10000
  • gafzhu
    Na az a másik halál, ha egy gomb tegnap azt jelentette, ma meg ezt... :o
  • gafzhu
    Azért nem véletlenül nem érintőképernyőről megy az index, a világítás, sőt az ablaktörlő sem. Na meg a kormány sem érintőképernyő.
  • Solt
    Egyrészt szokás kérdése, másrészt ha nincsenek gombok akkor szoftveresen bármikor bármilyen új funkció egyszerűen hozzáadható vagy elvehető anélkül, hogy a panelekkel babrálni kéne. A Teslák is pont azért követik ezt a modellt, mert így bármilyen új funkcióval évek múlva is bővíthető egy már eladott autó tudása. Szerintem több az előnye mint a hátránya.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2020.06.02. 00:21:00
  • Palinko
    Ez tiszta UI design kérdés, képernyővel meg olyasmiket is megmutathatsz amit a gombok soha nem fognak tudni. Maradjunk a defibrillátornál, lehet hogy egy profi eszköznél jobb a gombos mert a beteget nézegetheti még nyomkodja, de egy amatőröknek kirakottnál nem jobb ha elmutogatja a képernyő hogy mit csinálj a beteggel? Ahelyett hogy csak hangban magyarázna? Az űrhajó meg előre programozottan repül lentről vezérelten főként, monitorozásra meg a monitorok szolgálnak ahogy a neve is mondja nem a kapcsolók. Pont ezért lett sikeres a space x mert olyan dolgokat csinált amit a többiek nem, mert hát eddig is így csináltuk, csináljuk ezután is így felfogásban nyomták. A tesla vs többi autógyártó viszonylatban is megvan ez. Még Muskék bár én sem kedvelem mert sok felelőtlen ígéretet tett már, de azért legalább újragondolnak dolgokat ami elhozza a fejlődést, az unalmas untattázás helyett.
  • gafzhu
    Az azért sehol sem hátrány, ha a kezed tudja, hogy mellényúlt és tudsz korrigálni, anélkül,hogy az egyik típusú "bemenetről" (út vagy monitor) át kéne váltani egy billentyűzet nézetre. Az érzékelés biztonsága is jobb dedikált gombbal. Defin meg egy menü a halál. Mindenhez dedikált gomb kell.
  • Palinko
    Autóban talán, bár szokás kérdése, defibrillátort nem is kommentálnám, de az űrkapszulából nem kell nagyon kilátni nincs út vagy táj amit nézni kéne max a Föld-Nap hoz viszonyíthatsz de a szemmértéked semmit nem ér nem ilyen távolsághoz szokott esetleg a helyzeted megsaccolod. Régen is kicsit alibiből voltak a kapcsolók, minek tartották volna meg?
  • gafzhu
    Érintőképernyő egy autóban is negatívum, sokal jobban és tovább elveszi a figyelmet az útról. Egy defibrillátoron is negatívum. Lehet, ott kevéssé, ahol a látómezőben vannak az érintőgombok.
  • repvez
    Ebben csak azt ötletelgette amit Musk mondott, ami meg csak egy hype volt a következő eseméynére .És ha azt nézzük nem is hazudott.
    Azt mondta, hogy 10 rakétát tesz a roadster köré, ezt értelmezte ugy , hogy ténylegesen az autóba akarja használni.
    Aztán kiderült, hogy a roadstert tette a falcon rakétába.

Attól , hogy Te ennyire ellen vagy az elektromos dolgoknak azért azt meg kell hagyni, hogy Musk elöbb utobb azért csak megvalósitja azt amit mégcsak hülyeségnek is gondol pár ember egy tweet bejegyzése után.

