10000
  • Rincewind
    Unatkoztam kicsit es kiszineztem az elso "nagy" felbontasu kepet. Nem egy nagy valami, de azert rosszul sem nez ki szerintem. :)

• Molnibalage
    Na, azt a videót várom. Gondolom hetekbe telik, mire átjön annyi adat, aztán még utómanuka stb. Mindesetre az egyik leglátványosabb valami lehet, az ziher.
  • benőmenő
    *fél nyolc körül volt az :D
  • benőmenő
    Persze értem, csak mint laikus ott ültem fél 7 körül a stream előtt és egy csávó üvöltött percekig, hogy "we have very strong data" és megjelent az a mosott pixeles 64xd64-es thumbnail :D
    Hirtelen eléggé vicces volt, akkor még várunk a videóra.
  • Dzsini
    Az előtted pár hozzászólással linkelt cikkből ajánlom ezt:

A sophisticated radar altimeter will begin measuring altitude and velocity, feeding those data to the rover's flight computer, and a high-definition camera will begin recording video of the remaining few minutes of the descent.

"It does eight frames per second, high-definition-quality video from the backshell coming off (all the way) to the ground," Theisinger said. "So it's a lot of data, it'll take a long time to get it back. But it should be a tremendous movie when it does."

Lesz jó minőségű kép - sőt videó, de nem most rögtön - itt nem megabites sávszélességről van szó, amivel a műholdak hazafele kommunikálnak, ráadásul a saját maguk által gyűjtött adatok mellé kell bepakolni a Curiosity eredményeit.
  • Astro Mike
    Nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy sikerült nekik a leszállás. Izgultam rendesen, de borzasztó jó volt látni utána az ünneplést. Most pedig jöhetnek az adatok! :)
  • [NST]Cifu
    A fekete-fehér képpel kapcsolatosan már párszor végigvertük a témát. A "színes" képek, amiket a korábbi roverek továbbítottak szintén fekete-fehér képekből állították elő, amit különböző színszűrőkkel fotózott le, majd abból csinálnak színes képet.

A kis méret miatt pedig a sávszélességet lehet okolni. Sajnos a Mars-Föld optikai kábelt még nem fektették le. :)
  • Molnibalage
    Nem családi fotóalbumért küldék oda. Később lesz jobb kép is. Kis méret = gyors továbbítás. Azt akarták tudni, hogy lent van -e. Lent.

Engem az sem zavarna, ha ez lenne a minőség, a lényegi infót NEM a képeken keresztül adja majd. Nem véletlen van a cuccon egy laboratóriumnyi műszer...
  • akyyy
    ez le van tiltva, mint irtam de azért kösz. wpm (windows media playerbe meg tudom nyitni)
  • benőmenő
    Kicsit mind2 :D
    Félre ne értsd nem véletlenül keltem fel 7-kor, miközben nyári szünet van.
    Azért remélem később jobb felvételeket is fog küldeni.
  • Molnibalage
    Most poénkodsz vagy trollkodsz...?
  • benőmenő
    több mint 2 milliárd dolláros cucc, erre küld egy 64x64-es fekete fehér képet xÐ
    Majd ugyan ennek 250x250-ben örülnek, mint majom a farkának
    De legalább sikerült letenni a Marsra
  • Trucker39
    Úgy tűnik, le ért szépen. Grat nekik.
  • Zoli007
    http://www.ustream.tv/nasajpl
  • akyyy
    nincs itt senki?

Jó lenne valami wmp-es stream, melohelyen le van tiltva szinte minden netes élő közvetítés :(
  • COOLancs
    Nem is tudtam hogy Morrisey tervezte

Egyébként a tervezők egy cikkben az ejtőernyő miatt jobban aggódott, mert ekkora ernyőt szuperszónikus sebességnél még nem használtak, és ezt a földön sem tudták tesztelni.
  • Pares
    El se hiszem még most se, hogy volt bátorságuk ráakasztani...
  • COOLancs
  • Dzsini
    Holnap reggel:

(a kép innen van, fotósorozat a Curiosityről)
    Élő közvetítés pedig ezer helyen lesz... (én meg út közben, úgyhogy remélem valamelyik rádióban megemlítik majd, hogy mi történik)
  • Astro Mike
  • COOLancs
    Szerintem lehetett volna más megoldás is, de itt előre menekültek mert ez jóval nagyobb moduloknál is működhet.

