Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amugy sajna nemfogok tudni kepet csinallni.. 😞
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
Erettsegim 4es lett tavaj, sorozatok, filmek is mennem angolul hellyel-kozzel.
Csak van egy veszelyes tulajdonsagom. Figyelmetlen vagyok es kapkodom.
Na kosz h szoltal megint. 😊
Nem, a Bop.agria.hu-t Neuro csinálja, illetve mostanság nem, mert nincs rá ideje, én csak a cikkeket szállítottam. 😉
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
B.: Az A. pontban vázolt ok miatt civil cégek csak visszafogottan vannak jelen, hiszen jelentõs befektetésre volna szükség, ugyanakkor kalkulálható bevételekkel nem igazán számolhatunk, legalábbis nem olyan mértékûekkel, amelyek alapján várható a befektetett pénz megtérülése. Magyarul jelenleg civilként szinte biztos anyagi bukás ebbe beleszálni.
C.: Az A. és B. pont értelmében maradnak az állami kezdeményezések, ahol viszont a politika dönt. Jelenleg viszont nincs politikai kényszer az ûrkutatás felfutattására, az emberek többsége jól megvan nélküle is, ugyanakkor politikai oldalról a pénzt lehet olyan célokra is elosztani, amelyek politikailag kedvezõbb fogadtatásban részesülnek. Emiatt az állami ûrkutatás legnagyobb részben preztizs.
Szóval ha meg nincs verseny, akkor meg hova siessenek?
ÖÖÖÖÖÖ...szívesen, de figyelj csak: "Were no one has gone before."
A were-bõl kimaradt a H talán így: Where 😊))
Úgytûnik már túl késõ volt, éjfél után már aludni kell!.....(mellesleg tudsz angolul?)
zsolo007: Koszi az eszrevetelt, termeszetesen where no one has gone before akart lenni, de elirtam es marhara nem szurt szemet. Megeccer kossz az eszrevetelt. <#wave>#wave><#email>#email>
Egyebkent avatarombol kiderult h van vki kozom a startrekhez. 😉
Vegeta, boccsáss meg hogy kötekszem de szemet szúrt valami: mégpedig az idézeted:
"When no one has gone before." A logódból azt veszem ki hogy ez Star Trekbõl származik....A probléma a következõ: a When szócskát ki kellen cserélni Where-re és akkor 1. lenne értelme a mondatnak 2. Megfelelne annak amit STben mondanak...<#nezze>#nezze>
Abban az esetben ha valamiért direkt módon írtad ezt akkor bocsáss meg nekem.
És persze a többiektõl is elnézést az Off miatt....
De azért ne keverd a politikát a hétköznapi emberkkel. Nem érdemlik meg
---GO New England Patriots!--- ...és Pittsburgh Steelers!
Az csak politika. Bushnak kellett mondania valamit, elõvette a marsot. Sajnos nem komoly.
De azért jó lenne egy szövetség. Még egy ideig álom marad.<#rinya>#rinya>
Ezek mellett is vannak még rossz ízû emlékek például közösnek indult ûrszonda projectek, amelyekbõl az USA kiszált, stb.
Sok fejlesztésük van, amibe bekapcsolódva jobban járnánk, mintha a Ruszkikat
pénzelnénk. Sok mindenben nagyon el vannak maradva (mármint az oroszok). Mondjuk nem tudom, hogy az ESA pontosan milyen projekteket tart fenn, de pénz itt lenne.
Kis-bob: Abszolut egyetertek veled, nagy osszefogas kellene, de az amerikai felfogas ezt soha nem fogja megengedni. 😞
Mindenesetre ha tudsz képet csinálni, feltétlen rakd ki! 😊
Vhogy ra kene erositeni a digit a telcso-hoz, de fogalmam sincs hogy.😊
Eljott a nyar ideje elovenni a tavcsoveket es furkeszni. En is igy tettem, van egy ilyen kisebb amator tavcsovem, azzal szoktam nezelodni, a hold nagyon szep ilyen jo idoben, probaltam fenykepezni is de vhogy hozza kene erositeni a digit h ne remegjen egyaltalan. 😞
Viszont megtalaltam a jupitert es ennek nagyon orulok, mert amikor itt volt a marskozelseg nemigazan tudtam beloni a marsot. 😞
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
hát igen...:/
dixitque deus fiat lux
"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB
Az elsõ ok, amirõl nem nagyon emlékeznek meg (sajnos) a médiák: Ma 25 éve, hogy elindult az ûrbe a máig egyetlen Magyar ûrhajós, Farkas Bertalan.

