb kellene methánból mint oxigénből.
Az oxigén iparilag nagyon olcsó.. csak le kell hűteni a levegőt és elválasztani tartályban a nitrogéntől.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.04.08. 10:33:07 -
#6017 Újra frissitették.
63,800 kg @ LEO
26,700 kg @ GTO
16,800 kg @ Mars
3,500 kg @ Pluto
Cirka 20%-os teljesítménynövekmény a korábbi adatokhoz képest. Feltehetően a Block 5 verziójú Falcon 9 'core' modulokkal szerelt FH-ra vonatkozik. Tudom, hogy sokan megkérdőjelezik, ám az F9 teljesítménye is szépen fejlődött, és kb. hozzák, amit ígérnek...
BTW Musk most twittelte, hogy az áramvonalazó kúpokat idén már újra felhasználják, és jövőre már a második fokozatot is elkezdik visszahozni...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.04.08. 08:29:36 -
#6016 Én 54 tonnát se tartottam valós adatnak.
64 tonnára még Spacex hívők is azt fogják mondani, hogy.... ez nem igaz. -
kamionosjoe #6015 Légkört fedeztek fel egy exobolygón.
Atv.hu -
#6014 Picit frissült a SpaceX oldalán a Falcon Heavy teljesítményadata. Korábban 54 tonna volt, most 64 tonna lett. Ez nem-újrafelhasználható teherbírás, érdekes módon a többi megadott érték nem változott, így a GTO / Mars pályára vonatkozó tömeg sem.
Feltehetően ez "válasz" a Blue Origin cég New Glenn rakétájának bejelentésére. Annak teherbírása teljesen újrafelhasználható módban 45 tonna lesz. A Falcon Heavy szintén teljesen újrafelhasználható módra vonatkozó adata nincs megadva, de cirka harmadával alacsonyabb, mint nem újrafelhasználható módban, így ~32-36 tonna körülre tippelik általában. Az új megadott érték alapján 41-45 tonna körülre jönnek ki a becslések... -
overseer-7 #6013 N1 moon rocket
-
overseer-7 #6012 van ilyen.. de ez nem az amit keresek
-
overseer-7 #6011 Nincs valakinél véletlenül olyan diagram, hogy :
Specific Impulse / Propellant mass
esetleg Vs mixture ratio.
Sehol sem találom a neten a kellő adatokat.
A kiszámolása meg meghaladja a képességeimet.
-
#6010 Pár hete éppen azon morfondíroztam magamban, hogy meddig bírja vajon a BO pénzzel a fejlesztéseket. Ugyebár bevétele még nem nagyon volt, és 2014-ig cirka 800 milliót égetett el.
Feltehetően mostanra érti az évi 1 milliárdot, és ez reális is, hiszen a Be-4 és a New Glenn kifejlesztése bizony alsó hangon is elérheti a 1,5-2 milliárd dollárt. A fő gondot ott látom, hogy Bezos még ennél is nagyobb terveket szövögetett, ugyebár említette, hogy még a New Glenn-nél is nagyobb rakétát is szeretne, a New Armstrong-ot.
Viszont egy kicsit hatásvadász is a bejelentés. Bezos részvényei cirka 70 milliárd dollárt érnek, és 2016-ban két részletben eladott csaknem másfél milliárd dollár értékű részvényt. Szóval egyfelől van miből finanszírozni, másfelől viszont a cikkben írtak nem térnek ki arra, hogy jelenleg csak 2016-ban adott el részvényt ilyen célból...
-
#6009 Megkövetem magam, és elnézést kérek. Nem nézek senkit le, nem az én stílusom, hogy ilyesmit tegyek.
Én az adott videót néztem meg, ez pedig nem volt (számomra) meggyőző, ki is fejtettem miért.
Megnéztem pár másik videóját most reggel, egyik-másik elég korrekt, de ez az adott videó nem volt a legjobb, na... -
#6008 Köszi, hogy ennyire lenézel itt bárkit, hogy szerinted ilyesmi miatt rak be videót... a lényeg az ajánló volt belőle, és épp ez volt a legfrissebb videója (amiről volt is szó itt mostanában, pl. a te hozzászólásodban - ha az nem lett volna, valószínűleg én se linkelem).
