10000
  • Kmarha
  • Dzsini
    zumm.... - 4,5 óra, és megtudjuk, hogy odatalált-e :)
  • Kmarha
    A holnapi NatGeo-ig egy egész sajátos kis dokumentum film a Plútóról, ha valakit érdekel (kevésbé technikai, inkább amolyan osztálynak levetítős kis valami):

https://www.youtube.com/watch?v=B8H4b9XI5So

Nem mai darab
    Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2015.07.13. 11:37:47
  • Dzsini
    A 2011-es Curiosity egy 2001 óta gyártott 132 MHz-es processzort használ.
    A processzor elődje üzemel többek között az Opportunityban.
    A New Horizons repülésirányító és adatkezelő processzora 1988-as gyártmány.
  • [NST]Cifu
    Az űrkutatásban sokkal lassabb a fejlődés, lévén sugárzásálló eszközöket kell gyártani, letesztelni, majd beépíteni. Ma is kaphatóak olyan memória modulok, amik 20 évvel ezelőtt kerültek piacra. Ezeket pedig aktívan használják is az űrszondákban. Még a 2000-es évek elején is használtak 386-os CPU-kat LEO pályán keringő eszközökben.

Természetesen nyilván lehet jobb optikát, jobb rádiót építeni, az elmúlt évek fejlesztéseit beépíteni, ám a fejlődés nem fogható például a 9 év mikroelektronikában, vagy például okostelefonoknál látható fejlődéshez.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.13. 10:40:01
  • molnibalage83
    Én basszus mindig belegondolni abba, hogy mire odaér egy szonda, akkor a mai technikával milyen lenne összerrakható.
  • dimre
    Holnap a NatGeo-n a részletekről.
  • [NST]Cifu
    Azért basszus belegondolni, hogy "mindössze" 9 év alatt eljutott egy Szonda a földről a plútóig... nagyon nem semmi...
  • Dzsini
    2006-ban elindul a New Horizons

és holnap lesz a legközelebb:
    Plútó

és Charon

Az elkészült anyag (képek, mérési adatok, stb.) a távolság és a sávszélesség miatt kb. novemberig fog beérkezni, úgyhogy folyamatosan jön majd a néznivaló.
  • PetruZ
    Pár heti némaság után a Philae ismét megszólalt és 12 percig stabil kapcsolat is volt vele, melynek során adatokat küldött haza a Rosettán keresztül.
  • Irasidus
    Jól. Flyby azaz elrepülő szonda. Viszont már meg van a következő célpontja is - a találó nevű PT-1, ami nagyon más lesz mint az eddigi égitestek. Érdekesség, hogy ehhez csak az üzemanyag egyharmadát használja majd el, úgyhogy lehet, hogy belefér még egy... Szóval lehet izgulni, hogy manőver a Pultonál sikerüljön.

• molnibalage83
    Jól tudom, hogy nem fog pályára állni és egyetlen áthúzás lesz?
  • PetruZ
    Friss Plútó kép. Még 5 nap...
  • DrRadon
    Érdekes hajtómű szabadalom a Boeingtől:
    cikk

Utoljára szerkesztette: DrRadon, 2015.07.09. 08:00:26
  • kamov
    Skylab-4.
    Carr, Gibson, Pogue.

https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab_4
  • kissssss
    erről eszembe jutottak azok az űrhajósok akiknek ezer meg egy feladatot osztottak ki de nem bírták szuflával és inkább hagyták a fenébe az egészet, első és egyben utolsó repülésük is volt, azt hiszem amerikaiak voltak. valaki világosítson fel.
  • molnibalage83
    Bázz, ilyen alapvető dolgoknál nincs tiltás és sorrendvezérlés?
  • PetruZ
    Ismét egy blőd hiba volt az ok: két dolgot csinált egyszerre (visszaküldendő anyagokat tömörített és a megközelítéshez szükséges pontosabb parancsokat dolgozta ki) és kifutott a memóriából, mire a fő számítógép lelőtte magát és átkapcsolt a tartalékra... De már újra működik. Egy hét és lesznek szép, közeli képeink is.
  • Prof William
    Pont ez ugrott be nekem is. :)
  • Pares
    New Horizons -> Pluto
    Dawn -> Ceres

