Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sztem nem az urvitorla a megoldas, hanem a warp hajtomu. 😄DD
Amugy sajna nemfogok tudni kepet csinallni.. 😞

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

Kis-Bob
Itt az ûrvitorla!!! Hajrá,talán alkothatunk valami egészen sikereset!!! És az is jó, hogy magán-finanszírozású.

Zsolo007
/off

Szívesen <#wave><#vigyor3>

Igen jo vagyok angolbol, csak biztos a faradtsag.
Erettsegim 4es lett tavaj, sorozatok, filmek is mennem angolul hellyel-kozzel.
Csak van egy veszelyes tulajdonsagom. Figyelmetlen vagyok es kapkodom.
Na kosz h szoltal megint. 😊

Kis-Bob
Az agriáról egybõl ez jutott az eszembe... Sebaj.

[NST]Cifu
OFF

Nem, a Bop.agria.hu-t Neuro csinálja, illetve mostanság nem, mert nincs rá ideje, én csak a cikkeket szállítottam. 😉

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kis-Bob
Te egri vagy??? Egerbe jártam középsuliba. "http://bop.agria.hu"-ebbõl gondolom.Vagy csak szerkeszted ezt az oldalt??<#wave>

Kis-Bob
Elbeszéltünk egymás mellett. Mindketten ua mondtuk, csak én megemlítetem egy választási lehetõséget. De egyébként amit én mondtam, az túlságosan idealista, tehát manapság lehetetlen lenne.

Kis-Bob
Én teljesen egyet értek veled 😄 Amit én írtam, az csak egy lehetséges válaszút.

[NST]Cifu
A.: Ez elsõ sorban pénz kérdése, mégpedig nem kevés pénzé.
B.: Az A. pontban vázolt ok miatt civil cégek csak visszafogottan vannak jelen, hiszen jelentõs befektetésre volna szükség, ugyanakkor kalkulálható bevételekkel nem igazán számolhatunk, legalábbis nem olyan mértékûekkel, amelyek alapján várható a befektetett pénz megtérülése. Magyarul jelenleg civilként szinte biztos anyagi bukás ebbe beleszálni.
C.: Az A. és B. pont értelmében maradnak az állami kezdeményezések, ahol viszont a politika dönt. Jelenleg viszont nincs politikai kényszer az ûrkutatás felfutattására, az emberek többsége jól megvan nélküle is, ugyanakkor politikai oldalról a pénzt lehet olyan célokra is elosztani, amelyek politikailag kedvezõbb fogadtatásban részesülnek. Emiatt az állami ûrkutatás legnagyobb részben preztizs.

Kis-Bob
Igaqzad van, de a versenyt is el kell kezdeni valahol. Ez olyan, mint az ATI meg az Nvidia esete. Elbambáskodott az Nvidia és az ATI meg lecsapott. El tudnék viselni egy ilyen változást itt is.

[NST]Cifu
Nincs verseny. A NASA még mindig a legkomolyabb ûrkutatási szervezet, hozzá képest az ESA és az Orosz ûrkutatási hivatal együttesen is kevés. Az ESA-nak még csak hosszú távú tervei sem nagyon vannak, az oroszoknak meg tervei ugyan vannak, de pénzük, na az nem nagyon (vagy nagyon nem). Kína egy rükvercben, lejtõn felfele haladó lajhár sebességével "teper" ilyen téren, Japán is visszafogott, a "futottak még" országok, mint India, Brazilia, Izrael, Dél-Korea, stb. pedig nagyon-nagyon a kezdeteknél járnak még, ráadásul sokszor kifejezetten a katonai célú alkalmazás kerül elõtérbe (pl. Izrael)...

Szóval ha meg nincs verseny, akkor meg hova siessenek?

Zsolo007
/off

ÖÖÖÖÖÖ...szívesen, de figyelj csak: "Were no one has gone before."
A were-bõl kimaradt a H talán így: Where 😊))

Úgytûnik már túl késõ volt, éjfél után már aludni kell!.....(mellesleg tudsz angolul?)

