9997
  • MerlinW
    Ez is jópofa volt:)

• [NST]Cifu
    A CSA eddig is toppon volt az űrhajósai kiválasztása terén, mindig jó kommunikációs képességű, empatikus embereket válogattak be, és ügyeltek arra, hogy a lakosság "magáénak érezze" az űrprogramokat. Az ilyen videókat látva nagyon jó munkát is végeztek. :)
  • Dzsini
    Chris Hadfieldet szeretjük, amióta csak fent van, önti a fotókat és a videókat az Állomásról.
  • MerlinW
    Hivatalossá vált: a NASA kisbolygót vontat a Hold mellé
  • Dzsini
    1961-ben a ami napon kerülte meg az űrben a Földet Jurij Gagarin, 1981-ben ezen a napon indult el a Columbia az STS-1 küldetésre.
    Április 12 az űrhajózás világnapja.
  • gothmog
    Elég nagy csúsztatás, viszont így jól néz ki, és köré lehet kanyarítani mindenféle ezoterikus fasságot.
  • Dzsini
    Igen, a Naprendszer és a Voyager 1 nagyjából a Vega irányába halad, de nem az ekliptikában, hanem kb. 35 fokos szögben északra az ekliptikától (forrás, forrás)

(A Voyager 2 pedig 48 fokban délre az ekliptikától halad)
    Plusz a Tejúton belül sem körpályán mozgunk, hanem fel-le mozognak a csillagok a galaktikus ekliptika körül, tehát az ábrázolt egyenes sem egyenes:

• Sequoyah
    Mennyire hülyeség ez a kép?

Szerintem a naprendszer nem ilyen irányba repül. A voyagerek a haladás irányában hagyják el a naprendszert, a bolygók pályájának a síkjában, ezen pedig merőlegesnek látszik a haladási irány.
  • Molnibalage
    Hoppá! Van még remény! :)
  • Dzsini
    Főleg, hogy holnap estétől már visszajön egy kicsit a tél is, nem nagyon lesz szép tiszta az ég alja - ma este talán még el lehet kapni jó helyről.
  • Master91
    Franc :( Erről is lemaradok...
  • kjhun
    Kerestem, már az égen, de nem láttam még. Hiába kémleltem az eget BPC2 7*50-es binokulárral. Talán az ALPEX 30*60-assal már megfigyelhető lesz. Sajnos, az időjárás nem igen kedvez a megfigyelésének. Felhős és homályos/párás volt az ég alja, amikor lehetőség lett volna rá. Tegnap, már megjelent 1-2 hazai fotó is róla. Szabad szemmel nehezen lesz észrevehető. Távcső kell mindenképp hozzá.
  • Dzsini
    Ma estétől érdemes böngészni az égen a PANSTARRS üstököst.

1997-ben a Hale-Bopp nagyon látványos volt, ez kisebb, de megéri próbálkozni.
  • Molnibalage
  • Dzsini

Budapest az ISS-ről

...akiknek azóta egy szoftverfrissítés örömére lerohadt a netkapcsolatuk, hiszen mi probléma lehet? :)

egyébként Hadfield parancsnok küldte a képet is, a menye magyar származású szüleinek.
  • [NST]Cifu
    Ehhez még annyit, hogy a számítógépes modellezésénél olyan apróságok is drasztikus változásokat okoznak, hogy pl. egy külső borítás rögzítése elengedett-e az évek alatt, vagy sem.

Ezért vezetik bele lehetőség szerint a Csendes-óceánba a műholdakat és űrállomásokat, mert ott a legkisebb az esély, hogy egy pár száz kilométeres pályaeltérésnek komoly következményei lennének.

Namost egy aszteroida esetében nem ismert a pontos alakja, a pontos tömeg és a pontos belső szerkezeti felépítés. Vagyis jobbára mindezeket csak becsülik. A változók alapján pedig nem néhány száz, de akár néhány ezer kilométeres eltérés is simán elképzelhető.
  • Bucser
    Neha a hit es a szerintem kifejezes is eleg egy alapvetoen hibas megkozelites elfogadasahoz.
  • Dzsini
    Figyelted az elmúlt években a műholdak visszatérését? Azoknak centire ismerték a pályáját, a méreteit, Föld körül keringtek, a telemetria méterre pontosan tudta követni a mozgásukat egy ideig, a leérkezésüket mégsem tudták megjósolni, és utólag is csak pár száz kilométerre tudták csökkenteni a bizonytalanságot.

Igen, ennyire bonyolult a dolog.

És tényleg attól függ, hogy hova csapódott volna be, hogy mennyivel odébb lett volna a Föld - ha egy vonat megy keresztül egy vasúti kereszteződésen, és oldalról belerohan egy autó, annál is attól függ, hogy melyik kocsiba csapódik, hogy mikor érkezik az a kocsi - nem tudod az alapján meghatározni, hogy 1 perccel a vonat előtt áthaladt a sorompónál.
  • Master91
    Ennyire túl bonyolítani valamit amit fogadok hogy meg tudnának határozni... nem baj. Majd valahol csak olvasom a hírt.

Nem centire kértem hogy számítsák ki.

