9993
  • Sequoyah
    Japan raketa es Amerikai urszonda, de az arabok neveztek el:D

De jo latni hogy ilyen nemzetkozi a piac, es igy sok a lehetoseg.
  • repvez
    már az arabok is spájzban vannak
  • repvez
    Pontosan leirtad, hogy miota rendszerszerüen müködnek, de a starship még nem tart ott, az még csak 2 felszálláson van tul,. Térjünk vissza erre a kérdésre mondjuk 3-4 év mulva.
    Amugy a Falcon9es elso 7 landolási kisérlete sikertelen volt vagy meg sem probálták a landolást, mert nem lett volna értelme.
    arról nem is beszélve, hogy a 2 hajtómű nem egyforma az egyik RP1-lox mig a másik metán-lox üzemü és az ujrainditás feltételei sem egyformák, mig a falcon9nél lényegébe folyamatosan függőlegesen áll a rakéta a visszatérésnél igy van ideje a hajtóanyagnak , hogy a megfelelő helyen legyen.
    A starshipnél, meg a földtől pár 100m-re még vízszintesen van a rakéta majd pár mp alatt áll függőlegesbe.
  • Sequoyah
    Hat a Falcon 9 hajtomuvei visszatereskor mostanaban mindig elindulnak. Nem tudok rola hogy lett volna barmi problema veluk miota rendszerszeruen mukodnek.
  • Xsillione #9373
    Kétséges, hogy volt valaha olyan fő hajtómű, ami tudta volna ezt a kósza elvárásod. Persza az is elég rövid lista lenne, amit egyáltalán elindítottak 100-szor, nem,hogy ahol ez valaha volt hibátlan folyamat.
  • repvez
    szóval úgy gondolod, ha próba padon 100 bol 100 szor elindul a hajtómű akkor ha egy olyan járműbe építik be ami ezelőtt mégcsak egyszer próbáltak ki valós környezetben akkor annak hiba nélkül kell működni?
    ÉS főleg azt várod el a 2. próbálkozásra is mint amikor már emberekkel megpakolva megy a MArsra?
  • Nagydög
    Ok. Atadom nekik, ha talalkozunk.
  • Sequoyah
    Inkabb meg kene javitani a hajtomuveket hogy 100-bol 100-szor elinduljon. Ma ez mar elvaras lenne, foleg ha embereket is akarnak egyszer vele szallitani.
  • Nagydög
    Ma futolag lattam valahol, hogy Musk twitteren azt az opciot vitattak, hogy a leszallashoz mindharom hajtomuvet beinditjak, majd ha mindharom okes, akkor leallitjak a manoverhez legkevesbe hasznosat. Ha meg valamelyik nem indul el rendesen, akkor a masik kettovel le tudnak szallni.
  • repvez
    nekem még az jutott eszembe, hogy esetleg az is okozhatott gondot, hogy a függőlegesbe állás alkalmával a hajtóanyag kiürül a csövekből és emiatt nem volt megfelelő üzaellátás legalább is az egyiknek.
    Mert ahogy néztem hullámtörő nem igen van a tartályokba, vagy valami ami ottartaná öket a helyén.
  • repvez
    _Meg a mellékelt képen ugy látszik a time laps képeken, mintha most késübb kezdték volna meg a felállitási folyamatot és ezért sem volt meg a kellö idö és magasság a korrekciora.
    Ez is egy jo ötlet lenne ha tényleg a levegöbe is tesztelnék párszor a manüvert, de gyanitom, hogy nincs rá megfelelo idö és magasság , hogy ujra probálkozzanak.
    Sztem a hajtömüveknek is van egy ujrainditási ciklusuk, hogy visszahuljenek és ujra inditsák .
    A felllövéssel együtt ez 6, 5 perc, a zuhanás ra meg 2 perc jut szoval annyi nem elég.
  • ximix #9366
    Olyan, mintha valami tömítettségi hiba lett volna, az egyik hajtóműnél, ami már felfelé menet is be be lobbant, aztán a "kelj fel Jancsi" manővernél mikor újra bekapcsolótáblák eldurrant, lehetett látni hogy valami fényes alkatrész elrepül és a hajtómű nem műkszik rendesen.
    Egy kicsivel több tartalékot hagyhatnának a "kelj fel Jancsi"-ra, sőt én még azt is megjátszanám , hogy nagyobb magasságból többször talpra állítanám, majd vissza zuhanásba, amikor ez már flottul megy a raksinak akkor lehetne ezzel a végső stádiumos leszállással foglalkozni.
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.05. 13:03:38
  • repvez
  • Sequoyah
    A Space X nem epp arrol hires hogy rejtegetne hogy ha valami nem koser. Gyonyuro videokat csinalnak Youtubre a hibaikbol:)
  • repvez
    itt a gyári kamera , de én ugy láttam, mintha a fellövés kezdetétül égett volna valami a hajtómü körül és a hajtomu leállitása után nem is mutattak képet a belso mkamerákbol, vagy azért mert valami vezeték elégett ami a kamerához kapcsolodott vagy nem akarák mutatni, hogy valami nem koser.
    Meg az egész süllyedés alatt nekem ugy tunt, mintha az egyik folyamatosan égne vagy csak az oxigén jon belöle .