Azt pedig, hogy ki mond marhaságokat, én innen nem tudom eldönteni, ő hangsúlyozza, hogy magánvéleményt mond (lásd: soapbox), nem az Egyetlen Szent Igazságot nyilatkoztatja ki :) -
#6007 Bezos elárulta, hogy évente egymilliárd dollár értékű Amazon részvényt ad el, hogy finanszírozni tudja a Blue Origin-t. -
#6006 A videót meg sem néztem pár régi érdekes videóba néztem bele ami mindig is érdekelt. Az hogy nő, szarom le. Soha nem irtakoztam fel egy csatornára vagy néztem videót, mert nő az, aki dumál... -
#6005 Izé.
1.: Ha ezt egy XY kromoszómás egyén mondja el, akkor is ilyen érdekes lenne? Szvsz én talán kevesebb marhaságot mondanék, viszont nincs két nagy mellem hozzá. Meg a hajam sem ilyen dús (már)...
2.: Ja, megtettem, #5779 :D
3.: A SpaceX (noha valóban bevételhez juthat az ilyen dolgokkal) alapvetően a műholdas internetszolgáltatásból szeretne bevételhez jutni. Korábban ugye írtam, hogy több, mint 11000 műholdas rendszert is kiépíthetnek akár. Itt van egy picit bővebben, de ezt az ábrát emelném ki:
Ez ugye a 2017 elején a WSJ által lehozott cikken alapul, amelyet a 2016 elején a SpaceX-től távozó emberkék szivárogtattak ki. A lényeg: a SpaceX azzal számolt 2016 elején, hogy 2025-re több, mint 35 milliárd dolláros bevétele lesz. Ebből 5 milliárd az indításokból és 30 milliárd felett a műholdas internetszolgáltatásból. A nyereség? 10-20 milliárd dollár. Számít akkor két fizetős űrturista tétele? Oké, számít, de annyira sokat nem...
4.: Az Apollo-8 valójában nem játszott akkora szerepet a NASA Apollo programjában, sőt, alapvetően egy irtó rizikós marketingút volt, hiszen a Lunar Module nem volt kész, így az Apollo CM/SM a nélkül indult el, hogy lett volna egy tartalék hajtóművük. Ha az Apollo-8 esetében következett volna be olyan baleset, mint később az Apollo-13 esetében történt, akkor a három űrhajós ott pusztul meg a CM-ben. A NASA egyszerűen félt attól, hogy a Zond holdkapszulák valójában egy emberes Szojuz utat előznek meg, és hamarosan embert küldenek a Szovjetek a Hold-megkerülésre. A félelmük nem volt teljesen alaptalan, teszem hozzá, de végül is a szovjetek a Szojuz-1 katasztrófája után nem játszottak a tűzzel feleslegesen...
5.: BTW Scott Manley véleménye is érdekes, ő az EM-1 emberes utazás verzióját nem tartja hülyeségnek. Szerinte azért, mert hát az SLS mindegyik eleme külön-külön már bizonyított (RS-25 hajtóművek és az SRB-k az űrsiklók, az RL-10 egy csomó helyen, stb.). Amivel mondjuk a szememben Manley renoméja eléggé nagyot zuhant...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.04.06. 22:02:02 -
#6004 Ez egy kurvajó csatornának tűnik. Köszi. -
#6003 Miért vinne a SpaceX a Holdra turistákat? Egy kis eszmefuttatás, plusz csatorna ajánló, érdemes átböngészni a régebbi videóit.
-
fonak #6002 Az egyik elmélet szerint az alienek, ha jól tudom. -
overseer-7 #6001 Mik produkálhatnak ilyen erős FRB-ket?
biztos van valami oka annak hogy ilyen erős és ilyen rövid impulzusokat kitörésekben sugároz ki valami.
