9997
  • Dzsini
    Rengeteg bolygó van

Galaxisunk 100 milliárd csillagából kiindulva mintegy 17 milliárd Föld-méretű bolygó lehet a Tejútrendszerben. Ne feledjük, hogy a hosszabb periódusú bolygók még hiányoznak a Kepler-planéták képzeletbeli fényképalbumából, tehát a bolygók valódi számát tekintve alsó becslésről van szó.
  • [NST]Cifu
    Ugrál a szöcske. A fránya SpaceX még a végén tényleg megcsinálja az SSTO-t... :D

• Dzsini
  • polarka
    Azt hogy nagyon forró annyit jelent, hogy nagy az energiája, amit értelmezhetsz, úgy hogy nagy a sebessége (ha relativisztikusan nagy, akkor a tömege is nagyobb).
    Emlékeztetőül: van egy olyan termodin összefüggés, hogy minden szabadsági fokra 1/2kT energia jut, szóval a szabadon mozgó 1 db részecskének 3/2kT a mozgási energiája.
  • sanzik
    értem,köszi
  • Dzsini
    Olyan részletességű van, amivel lehet látni, hogy van ott valami vagy nincs, plusz bárki küld oda valamit, azzal tele van a világhíradó, és nem csak optikai jeleket fog sugározni.

bevetették, de amióta fényképezés létezik, azóta fényképmanipulálás is
  • sanzik
    Volna olyan felbontású kamera ami olyan részletes képet ad,hogy gyakorlatilag kivehető,hogy valaki piszkálja pl. a zászlót?
    Kicsit felületesek az információim a témáról,bocs ha hülyeséget kérdezek,de ha létezik ilyen akkor miért nem vetették be a "volt-e Holdra szállás" vitákban.
    Mint bizonyíték,hogy nesztek ott van....
  • Dzsini
    Ezek gyakorlatilag történelmi emlékhelyek (az Apollo 11 és a 17 mindenképp, ezért is kerülnek külön eljárás alá).
    Lehet többet gondolni köré, de szerintem felesleges, ez nem arról szól. És elég sok kamera pásztázza szinte folyamatosan a Hold felszínét, tehát aki szeretné, az látja, hogy mi történik ott.
  • Chris Lowe
    Úgy beszélünk róla mintha egy sziget lenne. Azért attól még rohadt messze van kína is, hogy rádobják a szondát az 50 centis zászlóra. Mellesleg megérdemelnék, azért 50 éve nem képesek tovább kutakodni a kisérőnkön.

BUÉK!!!
  • sanzik
    Ez azért elég bizalmi dolog,mert mondhatjuk,hogy oké nem piszkáljuk a cuccotokat,de igazából,hogy tudják meg,hogy pontosan mit is csinál ott bárki?

Érdekes,hogy olyan érzésem van,hogy ez még mindig hatalmi kérdés és nem tudományos....
  • Dzsini
    Nem, erről szó sincs - annyit kérnek (és erről a Lunar X prize keretében beszéltek, és volt szó róla itt a topicban is), hogy az általuk otthagyott tárgyakat - leszállómodulok darabjai, műszerek, stb. ne piszkálják mások.

Idén februárban, a #1699 -es hozzászólástól kezdődött a beszélgetés.
  • sanzik
    Az mit jelent,hogy tartsák tiszteletben a helyet?
    Nyilván senki nem akarja kirugdosni a helyéről az amcsi zászlót,de remélem nem gondolja az usa ,hogy azért mert ott fityeg a zászlójuk akkor övéké a Hold azon része !
  • Chris Lowe
    Szondáktól.
    Hülye swype mindig javít ha kell ha nem...
  • Chris Lowe
    Ezt a kínai szondát elfelejtettem, köszi! A naptevékenység a fejemben volt, meglátjuk mi lesz belőle. Igazából tervek alapján viszonylag laza év jön, reméljük jönnek érdekes hírek a szondát tól.
    Kössz!
  • Palinko
    tudom, ott az emoticon, de én vagyok olyan beteg, hogy el tudnám képzelni :D
  • Dzsini
    Mindenkit megkértek, és szerintem senkinek nem áll érdekében ilyen kicsinyes dolgokkal szórakozni, poénkodásból írtam.
  • Palinko
    nem az oroszokat kérték meg hogy tartsák már tiszteletben a helyet. na kína is meg lenne kérve, és nem merne pattogni sztem.
  • Dzsini
    Elég csak "véletlenül" pont rá landolni :)
  • Pares
    Vagy kihúznák az amcsit, és helyébe nyomnák a kínait... :D Ez felérne egy hadüzenettel?
  • Master91
    Kína a holdon érdekelne, biztos jobb képeket , felvételeket láthatnánk mint amióta a Holdon volt az ember.

Poén lenne, ha nem találnák meg a régi amcsi zászlót :D
  • Dzsini
    Kína esetleg Holdra száll, ha jól megy az Opportunity betölti a 10. indítási szülinapját júliusban, 2014 januárjában pedig az érkezésit a Marson, a Naptevékenység pedig a maximuma közelében lesz, tehát lehetnek komolyabb kitörések.

