9993
-
#9337 Nem néztem utána de valszeg a "rendelgetések" pont minimális hasznot termelnek a cégnek, hiszen USA-ban ingyenes, és a világ többi országában is nevetségesen olcsó (mármint lehet hogy neked drága az 1-5 ezer forint, de nekik semmi az a 10-20 dollár, főleg a többi szolgáltatás bevételéhez képest).
Szerintem magasan a Twitch hozza a legtöbbet nekik a Wev Services és saját hardver/termék eladások mellett.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.07. 18:13:43 -
#9336 Hááátööö lássuk akkor :)
Twitch - ismerjük
Amazon Studios - TV stúdió
Amazon Games Studios - Játékfejlesztés
Amazon Web Services - A világ legnépszerűbb szoftverfejlesztői környezete és eszköztára (EC2, IAM, Route 53, stb)
Amazon Drive - Felhő adattárolás
Amazon Video Direct - Video streaming platform
Amazon Store / Prime
Amazon Luna - Cloud gaming
Amazon Go / Delivery / Fresh - Legmagasabb kapacitású és leghatékonyabb globális személyi szállítmányozási rendszer, önkiszolgáló és normál üzletek
Amazon Business - szervíz, cégtámogatás
Consumer electronics - Kindle, Echo, Tabletek, set-top box rendszerek, és egyéb hardverek készítése
Amazon Music
Amazon Wireless
Amazon Alexa - intelligens asszisztens
Amazon Local - asszem valami kuponos móka
Amazon Smile - jótékonyság
Amazon Publishing - könyvkiadó
Amazon Cash/Top Up - aka Paypal
Amazon Home Services - háztartási szolgáltatások (víz gáz, stb szerelés)
Továbbá több száz kisvállalkozás, brand. 810 ezer alkalmazott, 300 milliárd dolláros éves jövedelem. Ki is tolja jobban a szekeret? :D
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.07. 18:12:07 -
#9335 Amazon tulajként a covid alatt az otthon rendelgetéseknek köszönhetően Bezosnak is berobbant pedig a bevétel meglepett hogy pont most történt ez meg. Jah rakéta ügyileg nem tudom én eddig is a rosszabb versenyzőnek néztem, akkor még a többiek próbáltak egy objektívebb állásfoglalást adni róla meg hogy majd durva lehet később ő is, de igazából évente tart 1 prezentációt meg ilyen kis bojlerekkel ugrálgatnak és annyi, azért a Space X továbbra is sokkla izgalmasabb. -
#9334 Musk jobban tolja a szekeret, több olyan dologgal foglalkozik egyszerre ami sikernek lehet nevezni és igy jobban megy a részvénye is.
Beson, meg joformán nem is lehet hallani semmit rola, hogy mit csinál azon kivül, hogy a leggazdagabb ember.
A blue originrol sem jönnek ugy azu infok, hogy hogy áll, a holdraszállásárol sem, azon kivül az amazonnál se nagyon látni, hogy mozgolodna valami. -
#9333 Elon Musk kikerülte vagyonban Jeff Bezos-t, pedig tisztán emlékszem még nem is olyan rég Cifu-val meg a többiekkel pont itt beszélgettünk hogy hát Musk csak pár száz milliós Bezos meg már akkor 100 milliárdos volt és hogy az mekkora nagy különbség. -
#9332 Te a létra vagy rács elrendezésre gondolsz, vagyis, hogy A és a nem közvetlen szomszéd C modul között legalább két útvonal legyen. Igazad van, az ISS jelenlegi formájában kockázatos, hiszen a Destinity - Unity - Zarja tengely bármelyik tagjának lezárása lehetetlenné tenné a teljes állomás bejárását ( vagy végiglebegését, vagy ahogy ők nevezik :) )
Azt nem tudom, hogy modulok hőtágulása lehetővé tenné-e a létra vagy rács alakzatban történő csatlakozásokat, vagy hogy lehet-e olyan biztonságos dokkoló csatlakozást létrehozni, ami lehetővé tenné a sérült modul két dokkolójának leválasztását és a test kiemelését a dokkolási tengelyre merőlegesen, bár szerintem van ott annyi gógyé, hogy meg tudják valósítani. -
Xsillione #9331 A Unity pont az a központi elem amit kifogáésolsz, hogy nicns, az köti össza a többit, a két lakórészt (zarya az orosz oldalra és destiny az usa oldalra, amihez kapcsolódik az európai és japán modul is egy második elosztón keresztűl [harmony]), valamint a napelemszárnyak is a unityhez kapcsolódnak. Ennél csillagpontosabb nem lehetne, hacsak nem előre tudták volna hogy, kik, mikor és miylen modulokat akarnak felvinni, márpedig ezt nem tudták előre, 15 év legózás eredménye az állomás, amihez mindenki utólag barkácsolt mindent, amikor éppen volt rá pénze és ingere. Emellett az orosz oldal teljesen önellító, ha kell, míg az usa oldal nem vagy csak nagyon kis mértékben, azaz nekik nem volna értelme jobban kísérletezni erre. -
Jelenleg igy néz ki a ISS.
