9993
-
#548 Ez gonosz volt. :)))
Hozzá kell tenni, hogy a szilárd gyorsítórakéta ellen sok agitáció volt a Space Shuttle esetében is, és az USAF kerek-perec kijelentette, hogy szilárd hajtóanyagú rakétát nem akar látni embert szállító űrhajó esetében - csak leléptették őket. :) -
#547 Sikerült! Bár egy kicsit késtek az indítással. Olyan 25-29 évet :) -
#546 Nasa TV most. -
#545 Az Ares I-X indítást elnapolták az időjárás miatt, úgy tűnik, az Ares-t még az ág is húzza. :) -
#544 Hmm.. közben most látom, hogy a SpaceX sikeresen tesztelte a 9 hajtóműves Falcon 9 első fokozatát:
[center] -
#543 Akkor félreértettem a dolgot. :) -
kamov #542 Az Ares-V Lite, a Jupiter, az SD-HLLV, az EELV70+, tehát az öszes két indításos alternatíva az Ares-1 törlésével jár.
AZ Ares-1 akkor maradhat ha marad a 1,5 indításos változat, de még ekkor sem biztos.
-
#541 Hát úgy tűnik, hogy az Ares I. akkor marad, mert folyton csak a HLV-kkel foglalkoznak, fel sem merül, hogy az Ares I. + Orion alternatívák életre kelljenek... -
kamov #540 Nna kezdődik.
A NASA vezetője utasítást adott a nehéz hordozórakéta (HLV) alternatívák kiértékelésére.
-
#539 Nehéz ügy... Az egyik legfőbb problémám az ilyen félúton való felülvizsgálatokkal az, hogy több milliárd dollárnyi befektetést tesznek kvázi semmissé, úgy, mint anno a Venture Star / X-33 lelövése...
Az Orionra és az ARES I.-re ha jól tudom, már legalább négy és fél milliárdot költöttek összesen (de régi adat, valószínűleg többet). Igazából sem az Orion, sem az ARES nem tetszik, főleg az embertelen magas ára miatt.
A fő probléma szerintem az a tény, hogy hatalmas fix költségek terhelik mind az űrsikló, mind a fejlesztés alatt álló Ares+Orion programot. Szívem szerint én egy újrafelhasználható, repülőgép indította, vagy SSTO rendszer mellett döntenék, de a nulláról elkezdett munka miatt ez szinte elképzelhetetlen.
Ha nem lesz plusz pénz (én pedig arra számítok, hogy nem kap a NASA pluszt pénzt, bármennyire is rágják a költségvetési bizottság fülét), akkor az Option 2 egyértelmű, az ARES I. és V. költségei egyszerűen már most úgy elszálltak, hogy nincs mese, váltani kell, ennél már csak jobb megoldás lehetséges...
Ha lenne pénz, én az Option 4B mellett döntenék, egyfelől azért, mert remélhetőleg így nem lenne legalább 4 éves kiesés az emberes missziókban (és ez jóval nagyobb lehetőségeket biztosít az ISS tudományos kihasználtságának), másfelől pedig talán az STS származék nehéz hordozó kevesebb rizikót jelent fejlesztés terén. -
kamov #538 Kifogás mindenre van.
Te mit választanál? -
#537 Az, hogy piaci alapon juttatják fel a személyzetet, nekem kicsit erős, nincs még ehhez megfelelő, biztos alapokon nyugvó megoldás. A Dragon igéretes, de kérdés mikor lesz belőle valami...
Nem, mintha nem lenne szép jövőkép, hogy még akár válogatni is lehetne a piaci elven működő űrhajók között, csak ennyire optimista azért nem vagyok (vagy lehet most kellene egy LEO képes űrhajó fejlesztésébe fognom? :D). -
kamov #536 Ha választanom kellene:
Ha nem lesz lóvé akkor "Option 2"
Ha lesz akkor "Option 4A" -
kamov #535 -
#534 Az lesz a legszebb, ha az Ares-t végül bedobják a kukába, kiváncsi leszek, mi lesz a végső döntés a jövőjével kapcsolatban... -
COOLancs #533 Ares-1X roll-out
[IMG][/IMG] -
#532 A hátralévő SST indítások a jelenlegi tervek szerint:
[center] -
#531 Először is, az űrsikló eredetileg is arra lett tervezve, hogy űrállomásmodulokat vigyen fel, már az 1970-es években így tervezték, majd az 1980-as években jött a Freedom űrállomás, amiből végül kinőtt az ISS. Másodszor az orosz gyártású modulokat leszámítva az összes modult úgy tervezték, hogy az Űrsikló rakterében legyenek feljuttatva - egyszerűen sem méret, sem kialakítás tekintetében nem lehet őket alternatív hordozórakétákkal (Proton, Delta IV Heavy, Ariane V., stb.) feljuttatni, illetve ha fel is lehet, túl drága és bonyolult megoldás (pl. ugyebár nincs saját hajtóművük ill. automata dokkolóberendezésük, e nélkül készültek, hiszen ugye az űrrepülőgép rakteréből a Canadarm segítségével kerülnek végleges helyükre). Ilyen elképzelések cirkuláltak a Columbia-baleset után, ám nem kerültek megvalósításra a fenti okokra hivatkozva.
