9993
  • repvez
    A fellövés elötti napon az egyik YT-er exclusive interjut csinált Muskkal és Bridenstine-l. Ott is felmerült ez a kérdés, és ott is azt mondta, hogy a PR értéke a fontos.
    Mert most piaci alapokra akartják terelni az űrhajózást, hogy bármilyen cég aki akar az megtehesse, hogy microgravitációba kisérletezzen és fejleszsen ki uj anyagokat technológiákat. Nem mellesleg ahogy irtad is szeretnék a jövö nemzetékének egy iránymutatást addni, hogy igy több fiatallal kedveltessék meg az ürhajózást és a technológiát és esetleg belölük megtalálják az uj elon Muskot stb..

Szóval egy kicsit többről szol mint egy filmforgatás Tom Cruise-al
  • Hpasp #8976
    Nem kell költeniük a film marketingjére.
  • r4pt0r
    Szerintem inkább Tom ragaszkodik ehhez, vagy neki tetszik az ötlet. :)
  • Palinko
    Az mind okés csak a filmstúdió szempontjából érthetetlen kicsit, hogy nekik milyen előnyük származik belőle, a költségekhez képest.
  • Hpasp #8973
    A 70-es években nem azért maradt abba a holbázis építése, mert technikailag megoldhatatlannak bizonyult volna, hanem azért mert elfogyott a NASA-ra szánt pénz.
    A pénz meg azért fogyott el, mert elfogyott az amerikai adófizetők érdeklődése a téma iránt.
    Ezt az érdeklődést meg csak "Elon Musk" féle paraszt marketinggel lehet fenntartani.
    Rövidesen HA, és a többi influencer is holdbázisról rajong/jutubol/posztol majd, heti x-szer...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.05.28. 08:31:37
  • Palinko
    Nem nagyon értem mi szükség erre inkább marketingelhető értéke van, a Földön is jól el lehet fakelni mint a Gravityben. Meg elég unalmas háttér a nemzetközi űrállomásé ahhoz képest amit a designerek össze tudnak hozni
  • Hpasp #8971
    A kilövés előkészületei közben nekiszegezték James Bridenstine-nak (NASA vezetője) a kérdést, hogy mit szól Tom Cruise ötletéhez, aki az ISS űrállomáson szeretné a következő filmje pár jelenetét forgatni?
    Két választ is adott rá, egy rövidebbet, meg egy hosszabbat...

A rövidebb szerint, semmi akadályát sem látja.

A hosszabb válasz szerint, az 1975-ös születésű Bridenstine gyermekkori kedvenc filmje a Top Gun volt, és annak hatására lett a haditengerészet, majd a nemzeti gárda pilótája, így abszolút támogatja az Elon Musk által az űrrepülés körül csapott hype-ot, és abszolút pozitívan áll hozzá egy az űrrepülést népszerűsítő filmhez.

Tom Cruise felkészül...
  • repvez
    Hát ha valami baj lenne akkor ezek is benn égnébnek mint a mewrcuriban, annyit szarakodnak az ajtó kinyitásával .
  • MerlinW
    Halasztva, szombaton ismét próba.
  • Palinko
    Trump is ott van már, ha csak nem lesz valami elindul ez ma.
    Igaz hogy a felhők nem biztatóak
  • repvez
    A hivatalos oldalon és a YT csatornán még nincs változás az inditásra vonatkozólag
  • Ainz
    Azt rebesgetik, hogy elmarad az időjárás miatt.
  • Kepek
    itt is látható lesz, Svábhegyi Csillagvizsgáló
  • Ainz
    Köszi!
  • repvez
    Este 10:33 kor
    Ha minden igaz, akkor valamikor utána való napokban meg az SN4es 150m-es ugrása lesz és a starlink 8as fellövése.
  • Ainz
    Magyar idő szerint, holnap hány órakor lesz a start?
  • repvez
    egy kis részletesebb bemutató rola.
  • savaz
    Robbanó hajtómű. Ugyan ki más fejlesztené, ha nem Ahmed?
  • MerlinW
    Melodysheep. Ezt a csatornát ugye mindenki ismeri? :)

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.05.16. 23:05:40
  • gothmog
    Most se ment szét. Uncsi.
  • Pares

SN4 passed high pressure (7.5 bar) & engine thrust load at cryo
  • ximix #8956
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Reddit link

level 1 [deleted] 1 point ·4 months ago
    My fiancée would love this, where can I buy it

level 2 Bismuth81 2 points ·4 months ago
    I honestly don't know, I got it from a quarterly subscription box, the Curiosity box
  • repvez
    kiszedték a raptort az SN4 böl, úgyhogy az most nem ugrik sehova egy darabig.
  • Sequoyah
    Hova kell a penzt kuldeni?
  • ximix #8953
    Pizza time
  • Pares
    Közben az éjjel begyújtották az SN4-be szerelt egyetlen Raptort is, ezzel együtt eddig az összes teszten átment:

A következő teszt a 150m-es ugrás lesz, ami még vár az FAA engedélyére.
    Mindeközben pedig az SN5 már jóformán kész, csak a végső összeszerelés van hátra, és az SN6-hoz is megjelentek az első alkatrészek.
  • Imremagdi
    Hold körüli űrállomást halasztották, 2028 minimum,

Tehát a mostani 3 pályázónak szerintem Orionnal kellene dokkolni.
  • Irasidus
    Az Artemis program szerint, a NASA a partnerivel (ESA, JAXA, stb.) felépít a Hold körül egy űrállomást (amiből egy modult egy magáncég csinálhat). Ennek felépítését a NASA az SLS rakétát használja. Továbbiakban az embereket az Orion szállítja oda, az SLS rakétával, az ellátmányt viszont magáncégek. A következő nagy lépés, egy holdkomp, amit magáncéggel pályáztatott meg a NASA, ami az űrállomás és Hold között fog ingázni, hogy a holdkomp többször használatos lesz, azt egyenlőre nem tudni (jelen helyzetben esélyes). Közben vannak beiktatva kisebb lépések is. De ez az egész borzasztóan képlékeny dolog egyenlőre...

