9993
  • polarka
    Nembaj:)
    Mára is esőt jósolnakx )
  • Petka
    Én a helyükben megvárnám, hogy enyhüljön egy kicsit az időjárás. Nevetséges már, hogy szinte mindennap készenlétben állnak, aztán lefújják. Eltudom képzelni, hogy az asztronautáknak hogy tele lehet már a faszuk az egésszel :D
  • Sanyix
    Akkor remélem ma is esni fog, főleg itthon, jó lenne már ha eltakarodna ez a kvameleg :D
  • fulopzizou
    az mondjuk mindegy xD Szerdán fognak indulni(kedden meg se probálják)
  • polarka
    Mára is esőt jósolnak:)
  • sz4bolcs
    Szálljatok már le az Endeavour kukkolásáról, szégyenlős. 8))
  • fulopzizou
    hát akkor srácok... megint alvás majd legközelebb:(
  • Petka
    El bizony... :(
  • fulopzizou
    de kurvára megint elhalasztják...:(((
  • fulopzizou
    Haza értem!!!! ebbe pillanatbaaa:D:DDD
    alap nézem, feltéve ha lesz kilövés...:S
  • Petka
    Megint szarakodnak...
  • Cowie
    Ezt most találtam: a NASA TV adását nyomják magyar kommentekkel:

Galileo Webcast – tudományos tartalomsugárzás az interneten

Elvileg ma 23:00-tól van adás.
  • Cowie
    Talán ma már nem lesz gond nekik.
    Mindíg meg akarom nézni élőbe, de vagy kimegy a fejemből vagy nem bírok fentmaradni addig :)
  • polarka
    Várható volt.
  • Cowie
    hát ez van. Én is csak ezt vártam. Na én megyek is feküdni.
  • fulopzizou
    ja baszkiii:( ezé maradtam fent... sajnos holnap lehet h nem leszek este itthon..remélem akkor is lefujják:D
  • Cowie
    Lefújták, mert szar az idő :(
  • fulopzizou
    Endeavour's Liftoff!!!
    T-20 minutes...
  • Cowie
    Jó estét!

Ha valakit érdekel, most megy élőben a NASA TV-n az Endeavour startjának előkészülte.

NASATV

Start várhatóan 0:13-kor magyar idő szerint.
  • polarka
    Én épp ezért nem nagyon foglalkozok olyanokkal, amiket csak tervezgetnek, meg álmodoznak. Majd, ha már a kilövésnél tartanak, akkor szívesebben olvasgatok.
  • ell4
    Az ESA ember szálító űrhajó építését tervezi.ESA űrhajó. Lesz
    -e vajon valami belőle? Ez olyan lehet mint a szovjet Mars program.Szovjet Mars Program. Tervezik halasztják és semmi nem lesz belőle.
  • kamov
    Halasztás, hidrogénszivárgás miatt. Ugyanaz a probléma mint ami az STS-119-nél volt.
  • polarka
    STS-127
  • Sanyix
    De a marskörüli pályára álláshoz talán elég :)
  • polarka
    Atlantist elkezdték visszaszállítani az Edwards-ról és az Endeavourt átszállítják a másik kilövő állásra és felkészítik a kilövésre.
  • polarka
    Egy 10MW-os naperőművet építenek a floridai lakosoknak és egy 1MW-osat a központnak a Kennedy Space Center területén. Nasa podcast
  • polarka
    Nagyméretű feketelyuk korongját vizsgálja az XMM-Newton.
    HUN ENG
  • gothmog
    a kavarodást a szökési sebesség és a kozmikus sebességek keverése okozhatja. Bár utóbbiból az első a Föld esetében még mindig 7,9km/s szal a 4,5 sehogy se jó.
  • fulopzizou
    Nah okos vagyok már ha okos az aki ezt tudjaa...
  • Molnibalage
    Net + Négyjegyű függvénytábla és megkapod a választ. A 11 km/s a helyes.
  • fulopzizou
    Én ugy tudom h a szökési sebesség az kb. 11km/s a Föld esetében. Ugye igazam van csak mert a minap vki aki állitólag okos, azt mondta nekem h csak 4.5km/s?? Most akkor ki is tudja jól??
  • [NST]Cifu
    Eleddig az összes kísérletben összesen nem hoztak létre egy gramm antianyagot. Ebből le lehet szűrni, hogy egyhamar nem lesz antianyag meghajtásunk. :)
  • Sanyix
    Ehhez kapcsolódik, hogy: Mit csinál az űrhajós ha szomjas? Űrkutat-ás! XD
  • gothmog
    pillants bele a fúziós topikba, és megérted mi a gond.
  • msstz
    jó volna látni valami hasonlót, amit sci-fi filmekben előttek már :) antianyagos meghajtó még nagyon fikció?
  • [NST]Cifu
    Cirka 30 km/s, az átlagos mai ionhajtóművek esetén. Viszonyításképpen egy kémiai rakéta esetén az égéstermék olyan 3,5-4km/s-t ér el.
  • [NST]Cifu
    Ha az első szökési sebességre gondolsz, akkor arra alkalmatlan. Egyszerűen túl kicsi tolóerőt lehet kisajtolni belőle. Az Ion-hajtómű "csak" arra jó, hogy nagy időtartamú, kis mértékű gyorsításra használják. Ha a Föld-körüli pályát elérted, onnantól kezdve viszont teljesen jó, alkalmazták már Hold körüli pálya elérésére és bolygóközi űrszondáknál is.

A következő lépcsőfokhoz már nagyobb energiabefektetés kell, amihez vagy gigászi méretű napelemek, vagy nukleáris reaktorra van szükség. A JIMO lett volna egy ilyesmi, de a költségek miatt sajnos lelőtték...
  • qtab986
    Mekkora sebességre gyorsulnak az ionok?
  • msstz
    egyébként ezzel az ionmeghajtással nem akarnak vmit kezdeni? mmint, nem fejlesztik akkorává, hogy menjen neki a szökési sebesség vagy még több?
  • polarka
    A GOCE lassan elkezdi a Föld gravitációs terének a feltérképezését.
    angol
    magyar