NASA 2013 launch schedule
    Elindítják augusztusban a LADEE-t (Holdlégkör és Holdpor vizsgáló), novemberben a MAVEN-t (Mars körül keringő, felsőlégkör-kutató).
  • Chris Lowe
    Mi várható jövőre? Ok curiosity küldi az adatokat, talán kiérünk a naprendszerből, elindul a kereskedelmi space one, de lesz valami komolyabb szonda kilövés, vagy csak a 2014-es webb távcső a következő pont?
  • Dzsini

Egy kínai szonda 3 kilométerre közelítette meg a Toutatist
    forrás
  • polarka
    egy pdf is tud interaktív lenni
    Vajon miért nem abban csinálták és adták közre, hogy mindenki interaktívan nézegethesse?
  • ManoNegra
    Érdekes, köszi!
  • Molnibalage
    Igen.

Még Mike Oldfield is felhasználta...

• ManoNegra
    Most megy az Apollo 11 film a TV-ben, az Apollo 8 legénysége tényleg a teremtés könyvéből idézett élő adásban? :DD
  • Dzsini
    A HubbleSite két ingyenes könyvet adott ki, elsősorban (interaktív színes könyvként) iBook formátumban almás eszközökre, de bárki számára fogyasztható PDF-ként is a Hubble és a Webb távcsőről:
    http://hubblesite.org/ibooks/
  • Dzsini
    Mikor máskor, ha nem holnap - Időképék beindítják a kvantumradarukat.

Addig is élőben közvetítik a világvégét - Napkitörés-figyelővel, meteoritnézővel, stb.
  • Pares
    Ha a Hubble-t vesszük alapul, akkor egészen biztosan.
  • Master91
    Most olvastam a James Webb űrtávcsőről.
    Számíthatunk tőle valami hihetetlen felfedezésre, valami elképesztő dologra?
    Nyilván több dolgot tud mint az eddigi távcsövek, de én valami nagy áttörésre gondolok vele kapcsolatban.
  • COOLancs
    A másodiknál nem lehetett egyételműen megállapítani a hiba okát...
  • [NST]Cifu
    amivel ezerszeresére növelték a saját esélyeiket a sikerre, de eddig eredménytelenül.

Emmm, az első indításnál mindkét fokozat rendesen működött, az orrkúp nem vált le.
    A másodiknál az első fokozat (ami orosz) robbant fel.

Persze a végeredmény szempontjából lényegtelen...

Az USA-nak nem nagyon kellett lobbizni a rakétaprogramok ellen,mert a magas költségek jelentették a legnagyobb akadályt,

Dél-Korea és az Egyesült Államok között van egy egyezmény, mely szerint nem épít Dél-Korea olyen rakétát, amely 130km-nél nagyobb magasságba képes felrepülni (akár a ballisztikus pályán), és hatótávolsága meghaladja a 300km-et.

A NARO-1 esetében kölcsönös megegyezéssel úgy módosították a dolgot, hogy lehet ilyen eszközük, de nem teljesen saját gyártmány. Ezért lett a NARO-1 első fokozata orosz (talán bosszú a koreaiaktól azért, mert rájuk kényszerítették a korlátozást?).
  • COOLancs
    "Nem véletlen, hogy a Dél-Koreai NARO-1 hordozórakéta orosz alapokon és orosz tudásra építve készül..." - amivel ezerszeresére növelték a saját esélyeiket a sikerre, de eddig eredménytelenül.

Az USA-nak nem nagyon kellett lobbizni a rakétaprogramok ellen,mert a magas költségek jelentették a legnagyobb akadályt, de Japánban pl. tevékenyen benne voltak/vannak a rakétaprogramban.
  • [NST]Cifu
    Elnézést, de a "probléma" csak annyi, hogy hibás a megállapításod. Dél-Korea sok más közép- és nagyhatalommal együtt (pl. Németország, Ausztrália) azért nem folytatott komolyabb rakétaprogramot (vagy hagyta abba a sajátját), mert az Egyesült Államok politikailag lobbyzott ezek megszüntetése mellett. Cserébe amerikai rakétákat biztosítottak, vagy bevonták az adott ország tudósait amerikai programokba.

Nem véletlen, hogy a Dél-Koreai NARO-1 hordozórakéta orosz alapokon és orosz tudásra építve készül...
  • Palinko
    szerinted ha akarna Dél nyugati támogatással nem várna rá köröket?
  • benőmenő
    Nem túl jó a videó minősége, de valaki megerősíthetne, hogy ez egy elég béna és szaggató cgi rakéta :(
  • Cowie
    Nagyon szép eredmény. Kár, hogy közben éhen hal a lakosság.
  • COOLancs
    Észak és Dél-Korea versenyfutásából Észak került ki győztesen:
  • Dzsini
    Mivel főleg inkább szabadon járó protonokról és elektronokról van szó, ezért tényleg nem nagyon lehet anyagnak nevezni, még csak atomoknak sem - a nagyon ritka plazma talán a legjobb megközelítés: olyan, mint ami a Nap belsejében van, csak a sűrűsége közel 30 nagyságrenddel kisebb (a Nap-víz sűrűségkülönbség kb. 150-szeres (2 nagyságrend), a víz kb. 10^22 molekula/cm^3, a csillagközi tér kb. 10^-3 proton/cm^3).

Nem igazán tudom, hogy egy ilyen ritka anyagnál egyáltalán van-e értelme hőmérsékletről beszélni, a hősugárzáshoz infravörös hullámhosszú fotonok kellenek, méghozzá rengeteg (a kozmikus háttérsugárzás "hőmérséklete" 2-3 Kelvin között jár), a fotonok pedig reakciókból indulhatnak ki, ahhoz találkoznia kell 2 valaminek a semmiben :)