Egyébként meg egyértelmű, hogy a Charon Relay zavarja az adást...
  • Prof William
    Véletlenül rázoomoltak az eggyik foltra amiről kiderül, hogy az nagyváros, :) A tudjukkik pedig rögtön léptek mert az ütemterv szerint majd 2032-ben kell rájönnünk, hogy élet van a Ceres-en. :). :)
  • PetruZ
    Napi konteó: hajnalban rövid időre felmondta a szolgálatot a New Horizons, safe módba váltott és a kommunikáció is megszakadt vele. Vajon mit látott?
  • panoz0
    Nagyon érdekes lesz a távolabbi félgömb, az a 4 folt igencsak figyelemfelkeltő. Remélhetőleg a megközelítés időszakában még fordul annyit a törpebolygó a jobb felbontású képek készítéséhez.
  • Irasidus
    Ja egy vulkán ami nem forró, és akkor mitől világít? Infravörös felvételek szerint nem vulkán.
  • Prof William
    Ez alapján hogyan tűnik úgy? Kb ugyanúgy néz ki mint a másik fotón...
  • kamionosjoe
    Ez alapján úgy tűnik mégis vulkán! De azt jó lenne tudni milyen szögben is állt a jármű amikor ezt fényképezte.
  • PetruZ
    A Plútó elég furán foltos. Szűk két hét és egészen közeli képeink is lesznek.
  • kissssss
    szerintem az ott superman főhadiszállása amit fehér Kryptonitból csinált.

nah most hogy szupiman is lebukott végre nekialhatunk keresni a reptoidokat......
  • Irasidus
    Inkább hajnali vagy alkonyi, hiszen a táj is látszik. Alapvetően nagyon sötét a Ceres, míg a jég nagyon fényes. De jó kép.
  • allock #3214
    Ceres fotó
    a sötét oldaláról
  • Dzsini
  • PetruZ
    Most egy folyékony oxigéntartályra gyanakodnak, mivel 20 másodperccel az első fokozat leállása és leválása előtt túlnyomásról érkeztek adatok onnan.
    Kiderült az is, Musk miért mondta azt, hogy a Dragon talán megmenthető: levált a második fokozatról és elkezdett telemetriai adatokat sugározni, csak persze rossz magasságon volt.
  • kamionosjoe
    Az én információim szerint virsliket szállítottak az űrállomásra és hát tudjuk mi történik a virslikkel ha túl sokáig hagyjuk bent őket a mikróban. Sajnos a Nasa nem jól számolt a virslikkel. :(
  • PetruZ
    Musk mondta még elsőre tegnap, de persze nem sok remény van rá.
  • Irasidus
    A nasaspaceflight.com olvastam. Amúgy valóban, túl elhamarkodottan írtam, de nem én akartam túl okos lenni, csak túl gyorsan posztoltam. Elnézést.
  • [NST]Cifu
    Ezért kérdeztem, hogy mégis milyen forrásból származik ez az információ, sem Twitteren, sem a SpaceX oldalán, sem a NASA oldalán, sem relevánsabb fórumokban (pl. Nasaspaceflight.com) nem volt ehhez még csak hasonló információ sem. Erre beírni, hogy "Most már kiderült mi történt..."... Hát igen, élnék a gyanúval, hogy megint valaki túl okos akart lenni...

Érdekesség:

• kamov
    Az én jelenlegi információim szerint az eddig elemzett telemetriai adatokban nem találták még meg a hiba okát.
    Jelenleg azokat a sérült adatrészeket elemzik, amik már a rakéta feldarabolódása közben érkeztek be.

A forrás Musk Twitterje:
    "Cause still unknown after several thousand engineering-hours of review. Now parsing data with a hex editor to recover final milliseconds."

Az IDA adapter integrációját a SpaceX végezte. Az esetleges elszabadulása és a tartályhoz ütközése a gyorsulásmérők adataiból már kiderült volna.
  • [NST]Cifu
    Forrás?
  • Dzsini
    Értem én, hogy a Martian most nagyon sikeres, de ennyire nem kéne újrajátszani... kajával tönkrevágni kilövést...
  • molnibalage83
    Tehát lényegében a hasznot teher tette tönkre az egészet...? Nem semmi....