10000
-
#3283 Nincs nagyobb öröm egy bármilyen kutatónak, ha felrugdossák a mérési eredmények az elképzelt dolgokat. Arról, hogy "megmondtuk, így van" nem lehet éveken át cikkeket írni, hogy megfeleljenek a publikációs nyomásnak :) -
#3282 Dehogy nem, nekik ez most több évig karácsony. Eleve amíg megérkezik az összes kép és mérési adat, az még 1-2 évig eltart, ezek feldolgozása pedig évtizedes munka is lehet. Ezekkel az eredményekkel igazolást nyert a többször lelőtt és akadályozott projekt is. -
kissssss #3281 pont ezért nem lennék a kutatók helyében kb lehet mindent előröl kezdeni, persze ez is benne volt a pakliban. -
#3280 A sötétebb, kráteres része a régebbi, a világosabb, sima meg az új. Az utóbbi nagy része jég. Egyelőre nem tudni, mi okozza ezt a kettősséget, de az biztos, hogy az összes korábbi "halott bolygó" elmélet megdőlt. Messze kiterjedő, nitrogéndús légköre is van, erre sem számított senki. A holdak meg mind külön kategóriák, egyik sem hasonlít a másikra, sem a belső bolygók holdjaira.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2015.07.22. 16:37:43 -
Pares #3279 Nyx és Hydra. Utóbbinak elég érdekes alakja van. -
#3278 Szerintem pont most jó kutatónak lenni. Ha "teljesen szabványos" felszínt láttak volna, akkor nincs sok gondolkodnivaló rajta. Így van :) -
kissssss #3277 kép fele teli van kráterekkel a másik fele meg úgy néz ki mint egy sivatag, mintha két külön bolygó lenne.
nem lennék most a kutatók helyébe..... -
#3276 Új kép, elég érdekesen néz ki... -
#3275 Itt pont az történt, (legalábbis a SpaceX szerint), hogy a beszállítónak adtak egy rendelést, ilyen alakú, ilyen teherbírású, ilyen tűrésű alkatrész legyártására, aztán egyszer csak az egyik ilyen alkatrész hopp, eltört a terhelés alatt. Magyarul a beszállító minőségellenőrzése volt gyenge. A másik oldalról most nekiállnak majd tesztelgetni az új beszállítótól megrendelt merevítőt - ami viszont növeli a költségeket (kis mértékben, de növeli).
A másik oldalról viszont pont azt történik, hogy a SpaceX részben azért tud sokkal olcsóbb lenni a konkurenciánál, mert ahol csak lehet nem méregdrága célmegoldásokat alkalmaz, hanem hétköznapi alkatrészeket és szerszámokat használ. Ez jótékony hatással van az árra, viszont káros a minőségbiztosítás terén. -
#3274 Rosetta és Philae update
A Rosettát kicsit távolabb kormányozták, mert a rengeteg kiáramló anyag miatt nehezebben tudta magát orientálni (vannak "csillagnéző" kamerái, ami alapján meg tudja határozni a pozícióját).
A Philae pedig - a július elején érkezett adatok alapján - valószínűleg elmozdult, másképp érte a fény a napelemeit. Hogy ez kitörő gázok vagy valami más miatt volt, azt nem tudni. Emellett az egyik kommunikációs rendszere valószínűleg hibás, így csak a másikat használják. -
#3273 ilyenkor átfut az agyamon, hogy ilyen minőségbiztosítás mellett, ilyen árak mellett, ilyen odafigyelés mellett megtörténik ilyesmi, akkor vajon mit várhatunk el a személyautóktól, és egyéb kommersz gépektől :D -
#3272 Az első vizsgálatok szerint a CRS-7 egy külső beszállítótól származó merevítő hibája miatt robbanhatott fel: nem bírta a 3,2g-t, eltört és belenyomódott a héliumtartályba.
És mivel a Dragon maga működött egészen a becsapódásáig, azaz megmenthető lett volna, a következő küldetéstől kezdve élesítik a vészhelyzeti szoftvert, hogy a visszatérési fékezőernyőket ilyen helyzetben is ki lehessen oldani.. -
#3271 az a baj, hogy bár az így sok pénznek tűnik, mégis kevés lesz. -
#3270 Egy orosz milliárdos 10 éven át összesen 100 millió dollárt ad a földönkívüli élet kutatására (és a magyar index hír belőle). -
#3269 Nem bolygó :DD -
Pares #3268 Egy ilyen rendszerben a Pluto és a Charon gravitációja mellett gondolom elég könnyen lehetne a két bolygó közt közlekedni (?). -
#3267 Pluto és Charon
Két képből készült montázs, de nagyjából a valóságnak megfelelő távolságban, méretben, irányban, fényességgel, színnel összerakva, ahogy a New Horizonsról lehetett volna "látni". -
Prof William #3266 Nem tudom többé már nem látni. :) -
Irasidus #3265 Napi Pluto:
-
#3264 Augusztus 13-án Napközelbe kerül a Rosetta és kedvenc üstököse.