ÉS mint korábban is irtam, ezt a nagy ventiláciot nem nagyon tudom hovatenni ami egés repülés alatt látható .
  • Sequoyah
    "Let me tell you a story. When I set out to create Moss 865, do you think it just happened overnight? No. There was Moss 1, that burnt down my Dad’s garage, there was Moss 2 that would only schedule appointments in January, and 862 others that I learned from"
  • gothmog
    Viszont ezúttal nem volt zöld a láng, szóval valszeg volt elég nyomás a metántartályban. Valamiért a másik raptor mégsem bírt begyújtani. De nyilván van egy csomó adatuk, amiből ki tudják deríteni az okokat.
  • repvez
    ha jol gondolkodom, akkor sztem az se lenne egy rossz megoldás, hoyg a leszálláskor mikor megkezdi a manövert, akkor ugye behuzza minden szárnyát, de amikor eléri a függöleges helyzetet akkor nem ártana az also szárnyakat kinyitni, ezzel segitve, hogy jobban lelassitsa vagy megfogja az átbillenést a másik oldalra mint most és könnyebb legyen függölegesbe maradnia.
  • repvez
    mert most csak 1 hajtómű indult be, utoljára mindkettő működött, csak kevés volt a nyomás és nem adtak le megfelelő tolóerőt, hogy le lassítsa.
    Most mivel csak egy működött, de gondolom, a vezértél viszont azzal számolt mintha kettő lenne és ezért túl tolta a bedöntést.
  • Hpasp #9358
    Hát ezen még reszelni kell...

• Palinko
    Szép volt de a landingnál érdekel mi történt ez durvább odacsapásnak érződött mint első alkalommal. Elvileg nem indult be a hajtómű.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2021.02.02. 21:34:42
  • Hpasp #9356
    SN9 indítás élőben...

NASA TV

SpaceX

• ximix #9355
    A Szaturnusz gyűrűjén a 8 km átmérőjű Daphnisz hold zavarokat hagy, a hullámok magassága kb 1,6km.

• Sequoyah
    Most nem arrol beszelunk hogy gazdag volt, hanem arrol hogy a vilag Top10 (most epp #1) leggazdagabb embere koze kerult. Az egy ketto nagyon kulonbozo vagyoni helyzet, meg ha ugyanazt a szot is hasznalod ra.

A mostani vagyonanak tulnyomo tobbsege az Tesla.
  • MerlinW
    Pontosítsunk. Elon 12 éves korában megtanult programozni, később egyetem mellett dolgozott egy videojáték készítő cégnél mint kutató, majd a Netscape-nél. Később testvérével és Kouri-val megalapították a Zip2-őt (amolyan arany oldalak cégnyilvántartó), amit eladtak később a Compaq-nak 300 millió dolcsiért. Ebből befektettek az x.com-ba, amibe bekerült a Confinity, amiből lett végül a PayPal, amit eladtak 1-5 milliárdért az Ebay-nek, majd jött a SpaceX és csak utána a Tesla.

Tudtommal az apja (aki egyébként dél afrikai pilóta, hajós, szerelő) nem támogatta anyagilag az üzleti tevékenységeit, csak a tanulmányait, mint jó szülő.
  • Bucser
    Pontositsunk. Musk mar a Tesla es SpaceX elott is gazdag volt hala a Paypalnak. (es a paypal-t is az apja penzebol vette meg startup statusz idejen).
  • kamionosjoe
    Holdhaló volt fél órája, most már sajnos nem látható. Nem tartott sokáig a jelenség.
  • kamionosjoe
  • repvez
    Ezt pont tegnap néztem én is.
    Ami eddig furcsa számomra, hogy a elpárolgó oxigént és metánt kieresztik a szabadba amikor töltik fel, hogy minél több folyékony halmazállapotú legyen a tartályba anélkül, hogy a nyomás túl magas lenne.
    De miért van 3 különböző ilyen pontja, minden raptornak külön, mikor mindegyik egy közös tartályból használ.
    illetve ahogy nézem a közvetítéseket, ott nem csak a gázzá alakult rész távozik, hanem jócskán a folyékony is, mintha nem a legmagasabb pontján lenne a kivezetés hanem valahol alul.

A többi rakétához képest szokatlanul sok ami távozik a rakétából. a másikaknál, szinte csak azt a párát látni ami kicsapódik a felületre illetve amikor elér egy bizonyos nyomást és kiengedik a gázt. De itt meg az egész folyamat alatt ömlik .
  • ximix #9348

Key:
    Red - Liquid Methane
    Blue - Liquid Oxygen

"This is a remake of an earlier video I made showing the internal plumbing of SpaceX's Starship prototype. Based on new information, I decided to remake the video to have a more accurate video that I think gets the information across better."
  • Sequoyah
    Musk pedig nem a Space X miatt lett gazdag, hanem a Tesla miatt.