Itt hol van az a kompaktság és fugetlenség az egyes moduloknál, hogyha nem a hub hanem csak az egyik modul sérul, akkor csak az a modul menjen a levesbe és ne az összes hozzá kapcsolt is aminek semmi baja?
Én ilyenre gondoltam amikor csillagpontos elrendezést gondoltam. itt most lényegtelen, hogy 4-6 vagy több a kapcsolat a hubbal.
A másik meg ha a modulok ugyan igy kapcsolódnak csak épp 90 fokkal elforgatva, hogy párhuzamosan álljanak egymással .
-
gafzhu #9329 Figyu, az ISS pont így van felépítve ám. Most tekints el a napelemektől. Na meg attól, hogy a csillag az 6+ csatlakozós HUB. Itt 2-4 csatlakozósok vannak. És ha a hub sérül, akkor a hozzá kapcsolódó modulok "mehetnek a levesbe".
Tehát itt van a Zvezda, Zarja, Uniti (na ha ez a központ), Destiny, Harmony tengely a többi csillag alakban ehez csatlakozik.
Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2020.12.31. 09:54:27 -
Xsillione #9328 A gond, hogy nem lenne olcsóbb, az ISS tömege 400 tonna, a Saturn V hasznos teher képessége leo-ra 120 tonna (volt), azaz 4 Saturn V kellene fent, hogy eltolja majd visszahozza az ISS-t, az mintegy 12 ezer tonna leo-n... És persze értem, hogy egy esetleg majd valamikor lesz bfs jobb arányt hoz, ám a lényegen nem változtat, az egész holdraszálló modul, ami elviszi a népeket hold körül, pár embert lerak és visszahoz, kevesebb, mint az iss maga, többszörösen.
Sajnos az űrutzás propblémája a hajtóanyag tömege még most is, 3000 tonna a saturn v az indulás előtt, ebből 45 tonna volt az apollo hasznos teher, amiből aztán kevesebb, mint 5 tonna tért vissza, és az apollo esetében tényleg minden ponton elhagytak mindent amit lehetett, hogy 10% legyen a visszahozott tömeg. -
#9327 az tudom, hogy semmi olyan erőhatás nincs ami ezt okozhatná, csak a földi viszonyokhoz képest tűnik olyannak, hogy mindenfelé szétáll. De ha valami miatt meg kellene gyorsitani a teljes állomást akkor már más lenne a helyzet, hogy hogy viselkedne a gyorsulásra.
Attól, hogy moduláris még nem kötelezően lehet csak egymás után tenni a modulokat. amolyan sorosan kötve.
Lehetne ugy is tenni a modulokat, hogy az oldalaikkal kapcsolódnak össze , vagy egy központi csillag hubra és arra kapcsolnák a modulokat.
Most ha valamelyik középső modulban történik probléma akkor az ketté választja az egész állomást nincs kerülőút vagy nem tudják leválasztani a modult anélkül, hogy ne esne szét az állomás.