-
#6000 Úgy tűnik, igazolták, hogy a gyors, nagy energiájú rádiókitörések (FRB-k) nem földi, vagy földközeli eredetűek. Az eddigi FRB-ket (valamivel több, mint 20-at) egytányéros rádióteleszkópokkal fogták és ezek közül egyről tudjuk viszonylag pontosan, hogy honnan jött. De mivel volt korábban az a híres mikrohullámú sütős eset, az ilyen teleszkópok karakterisztikája miatt nem lehettek biztosak benne, hogy nem csak valami hasonló "hiba" történik (annak ellenére, hogy az FRB-k milliszekundumos hossza és az általunk látottaknál milliárdszor nagyobb energiájú kitörései sem nagyon magyarázhatók földi eredettel). Most egy ausztrál, 18 ezer négyzetméteres gyűjtőterületű, felépítésénél fogva földi zavarásra érzéketlen teleszkóp adatait fésülték át és találtak is benne három új FRB nyomot, ami igazolja, hogy ezek az űrből származnak. A teleszkópot nemrég, öt éves munkával felújították és most már kifejezetten a pulzárok és az FRB-k kutatására fog ráállni. -
#5999 Tökéletesen tisztában vagyok vele és sem én, sem a cikk nem is fogalmazott másként. -
Irasidus #5998 Magyarul mert mégis csak magyar kutatók. (Amúgy az eltének ez a szakcsoportja 2005 óta több hasonló publikációt tett, ami nem bizonyult tartósnak. Várható volt egy újabb, khm, szenzációs publikáció. No comment.)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.05. 09:56:02 -
Sequoyah #5997 Ne felejtsuk el, hogy egy tanulmany nem tanulmany. Ahhoz hogy komolyan vegyuk, kellenek mas, ezt megismetlo es alatamaszto vagy megcafolo tanulmanyok is, minel tobb. -
#5996 Az ELTE szerint a sötét energia valószínűleg nem is létezik, vélhetően egy két évtizedes megfigyelési hiba. Sötét anyag viszont kell legyen a modelljeik szerint. -
Sequoyah #5995 A PBS Space Time youtube csatornajan eleg jol osszefoglaltak nem is olyan regen nehany videoban a tema jelenlegi allasat, amit ajanlok neked, mert ugy tunik az ujabb dolgokrol lemaradtal. Egyebkent elismerem, hogy az 50-100 evvel ezelotti fizikat meg ugy ahogy fel lehetett fogni jozan esszel, a mait pedig mar nehez, de csak azert mert en nem ertek valamit, meg nem lesz filozofia. Tudom, hogy vannak nalam okosabb emberek, akik viszont ertik, en meg probalom tartani a lepest. A fenti videok remelem segitenek a megertesben.
A fenti videocsatornaval pedig vissza is kanyarodtunk az urkutatas fele, mert a videok masik fele errol szol:)
.
A fenti ajanlason tul pedig konkretan nem mennek bele a temaba, ahogy Dzsini is mondta, ez egy urkutatasrol szolo topic, masikban valaszolhatsz. -
#5994 Van a szomszédban kvantumfizika topic, tessék ott folytatni a témát.
(a többit nem írom le, mert nagyjából felesleges, úgyse érti meg az, akinek szólna - az elmúlt évek során egyszer se sikerült)
Az egymással törődéshez pedig a privát üzeneteket ajánlom.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.04. 07:14:34 -
overseer-7 #5993 Amit írsz.. nem akarok személyeskedni. De nagyon látszik, hogy elkerülted az utolsó 50 év quantum mechanika területén elért eredményeket.
A modern fizika ez idő alatt átcsapott filozófiába. Vagyis csak gondolkodunk.. és nem értjük a világot.
Azelőtt kísérleteket végeztünk és egyértelmű eredményeket kaptunk.
Belefutottunk a double slit expreimentbe ..és azóta nem értjük a világot.
A kvantummmechanikát ép ésszel ma még nem lehet felfogni.. nem lehet megérteni..csak megszokni lehet.
Olyan dolgokra van kísérleti bizonyíték ami lehetetlennnek tűnik.
A több száz kísérleti eredményt összegezve.. ott tartunk, hogy nem vagyunk képesek felfogni mi emberek a valóságot.
elértük a létező világ határát.
A hivatalos álláspont, hogy ma a világról alkotott modellnek interpretációi vannak.
Több féle.. ami egymásnak mind ellentmond.. és mégis mind igaz.. mind valid..kísérletileg igazolható.
Persze hogy ez ellentmondásos. De mégis ez a valóság.
Ezért van az, hogy a modern fizikusok.. ma már inkább filozófusok leginkább.
Csak néhány a létező valid interpretáció közül:
https://en.wikipedia.org/wiki/Interpretations_of_quantum_mechanics
The Copenhagen interpretation
ez a legteljesebb és legkidolgozottabb matematikailag.. a legismertebb
Many worlds
Consistent histories
Ensemble interpretation, or statistical interpretation
De Broglie–Bohm theory
Relational quantum mechanics
Transactional interpretation
Stochastic mechanics
Objective collapse theories
Consciousness causes collapse
Many minds
Quantum logic
Quantum information theories
stb stb..
ezek mind igazak.. és mind kísérletileg igazolható..
