Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
sokat elárul az ember készségeiről.. motivációiról
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
Vannak dolgok, amiket isten végételen pénzével sem lehet elterjeszteni, mert alapvetően a tömeget nem érdekli.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
nélküle minden elképzelhetetlen lenne ilyen vállalkozásoknál
A videó tényleg profi és tök jó, de ha te nem linkeled, soha nem látom. És nem azért, mert nem érdekel...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Az elképzelés egyébként határozottan tetszik.
Tudom, kukacos vagyok, de azért rögtön hozzá is kell tegyem, hogy nem lehet közvetlenül a programot támogatni, csak a BoldlyGo Institute oldalán lévő támogatás áll rendelkezésre. A BoldlyGo pedig élből három programot is futtat, van egy Mars-programjuk (SCIM), egy nagyobb, 1.8 méteres tükörrel bíró űrtávcső programjuk (Astro-1) és most a Project Blue. Te pedig a működésüket tudod támogatni, azt nem, hogy melyik programra szánod a támogatásod...
És most a fekete leves. Megnéztem a SCIM videóját, íme:
Én voltam a 76. Mármint aki megnézte. Ami brutálisan alacsony. Maga a videó a maga módján nagyon professzionális, jól össze van vágva, illusztrálva, közérthetően van elmondva, és közben mégis tartalmas (a teljes küldetésprofilt bemutatják, pályákkal). De mindössze 76 ember kattintott rá. Félelmetes...
A Project Blue mondjuk szerintem már most előrébb jár, köszönhetően a TechCrucnh-nak. Azonban itt a nagyon durva, akár a BoldlyGo, akár az ArsTechnica szemszögéből nézem, a cikket abban a formában nem szabadott volna megjelentetni. Inkább árt, mint használ a BoldlyGo-nak, és az ArsTechnicának is.
Drukkolni tudok nekik, de pénzt így ebben a formában sajnos nem adok nekik, pedig amúgy szimpatikus csapat...
Utoljára szerkesztette:
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"In April 2010, the President challenged the country – and NASA – to send American astronauts on a Journey to Mars in the 2030s."
Ami szép, de a mai napig nincs lefektetett idő és feladatterv a NASA emberes Mars-utazásához, csak elképzelések. Gyakorlatilag a mai napig a 2009-es NASA Mars Reference Mission 5.0 az élő program. Az SLS és az Orion jól van pénzelve, a NEXTStep-2, amivel előjött az egyetlen másik dolog, ami élő. Meghajtás, űrhajótervek, landertervek, stb. Voltak elképzelések, de nem kerültek bele már az ajánlásba se.
"Following the President’s vision, NASA has worked over the past 6 years to help catalyze a vibrant new sector of the economy by enabling the commercial transportation of cargo and soon crew from American soil to the International Space Station."
Kár, hogy a COTS már 10 éve erről szól, és hogy szinte minden évben mindig a kértnél kevesebb pénzt kaptak erre a feladatra (is). Legutóbb ugye most a CCDev-re. Bezzeg a Szojuz ülésekre egyből megszavazták a pénzt. Auuuu....
And today, Americans are working at more than a thousand companies across virtually every state to support commercial space initiatives and with them, the growth of a new commercial market in Low Earth Orbit.
Alapvetően a NASA pénzén. A Virgin Galactic az egyetlen cég, amely nem kapott (még) NASA pénzt, még a Blue Origin is pályázott NASA pénzekre, és kapott is valami 30 milliót. Szép, hogy fejlődik a kereskedelmi űrutazás, de azért ne felejtsük el, hogy alapvetően miből is...
Szóval alapvetően az egész arról szól, hogy Bolden arra utal, hogy 2024 után az ISS-ről részben vagy egészen leválnának, hogy a kereskedelmi űrbázisokra térjenek át (egy ilyen terv van kéznél, a Bigelow BA330), hogy a pénz aztán már a Mars-repülésekre mehessen. Apró probléma, hogy ehhez csak a rohadt drága SLS/Orion rendszer áll rendelkezésre...
Utoljára szerkesztette:
Közben a JAXA publikussá tette a Kaguya/SELENE holdszonda összes felvételét a videókkal együtt, HD-ben. (A lap alján az "I agree"-vel kell továbblépni.)