De egy ilyen csillagpontos elhelyezkedésnél könnyen leválasztható a sérült modul a többi bolygatása nélkül.
És ha bővíteni kell az állomást egy újabb hub beiktatásával hozzá lehet illeszteni mint egy többsoros csillagmotornál.
És az egész építmény sokkal robusztusabb masszívabb lenne.
A hold körüli dologhoz, meg igen sok üzemanyag, de még mindig olcsóbb lenne felvinni pár modult és üzemanyagot mint kifejleszteni egy egészen uj űrhajót hozzá és megépíteni. -
Sequoyah #9326 Mit ertesz "torekeny" alatt? Semmi olyan erohatas nem varhato ami miatt eltorhetne.
Egyebkent pedig azert modularis, mert csak modulonkent tudjak felvinni az urbe. -
Xsillione #9325 LEO->Hold orbit durván 4 km/s delta v, ezt kéne az egész állomással eljátszani, majd ismét visszafelé, az majdnem annyi, mint felvinni az egészet, azaz ez az állomás reptetés nagyjából annyi üzemanyagot igényelne az állomáson, mint amenyivel felvihetnél egy másikat. Nem véletlen, hogy a terv, az, hogy van a hold körül is egy állomás, mert akkor elég a kis ember és más hasznos terhet cipelő elemet reptetni oda (és vissza,) az állomás már helyben van.
A törékenység meg nem érdekes, amikor éppen nem tologatják, akkor nem igazán zavarja semmi, és a feljebb tologatást meg elég lassan teszik meg, bár ahogy írták is, ha megnézed érdemben egy lánc az egész szinte, csak a napelemek állnak ebből ki. -
gafzhu #9324 Az űrbe jutásnál a tömeg és a térfogat az "ellenség". Az űrben is elég kompakt az ISS, csak a napelemek nagyok, és pont lineárisan + csillag alakban van felépítve. -
#9323 a kompaktot ugy értem, hogy a mostani modulokat egymás után meg ilyen elágazva füzik össze. miért nem egymáshoz oldalt összekapcsolodva vagy épp csillag alakban? -
gafzhu #9322 Nagyobb tömeg, több hajtóanyag.
Na most mi van? Egyszer kényelmesen tágas máskor túl kevéssé kompakt? :) -
#9321 Csak ugy érdekesség ként érdekelne, hogy mi az oka hogy egy esetleges holdraszállást nem tudnak az ISS-el megcsinálni?
Felküldhetnének egy hajtómü és egy leszállo egység modult mait hozzácsatlakoztatnak az ISS-hez és meginditanák a holhoz.
Ott meg a leszállo egység leválik , majd visszadokkol ha a feladatot elvégezte és az ISS visszajön a földi pályára.
Elvileg minden más adott már ott is és azért kényelmesebb az ISS mint egy kapszulába zárva utazni .
A másik, meg, hogy miért nem kompaktabb kialakításúnak az ürbázisok, miért ilyen törékenyek tűnőnek építik? -
#9320 -
#9319 -
#9318 NASA Names Artemis Team of Astronauts Eligible for Early Moon Missions -
#9317 -
#9316 -
#9315 Nem tudom volt-e már, böngészős dokking szimulátor
https://iss-sim.spacex.com/ -
#9314 Pontosan az egész koncepcio erre épül. Musk ugy szemléltette mint egy ejtöernyös ugrás ahol az ejtöernyös is a kezei lábai mozgatásával tartja stabilan magát és irányitja . hol növeli hol csökkenti a légellenállást.
És ennek a valos tesztje, volt most, hogy bebizonyitsák, hogy a gyakorlatban is müködik ekkora rakétánál is.
És ami még plusz ahogy irtam, hogy minden elektromos vezérlésú nincs hidraulika vagy pneumatika, villanymotor mozgatja a szárnyakat.
Ezzek csökkentve a sujt és a hibaforrások lehetöségét.
Jövöre eléggé felgyorsulnak majd az események.
Jelenleg az SN17es verzioig vanank alkatrészek valamilyen szinten elkészitve és a boosternek is már majdnem a fele kész .