Addig is régiókra osztották fel az üstököst felszíni jellegzetességek alapján:
teljes méret
és még rengeteg kép -
#3263 Ja, és NatGeo papír magazin (és nyelvész oldal) alapján: a törpebolygó hivatalos magyar neve "Pluto" nem "Plútó", mert a magyar átírású név csak a bolygóknak és azok holdjainak jár, és őt lefokozták. Az Eris se Érisz hivatalosan, a Nyx se Nüx, Charon se Kharón, és így tovább.
Csillagoknál meg teljesen vegyes a tészta :) -
#3262 Egy kis Charon: az érdekes a kiemelés bal felső sarkán látható "hegy a gödörben"
További érdekesség: a Charon nagy sötét foltját Mordornak nevezték el :) -
#3261 Június végén- július elején volt egy kis pályamódosítás, majd pár napos "safe mode"-ba kapcsolás, de nem sokára indulhat a második, majd a harmadik "térképezési" keringés.
Mivel a pálya elég biztos, ionhajtómű és napelem van a Dawnon, és nincs kommunikációs "ablak" probléma a láthatáron, így nem kell sietniük, inkább biztosra és biztonságra mennek. -
#3260 Over the years - ugyanonnan.
-
Pares #3259 lel nájngeg
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
(amúgy örülök Plútónak, hogy "történelmi" pillanatot éltem meg) -
#3257 Jönnek az képek! Az első egy közelkép a Plútó jegyes hegyvonulatairól, amiről eddig senki sem gondolta, hogy léteznek. A második a Charon hold egy átfogó képe. Ez pedig a két égitest együtt, egy hamis színes képen. A többi között van egy elég elnagyolt kép a Hydra holdról (de még mindig ez a legjobb képünk róla eddig) és a Plútó metán eloszlási felmérése, ami elég érdekes eltéréseket mutat.
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2015.07.15. 22:11:58 -
#3256 Szintén a planetary-ról a Naprendszer nem bolygó kategóriájú, de nagyobb égitestjei, méretarányosan. -
#3255 mikor és milyen adatok jönnek a New Horizons irányából (cikk végén napra-órára leosztva)
(a képen természetesen nem valódi Plútó és Charon képek vannak, a Ganümédész szerepel a Plútó, és a Thetys és a Rhea a Charon helyett, mert ezeknek nagyjából hasonló a felszíne, azt illusztrálják, hogy körülbelül milyen részletességű képekre lehet majd számítani) -
#3254 -
#3253 én is csalódott vagyok ahogy elkezdte, gondoltam lesz történelem, majd képek. múlik a műsor, múlik a reklám, de semmi, na majd ekkor gondolom, na majd a végén gondolom, még utolsó 5 percben is reménykedtem. persze hogy elmaradt, ezt az összefoglalót múlt héten is leadhatták volna... semmi friss infó, semmi kép magyarázás. -
#3252 Én is ettől tartottam, de a reklám után már értelmesebb lett, az a sok változó és ismeretlen, belegondolva csoda, hogy "eltalálták" ezt a pici golyót. -
#3251 totál elfelejtettem nézni, most kapcsoltam csak oda :( -
Chris Lowe #3250 A nat geo-n ez a pluto doku megint egy tipikus hype-olos, túlzó műsor... Azt hittem szépen végigvezeti az eddig történteket, de egy buta végletekben magyarázó program. Legalábbis eddig. -
panoz0 #3249 A Kuiper-öv fele a nagyobb szilárd égitestek úgy tűnik ilyen színesek. A Triton se egy unalmas szürke vagy fehér színű márványgolyó.
Utoljára szerkesztette: panoz0, 2015.07.14. 20:59:07 -
#3248 Érdekes számadatok vannak benne.
-
Irasidus #3247 Valószínűleg a tholni vegyületektől vörös a Pluto. Ezt földi megfigyelések is megerősítik, többek között magyar mérések is.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.14. 15:49:16 -
#3246 ez mát dohány! -
#3245 Próbálnak azokhoz a színekhez közelíteni, ahogy mi látnánk, ha itt lenne mellettünk az űrben. Az, hogy mitől barna pedig az elmúlt pár hónap (amióta látják, hogy az) egyik legjobb kérdése :)
A jelenlegi legjobb tipp a fagyott metán, ami ha megfelelően alakul ki és bomlik a napsütéstől (már amennyi ott van), akkor a vöröses színekben pompázik.
Többek között ezt is próbálják kideríteni a többi műszerrel, ami dolgozik.
A Charon olyan világos-szürkés, mint a mi Holdunk. -
#3244 Ez mennyire hamis színes? Mitől ennyire barna vajon?