10000
-
#6422 Egy tavaly felfedezett elszabadult bolygóról kiderült, hogy valójában kettő, amelyek mintegy 3-4 AU távolságra keringenek egymástól, de nincs napjuk. Mindkettő óriásbolygó, kb. 4 Jupiter tömegűek, és nagyjából 160 fényévre lehetnek. Ez az első ilyen alacsony tömegű páros, amit felfedeztek. -
Pares #6421 Rossz nézni ezt a szenvedést... -
Sequoyah #6420 A NASA koltsegvetesenek jelentos resze nem urkutatasra megy, hanem a sajat vizfejenek fenntartasara... -
gafzhu #6419 Lassan a NASA egy cselekvésképtelen szövetségi segélyszervezet lesz... :( A SpaceX-ben sem bízom, ott a tőke kevés. Igazi fejlesztés rég volt náluk is. -
#6418 A NASA egyik vezetője, az emberi űrrepülésekért felelős igazgató egy tanácskozáson kijelentette, hogy a NASA nem lesz képes elérni a Marsot a 2030-as évekre, de még 2040-re sem, egyszerűen hiába az SLS, az Orion és minden más, nincs meg a megfelelő keretük hozzá, hogy le- és felszállásra is képes, megfelelő járműveket tervezzenek.
Ez így most erős az elmúlt évek fényében, kíváncsi leszek, mit szól hozzá a szövetségi kormányzat - és mit lépnek a versenytársak, főleg a SpaceX, akik nagyon kacsintgatnak errefelé és állítják, hogy van/lesz megoldásuk.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2017.07.13. 16:58:50 -
Sequoyah #6417 Itt kifejezetten az UV-rol volt szo. A melegites nem tudom, hogy szobahomersekletet takar, vagy 100+ fokot, ami ugye a krumplinak amugy is karos (kiveve ha sutjuk:)).
UV viszont nincs a satorban. Kerdes, hogy a korabban felszabadult perklorat meddig "fertoz", illetve lehet-e tenni valamit hogy termekennye tegyuk a talajt.. -
#6416 Tegnap éjjel / ma hajnalban a Juno sikeresen átrepült a Jupiter felett, minden eddiginél közelebbről vizsgálva meg a bolygót. Minden műszere és rögzítőegysége be volt kapcsolva, az első képek és eredmények a napokban várhatók. -
#6415 Arról volt szó korábban, hogy a perklorát melegítésre is felszabadul. Nem találtam infót, milyen hőfokra igaz ez és milyen nyomásviszonyokra, de az ott a Marson egy elég meleg fóliasátor volt földire hasonlító nyomáson... -
Sequoyah #6414 A "Martian"ban a krumplit satorban neveltek, ahol ugye az UV sugarzast letakarja a sator maga. Ezek utan is ekkora problema ez a hir vajon? -
#6413 Azért a Space Videos szerintem rendelkezik a jogokkal / engedéllyel, hogy így vetítsen :) Nem új dolog ez amúgy, olyan, mit egy playlist... -
#6412 Oké, aszt hiszem lyukra futottam.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Manapság a youtubon kezd ilyen őrület, kibontakozóban lenni miszerint, különféle tingli-tangli csatornák mások anyagait live-ban közvetítik, pl sorozatokat, vagy most a fellövéseket.... kíváncsi vagyok a yt mit fog majd ellene lépni.
-
#6411 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Live 9...8...7...6 https://youtu.be/MFH0i0KcE_o -
#6410 Gyengébb gyomrúak és evés után lévő személyek SEMMIKÉPP se olvassanak tovább. Amúgy is offtopic, nem olyan érdekes.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Jó de Dél Koreában meg csinálnak szó szerint a szarból "bort" :D -
Prof William #6409 Ezen felül pl japánban is évszázadokig komoly mesterség bejárni falvakat és összegyűjteni a fekáliát az árnyékészékekből, amit aztán talajjavításra használtak fel. -
fonak #6408 Van ahol használják, Észak-Koreában pl. minden polgár köteles x mennyiségű sz.rt beszolgáltatni erre a célra, amióta nem kapnak ingyen műtrágyát a mocskos kapitalistáktól. -
gafzhu #6407 OFF: Trágyázásra szerintem azért nem használjuk a székletet, mert macerás begyűjteni, drága megfelelő izolációval kezelni, míg nem komposztálódik, sok emberi kórokozó terjed a széklettel... De van komposztáló WC is, csak nem terjedt el, mert a vízöblítéses elegánsabb... -
gafzhu #6406 Off: a földbe ásott trágya baktériumait leváltják a talajbaktériumok és nem a földet esszük, hanem a növényt, amibe nem kültöznek ák a bélbaktériumaink... A szarvasmarhaürülékben is sok emberre kórokozó baktérium van... Arra meg nem tudom a válszt, mi történik ha steril talajt keverünk emberi széklettel... de nem hiszem, hogy jól viselik a bélbaktériumok a teljesen és hirtelen megváltozott környezetet... -
Irasidus #6405 Ok. Jó ötlet! Megvettem. :) -
Irasidus #6404 Minden ember egyedi bélflórával rendelkezik, ami saját magának nem árt, pedig a baktérium nem is méreg, viszont más embereket megbetegít. Ezért sem használnak emberi ürüléket trágyázásra, pedig 7 milliárdan vagyunk.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.10. 23:14:24 -
gafzhu #6403 Nagyon off, elnézést...