Az SN9es már teljesen üsszerakva az SN10eshez már csak az orkupot kell feltenni.-
És dec30ig még 2 tesztidöszak van beutemezve . ami az SN9es nyomásprobája esetleg static fire tesztje lesz. -
#9313 Való igaz, kicsit le vagyok maradva Nagyraksiból.
Ezek szerin felület növelés, csökkentéssel manőverezik az orrát és a fenekét.
-
#9312 Hahaha igen jó volna ha lenne egy arc köztük aki igazán keni vágja -
Ninju #9311 Ahh, nem tudom miért földrengésre emlékeztem. Köszi, így legalább nem a butaság maradt meg bennem. :) -
#9310 Konkrétan mindenki csak találgatott az élő közvetítés alatt nem csak ök, de a "híresebb" külföldiek is. mert nem mondta előre senki, hogy igy szabályozzák a magasságot, hogy egyenként leállítják a hajtóműveket. Annak fényében, hogy szabályozható a tolóeröjük, ezért számított arra mindenki, hogy mind a 3 végig működik majd a felfelé ágon.
Viszont azt már régen is lehetett tudni, hogy a szárnak aktív vezérlésűek. ez többször volt már említve, hogy ezért szereltek bele Tesla motort , mert nem hidraulikus hanem elektromos vezérlésű minden.
És pont azért mozgathatók, hogy a pontos pozíciót és helyet el tudják vele érni. . nem volt semmi gond sem a merevségükkel.
Számomra ami furcsa, az a kondenzációs gázok kiáramlása és annak mennyisége .
Felszállás elött még érthető, mert nincs felhasználás, de a repülés alatt elvileg sztem nem kellene ennyit kiereszteni, meg murán leáll a hajtómű, mivel egy közös tartályból táplálják mind a 3at .
Meg az is furcsa számomra, hogy mindegyik gáz gyúlékony akkor hogy hogy nem kapott lángra miután a lángcsóvába is belement. -
#9309 A Starship videót megnéztem tőlük, kíváncsi voltam mit mondanak.
Lelkesedésben nincs hiány, de furcsa volt hallani tőlük, hogy szerintük a hajtóművek elromlottak.
Én felvételről néztem, de nekem az első gondolatom az volt amikor leállt az egyik hajtómű, hogy úgy látszik közeledünk a magassághoz és csökkenteni kell a sebességet és tetszett ahogy parkolópocizóba mozog a hajtómű, hogy a működöknek ne legyen útjába, aztán leállt a második és harmadik, majd szépen stabil pozícióban zuhant és megpróbált talpra állni de nem sikerült a lángszíneken és erősségen lehetett látni hogy valami nem oké, gyenge.
A vezérsíkok aktívan korrigálnak ?
Én úgy éreztem, hogy mindjárt "leszakadnak" teljesen felhajlanak a rakéta testre, mert a merevítés nem sikerültek túl acélosra a teszt raksin, de a feladatukat ellátták.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.12.19. 14:15:40 -
#9308 Most találtam erre a csatornára.
Biztosan nincs olyan jó mint az angolok, de sztem megérdemelnék a támogatást. Mindjárt belehallgatok kíváncsi vagyok milyen színvonalú de jó látni hogy fiatalok ezzel foglalkoznak. -
Arecibo Obszervatórium Wiki link
"
2020-as megrongálódás és leszerelés
A 2010-es évek számos viharja és hurrikánja miatt az építészek aggódtak a csillagvizsgáló statikája miatt.[5]
2017. szeptember 21-én a Maria hurrikán keltette erős szél miatt a 430 MHz-es radarrendszer áramellátó kábele elszakadt és a fő antennatányérra esett, ami miatt a 38 000 alumíniumpanelből 30 megsérült.
