9996
  • Dzsini
    Az előtted pár hozzászólással linkelt cikkből ajánlom ezt:

A sophisticated radar altimeter will begin measuring altitude and velocity, feeding those data to the rover's flight computer, and a high-definition camera will begin recording video of the remaining few minutes of the descent.

"It does eight frames per second, high-definition-quality video from the backshell coming off (all the way) to the ground," Theisinger said. "So it's a lot of data, it'll take a long time to get it back. But it should be a tremendous movie when it does."

Lesz jó minőségű kép - sőt videó, de nem most rögtön - itt nem megabites sávszélességről van szó, amivel a műholdak hazafele kommunikálnak, ráadásul a saját maguk által gyűjtött adatok mellé kell bepakolni a Curiosity eredményeit.
  • Astro Mike
    Nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy sikerült nekik a leszállás. Izgultam rendesen, de borzasztó jó volt látni utána az ünneplést. Most pedig jöhetnek az adatok! :)
  • [NST]Cifu
    A fekete-fehér képpel kapcsolatosan már párszor végigvertük a témát. A "színes" képek, amiket a korábbi roverek továbbítottak szintén fekete-fehér képekből állították elő, amit különböző színszűrőkkel fotózott le, majd abból csinálnak színes képet.

A kis méret miatt pedig a sávszélességet lehet okolni. Sajnos a Mars-Föld optikai kábelt még nem fektették le. :)
  • Molnibalage
    Nem családi fotóalbumért küldék oda. Később lesz jobb kép is. Kis méret = gyors továbbítás. Azt akarták tudni, hogy lent van -e. Lent.

Engem az sem zavarna, ha ez lenne a minőség, a lényegi infót NEM a képeken keresztül adja majd. Nem véletlen van a cuccon egy laboratóriumnyi műszer...
  • akyyy
    ez le van tiltva, mint irtam de azért kösz. wpm (windows media playerbe meg tudom nyitni)
  • benőmenő
    Kicsit mind2 :D
    Félre ne értsd nem véletlenül keltem fel 7-kor, miközben nyári szünet van.
    Azért remélem később jobb felvételeket is fog küldeni.
  • Molnibalage
    Most poénkodsz vagy trollkodsz...?
  • benőmenő
    több mint 2 milliárd dolláros cucc, erre küld egy 64x64-es fekete fehér képet xÐ
    Majd ugyan ennek 250x250-ben örülnek, mint majom a farkának
    De legalább sikerült letenni a Marsra
  • Trucker39
    Úgy tűnik, le ért szépen. Grat nekik.
  • Zoli007
    http://www.ustream.tv/nasajpl
  • akyyy
    nincs itt senki?

Jó lenne valami wmp-es stream, melohelyen le van tiltva szinte minden netes élő közvetítés :(
  • COOLancs
    Nem is tudtam hogy Morrisey tervezte

Egyébként a tervezők egy cikkben az ejtőernyő miatt jobban aggódott, mert ekkora ernyőt szuperszónikus sebességnél még nem használtak, és ezt a földön sem tudták tesztelni.
  • Pares
    El se hiszem még most se, hogy volt bátorságuk ráakasztani...
  • COOLancs
  • Dzsini
    Holnap reggel:

(a kép innen van, fotósorozat a Curiosityről)
    Élő közvetítés pedig ezer helyen lesz... (én meg út közben, úgyhogy remélem valamelyik rádióban megemlítik majd, hogy mi történik)
  • Astro Mike
  • COOLancs
    Szerintem lehetett volna más megoldás is, de itt előre menekültek mert ez jóval nagyobb moduloknál is működhet.

Hogy beválik-e, az hamarosan kiderül.
  • Dzsini
    Még mindig nagyon bizalmatlan vagyok ezzel az egész lefékezős-lebegős-daruzós leszállással kapcsolatban...

... és szerintük egyértelműen ez a legjobb, legbiztonságosabb megoldás.
  • COOLancs
    A Mars Odyssey mégiscsak képes lesz nyomon követni az MSL landolását.
  • COOLancs

Mars szondák családi portréja:
  • Molnibalage
    Sally Ride. :(
  • COOLancs
    Masten Xaero reptetés.
  • COOLancs
    Kínai manuális dokkolás
  • kamov
    Igen. 0,2m szilikát kőzet teljesen megfelelő védelmet ad.

