10000
-
Unatkoztam kicsit es kiszineztem az elso "nagy" felbontasu kepet. Nem egy nagy valami, de azert rosszul sem nez ki szerintem. :)
-
Na, azt a videót várom. Gondolom hetekbe telik, mire átjön annyi adat, aztán még utómanuka stb. Mindesetre az egyik leglátványosabb valami lehet, az ziher. -
*fél nyolc körül volt az :D -
Persze értem, csak mint laikus ott ültem fél 7 körül a stream előtt és egy csávó üvöltött percekig, hogy "we have very strong data" és megjelent az a mosott pixeles 64xd64-es thumbnail :D
Hirtelen eléggé vicces volt, akkor még várunk a videóra. -
Az előtted pár hozzászólással linkelt cikkből ajánlom ezt:
A sophisticated radar altimeter will begin measuring altitude and velocity, feeding those data to the rover's flight computer, and a high-definition camera will begin recording video of the remaining few minutes of the descent.
"It does eight frames per second, high-definition-quality video from the backshell coming off (all the way) to the ground," Theisinger said. "So it's a lot of data, it'll take a long time to get it back. But it should be a tremendous movie when it does."
Lesz jó minőségű kép - sőt videó, de nem most rögtön - itt nem megabites sávszélességről van szó, amivel a műholdak hazafele kommunikálnak, ráadásul a saját maguk által gyűjtött adatok mellé kell bepakolni a Curiosity eredményeit. -
Astro Mike #1990 Nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy sikerült nekik a leszállás. Izgultam rendesen, de borzasztó jó volt látni utána az ünneplést. Most pedig jöhetnek az adatok! :) -
A fekete-fehér képpel kapcsolatosan már párszor végigvertük a témát. A "színes" képek, amiket a korábbi roverek továbbítottak szintén fekete-fehér képekből állították elő, amit különböző színszűrőkkel fotózott le, majd abból csinálnak színes képet.
A kis méret miatt pedig a sávszélességet lehet okolni. Sajnos a Mars-Föld optikai kábelt még nem fektették le. :) -
Nem családi fotóalbumért küldék oda. Később lesz jobb kép is. Kis méret = gyors továbbítás. Azt akarták tudni, hogy lent van -e. Lent.
Engem az sem zavarna, ha ez lenne a minőség, a lényegi infót NEM a képeken keresztül adja majd. Nem véletlen van a cuccon egy laboratóriumnyi műszer... -
ez le van tiltva, mint irtam de azért kösz. wpm (windows media playerbe meg tudom nyitni) -
Kicsit mind2 :D
Félre ne értsd nem véletlenül keltem fel 7-kor, miközben nyári szünet van.
Azért remélem később jobb felvételeket is fog küldeni. -
Most poénkodsz vagy trollkodsz...? -
több mint 2 milliárd dolláros cucc, erre küld egy 64x64-es fekete fehér képet xÐ
Majd ugyan ennek 250x250-ben örülnek, mint majom a farkának
De legalább sikerült letenni a Marsra
-
Úgy tűnik, le ért szépen. Grat nekik. -
http://www.ustream.tv/nasajpl -
nincs itt senki? 
Jó lenne valami wmp-es stream, melohelyen le van tiltva szinte minden netes élő közvetítés :( -
COOLancs #1980 Nem is tudtam hogy Morrisey tervezte 
Egyébként a tervezők egy cikkben az ejtőernyő miatt jobban aggódott, mert ekkora ernyőt szuperszónikus sebességnél még nem használtak, és ezt a földön sem tudták tesztelni. -
Pares #1979 El se hiszem még most se, hogy volt bátorságuk ráakasztani... -
COOLancs #1978 -
Holnap reggel:
(a kép innen van, fotósorozat a Curiosityről)
Élő közvetítés pedig ezer helyen lesz... (én meg út közben, úgyhogy remélem valamelyik rádióban megemlítik majd, hogy mi történik) -
Astro Mike #1976 -
COOLancs #1975 Szerintem lehetett volna más megoldás is, de itt előre menekültek mert ez jóval nagyobb moduloknál is működhet.
Hogy beválik-e, az hamarosan kiderül. -
Még mindig nagyon bizalmatlan vagyok ezzel az egész lefékezős-lebegős-daruzós leszállással kapcsolatban...
... és szerintük egyértelműen ez a legjobb, legbiztonságosabb megoldás. -
COOLancs #1973 A Mars Odyssey mégiscsak képes lesz nyomon követni az MSL landolását. -
COOLancs #1972
Mars szondák családi portréja:
-
Sally Ride. :( -
COOLancs #1970 Masten Xaero reptetés. -
COOLancs #1969 Kínai manuális dokkolás
-
kamov #1968 Igen. 0,2m szilikát kőzet teljesen megfelelő védelmet ad.
A víz meg a valóságban védelmet ad a kozmikus sugárzás ellen. A mostani tervek szerint egy 10cm-es vízköpeny fogja védeni a jövőbeli aszteroida vagy Mars űrhajók hálórészeit a kozmikus sugárzás ellen.
A holdi víz tisztítása már a kitermelésnél meg fog kezdődni. Először kihevítik a kőzetből, majd a keletkezett gőzt lecsapatják. Ezután átmegy először egy szilikát szemcseszűrőn, egy aktív szenes szűrőn, majd egy ioncserélő szűrőn.
Ezzel a módszerrel olyan vegytiszta H2O áll elő, hogy az emberi fogyasztáshoz a földi ivóvíz összetételének megfelelő ásványi sókat egy külön szűrőpatronnal adagolják hozzá (visszasózás). -
Tau Tang Wou #1967 "A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van."
Biztos vagy benne? -
Tau Tang Wou #1966 Gondolom a Holdon se 99.9999999% tisztaságú vizet találnak a kráterek alján, meg volt szó a kozmikus sugárzásról, ami a Földön elenyésző a Holdhoz képest.
Jó kérdés, hogy mennyire radioaktív a Hold felszíne
, de jó eséllyel emberi fogyasztásra nem alkalmas. :)
-
Pont ezt akartam írni, hogy akkor a Földi vízmennyiségben, ahol egyébb radioaktív elemek is jelen vannak (mint az urán), akkor minek számít? :) -
kamov #1964 Na azért nem kell beszarni.
A felszín közeli víz tríciumtartalma nagyjából a földi vizekével fog megegyezni. A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van. -
Tau Tang Wou #1963 "Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?"
Radioaktív lesz. -
-
Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
Megtiszticcsák? :)
Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?
Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D
Ebből csak az látszik, hogy nem olvasol Hawking könyveket, bár az idézetet megérteni szerintem a nélkül is meg lehet egy kis háttérismerettel... -
gombabácsi #1960 Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D
Persze önáltatásnak jó, az tény... -
gombabácsi #1959 http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/06/21/boven_lehet_jeg_a_hold_sotet_kratereiben/
Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
Megtiszticcsák? :) -
Astro Mike #1958 Hamár exobolygó: Konteós támadás az exobolygó-előadáson
Szinte a szemem előtt van ahogy a többi, nem 20-as IQ-val rendelkező jelenlévő sülyed le a székében szégyenében, hogy egy ilyen bolond beférkőzött közéjük. :S -
Az eddig megismert exobolygók méretei:
forrás -
Jó alkalom szombaton Bakonybélbe menni