Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mulli1986
Nem tudom, hogy az egész földet érintő tényezőkkel miért ország szinten és miért nem világ szinten foglalkoznak. Értem én, hogy szaros politika az egész, meg hogy melyik ország nyerészkedjen, de pont itt kéne nem mágnások kezébe adni a lehetőséget. Undorító milyen önző fasz mindenki és senki nem gondol a jövőre, csak a saját kis zsebét akarja megtömni. És akkor olvasom a twitteren is a legnépszerűbb kommentek között ilyen van, hogy "köszi elon, hogy elhozod nekünk a jövő kommunikációját". Menjen már az anyába az ilyen szűklátókörű fasz... már bocsánat

SWTOR nick: HUN_Miller, Origin: Miller86HUN, Uplay: mulli86hun, Steam: mulli86, Rockstar Games: mulli86 Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!

[NST]Cifu
Két másik rendszer is épül, az egyik a OneWeb-é, a másik (egyenlőre név nélkül) az Amazon rendszere lesz. Meg a kínaiak is ígérik, hogy kiépítik a saját rendszerüket.

Az elkövetkezendő 5 évben esélyesen több műholdat fognak pályára állítani, mint az előző 50 évben összesen...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

repvez
nos igen, itt még csak a spaceX-ről van szó és már az is gond lehet, mi lenne akkor ha mások is ugy gondolnák, hogy kiépitik a saját rendszerüket és ök is feldobnak még 10k müholdat egy kicsit más pályán
Dzsini
Érdemes nem bedőlni a klikkvadász címeknek. Nem megmagyarázhatatlan, hanem jelenleg ők épp nem tudják megmagyarázni. Lesz rá modell, azt tesztelik, és így tovább. A tudomány erről szól, sokszor történnek ilyen dolgok.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Megmagyarázhatatlan jelenséget találtak az űrben

https://24.hu/tudomany/2019/11/12/galaxisok-osszehangolt-mozgasa/

"Világuralmunk és a feletted való teljes kontrollunk végső sikere abban áll, hogy te ostoba ezt nem hiszed el" (George Bush)

Ezt számolgattuk a multkor, és igen a probléma alapvetően pontosan ez, pár percenként kóricál egy ilyen, hiába van 100+ km kettő közt, akkor is egymás követik, és egy találat elég, hogy bármi, aminek nekimegy, ne szeresse ezt. Ez alapvetően nem lesz jó, vagy ha időben elkezdik (pár éven belül) korlátozni, akkor az első(k) totális előnyben lesznek, vélhetően ezért is kepeszt ennyire a spacex ezzel, hogy még azelőtt fennt legyen, hogy megérkezne a szabályozás.
repvez
Hát ha valami olyasmi bekövetkezne akkor ugy más esélyünk se lenne lekapcsolni a hálózatról, most azért egy kis lehetőség lenne elpusztitani a számitógépeket és ezzel megsemmisiteni a skynetet, de ha fenn avnnak az ürbe és oda nem jut már ki senki ,hogy ezt megtegye.

DE egy sokkal reálisabb gondot nem tudom , hogy oldják majd meg.Ha 12000,de ahogy volt egy cikben, hogy akár 42000 skylink müholdat akarnak fellöni, akkor ezek után hogy fögnak bármilyen más ürhajót fellöni.
Most is csak pár óra az az ablak ami megfelelő az inditáshoz, hogy jó helyre keróüljön a mühold, de ha ehhez hozzá kell számolni, hogy ne legyen utba egy skylink sem akkor ez akár percekre is lecsökkenhet.
Ha egyenletes elösztással számolunk akkor , kb pár 100km-ént jön egy mühold ami min 28000km/h-val közlekedik.
Magyarán akát mp-ként is jöhet valamilyen iránybol.
Akkor egy ilyen felhön hogy akarnak etküldeni egy hatalmas rakétát ? akár a starshipet is 100 emberrel a fedélzeten?Mert ezek megkerülhetetlenek lesznek, mivel alacsony pályán lesznek és egy ISS küldihez is át kell rajtuk vergődni.
mulli1986
Csak nekem van enyhe Skynet feelingem ezekkel a starlinkekkel kapcsolatban? 😊

SWTOR nick: HUN_Miller, Origin: Miller86HUN, Uplay: mulli86hun, Steam: mulli86, Rockstar Games: mulli86 Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!

Elsőre valami régi telefonközpontnak néztem 😊
ximix

forrás link
Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

mulli1986
Na mi lett a statisztika eredménye? 😊
Mind visszajött?
Látom, még csak 15 perc múlva lövik 😊
Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2019.11.11. 15:43:02

Dzsini
Ma újabb 60 Starlink indul, a terv szerint teljes újrahasznosítással

gif innen

Dzsini
... mutatná, ha nem egy apróra kicsinyített, agyontömörített jpeg kép lenne.

Legyen mondjuk ez néhány élesebb, nem agyongyilkolt kép.

ximix
Ez egy 2017-es napfogyatkozás HDR képe, amely a napkoronának az egyik legrészletesebb képét mutatja.

