Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Csak az en monitoromon sargas-barnas homokszinu a cucc, epp olyan amilyennek varom?

A legkozelebbi feher cucc amit latok az a feher-fekete kor alaku abra amivel talan a kamerat kalibraljak...

Az nem fehér, hanem sörétszürke, csak pont olyan helyen van, ahonnan becsillan a fény, és a vörös por miatt feltűnőbb. Ha megnézed a többi alkatrészen is lehet szép fehér csíkot látni, pont ott ahol becsillan.

mulli1986
Nyílván azt csinálsz itt ami belefér a szabályzatba, csak szerintem kicsit túlpörögted a témát, ezért megpróbáltam elviccelni. Nem sikerült semmilyen szinten 😞

SWTOR nick: HUN_Miller, Origin: Miller86HUN, Uplay: mulli86hun, Steam: mulli86, Rockstar Games: mulli86 Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!

Dzsini
Kérdezd meg a forrást - akár twitteren, akár máshol, elég kommunikatív népség 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Miért kéne? Űrkutatás topik, marsjáró, fura anyag lerakódás (?). Gondoltam megkérdezem, hátha valakinek van valami kielégítő magyarázata, de eddig egyik sem volt az. Bocsánat ha bárkinek megzavartam a lelki békéjét.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

mulli1986
Látom nem tudod elengedni a témát.
*A robotok is szeretik a kokót egymás seggéről/üregéből szívni 😊

SWTOR nick: HUN_Miller, Origin: Miller86HUN, Uplay: mulli86hun, Steam: mulli86, Rockstar Games: mulli86 Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!

<#conf> Az eredeti fémfelület az a sötét szürke, ahogy mindenhol máshol is, a fehér rész az egyértelműen valami lerakódásnak tűnik nekem.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini
nem, a fehér csiszolt fémfelület az eredeti (ahogy épp esik rá a fény) - a nemfehér rész az, ami lerakódott rá - látszik is, hogy a belső felület nincs úgy lesimítva

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

És a marsi homok kifehéredik az árnyékban 200 nap alatt?

Sol 840:

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Sol 1089:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Dzsini
Sol 840-ről van egy profilkép róla, ott már látszik bőven a lerakódás

Dzsini
Sol 51-ről találtam egy képet arról az üregről, akkor még tisztának tűnik (magasabb szögből van, de a pereme látszik)
ez alapján egyszerűen megült benne a por a bal oldalon az idők során

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2020.01.28. 08:57:10

molnibalage83
Üreg. Bent ragadnak a porszemek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Palinko
Jó kérdés lehet forma miatt ott belül többet kavargott
De miért csak abban a belsö részben? A többi külsö müszeren miért nem látszódik még csak hasonló sem?

Palinko
Szerintem a szél vitte a homokot és az lecsiszolta a festéket.
Bocs, azt hittem másnak is feltűnő lesz a kép közepén az a fehér "anyag"...

Palinko
Sztem camera tracker
molnibalage83
Nem világos melyik részére gondolsz a képnek? A koncentrikus kör részére?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Az a fehér cucc micsoda?
Sol 1089

[NST]Cifu
Hát nem biztos, hogy megköszönné, ha magasnyomású mosóval végignyomnád... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
több, mint 7 év egy kiadós lemosás nélkül...

"An AC-130 gunship connected with SpaceX’s Starlink constellation. Although Dunlap did not provide much detail on this element of the exercise, he confirmed that the AC-130 was able to pass data through the constellation of small, high-bandwidth commercial internet satellites.

The Air Force has shown interest in connecting its platforms to commercial broadband satellites through its Global Lightning experiment. A demonstration with Starlink and the KC-135 tanker aircraft is in the works, and the service also plans to evaluate equipment from Iridium, OneWeb and L3Harris."