Az ISS moduljaihoz semmi szükség a Saturn V.-höz hasonló monstrumra, lévén a legnagyobb modulok (Zarja és Zvezda, amiket Proton hordozórakéta vitt fel) tömege sem éri el a 20 tonnát... -
#530 Cifu, az ISS eddig építéséhez hány űrsikló indítás társult? Nem lett volna olcsóbb legyártani még 4-5 Saturn V rakétát és felküldeni néhány indíásból? Vagy egyszerűen a szerelés üteme nem tarthatatott volna lépést azzal, ahogy felküldik a cuccot? Esetleg tényleg ennyire drága és körülményes lett volna megint Saturn V-öt gyártani kicsit updatelve? -
Az orosz PPTK legutóbbi verziója. A hővédelmet az űrsiklónál használthoz hasonló szilikát téglák nyújtják. Érdekes ellentét, miközben az amerikai Orion áttér az ablative (elégő) hővédelemhez. A napelemtáblák forgathatóak, mint a SzenCsou-nál. -
#528 Candi írta:
Nem lenne hierarchikus vetélkedés, nem lenne vágyakozás (különös tekintettel a honvágyra illetve az öröklési vágyra), nem lenne dühkitörés, haragtartás, stb. Persze, a legkivitelezhetőbb módszer az időszakos ivartalanítás lenne, vagyis ameddig az út tart, addig az ivarszervek működését felfüggeszteni, majd az út végeztével ismét elindítani.
Ugye tudod, hogy ez összetettebb annál, minthogy egyszerűen sterilizálják az űrhajósokat. A hormonháztartást felborítani nem bölcs dolog, pláne egy olyan környezetben, amely amúgy is alaposan megterheli a szervezetet. Eleddig nem is tudok olyan kísérletről, ahol hormonkezeléssel együtt tesztelték volna a hosszú idejű bezártságot izolált környezetben. -
kamov #527 Sorolhatnánk még a Szaljut-7 első állandó személyzetét ahol Berezovoj és Lebegyev űrhajósok maximálisan megutálták egymást 211 nap alatt.
A Mir 23. személyzete amúgy Vaszilij Ciblijev parancsnok és Alekszandr Lazutkin fedélzeti mérnök volt, meg Michael Foale amerikai űrhajós.
Ha jól emlékszem Lazutkin akart öngyilkos lenni. Végül elvonult egy csendes zugba és nyolc órát aludt egyfolytában, ettől jobban lett.
Sem ő, sem Ciblijev nem repült később, viszont az a tény hogy Ciblijev 2003-tól 2009-ig (nyugdíjba vonulásáig) a Csillagváros vezetője/parancsnoka volt, arra enged következtetni, hogy a tapasztalataikat felhasználták. Annyi bizonyos hogy az űrhajósok kiválaszásánál kiemelten fontos szempont hogy hogyan teljesítenek alváshiányos helyzetben.
Michael Foale később a Nemzetközi űrállomás nyolcadik személyzetének a parancsnokakét repült. A sors fintora hogy ottléte alatt a Destiny modul egyik ablaktömítésének a szivárgását kellett kijavítania.
-
#526 Azért ne feledjük el, hogy egy XVI.-XVIII. századi hajós alapból mást kapott az élettől, mint egy mai modern ember. Kényelemből, szabadságból, mozgástérből, stb. Összevethető, de nem ad valós értéket.
Rengetek terv van a Mars űrhajóra, már von Braun is készített ilyet a második VH. után. A mai tervek egy része számol mesterséges gravitációval, egy részük nem. Ebben a cikkben az egyik NASA tanulmányt fejtettem ki, ahol alacsony tömeg mellett is biztosítják a mesterséges gravitációt.