Igaz. Nemszabad egy neprol igy beszelni. De az a velemenyem barki kerulne vezeto pozicioba ott mindenki igy gondolkodna.

zsolo007: Koszi az eszrevetelt, termeszetesen where no one has gone before akart lenni, de elirtam es marhara nem szurt szemet. Megeccer kossz az eszrevetelt. <#wave><#email>
Egyebkent avatarombol kiderult h van vki kozom a startrekhez. 😉

Zsolo007
/off

Vegeta, boccsáss meg hogy kötekszem de szemet szúrt valami: mégpedig az idézeted:
"When no one has gone before." A logódból azt veszem ki hogy ez Star Trekbõl származik....A probléma a következõ: a When szócskát ki kellen cserélni Where-re és akkor 1. lenne értelme a mondatnak 2. Megfelelne annak amit STben mondanak...<#nezze>

Abban az esetben ha valamiért direkt módon írtad ezt akkor bocsáss meg nekem.

És persze a többiektõl is elnézést az Off miatt....

Gorvik
Asszem tudom melyik szó az...

De azért ne keverd a politikát a hétköznapi emberkkel. Nem érdemlik meg

---GO New England Patriots!--- ...és Pittsburgh Steelers!

Csak kizsakmanyolnak mindent amiben penz van. Lenne rajuk egy jo szo h mik, de nyomdafesteket nem tur ez a bizonyos szo. 😊 (nem vulgaris egyebkent.😊)

Gorvik
Jaja, ebben egyetértünk

Kis-Bob
Persze, hogy politika! De ha látják, hogy Európában tényleges lépéseket tesznek, akkor õk is belekényszerülnek egy innovációba.

Gorvik
"Mars-utazás körül felröppent ígérgetések."
Az csak politika. Bushnak kellett mondania valamit, elõvette a marsot. Sajnos nem komoly.

Kis-Bob
Egyébként minden versenyben jót tesz a résztvevõk közötti hasonló erõviszonyok megléte. Talán a NASA-t is egy kicsit gatyába rázná, ha látnák, hogy itt "keleten" (😄) egy komoly összefogás van készülõben, ami esetleg veszélyeztetheti a hegemóniájukat. Az amcsik túlságosan is beképzeltek ahhoz, hogy egy ilyen dolgot csak úgy szó nélkül elviseljenek. Lásd: a Mars-utazás körül felröppent ígérgetések.

Gorvik
Igen, a politika...

De azért jó lenne egy szövetség. Még egy ideig álom marad.<#rinya>

Gorvik
Te tényleg nem szereted az amcsikat. <#szomoru1>

Mert nekik csak olaj kell.. Na jojjon csak az az ido amikor mar nem koolajjal fognak menni a jarmuvek.

[NST]Cifu
A probléma a NASA-val a megbizhatattlanság. Az ISS nagyon ambiciózusan és látványosan épült fel, egészen 2000-ig egy szó sem érhette a NASA-t, hanem inkább az Orosz fél pénzhiánya okozta a problémát. 2000-ben azonban politikai váltás jött, és hirtelenjében az ambiciózus program (állandóan lakott, 7 ûrhajós személyzetû ûrállomás) árnyéka lett egykori önmagának az által, hogy a Bush-kormányzat leállította az amerikai lakómodul és a CRV (X-38) programokat. Vagyis jelenleg legfeljebb 3 fõ ûrhajós tartózkodhat az ûrállomáson tartósan, amit azonban az STS-107 balesete miatti ûrsiklóstop miatt tovább redukáltak két fõre. Ezzel csak az a baj, hogy másfél ember munkája kell az ûrállomás karbantartására, tehát szinte nem is marad idejük tudományos munkára...

Ezek mellett is vannak még rossz ízû emlékek például közösnek indult ûrszonda projectek, amelyekbõl az USA kiszált, stb.

Gorvik
Nem feltétlen igaz az a bizonyos amcsi felfogás.

Sok fejlesztésük van, amibe bekapcsolódva jobban járnánk, mintha a Ruszkikat
pénzelnénk. Sok mindenben nagyon el vannak maradva (mármint az oroszok). Mondjuk nem tudom, hogy az ESA pontosan milyen projekteket tart fenn, de pénz itt lenne.