Az everiday Astronaut, meg valamit azért csak jól csinál, ha már a második alkalommal tud exclusiv interjut késziteni és rendszeresen kap infokat Musktol .És mindenki követel hibákat, de neked mindig sikerül csak azokat megkeresni.
  • molnibalage83
    Azért képes iszonyatos butaságok kirakására is...
    Majd maga alá piszkítlott ettől...
    Amikor kb. középiskolás fizikával belátható, hogy mekkora marhaság még a zaj nélkül is...
    Ő is a Musk féle "húhúhúhúhú" áldozata lett alsó hangon egyszer.
  • [NST]Cifu
    Meg kell adnom, hogy amennyire felemás volt az érzésem az Everyday Astronaut vlogger irányában az első videói kapcsán, a végén eléggé kikupálódott. Szép összehasonlítás.

Az tetszik, hogy mivel a NASA továbbra is pilótákat alkalmaz első sorban, így számukra az érintőképernyő negatívum. Bakker, haladni kéne a korral...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.06.01. 08:08:03
  • Falcon1
    Jah azt mindjárt gondoltam, hogy egy NASA mérnökhöz van szerencsém :D
  • Hpasp #9013
    Jó kis összehasonlító cikk...

• Hpasp #9012
    Részletesen a lenti videóban.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.05.31. 11:23:33
  • repvez
    mindegy ugy látszik nem érted mire akarok kilyukadni, de a tartalmatlan válaszodbol itélve neked sincs fogalmad róla.
    DE egy valamit elárulhatok, hogy én talán egy lépéssel közelebb vagyok hozzá mint a legtöbben , ugyhogy van némi fogalmam róla.
  • Falcon1
    Jah mert ennek úgy kéne működnie hogy beül a kapitány és felkapcsolja a gépet meg felfűt hogy mire jön a csald minden oké legyen. Te ezeket az űrhajót összekevered a családi wartburggal szerintem.
  • repvez
    én sem azt mondtam, hogy nem kell idő nekik, csak , hogy a beszállás meg a feltöltés között eltelt idöben, nem látszott, hogy olyan nagyon el lettek volna foglalva a rendszerek felkapcsolgatása és ellenörzésével.
    Ha ugyan ennyire lett volna az ürsiklö automatizálva akkor lényegesen kevesebb kapcsolo és visszajelző lett volna benne.
  • Falcon1
    Az űrsikló ugyanennyire volt automatizálva, csak nem érintőképernyő volt hanem kapcsolók meg kijelzők. Amúgy a feltöltés 45 perccel előtte kezdődik, addig a rendszereket ellenőrzik. Mire a tankolást elkezdik addigra a launch abort rendszert élesíteni kell, azt meg csak úgy lehet élesíteni, ha rájuk csukják az ajtót, tehát előttem minden életfenntartó kommunikációs és egyéb rendszert le kell tesztelni többször is. Mert utána nem tudják őket csak úgy kiszedni onnan.
  • Hpasp #9007
    Utána két lépésben dokkolnak az ISS-re, mindkét Waypoint-nál megállnak és ellenőrzik a Dragont.

• Hpasp #9006
    5 manőver következik:
  • Hpasp #9005
    Az egész 19 órás megközelítést élőben adják itt:
  • Hpasp #9004
    Most húztak át Budapest fölött.
    Elöl az ISS, mögötte a Dragon.
  • repvez
    4 millio volt a fellövés alatt. .

Amig néztem a közvetitést azon gondolkodtam, hogy vajon mit csinálhatnak a kabinban 4 órán keresztül mikor az egész rakéta feltöltése a kilövés elött 35 perccel kezdődik csak . Meg ahogy a müszerezettséget elnézzük összehasonlitva egy apollo vagy egy space shuttle-val nem tünik, hogy olyan sok tennivalójuk lenne a kllövés elött.
    A régebbi rendszereknél a sok rendszert felkapcsolni felfüteni , hangolni időbe tellett, de a mostani technikával ezek töredék idöbe tellnek vagy automatizálva vannak.
    A 2 űrhajós is csak malmozott az idő nagy részében, vagy amit láttam a monitoron az sem a rendszerek kapcsolgatása volt, hanem a térkép nézegetése, hogy hol jár az ISS és egyéb infók.
  • Ainz
    Durva, csak a youtube verziót 4 millió ember nézte : D
  • kamionosjoe
    Fent van. Twitchen néztem egy amerikait és elkezdte közvetíteni a fellövést. :D
  • Ainz
    13 Perc, 2 millió néző, csak a SpaceX csatornáján.
  • Ainz
    Nagy az esély, hogy ma launch!! 35 perc van hátra.