Rendszere válogatja, a klasszikus elekromos ajtó, az ha nem működik, akkor nem műkodik, azaz nem zárja az ajtót, és azzal biztonságos (már ha failsafe, azaz hiba esetén biztonságos megoldású, ha failsecure, akkor pont fordítva, hiba (áramhiány) esetén nem nyitható.) Az ernyőknél a többi ernyő maga a redundancia, egy, vagy két ernyő elég a biztonságos (elfogadható) leszálláshoz, három a normál. Itt nem opció, hogy egy failsafe rendszer vágig az utazás során zárva tarja az ernyő paneljét, és csak a nyitáskor hagyja kinyilni az áramkör megszakításával, mert az egész út során túl sokat fogyasztana (és persze ez csak példa, nyílván nem így működik az egész)
mulli1986
Tudtommal a biztonsági rendszerek normális esetben negatív visszacsatolásúak, nem sokszorozottak. Tehát ha elromlik, akkor is működik.

Ráadásul nem az a gond, hogy nem tudná biztosra gyártani (ha nem is 100%, ám mondjuk millióból egyszer nem működik szint menne), csak akkor a rakéta nem száll fel, ha minden létfontosságú rendszer ilyen, mert túl nehéz. Plusz sajnos az ilyen teszteknél ritkán vagy sohasem tudjuk meg a valódi arányt, mert nem lesz ebből 10-100-1000 teszt, aminél kiderülne, hogy pont az első volt rossz, és egyébként 99%+ a megbízhatósága, vagy sem.
[NST]Cifu
Nem létezik 100%-osan megbízható működés. A kritikus rendszereknél ezért alapelvárás a redundancia (megkettőzés, megháromszorozás, megnégyszerezés). Ez mindenhol így van...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2019.11.05. 16:05:13

mulli1986
Azért elég gáz, hogy 2019-es technikát nem tudnak úgy legyártani, hogy 100%-osan működésbiztos legyen. Értem én, hogy azért van 3 ernyő, hogy ha egy nem nyílik ki, akkor még jó. De ha már egy ilyen tesztnél nem nyílik ki egy, honnan tudják, hogy élesben, nem nyílik ki csak egy?! Ennyire nem lehet ezeknek a rendszereknek az irányítása, hogy nem tud minent egyszerre kinyitni és megcsinálni...

A sárgásbarna gőz rendesen szállt belőle a levegőben és a földön is...
3-ból két ernyő nyílt csak ki. A redditen már ki is találták, hogy a hydrazin okozhatta, hasonlóan az Apollo 15-höz.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Palinko
Gyorsan tekerve néztem is hogy mit keres itt bent ez a papucs <#idiota>
Dzsini

ximix
ximix
Dream Chaser on a path to maiden flight as primary structure arrives at SNC
link
[NST]Cifu
A Szovjet és Orosz Űrhajózás Történelme, XXIV. rész.

@Logout.hu
@Blogger.com

Sajnos ezeket a szabadalmi jogokat sokan felreertik, a legszomorubb hogy gyakran epp azok nem ertik akik engedelyezik oket manapsag.

A szabadalmak eredeti, deklaralt celja NEM az hogy a kitalalojanak a tulajdonjogat vedelmezze, hogy az nyereszkedhessen rajta. A szabadalmi jogok definialt celja a szabad verseny elosegitese.
Szoval meg kellene adniuk a szabadalmi jog vedelmet ha ezen mulik egy ceg szamara hogy befektessen-e a fejlesztesbe. Viszont nem kellene megadniuk, amikor ez korlatozna a szabad versenyt.

molnibalage83
A vicces az, hogy ezt eddig is tudtam és nem volt unexpected, ahogy a videó írja. 😊

Csak simán úgy kell felfogni mindent, hogy figyelembe veszed azt az egyszerű tényt, hogy van idő és 2R = D. Így igen hamar kijön dolog, főleg, ha szonda indításokat nézel meg olyanokról beszélnek, hogy Mars-Föld min. táv és annak periodikussága.

Mivel a Merkúr orbit sugara szint 0 a külső bolgyókhoz, ezért annak varianciája kb. 0. A Jupiter - Plutó orbit sugár ennek sokszorosa = átlagosan nagyon messzi vannak.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.30. 17:23:16

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Dzsini

[NST]Cifu
Feltehetően a kormányhajtóművek égéstermékeinek gázai (hidrazin-alapú hajtóművek) színezték meg.

Palinko
molnibalage83
Igen. Szondához. Emberlakta hajón az a teljesítmény kb. picsafüst.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Dzsini
űrrozsda <#vigyor2>

Palinko
Ja igen ez volt az a nagyon titkos dolog. Mi az a barnaság rajta?
Dzsini
780 nap keringés után egy X37B visszatért a Föld felszínére

2017 szeptemberében vitte fel egy SpaceX Falcon9

Dzsini
😊

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.10.27. 19:26:32

Palinko
A rovereken is van napelem tábla, Marson túl biztos azért még rosszabb a helyzet, de a Marson használnak a valóságban is.
molnibalage83
Katvány volt az a film, mindent nézve. Amikor napelemtáblákat láttam Marson én túl, akkor elfogott a röhögés.
Minden más téren is ótvar szar film sajnos.

