Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Voyager5
Én azért még megvárom a Spanyolokat.
tobias88
Amerika felett még látták, csendes óceánba nem hullhatott.
Dzsini
És ahogy elõzõleg is - addig nem fogják hivatalosan is leérkezettnek nyilvánítani, amíg 3 keringés el nem telik úgy, hogy nincs róla telemetriás adat vagy észlelés. Addig csak találgatni lehet, aztán majd pár nap múlva (az oroszok január 24-re jelezték elõzetesen a nagy sajtótájékoztatót) pontosítják az adatokat.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
...most már a RIA (a lent linkelt orosz híroldal) szerint is a Csendes-Óceánba hullott, egyre valószínûbb, hogy a spanyolok sem fognak semmit látni, úgyhogy mi sem.

A figyelmeztetést mindezek mellett ki kellett adni, nem kell leszólni a katasztrófavédelmet.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Nem pánikot kelt, ez a dolga, hogy a lehetõséget jelezze - és az esély tényleg megvan rá, az oroszok legutolsó becslése utánunk 20 percet (19:40) jelzett, az nem jelent semmit, hogy az amerikaiak szerint már lent van.

Közben látom a Tvben a Katasztrofavédelem sikeresen kelti a pánikot, ugylátszik nem kellett volna megnéznük az Armageddont, bár nem lepõdnék meg ha Bruce Willist próbálnák kétségbeesetten elérni. Egyébként valszeg már tényleg elégett a légkörben, persze az UARS lepottyanásánál is csak fél nappal késõbb sikerült közölni ezt a tényt.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
Az amerikaiak (mi a szép magyar neve a Strategic Commandnak?) szerint leérkezett a Csendes-Óceánba, az oroszok még nem nyilatkoztak 😊
Várják, hogy elméletileg Spanyolország fölé érjen, ott már éjszaka van, és meg lehet látni, ha még látszik... (és nem felhõs az ég)

Dzsini
Másik kedvencem a "most megint felment 125 km-re, úgysem fog ez leesni" stílusú hozzászólások, akik még:
1: nem hallottak ellipszispályáról
2: nem tudják, hogy a Föld nem tökéletes gömb alakú

(ezeket a hibákat én is elkövettem eleinte, bár elég hamar sikerült rájönni, hogy hülyeségeket nézek 😊 )

A lenti képen is a piros és a kék "szélsõ" vonalak a maximum és minimum távolságot mutatják (apogee és perigee), a középtáv (mean) pedig azt a távolságot, amennyi akkor lenne, ha pont kör alakú pályán menne, és a Föld egy olyan sugarú gömb lenne, mint amekkora az egyenlítõnél.

Dzsini
A sima vonalak a különféle becslések, a zöld csík a pluszjelekkel a valós, telemetriával megerõsített pozíció (UTC, tehát 1 órával kevesebbet írnak rajta, mint ami nálunk van).

Dzsini
Vagy az oroszok (ha már ez az övék) 😊

Mindenesetre az elmúlt 1 év 3 nagy leérkezése közül ennél lenne a legnagyobb esély arra, hogy mi is lássunk belõle valamit... ha nem lenne felhõs az ég.

Sok észlény sajnos az ilyen site-okat bámulja, holott csak onnan lehet tudni hogy vége, ha a NORAD bejelenti, és általában õk is csak jó néhány órával a bekövetkezte után tudják megmondani hol és mikor történt.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
de azért itt van egy térképre rajzolós oldal - de a megbízhatósága a lentiek miatt kétséges... az útvonalat nagyjából mutatja, de nem telemetriára épít (és látni, hogy kb. hol repülhet át fölöttünk, ha akkor még fent lesz).

Dzsini
Az elõzõ két alkalommal a NASA és az ESA által jóval tovább adtak még telemetria adatokat, viszont ott is kiderült, hogy az ilyen követõoldalak csak számított adatok alapján rajzolgatnak, így volt, aki egy nappal a leérkezés után is vidáman követte a pöttyöt valamelyik weboldalon 😊
Biztos most is van ilyen, lesz is, de már nem keresgéltem, igazából felesleges.

Ha 19:20 körül a térképen jelölt irányba nézel, akkor tiszta égen, és ha még nem szédült le a pályáról, láthatod szabad szemmel. -1 magnitúdó körül lehet a fényessége: igen fényes lesz a csillagok között, és láthatóan száguldani fog kelet-északkeleti irányban.

Voyager5
Jaa. Értem. Köszi!
Dzsini
Most írtam, hogy már nincs olyan, ami megbízható adatokra épít. Mostantól 2 órán belül szinte biztosra vehetõ, hogy leérkezik, mostanában hagyhatta el a 1594-ben mutatott térképen Görögországot északkeleti irányban még a vékony kék vonalon, egy fordulat kb. 87 perc (ez alapján van 19 óra 20 percre idõzítve a következõ áthaladás Európa fölött).