Azon leszek.. legalabbis mindig is ezt szerettem volna, most megvan hozza a "kezdetleges technikam" csak vhogy meg kene oldani. 😊

Kis-bob: Abszolut egyetertek veled, nagy osszefogas kellene, de az amerikai felfogas ezt soha nem fogja megengedni. 😞

Kis-Bob
A fórumban olvastam valahol, hogy mi lenne, ha a NASA és az ESA összefogna. Én ezt nem tartom túl jónak. De ami jelenleg is zajlik, hogy támogatjuk az oroszokat, az már kifizetõdõbb. Nehogy valaki komcsi jelentést társítson a véleményhez! Csak gondoljunk bele! Az oroszoknak valóban szükségük van a támogatásra, így egyenrangú félként kezelnének. Az amcsik csak a saját malmukra hajtják a vizet. Nem beszélve arról, hogy a távolság-költség arány sokkal kifizetõdõbb, ha Eurázsiában maradunk. Egyéblént lehet, hogy csak az USA ellenességem beszél belõlem...

Kis-Bob
örülök,h szép számmal érkezett hozzászólás a témához. Bár sok hozzászólásból az jön le számomra, hogy nektek úgy tûnt, hogy én szkeptikus vagyok az ûrkutatással kapcsolatban. Hát most közölném veletek, hogy ez téves. A témát azért kezdtem, mert sokan mondták nekem, hogy minek erõltetni az ûrkutatást, én meg nagyon bepöccentem. Kezdtem azt hinni, hogy az emberek nagyobb része így gondolkodik. Azért jó tudni, hogy ez nem így van.

Gorvik
Ja, ok. 😞
Mindenesetre ha tudsz képet csinálni, feltétlen rakd ki! 😊

Leirtam, h teknikai okok miatt nem tudtam kepet csinalni. 😞
Vhogy ra kene erositeni a digit a telcso-hoz, de fogalmam sincs hogy.😊

Gorvik
Vannak képeid? Nem rakod ki?

Sziasztok!

Eljott a nyar ideje elovenni a tavcsoveket es furkeszni. En is igy tettem, van egy ilyen kisebb amator tavcsovem, azzal szoktam nezelodni, a hold nagyon szep ilyen jo idoben, probaltam fenykepezni is de vhogy hozza kene erositeni a digit h ne remegjen egyaltalan. 😞
Viszont megtalaltam a jupitert es ennek nagyon orulok, mert amikor itt volt a marskozelseg nemigazan tudtam beloni a marsot. 😞

Honnan szeditek a képeket?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

TommyC
Pedig én hallottam a Tv-be...igaz csak egyszer, és azt is nagyon röviden....
hát igen...:/

dixitque deus fiat lux

AnuluWork

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

Gorvik
Érdekes, pár hónapja már folyamatosan hallom, hogy elhagyta a naprendszert. Kíváncsi vagyok mikor jelentik be újra.

28 év repülés után a Voyager1 a héten érte el a naprendszer határát és folytatja tovább az útját a végtelenbe <#wave>

[NST]Cifu
Kicsit felhozom a topicot. 😊

Az elsõ ok, amirõl nem nagyon emlékeznek meg (sajnos) a médiák: Ma 25 éve, hogy elindult az ûrbe a máig egyetlen Magyar ûrhajós, Farkas Bertalan.

A második egy kicsit más jellegû hír: az USA-ban is rájöttek, hogy van egy "kis" rés az STS ûrsikló 2010-es, már eldöntött visszavonása, és az új CEV ûrhajó 2014-re tervezett elsõ útja között. Miután 4 év emberes ûrutazás nélkül kicsit sok, ezért most rohamtempóban küzdenek azért, hogy minél inkább felgyorsítsák a folyamatott. A tervek szerint idén Júliusban választják ki a pályázók közül a két döntõs tervet, és jövõ év elejére hirtedik ki, hogy melyik cég készítheti el a CEV-et.