és mind ellentmond egymásnak. .. pedig a józan ész azt mondja nekünk, hogy csak egy valóság van.. a világ működése egy féle képen magyarázható meg. és a vizsgálatoknak ezt igazolniuk kell. Különben hamis a modell.
Most ott tartunk, hogy ezeket az alternatív magyarázatokat mind igazolja a kísérletek.
Egyszerű analogiával :
2+2 = 4 = igaz
2+2 = 5 = igaz
2+2 = 3 = igaz..
most akkor mivan?.
ezért váltott át a fizika filozófiába..
most akkor mivan?
a many word interpretáció is igaz..
és a many minds is igaz..
nekem jobban tetszik a wiegner jenő által felvázolt TUDAT központú interpretáció..
vagyis, hogy a világ nem létezik a tudatos megfigyelő nélkül.
Mindent a tudatos megfigyelő tesz valóságossá.
Hogy miért?
Ocham borotvája miatt.
Én ezt tartom a legegyszerűbb értelmezésnek.
A many worlds el ellentétben nem kell magyarázatot adni arra, hogy honnan van az sok végtelen mennyiségű energia ami ahhoz kell, hogy minden planck időben végtelen mennyiségű új identical világ jöjjön létre.
A wiegner interpretáció egyszerűbb.. ugyan.. de sokkal fantasztikusabb.
Arra lehet következtetni belőle, hogy a világ a mi tudatunk szüleménye..
Mi ..gondolkodó lények, hozzuk létre a világot magunk körül.
Ez nagyon fantasztikusnak tűnik.
Mert az emberi elme általában úgy gondolja, hogy a világ.. és az ahogyan működik, teljesen független attól a dologtól, folyamattól ami a tudatunkat működteti.
Ez már filózófia.. szinte már spiritualitás.
De nem képes a fizika túltenni magát ezen.. nem tud tovább lépni.. a több száz féle kísérlet után sem.
Olyan bonyolult és csavaros kísérletek mint a quantum eraser delayed choice kísérlet sem hoztak egyértelmű választ..
csak tovább bonyolították a modellt.
e kísérlet után már ott tartunk, hogy a JELEN.. és a MÚLT is csak valószínű.
Hogy lehet a múlt.. ami már megtörtént.. valószínű?
..NA EZ.. a filozófia.
A múltat meg lehet változtatni gyakorlatilag. Ez kísérletileg bizonyított.
NA.. most mondd meg nekem hogy pontosan mi a valóság és milyen szabályok szerint működik.
Nagyon szépen kérlek.. Ha nem hibázol a válasszal.. Te leszel a legfontosabb és legokosabb ember a világon. -
Sequoyah #5992 Ez egy tudomanyos forum, legyszives ne hitkerdeskent kezeld a temat.
Vannak ervek, ellenervek es tenyek. Van bizonyitott cafolata az alternativ univerzumok elmeletenek? Nincs. Van olyan megfigyeles, ami a segitsegevel magyarazhato? Van. Szoval a parhuzamos univerzumok hipotezise teljes joggal van az asztalon. -
overseer-7 #5991 Nem hiszek abban, hogy kétfelé lehet osztani az univerzumot.. Vagyis nem hiszek az alternatív (esetek, párhuzamos) univerzumok elméletében.
Bele gondolt már komolyabban valaki, hogy ez mit jelent?
Ez azt jelentené, hogy minden planck időben az összes lehetséges alternatív eseményű univerzum további végtelen számú univerzumra osztódik.. úgy hogy mindegyikben saját története szerint zajlanak az események.. saját információs halmazzal.
Ez az jelentené, hogy a semmiből.. csupán a jelen események alapján (információ) létrejön egy alternatív univerzum.. egy új egyedi identikus téridő, az új példánya az univerzumnak minden energiájával..a benne lévő összes tömeggel.. információval.. stb stb stb
Tehát egy copy-paste szerű.. de alternatív világot hoz létre. Végtelen mennyiségben.
Honnan van ehhez energia? Mindenhez energia kell.
Szerintem..
Vannak más magyarázatok a jelenségre.. de az nagyon sokaknak nem tetszik.
Az én kedvenc interpretációm az, hogy a jelenségek.. a jelen és a múlt addig nem létezik, amíg egy tudatos megfigyelő (ember, macska, stb élőlény) meg nem próbál valamiről információt szerezni.