Több szász cső figyelte ahogy elsuhan, szerintem simán meg tudják állapítani hogy kb. hova csapódott volna be.

• Dzsini
    Ha már linkeltem az oldalt, miért nem olvassátok el?

"A 2012 DA14 tipikus Föld közeli aszteroida. Átmérője megközelítőleg 50 méter, azaz se nem túl nagy, se nem túl kicsi, összetételét tekintve valószínűleg kőszikláról van szó. Yeomans állítása szerint körülbelül 40 évente repül el bolygónk mellett ehhez hasonló aszteroida, viszont csak 1200 évente csapódik egy ilyen a Földbe. Tömege 130 000 tonna.

Egy 50 méter átmérőjű aszteroida becsapódása nem okoz világméretű katasztrófát. Yeomans azt is hangsúlyozta, hogy egy hasonló méretű objektum hozta létre ötvenezer évvel ezelőtt a hozzávetőlegesen 1 mérföld széles Meteor-krátert Arizonában."
  • Dzsini
    A Föld forog. Az a szikla mozog. Ezer helyre becsapódhatott volna attól függően, hogy mennyivel előbb vagy később érkezik, vagy milyen módon kapja el a légkör, ha beérkezik széttörik-e, és hány darabra...

soroljam még a változókat, vagy elhiszed, hogy az első válasznál pontosabb meghatározás nincs?
  • Willenbrock
    Ha becsapódott volna, bizonyára akkor is komoly következményekkel járt volna, ha csak az óceánba csapódik.Fél focipálya méretűnek mondják.2020-ban jön vissza,az akkori pályáját még nem ismerik,szóval nincs még minden veszve...:)
  • Master91
    Ezekkel azért tisztába vagyok ( mármint az ilyen földi arányokkal )

Csak puszta kíváncsiság, hogy valahogy már biztos meg állapították hogy kb. hova csapódott volna.
  • Dzsini
    Több, mint 70% eséllyel valahova vízbe. Nézz meg egy területarányos vetítésű Föld térképet.
  • Master91
    HA be csapódott volna, azt lehetne sejteni hogy kb. hova?

Izrael pl?
  • Bucser
    Van aki az internetes ponyvat dramat meg scifit jobban birja, de hogy egyesek ezt be is szopjak.... Na az rohej.
  • Dzsini
    élőben közvetítik az elhaladást

...aki szeret nézni egy pöttyöt sok pötty között, annak itt az alkalom :)
  • MerlinW
    Végignéztem, jópofa. Minőségi hoax:) Mondjuk Arthur C. Clark és Nemere István is megelőzte őket a témában:)
  • MerlinW
    Itt még elérhető
  • steweee
    törölték minden elérhető oldalról ezeket :

http://www.hotdog.hu/blog/TigerMuffy_blogja/a-hold-igazi-szinei-es-a-megdobbento-tovabbi-igazsagok

illetve az élet a holdon amit a kormány eltitkol....

tud vki hozzá élő linket ? letöltöm mostmár és kiírom cd-re

• Pares
    Meteoreső Oroszországban.
  • Dzsini
    Pedig ez a poros a "normál" állapot: Mars has only a thin atmosphere; however, it is extremely dusty and there is much light that is scattered about.

The atmosphere is quite dusty, giving the Martian sky a light brown or orange color when seen from the surface; data from the Mars Exploration Rovers indicate that suspended dust particles within the atmosphere are roughly 1.5 micrometres across

A szemcsék méretéből, a gravitációból és a légmozgásból adódóan úgy számolják, hogy a légköri por egy része gyakorlatilag nem is telepszik le, annyira könnyű, és nincs semmilyen nedvesség, ami összetapasztaná és megnövelné a tömegét, így a 0,8 m/s-os légmozgás (ami 3 km/óra, nyári szellő kategória) már folyamatosan fenntartaná a légköri port - a Mars pedig igencsak szeles égitest.

forrás1, forrás2, forrás3
  • gothmog
    Csak az tűnt fel, hogy már az első leszálláskori képeken is ott volt ez a ködösség a légkörben, és fura, hogy azóta nem ülepedett le. Főleg annak a fényében, hogy a légkör csak két százaléka a földinek.
  • Dzsini
    Alapból porosabb a légkör - kicsi a gravitáció, nincs nedvesség és semmi a felszínen, ami megkötheti a szálló szemcséket (növényzet, kilógó sziklák).

Emellett nem tudom, hogy a kép az a tisztább vagy a porosabb állapotokat mutatja, szerintem nem számít nagyon rossznak.
  • gothmog
    Mindig ennyi a lebegő por a légkörben, vagy megint a porviharos évszak van a Marson?
  • Dzsini
    360 fokos Mars-panoráma Curiosityvel
    A rover előtt a talajon pedig a #2233-ban látható lyuk.
  • Garga Pitic #2236
    Egy kis hazai: hamarosan egy éves a Masat-1
  • Pares
    Gondolom hogy csak két centire...
  • Molnibalage
    Miért lesz csalódott?
  • Dzsini

belefúrtak a Marsba - 2 centire, Pares csalódott lesz :)