Ne legyen igazam, és csak egy botlás a projekt szervezőitől és PR-osaitól, de a szememben pont itt kezdődik a komolyan vehető crowdfunding projektek határa. Ha legalább annyira komolyan veszik a célt, hogy átgondolják előre a kommunikációt, és minimum egy blogoldalt összehoznak (itthon a Pulispace is így indult, aztán lett normális(abb) oldaluk).
Ha én 25 millió dollárt akarnék összekalapozni, akkor nem azzal kezdem, hogy Kedden csinálok egy bejelentést, majd a vicc kedvéért csinálok egy interjút egy nappal előtte egy elég komoly weboldallal, miközben nulla link vagy kép jelenik meg mellette.
Pont ezért akkor már minimum egy 15 perc alatt összedobható minimál blogot legalább elindítok, és odarakatom a linkjét a cikkbe. Ha kell GIMP-ben és/vagy google sketchup-ban csinálok egy minimál logót és CGI képet, ami ad egy hátteret és minimális rálátást, hogy mit szeretnék elérni (az ember vizuális állatfajta...), és tessék, tegyétek ezt be. Ha még erre se vagyok képes, akkor mit jelentek be kedden? Hogy van egy álmom, adjatok 25 milliót? <#confused>#confused>
Utoljára szerkesztette:
De a cikk eléggé kattintásvadász. Se egy link az oldalukra (google-val nem találom őket), se egy link a gyűjtést intéző oldalra, se semmi. Legalább látnám, hogy kik akarják összekalapozni a pénzt...
A pszichológia még mindig nagy úr a internacional politikában..
várjuk JFK legújabb reinkarnációját.. hátha
az életet támogató légkörre, oxigénre optimalizálva, amivel lehetne kutatni a közeli exobolygók légkörét.
Úgy gondolom, hogy elméletileg, logikailag lehetséges olyan akció-reakció-s meghajtó építése, amely kellő teljesítményű.. több Knewton tolóerővel bír és óriási SPI je van.. tehát kevés üzemanyagot eszik.
Gyakorlatilag még beláthatatlan ideig elérhetetlen. ez tény.
De elméletileg reális a folyamat.
Kell egy nagy teljesítményű kis tömegű elektromos teljesítmény forrás.
A meghajtó anyagot radiátorokkal felmelegíteni.. majd EM antennákkal ionizált állapotba hozni.. aztán ezt a plazmát beinjektálni egy nagy teljesítményű linear accelerator-ba. Ami rövid úthossz alatt képes az ion részecskéket a fénysebesség bizonyos töredékére felgyorsítani.. ami itt nem a szokásos kémiai-thermodinamikailag elérhető 4.5 km/s.
Elméletileg és gyakorlatilag is lehetséges a fénysebesség közelébe gyorsítani ionokat.. pl cernben.
De már az is jó lenne, ha ilyen 50 000 km/s re lehetne hatékonyan gyorsítani a részecskéket.
Hirtelen elérhetővé válna a teljes naprendszer.. nem kellenének több száz tonnás rakéták hozzá.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.10.10. 19:33:30
Persze a tóriumos tenyésztő reaktorokat favorizálom, mert az reálisabb megoldás, csak akarat kérdése lenne az egész.
De B tervnek alig rosszabb a holdból bányászott He3 izotop
Az tény hogy a TAE az deutérium - boron aneutronos fúzióban gondolkozik. Amúgy a linkelt .pdf nekem nem nyíliik meg, de gondolom az lehet amit innen is le lehet tölteni.
A hajtómű rajza a preziből:
A DPD a Princeton Field-Reversed Configuration (PFRC) féle He3 fúziós reakcióban.
Itt van egy részletesebb doksi a DPD-ről. Többek között emberes mars-űrutazáshoz is felhasználnák (laza 16,6km/s Delta-V a Föld-Mars úton, 46 napos útidő ideális esetben - viszonyítás képen a SpaceX ITS ~9km/s max. Delta-V-vel rendelkezik 50 tonna hasznos teher esetén, és 200 tonna hasznos teherrel 80 napos a leggyorsabb Föld-Mars útidő).