A víz meg a valóságban védelmet ad a kozmikus sugárzás ellen. A mostani tervek szerint egy 10cm-es vízköpeny fogja védeni a jövőbeli aszteroida vagy Mars űrhajók hálórészeit a kozmikus sugárzás ellen.

A holdi víz tisztítása már a kitermelésnél meg fog kezdődni. Először kihevítik a kőzetből, majd a keletkezett gőzt lecsapatják. Ezután átmegy először egy szilikát szemcseszűrőn, egy aktív szenes szűrőn, majd egy ioncserélő szűrőn.

Ezzel a módszerrel olyan vegytiszta H2O áll elő, hogy az emberi fogyasztáshoz a földi ivóvíz összetételének megfelelő ásványi sókat egy külön szűrőpatronnal adagolják hozzá (visszasózás).
  • Tau Tang Wou
    "A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van."

Biztos vagy benne?
  • Tau Tang Wou
    Gondolom a Holdon se 99.9999999% tisztaságú vizet találnak a kráterek alján, meg volt szó a kozmikus sugárzásról, ami a Földön elenyésző a Holdhoz képest.
    Jó kérdés, hogy mennyire radioaktív a Hold felszíne, de jó eséllyel emberi fogyasztásra nem alkalmas. :)
  • [NST]Cifu
    Pont ezt akartam írni, hogy akkor a Földi vízmennyiségben, ahol egyébb radioaktív elemek is jelen vannak (mint az urán), akkor minek számít? :)
  • kamov
    Na azért nem kell beszarni.

A felszín közeli víz tríciumtartalma nagyjából a földi vizekével fog megegyezni. A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van.
  • Tau Tang Wou
    "Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?"

Radioaktív lesz.
  • Rincewind
  • [NST]Cifu
    Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
    Megtiszticcsák? :)

Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?

Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
    Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D

Ebből csak az látszik, hogy nem olvasol Hawking könyveket, bár az idézetet megérteni szerintem a nélkül is meg lehet egy kis háttérismerettel...
  • gombabácsi
    Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
    Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D
    Persze önáltatásnak jó, az tény...
  • gombabácsi
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/06/21/boven_lehet_jeg_a_hold_sotet_kratereiben/

Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
    Megtiszticcsák? :)
  • Astro Mike
    Hamár exobolygó: Konteós támadás az exobolygó-előadáson

Szinte a szemem előtt van ahogy a többi, nem 20-as IQ-val rendelkező jelenlévő sülyed le a székében szégyenében, hogy egy ilyen bolond beférkőzött közéjük. :S
  • Dzsini
    Az eddig megismert exobolygók méretei:

forrás
  • Teppik Amon
    Jó alkalom szombaton Bakonybélbe menni
  • Dzsini
    ők is zümmögnek rajta egy kicsit - olyan bulvármédiás módra, szakértőkkel a fedélzeten.
  • [NST]Cifu
    A Szojuz-11. A személyzet akkor halt meg, amikor az orbitális modult leoldották. Az visszatérőmodul és az orbitális modul szétválasztása 12 pirotechnikai töltet segítségével volt megoldva, valószínűleg ezek felrobbanásakor nyílt ki valahogy a külső és belső nyomást kiegyenlítő szelep, amelynek a visszatéréskor, 4km-es magasságban kellett volna kinyílnia. A leválasztásra viszont 170km-es magasságban került sor, itt nyílt ki a szelep, a személyzet pedig mintegy 100-110 másodperc alatt megfulladt.
  • Dzsini
    Ott van a linken:

Crew exposed to vacuum of space 1971 June 30 Soyuz 11
    Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev, Vladislav Volkov

The crew of Soyuz 11 were killed after undocking from space station Salyut 1 after a three-week stay. A valve on their spacecraft had accidentally opened when the service module separated, which was only discovered when the module was opened by the recovery team. Technically the only fatalities in space (above 100 km).

The Soyuz 11 landing coordinates are 47.35663°N 70.12142°E which is 90 km South West of Karazhal, Karagandy, Kazakhstan and about 550 km North East of Baikonur. At the site is a memorial monument in the form of a three-sided metallic column. Near the top of the column on each of the three sides is the engraved image of the face of each crew member set into a stylized triangle. The memorial is in open, flat country, far from any populated area. It is within a small, circular, fenced area.
  • Molnibalage
    Kik ők...? Én nem találok ilyet.