Ami a cikkben van, hogy három jelölt van a holdkomp készítésére.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.05.03. 15:14:52
  • Imremagdi
    És KB holdkomp-s cucc rakétával együtt többszöröse lesz ORION-SLS árának.
    És mondjuk, ha a SpaceX nyerne (kétlem, hogy 2024-re elkészülne) akkor akár Ők is eljutathatnánk Orion helyett az emberkéket Hold körülre, Orion-SLS árának töredékéért.
  • Imremagdi
    Ha jól értem, akkor
    1: Orion-SLS párossal eljutnak az emberek Holdkörüli pályára
    2: Ott randervú ezzel a külső (magán) partner által gyártott járművel,
    3: Holdradszállás
    4: Randerú Hold körül Orionnal. És írány a föld

1 indítás lenne: 1 SLS és egy a holdkomp részére.
  • repvez
    Ez nem hiszem, hogy egészséges a folyékony oxigén tartályok mellett .
  • ximix #8946
  • repvez
    Ma vagy a hétvégén static fire teszt és talán a jövöhéten 150m es repülés, persze ha még egybe lesz .
  • Kepek
    Van egy olyan pályamagasság csökkentő módszer, hogy kienged a műhold pár 10 méteres kábelt.
    Ezt nem lehet használni megsemmisítésre ha hajtóműve már nem működik vagy többi része kipurcan?
  • Pares
    NASA Names Companies to Develop Human Landers for Artemis Moon Missions

"The following companies were selected to design and build human landing systems:

Blue Origin of Kent, Washington, is developing the Integrated Lander Vehicle (ILV) – a three-stage lander to be launched on its own New Glenn Rocket System and ULA Vulcan launch system.

Dynetics (a Leidos company) of Huntsville, Alabama, is developing the Dynetics Human Landing System (DHLS) – a single structure providing the ascent and descent capabilities that will launch on the ULA Vulcan launch system.

SpaceX of Hawthorne, California, is developing the Starship – a fully integrated lander that will use the SpaceX Super Heavy rocket. "

• Sequoyah
    Amit linkeltem oldal mindezt kiszamolja helyetted:
    - Eleve nem mutatja az atrepuleseket amikor feletted van ugyan, de nem latszik (pl nyilvan napkozben es ejfelkor). Az osszes idopont napnyugta utani es napfelkelte elotti.
    - Megmondja hogy pontosan merre kell nezned a te lakhelyedrol.
    - Percre pontosan mikor jelenik meg es mikor tunik el.
    - Pontosan mikor es hol valik LATHATOVA, tehat mikor fordul ugy hogy felenk tukrozze a fenyt. (eloszor csodalkoztam hogy hogy erti hogy az eg kozepen tunik el, es miert nem a horizonton, aztan az eg kozepen az elorejelzesnek megfeleloen elhalvanyult es eltunt)

Szoval nekunk csak az idojaras jelentest kell megnezni, es ha tiszta az ido akkor csak oda kell nezni ahol mondja, akkor amikor mondja, es az eredmeny garantalt.
    Olyan egyszeru az egesz, hogy mindenkinek erdemes legalabb egyszer megnezni. Talan egy kozepesebb tavcsovel meg a reszletei is lathatoak (nem csillagasz tavcsore gondolok, azzal nem nagyon lehet lekovetni)
  • gothmog
    Az ISS-t akkor veszed észre ha
    -éjszaka van (sötét az ég)
    -fölötted van (LEO pálya és egy van belőle, ugye)
    -süti a Nap, azaz nincs árnyékban
    -nem felhős az ég(értelemszerűen)
    Ha ezek megvannak, akkor valóban a legfényesebb dolog az éjszakai égen a Hold után. KB a vénusszal pariban. Egy-egy ilyen alkalom pár percig tart, többnyire hajnalban, szóval -ahogy a kolléga írta- készülni kell rá.
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2020.04.30. 12:57:19
  • molnibalage83
    Okas, akkor ezt rosszul tudtam. Vagy pontatlanul fogalmaztam. Nem ilyen fényviszonyok és nem lakott terület közelében.
  • Sequoyah
    Dehogy nem lathato az ISS. Az egyik legfenyesebb dolog az egen ha jo idoben kapod el.

Itt lehet lekerdezni hogy mikor lathato a te lakhelyedrol, nezd meg magadnak. Multkor kineztem mikor jon, felneztem az egre, es azonnal kiszurtam, mintha a venusz mozgott volna.
    https://spotthestation.nasa.gov/sightings/

Es egy rakas mas muhold is lathato barmelyik este ha kiulsz csillagaszni.
  • gothmog
    Mindeközben:
    A 4-es számú starship tesztdarab nem durrant szét.
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2020.04.29. 11:53:41