[center]
A Lockheed legutóbbi CEV terve.

1.: Semlegesgáz (Nitrogén) irányító hajtómûvek, 2.: Felfújható "úszógumi", 3.: Mikro-meteor és ûrszemét elleni védõpajzs,
4.: Folyékony oxigén-tartály, 5.: Fékezõernyõ, 6.: Üzemanyagcellák.

[NST]Cifu
Maradjunk a realitás talaján - Kliper, a Szojuz-váltó orosz ûrhajó:

Fantáziarajz: Kliper egy Zenit hordozórakéta orrán.

A Kliper.
Adatok:
Indulótömege: 13000 kg
Legénység: 2-6 fõ
Felhasználható beltér: 20 m3
Hasznos teher: 500kg (mind az ûrbe, mind vissza a földre)
Max. független ûrrepülési idõtartam: 5 nap
Max. ûrben tárolási idõ (pl. ISS-hez dokkolva): 360 nap

A Kliper fõbb részelemei.

A Kliper belsõ elrendezése. Adatok:
Visszatérõ modul tömege: 8800kg
Max. nehézkedési erõ visszatéréskor: 2.5G
Max. szállítóható személyek száma: 6 fõ

Kliper visszatérési lehetõségek:
Bal oldalon: Kapszula-szerû visszatérés ejtõernyõvel: (a'la X-38/CRV)
-Leszállás elõre kijelölt régióban
-Max. vitorlázási távolság: 500km
-Közvetlen a földetérés elött raktahajtómûvek csökkentik a becsapódás erejét (mint a Szojuznál)
-Lehetõvé teszi, hogy egy indítórakéta-hibánál a kabint leválasztva biztonságosan földet érjen.
Jobb oldali kép: ûrsikló-szerû visszatérés:
-Leszállás az elõre kijelölt repülõtéren
-Max. vitorlázási távolság: 2000km
--Lehetõvé teszi, hogy egy indítórakéta-hibánál a kabint leválasztva biztonságosan földet érjen.

Gorvik
Jól van na... 😊

[NST]Cifu

Gorvik
50 nap alatt a Marsra- Nem lenne rossz

😊 az biztos, hogy nem mi jutunk el hozzájuk

TommyC

dixitque deus fiat lux

"Pl az Andromáda galaxis, habár ez nem hiszem h valós veszély lenne.."

Jajaj, a rohatt marslakókkal kell elõbb leszámolni! <#idiota><#violent>

TommyC
Hogy a fenébe ne lenne!
A Földnek is vége lesz egyszer...Ha nem akkor, mikor a Napból vörös óriás lesz, ami kb 5 milliárd év😊 , akkor valami más jelenség könnyen végezhet a Földel.Pl az Andromáda galaxis, habár ez nem hiszem h valós veszély lenne..
De ha még akkor is csak itt fogunk éldegélni a Földön akkor....
Ezenkívül még sok más fontos jelentõsége van...!

dixitque deus fiat lux

LittleL
Van értelme az ûrkutatásnak,
de hatásai csak hosszútávon érzékelhetõek.

Egyszer meg úgyis túl sokan leszün itt a Földön,
úgyhogy nem árt ha lakhatóvá tesszük a Mars -ot.

mint az " Emlékmás" -ban.

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

"értelme"? nem lehet így mérni, és nem is szabad mindent az "értelme" alapján rangsorolni

ûrkutatás nélkül nem lenne mûholdas tv-adás, idõjárásjelentés, GPS, katonai lépéseket nem lehetne nyomonkövetni (talán 3. világháború is kitört volna)
nem lenne: mikrohullámú sütõ, spéci napszemüveg, stb.
hidegháború miatt nyomta Amerika és az orosz is a pénzt mert akkor az volt a cél hogy egymással lépést tudjanak tartani
mára az anyagi juttatások is lemaradoztak, mert az ûrkutatást okosabban kell végezni mint pár évtizede
pl. X-díj is ezért lett kiírva, kevés erõforrásból kell kihozni a legtöbbet

Gorvik
egyetért