Voyager5
Nincs valami site ahol lehet követni?
Rincewind
Koszonom!
Dzsini
Az orosz ûrügynökség már lekapcsolta a trackert - kérdés, hogy azért, mert már nem tudják mérni, vagy azért, mert nem akarnak felesleges izgalmat okozni? (valamint elõnyt adni a hulladékvadászoknak - hiába minden darabka állami tulajdon)

Szabad szemes megfigyelésben lehet bízni (twitteren próbálkoznak vele), a hivatalos adatok már nem frissülnek, ahol még vannak számok, azok a korábbi pályaadatok alapján számított értékek.

birdo

A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

sanzik
makszutov.hu
Rincewind
Tudtok egy megbizhato magyarorszagi boltot, ahol arulnak asztronomiai eszkozoket? Szeretnek venni egy filtert meg par kiegeszitot a teleszkopomhoz, de 250 forintos dollarnal nem a legcelszerubb kulfoldrol rendelni. 😛
Dzsini

...ha nem lesz felhõs az ég, viszont már izzik ÉS nem esett még le, akkor egész jól lehet majd látni.
forrás

Dzsini
A legfrissebb, eddigi "legbátrabb" becslés:

eszerint 1-3 órán belül eléri a légkört, onnantól végképp kiszámíthatatlan, hogy mi történik vele.

Dzsini
Reggelre már a lenti csík "korai" felére pontosították a becslést, helyi idõ szerint 19:30 +- 3 óra - ez a képen az Európától keletre esõ felfele irányuló kék vonalak területe, Kína és Oroszország feletti "fordulókkal".

Dzsini
Ezért nem mentek az eddigi visszatéréseknél sem 4-6 órás intervallum alá, a lenti becslés már 12 órán belül helyezi, egy napja kb. 18 óra volt, két hete még 5-6 nap.

Ugyanúgy van "idõjárás" a felsõ légkörben is, sûrûbb és ritkább részek, valamint egy bukdácsoló, pattogó, csak nagyjából leírható pályán közlekedõ valami...

de azért elég jól tartja magát a becslésekhez

Szinte óránként változik az idõpont, magyarul senki sem tudja elõrejelezni.

Dzsini
A mérési adatok alapján frissítették az elõjelzést (nem fékezõdött annyira, mint becsülték):

A nyíl az ablak közepére mutat, mi idõnk szerint holnap éjjel 23 óra 51 percre, a kék vonal az elõtte-utána kb. 6 órás idõszakot jelzi.

Voyager5
Dzsini
Lehet, hogy lesz - matematikailag (fizikailag) van rá esély ugyanúgy, ahogy eddig is megvolt, de meg kell nézni egy Föld térképet, vagy kézbevenni egy földgömböt otthon, és elgondolkodni rajta, hogy mekkora is Magyarország (vagy akár Európa) rajta.

(a legszebb egy rádiós híradás volt, ahol ma délben percre pontos(!) elõrejelzést sütött el a hírolvasó)

Molnibalage
Anyám is jött be, hogy úristen. Mire közöltem, hogy a fékomoly topikon már több napja is szóba került, hogy nincs itt semmi látnivaló...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
Így van, az MTI-nek is be kell szállni az Origo-színvonalú hülyeségbe - a Föld felszínének jó 3/4-e víz, a mostani becslések alapján pedig Európát szinte biztosan nem érinti a beérkezési ablak, de igen, meg kell szólaltatni a katasztrófavédõket is. <#levele>

birdo
Nesze neked ûrkutatás((
" Pedig olyan izgi lenne élõben sci-fi-t nézni."
Lehet, hogy fogunk ((

A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

Áh, szóval a szokásos. Még mindig évtizedekre van a Marsra-szállás ezek szerint... Bah. Pedig olyan izgi lenne élõben sci-fi-t nézni.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

[NST]Cifu
Jelenleg a VX200 teszt-hajtómûnél.

200kW energiafelvétel, 6 Newton tolóerõ, 50km/s kiáramlási sebesség, hozzávetõleges ISP értéke: 5000 másodperc.

Elméletileg ígéretes technológia, a jelenlegi elektromos hajtómûvek közül a jobbak közül való (az ion- és hall-hajtómûvek nem képesek komoly tolóerõt elõállítani, tehát nagy ûrhajókhoz, emberes repüléshez a VASIMR hajtómû szupernek tûnik...).

Csakhogy... Robert Zubrin (röviden: nem egy elõadómûvész, mint de Grasse, de nagyon komoly mérnök háttere van, és lassan három évtizede készít folyamatosan Mars-ûrhajó és Mars-misszió terveket, mellesleg a Mars Society egyik alapítója) nem annyira rajong érte:

Röviden:
-Csak pár másodpercig képesek a VX200-at jelenleg üzemeltetni az adott teljesítményen.
-Nem számolnak a veszteségekkel. Amik viszont brutálisak. A rendszer gyakorlatilag annyi hõt termel, hogy szinte lehetettlen lehûteni folyamatos mûködés közben.
-Efektíve azt sugalja, hogy a VASIMR-re való csodavárás miatt torpedózzák meg a Zubrin- (és Mars Society)-féle Mars-terveket.
-Rámutat, hogy ha akarná, akkor a NEAR küldetéseket már a mostani technológiával is megvalósíthatná a NASA.
-Rámutat, hogy nincs nukleáris reaktor-program, ami táplálná a VASIMR hajtómûvet.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

mijki
A VASIMR(Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) program most hol tart?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Dzsini

Jönnek a jóslások, az elsõ egy orosz hírügynökség tudományos csoportjától vasárnap este-éjszakára (mostantól 58-60 óra, a jóslás középpontja nyíllal jelölve), egy keringés kb. 87 perc.