Defense News

MerlinW
Az ufók majd azt hiszik, hogy megadtuk magunkat harc nélkül 😄

[merlinw.org]

Edig sem a környezet érdekelte őket, hanem az annak látszólagos védelméből megszerezhető jó hírnév. Pontosabban a jó hírnév értéke, ha a rossz hírnévért cserébe többlet nyereséget kapnak, ami a számtan után nagyobb összeget jelent nekik, akkor leszarják a környezetett.
Ebben semmi meglepo nincsen.
A meglepo inkabb az, hogy oket eddig pont erdekelte a kornyezet vedelme. Bar azt hiszem a "kornyezet" fogalma az mas embernel mast jelent. Szamomra pl a kornyezet vedelme az nem kizarolag a CO2-t es a fustot jelenti, hanem, mindent amivel bele lehet ronditani masok eletterebe.
Es ezek marpedig beleronditanak sok ember eletterebe...

molnibalage83
Tehát a helyzet most is az, mint eddig. Egy cégnek, a nem lépnek rá a tökére és mert versenyhátrányt jelenthet, teleszemeteli a világot. Aztán marad a "majd csak lesz valahogy"....

mulli1986
A napokban megnyitottam egy szem wiki oldalt magyarul (tehát messze nem tartalmaz a téma annyi infót, mint egy angol lap) a szupernováról, aminek az lett az eredménye, hogy 10-15 óra további anyagot nyitottam meg. Hozzá kell tennem, hogy volt ismétlés is benne, nem csak újdonság, de hogy még példákon keresztül is nehezen emészthető a quantum fizika, realtivitás elmélet és a hozzá tartozó kiegészítő anyag, az azért nem egyszerű.. Műszaki ember vagyok, érdekel is a téma, de ilyenkor jövök rá, mennyire buták is alapvetően az emberek (én is) és mennyire nem tudnunk még semmit a fizikáról és a világegyetem működéséről, annak ellenére is, hogy a technikai fejlődés az utóbbi 100 évben annyira felpörgette ezt a területet is, hogy elképzelhetetlen. Remélem sokáig fogok élni és még nagyon sok felfedéznek lehetek szem és fültanúja.
Ti hogy vagytok ezzel?
Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2020.01.22. 11:57:52

Palinko
Igen utána már én is elbizonytalanodtam, azt hittem hogy erre a total, de mondom lehet hogy ez mindenre mert csak map szerint osztotta szét nem máshogy. Na mindegy legalább most már 1 szavazat ismert abból a több tízezerből 😄
Dzsini
az az összes szavazatok száma (total submissions), nem nyilvánosak egyelőre az adatok

Palinko
Én és 61,639 ember a Clarityt gondoltuk legjobbnak.
Dzsini
megnyílt a szavazás
(nem ügydöntő, figyelembe veszik)

Dzsini

Dzsini
úgy néz ki, hogy LEGO ISS készlet közeleg

Dzsini
Jaja, minden rendben ment. Reméljük soha többet nem kell majd használni ezt a rendszert.

Sikeresnek tűnt.

Dzsini
15 perc múlva

Dzsini
Pontosan ez a rakétahajtás - meggyújtják a hajtóanyagot, az nagy lendülettel kitágul, és egy csövön át ez csak egy irányba történik.
A többit Newton III elintézi.

mulli1986
Bocsánat a hibás szóhasználatért. Szóval a rakétahajtómű, hogyan hajtja az űrsiklót a világűrbe, mikor nincs levegő. Nincs amitől elrugaszkodjon. Ezért gondoltam arra, hogy a hatás ellenhatás vagy inkább lendületmegmaradás elve alapján, ha ellökök magamtól a világürbe valamit, akkor mindketten (illetve a tömegeink arányától függően) elindulunk két irányba. Szóval ha a rakéta hajtómű is így működik, akkor elég lenne nagy sebességgel kilökni az üzemanyagot, nem?

"Illetve rég gondolkozok azon, hogy a világűrben milyen hatása van egy sugárhajtóműnek?"

Akkor gondoljuk át együtt, hogy is működik a sugárhajtómű:
1. Beszívja a levegőt. Valahol itt látszik elsőként, hogy gondok lesznek.
2. Ehhez hozzákeveri az üzemenyagot és elégeti azt. Nincs mihez keverni, és oxigén hiányában az nem éghet el.
3. A megnövekedett hőmérséklet miatt nagyobb sebességgel hagyja el a korábban beszívott levegő a gépet, és ez hajtja előre. Az első két pont kudarca miatt itt nincs minek létrejönnie, azaz ahajtómű semmilyen formában nem üzemképes az űrben (vagy akár bármely más, oxigénmentes légkörben)

Ha meg viszed magaddal az oxidálószert is, akkor az már rakétahajtómű.
repvez

Illetve rég gondolkozok azon, hogy a világűrben milyen hatása van egy sugárhajtóműnek? Gondolom nem sok, mivel nem a hőenergiával és tolóerővel mozdítják meg a gépet, hanem a kiáramló anyag tömege hatás ellenhatás törvényt kihasználva. Jól sejtem vagy van erre valmi jobb tudományos magyarázat is?