.. tovább lehet vinni ez a teóriát, és elég érdekes, fantasztikus következtetésekhez vezet.
-
#5990 Schrödinger-kísérlet az APOD-on -
#5989 Pontosan a hülyítés a céljuk.
Inkább fokozat tervezésekor figyeljenek, és ne aluminiumból csinálják, ha kigyullad.
Át kell gondolni, és nem kapkodni.
De ez magáncég. -
overseer-7 #5988 pont az volt a célja ezzel, hogy bemásold ide nekünk..
hogy beszéljünk róla.. hogy mennyire el vannak szállva az x nél.
a legjobb reklám amiért nem kell fizetni.. és az emberek maguktól terjesztik..
vírus marketing -
#5987 Musk azt írta a twitterén még hajnalban: "Next goal is reflight within 24 hours." :) -
Prof William #5986 Igazi űrtörténeti mérföldkövet láthattunk. :) Nagyon örülök hogy sikerült. -
#5985 Szerintem a Holdraszállás óta kevés olyan pilanat volt, mint ez. Ez már egy másfajta LEO pálya árat vázol fel. -
#5984 Teljes siker. A műhold a kijelölt pályán, az első fokozat visszatért, sőt, a két áramvonalazó kúp is egyben tengert ért...
A SES-10 Falcon 9 FT (R) indítás utáni nyilatkozatok alapján:
-Idén még több hasonló (már repült 'core' fokozattal való) indítás várható, számszerűleg most olyan 6 látható előre, jövőre akár 12.
-Az első fokozat képezi az indítási ár cirka háromnegyedét, újrafelhasználása nagyon nagy mértékben csökkentheti az indítási árakat.
-Az első Falcon Heavy indítás nyár végére várható.
-A Falcon Heavy két oldalsó 'core' fokozatát fogják visszahozni, a középsőt nem, legalábbis az első útnál.
-Egy-egy 'core' fokozat esetén az a terv, hogy ne legyen egyáltalán komolyabb javításra szükség 10 indításig, és 10 indításonként egy közepes szintű javításra legyen csak szükség.
-Ehhez tartozik, hogy a kormányfelületeket le akarják cserélni alumíniumról titánra, mivel az alu konkrétan kigyullad a visszatéréskor:
-A két áramvonalazó kúpot sikerült visszahozni, a stabilizáláshoz gázfúvókákat használtak, a végső fázisban irányítható ejtőernyőket.
-A Falcon 9 Block 5 további mintegy 10%-al nagyobb tolóerőt fog leadni. -
overseer-7 #5983 A drága SLS rakétákból legalább visszaszerezhetnék az SRB-k mellett a nagyon drága hidrogén motorokat mondjuk leválasztás után visszaesnének és ejtőernyővel landolnak. A motorokat persze át kellene tervezni többször használatosra.
A tartályok nem olyan fontosak.
A motorok visszanyerése jelentősen csökkentené az összköltséget..ugyan akkora pénztárcából több küldetés is indítható lenne. -
#5982 Trump elképzelései dollárosítva (49. oldal), klímakutatás és pár küldetés kilőve, nagyobb hangsúly a kukkolásra, és SLS Orion megvalósítására.
Tervezet költségvetés -
#5981 A kozmikus sugárzásokkal kapcsolatosan sokkal több információ nyerhető (hiszen a Van Allen-övön túl vagyunk), a Holdhoz köthető megfigyelések tekintetében is hasznos.
De alapvetően a lényeg, hogy egy "kikötőt" jelent a Hold környékén, ahova a Holdra való landerek kiköthetnek. Gyakorlatilag így csak az üzemanyag-utánpótlást kell biztosítani, és a lander többször is újrafelhasználható. Effektíve így például egy Holdbázis is kiszolgálható, annak a személyzetcseréje egyszerűbb (Hold->Lander->DSG->Orion->Föld és a csereszemélyzet fordítva). Ugyanez igaz a Mars-űrhajókra is. Hosszú távon lehetséges lesz, hogy a Mars-űrhajók is ugyanezt a kört róják, és így azoknak a Föld közeli nehézkedést nem kell leküzdeni (~3km/s delta-v, amit így az Orionnak és az SLS utolsó fokozatának kell leadnia).
Apró probléma, hogy az 1960-as évek végétől hasonló volt a NASA elképzelése, csak persze sokkal nagyobb méretekben.