Az egyik lehetőség, hogy az emberek empátiaigényét kielégítsék, ha valami olyan elfoglaltságot adnak nekik, amely ezt biztosítja. A legáltalánosabb e tervekben a növénytermesztés, a legjobb persze az lenne, ha állatot tarthatnának, például halakat egy akváriumban és hasonlók. Ezzel persze az a gond, hogy akkor az állatok számára is biztosítani kell az élelmiszert, ami ugye plusz tömeg, illetve mit fognak csinálni az állatokkal a Mars felszínén... -
#525 Hasonló azért volt. Magellán hajóútja vagy Cook kapitányé? Ritkán kötöttek ki, a komfortszint némileg alacsonyabb volt... -
Pares #524 Gondoljatok csak bele... 3 évig egy szűk pléhdobozban, összezárva 2-3 másik emberrel. Azért ehez nem kis elszántság kell. Ha jól tudom, még a Földön se történt ilyen hosszú teszt. Nem is tudom elképzelni, hogy ilyenre ki lehet képezni az embert. Lehet, hogy gyerekkoruk óta kéne úgy nevelni őket, hogy kisebb megterhelés legyen számukra, de ez megint egy nagyon problémás kérdés. Mégis ki adná oda a gyerekét, hogy aztán egy ilyen mű-embert csináljanak belőle? Na mindegy, ezt csak én filozofáltam ki...
Arra vannak valami hivatalos tervek, hogy a Mars 1 (hehe) kb. mekkora lesz? Lesz-e rajta mesterséges gravitáció (tudom, problémás...), mert ez is rettentő mértékben hozzájárul az űrhajósok egészségi és pszichikai állapotához.
A másik dolog, ami nem is volt megemlítve, az a Föld abszenciája. Mármint utazni egy bádogdobozban, a nagy sötétség kellős közepén úgy, hogy 15 percet kell várni a válaszra a rádióban. Hát nem lehet egy kellemes élmény. Persze a marsi táj látványa biztos kárpótolja majd őket, veszélyesség szerint viszont ott is csak csöbörből vödörbe kerülnek... -
#523 Csak a medvék szervezet erre van "terveze". Sok százezer év evolúciójának eredménye. -
#522 Azért teljesen nem zárnám én ki azt, hogy valamiféle "téli álom" szerű állapotba lehessen juttatni az embert, ahol az anyagcseréje lelassul. Mint a medvék téli álma. -
#521 Itt arról van szó, hogy viszonylag szűk helyen kell majd dolgozniuk együtt az űrhajósoknak. Az utazás közbeni unalom már csak egy lapáttal tesz erre. De ha a célhoz érnek, akkor úgy is mindenképpen együtt kell dolgozniuk... -
Pares #520 Aham, értem. Szóval akkor muszáj lesz a defektes emberi pszichikát orvosolni... -
#519 A klasszikus értelemben lehetetlen és szerintem az is marad. Az ember adott környezeti viszonyok mellett marad életben. Télen még az utcán is megfagysz védelem nékül...
Az ember anatómialilag nem alkalmas rá, és az anyagtörvények is gátat szabnak. A sejtek anyagtartalma kirstályosodni kezd asszem. -
Pares #518 Én olvastam (vagy láttam, már nemtudom) olyan űrhajósról is, talán az ISS-en, vagy Skylab-en, aki a (valamiféle technikai gondok miatt, ha jól emlékszem) meghosszabbodott bezártság miatt komolyan megfontolta az öngyilkosságot is.
A legegyszerűbb megoldás a hibernálás lenne, bár nemtudom, hogy milyen szinten tartanak ezen a téren a kutatások, vagy hogy mennyire lenne kivitelezhető... Bár, lehet, mire oda jutunk, hogy embert küldünk a Marsra, már lesz rá technika... -
#517 Az lehet, de ismered Mruphy-t? A egyszerű dolgok fontosak, de a fontos dolgok nehezek. :)
Én nem nézném le egyiket sem. -
#516 Ezek szerint kevertem, a kékek a legegyszerűbb munkát végzők, és nem a barnák. My bad... -
#515 Ok, megvan. :) -
#514 Kik is barna kabátosok? -
#513 Az oroszknál a személyzet zavarta a kommunikációt? Nem kaptak érte dádát?