:

Hát semmi nem történne, mivel az ürben nincs levegő amit be tudna szivni és összesüriteni a hajtómü, igy hiába permetezed az üzemagyagot az égőtérbe, nem lesz mi beinditsa a folyamatot.Tehát nem lesz semmi , se hő, se nyomás , se éghető anyagösszetétel, se hömérséklet hozzá. még ha öninditóval felpörgetnéd akkor sem lenne semmi változás, a lapátok nem terelnének semmit sem a hajtómüvön keresztül, csak magába forogna.
Azert ez nem egy tuzijatek-szeru robbanas, hogy ha pislogsz egyet akkor lemaradsz rola😊 Ez napokig/hetekig akar honapokig latszodni fog.
Az elso masodpercek megfigyelesenek inkabb tudomanyos erteke van, mint szorakoztatasi.

Sajna mivel ezek igen ritkan tortennek, nincs is igazan ra precedens az elmult 1-200 evbol, szoval nem tudjuk a konkret elojeleit hogy mar csak percekre/napokra vagyunk tole, vagy 1000 evre. Mas galaxisokban persze latunk szupernovakat, de ott meg az eredeti csillagot nem tudjuk megfigyelni a robbanas elott.
Szoval valoszinuleg semmifele elorejelzest nem fogunk kapni, akar par perceset sem. Majd egyszer csak felnezel az egre (te vagy az uk-uk-uk unokad), es ott lesz ez a fenyes valami, es bemondjak a hirekben hogy megtortent.

Dzsini
Abban a pillanatban biztos, amikor felizzik az égbolton.

Mivel nem láttunk még szupernóvát a jelenkori tudásunkkal közelről, így csak modell/elmélet van arról, hogy minek kellene történnie.

mulli1986
Na szünet óta nem jártma itt és egyből kiderül, hogy talán megsemmisül egy csillag...
Világvége nem lesz? 😊
Egyébként mikortól biztos, hogy felrobban? Mennyire biztos, hogy konkrét időpontot tudnak mondani, amikor látni lehetne. Remélem mi fogjuk élőben látni, nem akarok emiatt máshova utazni. Pláne, ha annyira elcsúszik a jóslat, hogy azért maradok le róla, mert elfordult közben a föld. Illetve rég gondolkozok azon, hogy a világűrben milyen hatása van egy sugárhajtóműnek? Gondolom nem sok, mivel nem a hőenergiával és tolóerővel mozdítják meg a gépet, hanem a kiáramló anyag tömege hatás ellenhatás törvényt kihasználva. Jól sejtem vagy van erre valmi jobb tudományos magyarázat is?

Dzsini
Emellett a NASA Mars2020 rovere közeledik a névadáshoz, 155 elődöntős pályázat érkezett rá. Ahogy a Curiosityt, ezt is diákok nevezik el, egy rövid esszében kell indokolniuk, hogy miért a választott nevet kapja.
Ebből egy zsűri választja ki azt a kilencet, amiből online szavazás bevonásával kerül ki a győztes név.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2020.01.16. 13:46:28

Dzsini
A Rosalind Franklin ExoMars rover átesett a környezeti teszteken, a rendszer ellenőrzések következnek, és utána készen áll a becsomagolásra és indulásra - előreláthatólag július második felében, augusztus elején indulhat a Mars felé

benőmenő
Ebben a műfajban az Örsön, meg Kőbánya-alsón a bódékban bemutató darabként kirakott üdítők a kedvenceim, ahol a zéró kólának már kb. olyan színe van, mint a gyömbér ízűnek új korában. <#hehe>
Utoljára szerkesztette: benõmenõ, 2020.01.16. 08:55:35
molnibalage83
Szigetszentmiklóson kb. 20 éve is láttam olyan egyirányú és stop táblát, amin néhány méterről még éppen látszott a piros szín. A napsugárzás tette a dolgát.

Ma már van UV stabilizált műanyag és festék, de több ezer év alatt lehet, hogy azokkal is végezne az sugárzás. Csak idelent addig más eróziós hatás nyírná ki a táblát. Eső, szél, stb.