A második egy kicsit más jellegû hír: az USA-ban is rájöttek, hogy van egy "kis" rés az STS ûrsikló 2010-es, már eldöntött visszavonása, és az új CEV ûrhajó 2014-re tervezett elsõ útja között. Miután 4 év emberes ûrutazás nélkül kicsit sok, ezért most rohamtempóban küzdenek azért, hogy minél inkább felgyorsítsák a folyamatott. A tervek szerint idén Júliusban választják ki a pályázók közül a két döntõs tervet, és jövõ év elejére hirtedik ki, hogy melyik cég készítheti el a CEV-et.
[center]
A Lockheed legutóbbi CEV terve.
1.: Semlegesgáz (Nitrogén) irányító hajtómûvek, 2.: Felfújható "úszógumi", 3.: Mikro-meteor és ûrszemét elleni védõpajzs,
4.: Folyékony oxigén-tartály, 5.: Fékezõernyõ, 6.: Üzemanyagcellák.
Fantáziarajz: Kliper egy Zenit hordozórakéta orrán.
A Kliper.
Adatok:
Indulótömege: 13000 kg
Legénység: 2-6 fõ
Felhasználható beltér: 20 m3
Hasznos teher: 500kg (mind az ûrbe, mind vissza a földre)
Max. független ûrrepülési idõtartam: 5 nap
Max. ûrben tárolási idõ (pl. ISS-hez dokkolva): 360 nap
A Kliper fõbb részelemei.
A Kliper belsõ elrendezése. Adatok:
Visszatérõ modul tömege: 8800kg
Max. nehézkedési erõ visszatéréskor: 2.5G
Max. szállítóható személyek száma: 6 fõ
Kliper visszatérési lehetõségek:
Bal oldalon: Kapszula-szerû visszatérés ejtõernyõvel: (a'la X-38/CRV)
-Leszállás elõre kijelölt régióban
-Max. vitorlázási távolság: 500km
-Közvetlen a földetérés elött raktahajtómûvek csökkentik a becsapódás erejét (mint a Szojuznál)
-Lehetõvé teszi, hogy egy indítórakéta-hibánál a kabint leválasztva biztonságosan földet érjen.
Jobb oldali kép: ûrsikló-szerû visszatérés:
-Leszállás az elõre kijelölt repülõtéren
-Max. vitorlázási távolság: 2000km
--Lehetõvé teszi, hogy egy indítórakéta-hibánál a kabint leválasztva biztonságosan földet érjen.
dixitque deus fiat lux
Jajaj, a rohatt marslakókkal kell elõbb leszámolni! <#idiota>#idiota><#violent>#violent>
A Földnek is vége lesz egyszer...Ha nem akkor, mikor a Napból vörös óriás lesz, ami kb 5 milliárd év😊 , akkor valami más jelenség könnyen végezhet a Földel.Pl az Andromáda galaxis, habár ez nem hiszem h valós veszély lenne..
De ha még akkor is csak itt fogunk éldegélni a Földön akkor....
Ezenkívül még sok más fontos jelentõsége van...!
dixitque deus fiat lux
de hatásai csak hosszútávon érzékelhetõek.
Egyszer meg úgyis túl sokan leszün itt a Földön,
úgyhogy nem árt ha lakhatóvá tesszük a Mars -ot.
mint az " Emlékmás" -ban.
Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !
ûrkutatás nélkül nem lenne mûholdas tv-adás, idõjárásjelentés, GPS, katonai lépéseket nem lehetne nyomonkövetni (talán 3. világháború is kitört volna)
nem lenne: mikrohullámú sütõ, spéci napszemüveg, stb.
hidegháború miatt nyomta Amerika és az orosz is a pénzt mert akkor az volt a cél hogy egymással lépést tudjanak tartani
mára az anyagi juttatások is lemaradoztak, mert az ûrkutatást okosabban kell végezni mint pár évtizede
pl. X-díj is ezért lett kiírva, kevés erõforrásból kell kihozni a legtöbbet