Sci-finek bugyuta és logikátlan, drámának lapos és unalmas. Amolyan Terrence Malick féle megközelítése valaminek, de aztán összedől az egész. Minden téren.Nálam az interstellari mélységekben van. Igen, az is mélység.

Enyhén off, hogy nemrég láttam az Ad Astra-t.

Látszott, hogy látványtervező nem nagyon haladt a korral, mert kb 30-40 évvel a jövőben amikor kis túlzással napi szinten megy ember az űrbe még mindig hatalmas böhöm leváló és légkörben elégő rakétadarabokkal képzelik el az űrutazást.
Poén lett volna ha csak egy másodpercig is de mutatni, ahogy a levallt rakétadarab szépen elindul hazafelé. Egy ki kikacsintás.
8 éve, csak megint ment egy kört a kép a neten, úgy látszik. 😊
A betonkeverő 1959 óta van ott, 2011-ben dekorálták ki űrkapszulának. 2015-ben fedezte fel a média.

https://www.amusingplanet.com/2015/10/the-cement-mixer-space-capsule-of.html
Utoljára szerkesztette: fonak, 2019.10.27. 10:21:41
Palinko
Jó ez baromi offtopik de asszem ránkfér, Oklahomában felborult valami betonkeverő kocsi és valaki helyi ezzel szórakozott
molnibalage83
Az.
Ez szerintem pont úgy nem védhető le, mert nem konkrét műszaki megoldás.

"At issue was whether Blue Origin’s 2014 patent on the concept of landing a spent booster on a raft at sea could prevent SpaceX, or anyone else, from doing so."

"...patent protection means that the invention cannot be commercially made, used, distributed, imported, or sold by others without the patent owner's consent."

Magyarán a SpaceX nem hozhatná csak úgy vissza az első fokozatokat a hajóra... és a jövőben nem használhatná a Starshipnél a RCS-t a landolásnál az irányba állításhoz... magyarán az újrahasználhatósághoz kulcsfontosságú módszereket és technológiát szerettek volna kisajátítani... Közben meg még csak pályára sem álltak az elmúlt több mint 19 évben. Ha ez nem visszataszító, akkor nem tudom mi az.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Palinko
Hát nekem erről a dupla klikk levédése jutott eszembe. Mert azt is akarták elméletileg.
molnibalage83
Mi a gusztustalan abban, hogy levédet egy műszaki megoldást? Vagy túlságosan alapelv szintű a levédés? Olyan, mintha valaki a kétkerekű kerékpárt védené le?

Palinko
"gőzerővel haladnak" - csak épp semmi látszatja, szép animációkat tudnak mutatni amiket én is el tudnék készíteni ettől sokkal olcsóbban, meg van pár nagyon drága játékszerük, meg szépen hangzó tervek. Én egyetértek Shotwellel nagyrészt.
[NST]Cifu
Nem lesznek. Szerintem. De tény, hogy ebben is az élen járnak. Ám szerintem lesznek még itt bőven meglepetések...

[NST]Cifu
Kicsit csalódtam Shotwell-ben. Ez nagyon gyenge kötekedés, Bezos az első évtizedben alig pár száz millió dollárt öntött a Blue Origin-be, és inkább csak tesztelésről szóltak (Be-1/-2/-3 hajtóművek kifejlesztése). Az elmúlt kb. 4-5 évben kapcsoltak rá, és gőzerővel haladnak. Ráadásul kihagyták azokat a lépést, amit a SpaceX a Falcon 1 és 9 esetében végigvitt. A New Shepard "csak" egy űrugró jármű, az első orbitális járművük rögtön a Falcon 9-nél egy mérettel nagyobb New Glenn lesz...

Azt is számon lehet kérni rajta, hogy a OneWeb eredetileg a SpaceX-hez ment először indítási szerződések terén, akkor még WorldVu néven, majd Musk egy nem túl elegáns húzással lenyúlta a WorldVu-t támogató Alphabetet és Fidelity-t, hogy adják inkább neki azt az egy milliárd dollárt, amit a WorldVu-nak ígértek, és majd megcsinálja Ő azt a műholdas internetelérést. A befektetők erre Musnak adták a pénzt, kihúzva a WorldVu alól a talajt. A WorldVu viszont talpra állt, persze újra kellett kezdeniük OneWeb néven, de találtak új befektetőket, és nagyjából mindenkivel megegyeztek műholdindításról, kivéve a SpaceX-et (BTW még a Blue Origin-el is leszerződtek).

Szóval Shotwell most egy kicsit túlságosan is Musk-osra vette a figurát...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2019.10.26. 18:30:47