A kulonbseg pedig Bezossal szemben az, hogy az Amazonnak kb 5-10x ekkora profit kellene ahhoz hogy a mai reszvenyarfolyam realisztikussa valjon. Viszont akarmennyire is monopol-szeru helyzetben van az amazon, ez egy nagyon arerzekeny iparag, szoval akarmennyit is terjeszkednek, a profitot nem nagyon lehet novelni... Es emiatt az Amazon reszvenyt nem olyan szivesen vesznek az emberek.

A Tesla sincs annyira mas helyzetben, viszont a Tesla lehetosegei megbecsulhetetlenek.
  • Xsillione #9346
    Továbbra sem lehetne megcsinálni, ha kell az első és a második fokozat az orbithoz (inkább kevés, mint elég, de legyen, ennyit megadhatunk), akkor pont egy teljes, feltöltött első és második fokozat kell a leo->lmo->leo sétáltatáshoz, mivel a kettő nagyjából azonos delta-v igénnyel bír, beleértve, hogy az első fokozat amint kiürült, azt eldobjuk, ám ekkor az nem igen fog visszatérni a földre.

Azt most mellékesen említve, hogy láthatóan a készítők vagy nem tudják, vagy a célközönségtől nem várták el, hogy tudják, egy ilyen létesítmény legnagyobb kihívásainak egyike a hűtés (az iss szép fehér nem napelemei, amik a hulladékhőt sugározzák szerteszét), és ezt egy ilyen csodás zárt szerkezetnél méginkább kihívás lenne kezelni, hiszen a térfogat/felület aránya sokkal rosszabb, márpedig a hőtermelést a térfogat adja (egyszerűsítve), míg a hűtést a felület.

A marsutazást meg teljesen hagyjuk, komoly kétsegeim vannak afelöl, hogy ennek sokszorosa alatt az elképzelhető.
  • repvez
    egész észszerűnek és logikusnak tűnik
    Meg kompaktnak és ahogy emlitik is ezzel meg lehetne igy már csinálni a hold oda vissza majd föld orbiton maradva űrállomásként
  • ximix #9344
    "Ezüst szerszám"
  • Nagydög
    Stimmelni latszik. 1,5 milliard dollar bevetel. Becsult koltseg erre az idoszakra 1,8 milliard.
    Ez becsult koltseg es mint ilyen lehet teves, de ha nullanak vesszuk a koltseget es a teljes masfel milliardra azt mondjuk, hogy tiszta profit, akkor is az amazon.com egy nagyon gyenge (2020 elotti) negyedevevel van pariban. A 2020-as amazon.com profit meg mar szimplan szurrealis.

• MerlinW
    Ööö
  • Xsillione #9341
    Ez egyszerű, ha rakétákat lövöldözöl és azokból minden alkalommal médiahecket rendezel, akkor ismert leszel, ha meg kihordod a világnak a szart amit nem tudsz megvenni a bezárkózás miatt, akkor a kutya sem ismer, ám az előző nélkül megvagyunk, az utóbbi nélkül nem, ráadásul a bezos egyértelműen a működő terméket akarja eladni azéltal, hogy jó, musk meg bedobja hetente az ökörségét, és ha évente egy nem katasztrófa, akkor már jó, hiszen folyton jönnek az ötletei, amik mind sikerülnek, hiszen ami meghalt az előzőhéten, már senkit nem érdekel, a két és fél működőjét meg azóta is nyáladza a világ.
  • Nagydög
    Szerintem magasan a Twitch hozza a legtöbbet nekik a Wev Services és saját hardver/termék eladások mellett.

Ize... nagyon felrehord az intuiciod. Ugy ertem, merhetetlenul.

A Twitch 2019-ben enyhen (parszaz millio $) veszteseges volt javulo kilatasokkal. A Covid is eleg nagyot lenditett rajtuk valoszinuleg, igy 2020-ban mar nyereseget termelhettek.
    Az Amazon kiskereskedelmi reszlege(ertsd a webaruhaz) csak 2020 3. negyedeveben 6,3 milliard $ profitot termelt.

• MerlinW
    Bezos, (nem Beson) olyan mint Sundar Pichai (Google CEO). Akkor áll a kamerák elé amikor kérdezik, elvan ő a kamerák mögött munkával, családdal. Nincs ezzel semmi baj. Nem mindenki vágyik a seggnyalásra. Így még talán van esélye nyugalomban elmenni boltba anélkül hogy percenként cseszegetné valaki :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.01.07. 18:23:46
  • repvez
    nem azt mondtam, hogy nem csinál semmit, mert gondolom, hogy nem véletlenül lett annyi pénze.
    Csak azt mondom, ha megkérdezel bárkit az utcán, hogy ki a beson és ki a Musk, melyikre kapsz elöbb jó választ ?
    Illetve melyik fejleszt nyiltabban olyan dolgokat amik érdeklik az embereket és ezekről rendszeresen hallani a hirekben ?

Beson neve meg akkor merül csak fel amikor vált a feleségétől, meg amikor valeki épp megelözi vagy épp az elspő helysre kerül a leggazdagabbak listáján.