.. de hogyan akarjak mindezt megoldani, ha egyenlőre zero működő fúziós reaktor van..
Szerintem úgy hogy a fúziós reaktoruk működési elve erősen hasonló a Tri Alpha Energy cég reaktorához.
A tudományos munka jelentős részét a Tri Alpha már elvégezte....ők csak ahogy elnézem az egyik végén kinyitották a reaktort s ott "termelnek" tolóerőt.
Vagy az 50 millio dollar elkoltesevel megvarjak a mukodo fuzios reaktort, es nekik mar csak az urbe koltoztetesere kell kolteni (ez is ...khm... ambiciozus), vagy ugy gondoljak, hogy az urben nagysagrendekkel konnyebb megvalositani. Bar utobbi ha igaz lenne, akkor az ITERrel sem Franciaorszagban szorakoznanak...
Mindenek előtt én régi nagy rajongója vagyok a fúziós reaktoroknak és hajtóműveknek, tehát én is örülnék, ha támogatnák a programot.
Viszont.
50 millió dollár, és szupravezető tekercsek szükségesek hozzá. Értelemszerű, hogy a tekercseket nem vették bele a fejlesztésbe, hiszen roppant kényes kérdés, mennyire megoldható. Folyamatosan mélyhűtött tekercseket használni nem egyszerű egy űrszondánál, ám ugyanakkor szupravezető tekercsek nélkül a rendszer életképtelen. Nyilván ha el akarod adni a tervet, akkor a "csak" 50 millió dollárt hangoztatod, és nem az utóbbit.
Itt van rögtön a második pont, mert azért meg kell(ene) oldani itt az üzemanyagtárolástól kezdve a hajtóművön át a radiátorokig sokmindent, szóval egy ilyen Plutó-küldetés szerintem alsó hangon karcolná a milliárd dollárt, de inkább több lehet. Úgy saccperkábé kizárt, hogy megnyerjenek ennyit (lásd még a JIMO féle kanosszajárást).
Aztán a harmadik dolog, hogy jól hangzik, hogy tiszta reakció, de csak a fúziós és fissziós megoldásokhoz képest, hiszen némi szabad neutron itt is felszabadul.
Viszont 69 (ill. egy másik ábrán már 70km/s) delta-V értéket látni... Heh... nem is nagyon tudom, láttam-e már kidolgozott tervben ennyit. 😄
űrbéli hajtóműrendszerek
Fúziós űrhajtómű egy fokkal kidogozottabb formában.
Én szurkolok nekik hogy meg tudják szerezni azt az 50 millió USD-t.
Utoljára szerkesztette: _rudi, 2016.10.09. 23:27:04
Lassan már nem is lesz hír ha egy rakéta rendben visszajön. 😊
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Hoppá, ez nem egy valódi kapszula, az ablakok csak rá vannak festve...
Azt hittem valós kapszulával megy a teszt...
Utoljára szerkesztette:
Úgy tűnik az új anyag felszabadítja a fantáziát és önbizalmat ad!
Amint kiderül hogy van odakint valami érdekes a cégek egymás sarkát tiporják majd hogy ki szerezze meg előbb.
“I’m convinced the first person to step foot on Mars will arrive there riding a Boeing rocket,”
Valahol én ügyes politikai mellékzöngét érzek. Segít az értelmezésben, ha hozzátesszük, hogy a NASA-féle SLS-t a Boeing gyártja? 😊
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Az elsot ha megertetted volna, akkor igazan nem kene ilyeneket leirnod.
Illetve amik mar leteznek fizikai alapok, azt is igyekezz megerteni. Itt van egy kis segitseg hozza. Ebben is vannak hibak, de ettol fuggetlenul nagyon jo osszefoglalo a lehetosegekrol amik egyaltalan kepben vannak.
Csaba Zoltán: Az űrbéli hajtóműrendszerek fejlődési lehetőségei
Itt pedig azon lehetosegeket fejtegetik komolyabban, amikrol mar tudjuk, hogy legalabb fizikailag lehetsegesek (technikailag nem biztos):
PBS Space Time: REAL Possibilities for Interstellar Travel
nyilván valóan fejlődik, és ha úgy lesz.. több ezer éven át fejlődni is fog az űrkutatás