10000
  • Irasidus
    Az nem fehér, hanem sörétszürke, csak pont olyan helyen van, ahonnan becsillan a fény, és a vörös por miatt feltűnőbb. Ha megnézed a többi alkatrészen is lehet szép fehér csíkot látni, pont ott ahol becsillan.
  • mulli1986
    Nyílván azt csinálsz itt ami belefér a szabályzatba, csak szerintem kicsit túlpörögted a témát, ezért megpróbáltam elviccelni. Nem sikerült semmilyen szinten :(
  • Dzsini
    Kérdezd meg a forrást - akár twitteren, akár máshol, elég kommunikatív népség :)
  • Pares
    Miért kéne? Űrkutatás topik, marsjáró, fura anyag lerakódás (?). Gondoltam megkérdezem, hátha valakinek van valami kielégítő magyarázata, de eddig egyik sem volt az. Bocsánat ha bárkinek megzavartam a lelki békéjét.
  • mulli1986
    Látom nem tudod elengedni a témát.
    *A robotok is szeretik a kokót egymás seggéről/üregéből szívni :)
  • Pares
    Az eredeti fémfelület az a sötét szürke, ahogy mindenhol máshol is, a fehér rész az egyértelműen valami lerakódásnak tűnik nekem.
  • Dzsini
    nem, a fehér csiszolt fémfelület az eredeti (ahogy épp esik rá a fény) - a nemfehér rész az, ami lerakódott rá - látszik is, hogy a belső felület nincs úgy lesimítva
  • Pares
    És a marsi homok kifehéredik az árnyékban 200 nap alatt?

Sol 840:

Sol 1089:
  • Dzsini
    Sol 840-ről van egy profilkép róla, ott már látszik bőven a lerakódás
  • Dzsini
    Sol 51-ről találtam egy képet arról az üregről, akkor még tisztának tűnik (magasabb szögből van, de a pereme látszik)
    ez alapján egyszerűen megült benne a por a bal oldalon az idők során

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2020.01.28. 08:57:10
  • molnibalage83
    Üreg. Bent ragadnak a porszemek.
  • Palinko
    Jó kérdés lehet forma miatt ott belül többet kavargott
  • Pares
    De miért csak abban a belsö részben? A többi külsö müszeren miért nem látszódik még csak hasonló sem?
  • Palinko
    Szerintem a szél vitte a homokot és az lecsiszolta a festéket.
  • Pares
    Bocs, azt hittem másnak is feltűnő lesz a kép közepén az a fehér "anyag"...

• Palinko
    Sztem camera tracker
  • molnibalage83
    Nem világos melyik részére gondolsz a képnek? A koncentrikus kör részére?
  • Pares

Az a fehér cucc micsoda?
    Sol 1089
  • [NST]Cifu
    Hát nem biztos, hogy megköszönné, ha magasnyomású mosóval végignyomnád... :)
  • Dzsini
    több, mint 7 év egy kiadós lemosás nélkül...
  • Pares
    "An AC-130 gunship connected with SpaceX’s Starlink constellation. Although Dunlap did not provide much detail on this element of the exercise, he confirmed that the AC-130 was able to pass data through the constellation of small, high-bandwidth commercial internet satellites.

The Air Force has shown interest in connecting its platforms to commercial broadband satellites through its Global Lightning experiment. A demonstration with Starlink and the KC-135 tanker aircraft is in the works, and the service also plans to evaluate equipment from Iridium, OneWeb and L3Harris."