Utoljára szerkesztette: Ainz, 2020.05.30. 20:47:49
  • repvez
    Megnézve pár másik lassítást valami szikra okozhatta a robbanást , bár már előtte szétrepedt a tartály ami miatt ömleni kezdett az oxigén és vagy a metán.
    Először azt hittem, hogy a fáklya ami ott égett a közelben az gyújtotta lángra a kiömlő gázokat, de a lassitásnál látszik, hogy a SN4es alján volt egy berobbanás.
    Mondjuk én még mindig nem értem , hogy biztonsági szempontbol, hogy lehet ilyen közel egymáshoz a nyilt láng a gáztelep és az SN4.
    Mindenhol azt oktatják, hogy tiszta oxigén közelében még zsiros anyagot sem lehet tárolni mert attol is lángra kap, nem hogy egy lángolo kémény mellett amikor a szél is arra viheti a gázfelhöt.

Amugy szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tartályfarmra nem esett semmi vagy a lökéshullám, nem döntötte le öket mert akkor még nagyobb lett volna a robbanás és még több indö lett volna mire mindent helyreállitanak
  • Falcon1
    Youtube-on már fent vannak a streamek. Amúgy jó eséllyel ebből sem lesz semmi:
  • Palinko
    Szerintem mert elsütötték amit lehet már szerdán, most meg 5 től indul a dolog.
  • Ainz
    Miért nincs még sehol semmi a ma esti kilövésről?
    Se twitteren, se redditen..
  • repvez
    Az SN4es se fog hoppolni, szépen felrobbant, egy sikeres static fire után, 43 percnél.
  • Xsillione #8993
    A linkelt cucc is szépen jelzi, hogy egy adott pont felett naponta kb kétszer van, ha még a nap pozícióját is szeretnénk megfellően tartani, plusz a kilövés helyén is napos és jó időt akarunk, akkor bizony itt több nap amíg jön a következő ablak.
  • MerlinW
    Naponta 15 alkalommal van "feletted", esetükben a mexikói öböl felett.

ISS Tracker
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.05.29. 14:45:10
  • Sequoyah
    Az azert erosen korlatozott hogy mikor van pont feletted az urallomas, itt tenyleg percekrol van szo.

Egy inditasra kesz raketat pedig nem lehet sokaig ott tartani, szoval most kell eldonteni hogy mikor akarnak indulni.
  • Hpasp #8990
    A közvetítés kezdődik 5-kor.
  • repvez
    gondolom pont ezért, hogy a következő ablak az olyan messze van, hogy nem tenne jót sem a rakétának sem a személyzetnek, ott ulni rajtra készen addig.
    Nem néztem utána, de az ISS rüppályája csak bizonyos idöszakban olyan, hogy a fellövéssel a megfelelö pozicióba tud kerülni a dokkoláshoz.
    Ha ezt az ablakot lecsussza akkor már nem éri el az ISS-t.
  • Palinko
    Hogy hogy nem lehet kitolni az ablakot ha eredetileg valami fél tizes időpont volt most meg előre hozták 5 órára? Bár 4,5 órát én sem ülnék abban a kis szarban.
  • repvez
    60% esélyt adtak rá szerdán és a szombati nap is olyan, hogy nem lehet kitolni az inditási ablakot . Szerdán is hiába tisztult volna ki fél 1 ora mulva az idő már nem lett volna jó .
  • Ainz
    Remélem most minden jól fog menni és az időjárás is velük lesz.
  • repvez
    Meg volt egy újabb SN4es static fire is most