Az emberi ürülék teljesen alkalmas trágyának, baj csak abból van, ha termés szennyeződik olyan ürülékkel, amiben valamilyen kórokozó (szalmonella, hepatitis, féregpete stb.) van, vagy a trágyázónak sikerül bejuttatnia saját szájába is. Az ember nem termel mérget...
Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2017.07.10. 21:06:19 -
#6402 Jó, hát az emberszarral trágyázás beteggé tenne, de ez a talaj ugye elég hatékonyan sterilizál mindent, amihez hozzáér. :) Persze a krumpli se csírázna ki... Meg nekem úgy rémlik, a könyvben is tisztában volt a főhős azzal amit írsz, de elintézte azzal, hogy a kérdéses tasakok jó sokáig ki voltak téve a mars felszíni sugárzásának és hidegének így valószínűleg addigra már sterilek lettek, mire használni kezdte őket.
Utoljára szerkesztette: gothmog, 2017.07.10. 20:05:54 -
#6401 Eddig úgy tudtuk, hogy a perklorát melegedésre szabadul fel. Most kísérletileg igazolták, hogy UV-re is, megfelelően ritka légkör esetén. Ennyi a hír. -
Irasidus #6400 Ezt már elég régóta tudjuk, a Viking űrszondák már felfedezték, a Phoenix meg igazolta, pontosította. Nem igazán tudom ebben mi a hírérték ma? Annyi talán, hogy ha uv+marsi talaj tízszer gyorsabban ölte meg a mikrobákat a kísérlet szerint. A perklorátok léte, azaz a Mars mérgező és veszélyes mivolta nagyon rég nem kérdéses. Ezért is fejlesztenek olyan űrruhákat, ami sokkal jobban próbálja elszeparálni az ember a marsi viszonyoktól. (A marsi krumpli már a születés idején egy idiótaság volt, nem csak talaj mérgezősége miatt, hanem a trágyázást illetően. Ja igen, a trágya az nem szar, az emberszarral trágyázás meg beteggé tesz, jó esetben, rossz esetben belehal. Szóval marsi krumpli nem így lesz.)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.07. 20:12:56 -
#6399 Igazából az a baj vele, hogy ha igaz, jelenlegi ismereteink szerint nem működhet az, hogy - sarkítva - odaviszünk egy csomó krumplit, elültetjük, megtrágyázzuk, majd azt esszük. -
Pares #6398 Egy kicsit félrevezető a cikk címe, mert igazából "jó"(?) hírről van szó, vagyis hogy a marsi talaj összetétele miatt kicsi a valószínűsége, hogy az átlagos földi baktériumokkal meg tudjuk fertőzni a Marsot. Ami mondjuk szerintem nem igazán meglepő. De még csak nem is extremofileken kísérleteztek, ahogy azt említik is. -
#6397 Mi a különbség? -
#6396 A topikot még nem néztem meg, de akusztikából emlékeim szerint azt tanultuk, hogy légköri nyomáson a max. hangnyomásszint 194 dB lehet... Efelett már lökéshullámokról van szó. -
#6395 Itt számolgatták pár éve, hogy hang, hő és robbanás szempontjából mi a biztonságos távolság egy F9 indítástól.
Emellett egy Saturn V indítása 215 dB, az utána visszacsapódó hangrobbanás 220 dB. Ez védelem nélkül bárkit és bármit megsüketít örök életére és a belső szerveit is jó eséllyel szétcsapja. -
#6394 A marsi talaj valószínűleg halálos méreg a mikrobák jelentős részének. -
#6393 Igen, valszeg a hangnyomás üti ki őket az indítás pillanatában. Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy lefelé esnek már azelőtt is, hogy a gépnek ütköznének. -
#6392 Meg hajtómű fénye, ez a madár flashbang? :D -
gafzhu #6391 Lehet a túl nagy zajtól megzavarodnak és nem tudnak elmenekülni... -
#6390 Én sem nagyon értem, mikor látja az ember a madarat megijedni a legkisebb zajtól is, itt meg egy batár nagy dübörgéstől nem menekülnek.... A békát még valahogy értem, biztos volt azon a kilövőálláson is locsoló rendszer, aztán tesztkor, vagy előző rakéta indítás után maradt ott víz és jó ötletnek tűnt a brekinek. -
#6389 #2344 -
#6388 Béka repül? -
#6387 -
Prof William #6386 De vajon miért repültek neki? Azt hinné az ember hogy észreveszik. :)
Csak nehogy majd GreenPeace leállítsa a kilövéseket, mert közben ártatlan madarak halnak meg. :) -
gafzhu #6385 Elindult. -
#6384 Érdekesség (számomra legalábbis az volt). Madarak lepattannak az űrsiklóról: 9gag-en -
#6383 Megint leállították, T-9-nél. Most teljes átnézés jön, leghamarabb holnap/holnapután jöhet új próba. Egyelőre nem írták, mi okozza a bajt, de most nem az időjárással volt gond.