Defense News
  • MerlinW
    Az ufók majd azt hiszik, hogy megadtuk magunkat harc nélkül :D
  • Xsillione #8757
    Edig sem a környezet érdekelte őket, hanem az annak látszólagos védelméből megszerezhető jó hírnév. Pontosabban a jó hírnév értéke, ha a rossz hírnévért cserébe többlet nyereséget kapnak, ami a számtan után nagyobb összeget jelent nekik, akkor leszarják a környezetett.
  • Sequoyah
    Ebben semmi meglepo nincsen.
    A meglepo inkabb az, hogy oket eddig pont erdekelte a kornyezet vedelme. Bar azt hiszem a "kornyezet" fogalma az mas embernel mast jelent. Szamomra pl a kornyezet vedelme az nem kizarolag a CO2-t es a fustot jelenti, hanem, mindent amivel bele lehet ronditani masok eletterebe.
    Es ezek marpedig beleronditanak sok ember eletterebe...
  • molnibalage83
    Tehát a helyzet most is az, mint eddig. Egy cégnek, a nem lépnek rá a tökére és mert versenyhátrányt jelenthet, teleszemeteli a világot. Aztán marad a "majd csak lesz valahogy"....
  • Irasidus
    Az égbolt védelmében
  • mulli1986
    A napokban megnyitottam egy szem wiki oldalt magyarul (tehát messze nem tartalmaz a téma annyi infót, mint egy angol lap) a szupernováról, aminek az lett az eredménye, hogy 10-15 óra további anyagot nyitottam meg. Hozzá kell tennem, hogy volt ismétlés is benne, nem csak újdonság, de hogy még példákon keresztül is nehezen emészthető a quantum fizika, realtivitás elmélet és a hozzá tartozó kiegészítő anyag, az azért nem egyszerű.. Műszaki ember vagyok, érdekel is a téma, de ilyenkor jövök rá, mennyire buták is alapvetően az emberek (én is) és mennyire nem tudnunk még semmit a fizikáról és a világegyetem működéséről, annak ellenére is, hogy a technikai fejlődés az utóbbi 100 évben annyira felpörgette ezt a területet is, hogy elképzelhetetlen. Remélem sokáig fogok élni és még nagyon sok felfedéznek lehetek szem és fültanúja.
    Ti hogy vagytok ezzel?
    Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2020.01.22. 11:57:52
  • Palinko
    Igen utána már én is elbizonytalanodtam, azt hittem hogy erre a total, de mondom lehet hogy ez mindenre mert csak map szerint osztotta szét nem máshogy. Na mindegy legalább most már 1 szavazat ismert abból a több tízezerből :D
  • Dzsini
    az az összes szavazatok száma (total submissions), nem nyilvánosak egyelőre az adatok
  • Palinko
    Én és 61,639 ember a Clarityt gondoltuk legjobbnak.
  • Dzsini
    megnyílt a szavazás
    (nem ügydöntő, figyelembe veszik)
  • Dzsini
    megérkezett, és február elsejétől kapható
  • Dzsini
    úgy néz ki, hogy LEGO ISS készlet közeleg
  • Dzsini
    Jaja, minden rendben ment. Reméljük soha többet nem kell majd használni ezt a rendszert.
  • Pares
    Sikeresnek tűnt.
  • Dzsini
    15 perc múlva
  • Pares
    Standing down from today’s in-flight Crew Dragon launch escape test attempt due to sustained winds and rough seas in the recovery area. Now targeting Sunday, January 19, with a six-hour test window opening at 8:00 a.m. EST, 13:00 UTC
  • Pares
    Holnap délután kettő és hat között IFA.
  • Dzsini
    Pontosan ez a rakétahajtás - meggyújtják a hajtóanyagot, az nagy lendülettel kitágul, és egy csövön át ez csak egy irányba történik.
    A többit Newton III elintézi.
  • mulli1986
    Bocsánat a hibás szóhasználatért. Szóval a rakétahajtómű, hogyan hajtja az űrsiklót a világűrbe, mikor nincs levegő. Nincs amitől elrugaszkodjon. Ezért gondoltam arra, hogy a hatás ellenhatás vagy inkább lendületmegmaradás elve alapján, ha ellökök magamtól a világürbe valamit, akkor mindketten (illetve a tömegeink arányától függően) elindulunk két irányba. Szóval ha a rakéta hajtómű is így működik, akkor elég lenne nagy sebességgel kilökni az üzemanyagot, nem?