Hogy beválik-e, az hamarosan kiderül.
  • Dzsini
    Még mindig nagyon bizalmatlan vagyok ezzel az egész lefékezős-lebegős-daruzós leszállással kapcsolatban...

... és szerintük egyértelműen ez a legjobb, legbiztonságosabb megoldás.
  • COOLancs
    A Mars Odyssey mégiscsak képes lesz nyomon követni az MSL landolását.
  • COOLancs

Mars szondák családi portréja:
  • Molnibalage
    Sally Ride. :(
  • COOLancs
    Masten Xaero reptetés.
  • COOLancs
    Kínai manuális dokkolás
  • kamov
    Igen. 0,2m szilikát kőzet teljesen megfelelő védelmet ad.

A víz meg a valóságban védelmet ad a kozmikus sugárzás ellen. A mostani tervek szerint egy 10cm-es vízköpeny fogja védeni a jövőbeli aszteroida vagy Mars űrhajók hálórészeit a kozmikus sugárzás ellen.

A holdi víz tisztítása már a kitermelésnél meg fog kezdődni. Először kihevítik a kőzetből, majd a keletkezett gőzt lecsapatják. Ezután átmegy először egy szilikát szemcseszűrőn, egy aktív szenes szűrőn, majd egy ioncserélő szűrőn.

Ezzel a módszerrel olyan vegytiszta H2O áll elő, hogy az emberi fogyasztáshoz a földi ivóvíz összetételének megfelelő ásványi sókat egy külön szűrőpatronnal adagolják hozzá (visszasózás).
  • Tau Tang Wou
    "A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van."

Biztos vagy benne?
  • Tau Tang Wou
    Gondolom a Holdon se 99.9999999% tisztaságú vizet találnak a kráterek alján, meg volt szó a kozmikus sugárzásról, ami a Földön elenyésző a Holdhoz képest.
    Jó kérdés, hogy mennyire radioaktív a Hold felszíne, de jó eséllyel emberi fogyasztásra nem alkalmas. :)
  • [NST]Cifu
    Pont ezt akartam írni, hogy akkor a Földi vízmennyiségben, ahol egyébb radioaktív elemek is jelen vannak (mint az urán), akkor minek számít? :)
  • kamov
    Na azért nem kell beszarni.

A felszín közeli víz tríciumtartalma nagyjából a földi vizekével fog megegyezni. A felszín alatt 20 cm-el húzódó víz meg már sugárvédett helyen van.
  • Tau Tang Wou
    "Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?"

Radioaktív lesz.
  • Rincewind
  • [NST]Cifu
    Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
    Megtiszticcsák? :)

Miért, szerinted milyen "kárt" tesz a kozmikus sugárzás a vízben?

Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
    Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D

Ebből csak az látszik, hogy nem olvasol Hawking könyveket, bár az idézetet megérteni szerintem a nélkül is meg lehet egy kis háttérismerettel...
  • gombabácsi
    Haha röhelyes ez a Hawking idézet itt fent. :D:D:D
    Mintha bárkit is érdekelne az emberi faj jövője. :D
    Persze önáltatásnak jó, az tény...
  • gombabácsi
    http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/06/21/boven_lehet_jeg_a_hold_sotet_kratereiben/

Mondjuk azt sose értettem hogy mit akarnak a Holdon, ahol ügye nem védi a kozmikus sugárzástól a vizet semmi.
    Megtiszticcsák? :)
  • Astro Mike
    Hamár exobolygó: Konteós támadás az exobolygó-előadáson

Szinte a szemem előtt van ahogy a többi, nem 20-as IQ-val rendelkező jelenlévő sülyed le a székében szégyenében, hogy egy ilyen bolond beférkőzött közéjük. :S
  • Dzsini
    Az eddig megismert exobolygók méretei:

forrás
  • Teppik Amon
    Jó alkalom szombaton Bakonybélbe menni