Nem tudom. Vasjutyin többet nem repült, de mind Alekszander Volkov, mind Viktor Savinykin igen.
Az meg tényleg meredek, hogy a jenki tengósok egy része majd II.vh-s szinten van elszállásolva. És kerül a oda? Hogyan döntik el, hogy ki szív a legénységi állományból?
A torpedóterm kiszolgáló személyzetének szálláshelye, ez ugye jellemzően alacsony beosztású munka, olyasmi, mint repülőgép-hordozó fedélzetén a barna kabátosok. :) -
#512 Hát azért a NASA is droid volt a történetben szerintem.
Az oroszknál a személyzet zavarta a kommunikációt? Nem kaptak érte dádát?
Az meg tényleg meredek, hogy a jenki tengósok egy része majd II.vh-s szinten van elszállásolva. És kerül a oda? Hogyan döntik el, hogy ki szív a legénységi állományból? -
#511 Mintegy 220 nap körüli. A parancsnok, Vasjutyin (angolban Vasyutin, remélem jól magyarítottam) megbetegedett, az utolsó két hétben effektív munkát már nem tudott végezni, annyira beteg lett. A személyzet végül nekiállt az irányítóközponttal való kapcsolatot zavarni, értetlenül beszélni, ez után döntöttek úgy, hogy a repülést félbeszakítják.
A Szaljut-7 / Szojuz T-14
A Skylab-4 története sajnos inkább tragikus, bizonyos szemszögből. A háros fős személyzet számára (Gerald Carr, William Pogue és Edward Gibson) nagyon megfeszített tempót diktáltak, amivel a három újonc űrhajós (mindháromnak ez volt az első űrrepülése) nehezen kezelt. Ahogy csúsztak a betervezett 6051 órányi munkával (84 napos tervezett űrutazás -> 2016 óra x 3 fővel = 6048 óra! Tehát eleve nem volt remény arra, hogy minden kísérletet és munkát elvégezzenek) a személyzet egyre fáradtabb lett, és túlhajszoltságra panaszkodott, amire a Földi irányítás azt válaszolta, hogy nem dolgoznak elég keményen, és már az ebédszünetükben is dolgoztatta volna az űrhajósokat. A vége az lett, hogy a legénység egy napra kikapcsolta a rádiót. Egy napig csak pihentek és élvezték a Föld látványát az űrállomásról. Miután újra felvették a kapcsolatot az irányítással, a munkaterhelést csökkentették, és tapasztalt űrhajósokat (a korábbi Skylab személyzeteket) is bevontak az olyan dolgokra, hogy például hogy lehet hatékonyan átpakolni az űrállomásra.
Ettől függetlenül a három lázadó űrhajós soha többé nem került még csak lehetséges űrhajósként szóba többet.
A lázadók:
[center]
-
#510 Nem hiszem, hogy ilyen egy Mars expedíción előfordulna, akkor sem ha történetesen széria tartozék lenne a wc pumpa a súlytalansági wc-khez.
Természetesen mások az elvárások és nyilván mások az ingerenciák, de nem véletlen, hogy még most is sok izolációs kamrás "szimulált" űrutazással kapcsolatos teszteket hajtanak végre, amelyek egyik legfőbb feladata az emberi viselkedésproblémáinak kezelése, a tapasztalatok gyűjtése.
Noha egy haditengerészetnél a személyzet hangulati ingadozásai mindennaposak, ebbe az is belejátszik, hogy szűk a hely és a hajókat tervezők minimális figyelmet fordítanak a személyzet ergonómiájára. Félelmetes számomra, hogy még a legújabb Virginia-osztályú amerikai SSN esetén is a legénység egy részének nincs kabinja, hanem a torpedóterem alján lévő kuckókban alszanak, amit egy vastag szövetből készült árnyékoló választ el a külvilágtól. Ehhez képest a modern német, francia és svéd SSK osztályok esetén minden legénységi tag normális kajütben alhat, még ha 2-4 fős, szűk kajútben is, de mégis egy elszeparált szobában valamennyire elvonulhat.
Állatok mindenhol lehetnek.
A helyzetet én kicsit másképpen látom. Bizonyos körülmények segítik azt, hogy az emberből kibújjon az állat. Ezeket kell felfedezni, és lehetőleg kezelni... -
#509 160 nappal előtte? Milyen hosszú lett volna az eredetileg?
Az első eset különösen vicces, mert mutatja, hogy odalent semmit sem lehet tenni...