Az Arecibo megfigyeléseinek többsége nem ezt az áramellátási tápvonalat használja, hanem a kupolában lévő vevőegységére hagyatkozik. Összességében a Maria által okozott kár minimális volt.[6][7][8][9]
2020. augusztus 10-én egy, a 900 tonnás vevőegységet tartó egyik főkábele elszakadt, aminek következtében egy 30 méteres lyuk keletkezett az antennatányéron.[10][11][10]
A jelentések szerint a részleges összeomlásban senki sem sérült vagy sebesült meg.
A létesítmény az Isaias trópusi vihar elvonultával újra kinyitott. Azt nem derítették ki, hogy a kábelszakadás a vihar vagy más ok miatt történt-e. Többek között károsodott a Gregory féle kupola 6–8 panelje, és megsérült a kupola eléréshez használt függőhíd. A létesítményt a kárelhárítás idejére bezárták.[12]
A National Science Foundation (NSF) a sérült kábel helyett másikat rendelt, de 2020. november 7-én, mielőtt az új kábelt a helyére tehették volna, egy másik, 9 centiméter átmérőjű főtartó kábel is elszakadt, ami darabokra törte az antennatányér egy részét.[13]
A kábelt rendszeresen vizsgáló mérnökcsoport mellé megérkezett az Amerikai Hadsereg mérnökcsapata, megvizsgálták a megmaradt kábeleket, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezen a ponton már nem lehet megjavítani a károsodást, mivel a többi kábel is érintett lehet, és a katasztrofális baleset elkerülése érdekében mindenképpen le kell szerelni a rádiótávcsövet, hogy a környékbeli épületek semmiképp se károsodjanak.[14]
Az NSF 2020. november 19-én jelentette be, hogy leszerelik a vevőegységet, de előtte még meg kell határozni, mi ehhez a legbiztonságosabb módszer. Sean Jones, az NSF egyik tisztviselője szerint „Nem könnyű döntést hoznia az NSF-nek, de az emberek biztonsága az elsődleges prioritás.”[5][15]
Teljes összeomlás
A katasztrofális balesetet elkerülni mégsem sikerült. 2020. december 1-én, helyi idő szerint reggel 7:55-kor, a délnyugati tartószerkezet váratlanul megsérült, és a 900 tonnás vevőegység a magasból az antennatányérba zuhant[16]. Személyi sérülés nem történt, de egyes hírforrások szerint ez a baleset az obszervatórium végleges megsemmisülését, és 57 éves fennállásának a végét jelenti[17].
"
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.12.18. 13:26:29 -
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.12.18. 13:20:44 -
Ninju #9305 Ez pont nem irányított lebontás volt, hanem egy Rapid Unscheduled Dissasembly. :D -
#9304 valahol egy cikkben irták, és gondolom azért mert annyira ingatag volt, hogy nem engedtek senkit sem oda, hogy leszerelje a cuccokat.
-
Xsillione #9303 Melyik videot nézted? Semennyire nem volt irányítva, és senki nem döntött a megsemmisítésről (akkor előtte lehet, levették volne a méregdrága felszerelést a lezuhant elemekről), egyedül az igaz, hogy nem volt rá pénz, és már korábban elszakad egy kötél, és emiatt nem volt használatban, mert annak helyreállítására sem volt zseton. -
#9302 meg nem került pénz a karbantartására és elkezdett rozsdásodni, ez vezetett a kötél szakadáshoz. De ez már évekkel euelött volt.
Az egyik kötél elszakadásánál a tányéron is lyukat ütött ezért elkezdték vizsgálni, hogy megmenthető e még
A statikusok azt mondták, hogy már nem
És ezután döntöttek a megsemmisítés mellett és a többi kötelet már irányítottan robbantották szét.
Ahogy a videon is látni. -
kamionosjoe #9301 Főnököm már régen összedrótozta volna, ezek meg 3-4 hétig csak agyalnak. :D -
Ninju #9300 Ha jól rémlik volt egy földrengés ami elszakította az egyik tartósodronyt. Utána agyaltak vagy 3-4 hétig, h hogy lehetne biztonságosan megjavítani és jött még egy földrengés ami elszakított még egy sodronyt ugyanazon a tornyon. Aztán elfáradt a maradék. :( -
#9299 Ez mitől fáradt meg így? -