[NST]Cifu
(viszont mindenképpen olcsóbb, mint feldobálni egy-egy távcsövet az ûrbe)

Az a baj, hogy a Földi távcsövek nem képesek pótolni az ûrbéli telepítésû távcsöveket, az infravörös és UV tartományban túlságosan is sok a légköri zavarás, ott már nem sokat ér az adaptív technológia (megjegyzem, hogy a látható fény tartományában sem rajonganak érte annyira, de "ez van, ezzel kell fõzni" elv miatt azért erõltetik. Lassan zöld utat kaphat ugye a TMT-nél is nagyobb European Extreme Large Telescope, ami hozzávetõleg 1 milliárd euro lesz.

Ez ugyan sokkal olcsóbbnak tûnik, mint a James Webb jelenleg 8,7 milliárd dollárra taksált költsége, de viszont sem a TMT, sem az E-ELT nem lesz képes arra, amire a JWST képes lehet.

Szóval egymás mellett élhetnek, de nem pótolják egymást...

Megjegyzem a tervek szépen visszafejlõdtek, volt 100 méteres teleszkóp terv is (OWL) és 50 méteres is (Euro50). Ehhez képest az E-ELT elõször 42 méteresre volt tervezve, majd visszavágták 40 méter alá.

immovable
Hát nincs mit. 😊

Én akkor is belenéznék.<#idiota>
Dzsini
Ebbe már nem nagyon nézegetnek bele, monitorokat bámulnak, ha az automatika jelez valamit 😞 a klasszikus csõbebámulás egy bizonyos méret fölött nem nagyon él, inkább CCD-k üldögélnek az okulár helyén 😊

Adaptív optika: ahogy ezt olvasgattam jó ez, de azért nem egy világmegváltó dolog...

pontszerû fényforrás képe adaptív optika nélkül és azzal - sokat számít, de nem lesz belõle pont. (viszont mindenképpen olcsóbb, mint feldobálni egy-egy távcsövet az ûrbe)
Mindenesetre köszönöm az információt, újdonság volt.

immovable
Ahogy Molni, mondja, "szinte" teljesen ki tudják küszöbölni a torzítást. Adaptív optikának hívják.
immovable
Én meg olyan szívesen belenéznék egy ilyenbe. Nekem egy 15cm-es van(<#idiota>), az is állat, milyen lehet ez.
Molnibalage
A Natgeon láttam olyan filmet amin azt mutatták, hogy valami új távcsõ tudja komenzálni még a légköri torzítást és majdnem olyan szinû felvételeket csinál idelentrõl, mint ami a Hubble ~15 éve.

Persze ez magával hozza azt a kérdést, hogy ha odafent lenne ilyen távcsõ...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
A légköri zavarokat meg addig is elkergetik az útból, hogy jobban lásson 😊 Talán nem véletlen, hogy a Kepler hozta el az exobolygók felderítését...

Szép és jó, de akarok már látni egy fényképet egy exobolygóról végre! <#idiota><#whatever>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

immovable
Dzsini
Hát, ahhoz legalább egy, bizonyíthatóan rajtunk kívül esõ (aktuális vagy utólagos) nyom kellene, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni a számolgatást.
Ráadásul ezek a távcsöves megfigyelések egyelõre túlságosan gyengék ahhoz, hogy egy bolygó felszínét megpillantsák (még a saját naprendszerünkben sem térképeztük fel behatóan az égitesteket, fõleg azokat, ahol a felszín valamilyen gázba/felhõbe burkolt - lásd Vénusz, ami itt van egy köpésre), így marad a Drake-féle tudja a fene állapot, mint ahogy a bolygóknál is volt pár évvel ezelõttig. 😊

Személyes véleményem szerint csak idõ kérdése, és az élet jelenlétével kapcsolatban is hasonló következtetésre jutunk majd...

Dzsini
Pár oldal már lehozta, én inkább az általam követett Hubblesite-ot teszem meg forrásként:
Úgy néz ki a bolygók jelenléte inkább szabály, mint kivétel: minden hatodik csillagnak van Jupiter-tömegû, felüknek Neptunusz méretû, és kétharmaduknak(!) Föld-méretû bolygója. A statisztika ez alapján azt mondja, hogy minden csillagra jut legalább egy bolygó, és inkább kicsik, mint nagyok.

Szépen módosulnak a Drake-egyenlet értékei 😊

Molnibalage
Amen atyám.

[NST]Cifu
Ha kérhetnék mindenkit, hogy a összeesküvés-elméletekkel fáradjon az NWO topicban. Roppant fogékony lelkeket lehet találni ott az ilyesmire.

A továbbiakban viszont törlöm innen az ilyen marhaságokat.