10000
-
A Marsz-3 csinált ilyen kaliberű fekete-fehér fotókat, leszállás után....jó régen. -
Egy kicsit csalódott vagyok a tegnapi közvetités miatt. az elözetes hirekben mindenhol arrol volt szó, hogy mennyi kamera és mikrofon van a leszállóegységen és majd hallhatjuk ahogy a légkörbe ér és leszáll.
Lehet a későbbiek folyamán majd lesz ilyen is, de a távolság miatti késést leszámitva -amit természetesen nem lehet kiküszöbölni- azt gondoltam, hogy talán már van annyira fejlett a technologia, hogy ezt a kését leszámitva valami élő kép vagy hang is fog érkezni vagy legalább az az animácio élöben reagál a kapott adatokra .
Ha még mindig nem vagyunk képesek olyan nagy sávszélességü kapcsolatot létesiteni, hogy élö hang vagy kép jöjjön akkor hogy akarnak emberes küldetéssel kapcsolatot tartani? -
Szép képek. -
Leszállt.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2021.02.18. 22:03:46 -
Egy kis föld(mars)rajz a ma esti események elé...
-
-
An impact crater, roughly 1.5 km wide, on the surface of Mars, captured by the HiRISE camera on the Mars Reconnaissance Orbiter 257 km above the planets surface.
-
Sequoyah #9377 Japan raketa es Amerikai urszonda, de az arabok neveztek el:D
De jo latni hogy ilyen nemzetkozi a piac, es igy sok a lehetoseg. -
már az arabok is spájzban vannak -
Pontosan leirtad, hogy miota rendszerszerüen müködnek, de a starship még nem tart ott, az még csak 2 felszálláson van tul,. Térjünk vissza erre a kérdésre mondjuk 3-4 év mulva.
Amugy a Falcon9es elso 7 landolási kisérlete sikertelen volt vagy meg sem probálták a landolást, mert nem lett volna értelme.
arról nem is beszélve, hogy a 2 hajtómű nem egyforma az egyik RP1-lox mig a másik metán-lox üzemü és az ujrainditás feltételei sem egyformák, mig a falcon9nél lényegébe folyamatosan függőlegesen áll a rakéta a visszatérésnél igy van ideje a hajtóanyagnak , hogy a megfelelő helyen legyen.
A starshipnél, meg a földtől pár 100m-re még vízszintesen van a rakéta majd pár mp alatt áll függőlegesbe.
-
Sequoyah #9374 Hat a Falcon 9 hajtomuvei visszatereskor mostanaban mindig elindulnak. Nem tudok rola hogy lett volna barmi problema veluk miota rendszerszeruen mukodnek. -
Xsillione #9373 Kétséges, hogy volt valaha olyan fő hajtómű, ami tudta volna ezt a kósza elvárásod. Persza az is elég rövid lista lenne, amit egyáltalán elindítottak 100-szor, nem,hogy ahol ez valaha volt hibátlan folyamat. -
szóval úgy gondolod, ha próba padon 100 bol 100 szor elindul a hajtómű akkor ha egy olyan járműbe építik be ami ezelőtt mégcsak egyszer próbáltak ki valós környezetben akkor annak hiba nélkül kell működni?
ÉS főleg azt várod el a 2. próbálkozásra is mint amikor már emberekkel megpakolva megy a MArsra? -
Nagydög #9371 Ok. Atadom nekik, ha talalkozunk. -
Sequoyah #9370 Inkabb meg kene javitani a hajtomuveket hogy 100-bol 100-szor elinduljon. Ma ez mar elvaras lenne, foleg ha embereket is akarnak egyszer vele szallitani. -
Nagydög #9369 Ma futolag lattam valahol, hogy Musk twitteren azt az opciot vitattak, hogy a leszallashoz mindharom hajtomuvet beinditjak, majd ha mindharom okes, akkor leallitjak a manoverhez legkevesbe hasznosat. Ha meg valamelyik nem indul el rendesen, akkor a masik kettovel le tudnak szallni. -
nekem még az jutott eszembe, hogy esetleg az is okozhatott gondot, hogy a függőlegesbe állás alkalmával a hajtóanyag kiürül a csövekből és emiatt nem volt megfelelő üzaellátás legalább is az egyiknek.
Mert ahogy néztem hullámtörő nem igen van a tartályokba, vagy valami ami ottartaná öket a helyén. -
_Meg a mellékelt képen ugy látszik a time laps képeken, mintha most késübb kezdték volna meg a felállitási folyamatot és ezért sem volt meg a kellö idö és magasság a korrekciora.
Ez is egy jo ötlet lenne ha tényleg a levegöbe is tesztelnék párszor a manüvert, de gyanitom, hogy nincs rá megfelelo idö és magasság , hogy ujra probálkozzanak.
Sztem a hajtömüveknek is van egy ujrainditási ciklusuk, hogy visszahuljenek és ujra inditsák .
A felllövéssel együtt ez 6, 5 perc, a zuhanás ra meg 2 perc jut szoval annyi nem elég.
-
Olyan, mintha valami tömítettségi hiba lett volna, az egyik hajtóműnél, ami már felfelé menet is be be lobbant, aztán a "kelj fel Jancsi" manővernél mikor újra bekapcsolótáblák eldurrant, lehetett látni hogy valami fényes alkatrész elrepül és a hajtómű nem műkszik rendesen.
Egy kicsivel több tartalékot hagyhatnának a "kelj fel Jancsi"-ra, sőt én még azt is megjátszanám , hogy nagyobb magasságból többször talpra állítanám, majd vissza zuhanásba, amikor ez már flottul megy a raksinak akkor lehetne ezzel a végső stádiumos leszállással foglalkozni.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.05. 13:03:38 -
-
Sequoyah #9364 A Space X nem epp arrol hires hogy rejtegetne hogy ha valami nem koser. Gyonyuro videokat csinalnak Youtubre a hibaikbol:) -
itt a gyári kamera , de én ugy láttam, mintha a fellövés kezdetétül égett volna valami a hajtómü körül és a hajtomu leállitása után nem is mutattak képet a belso mkamerákbol, vagy azért mert valami vezeték elégett ami a kamerához kapcsolodott vagy nem akarák mutatni, hogy valami nem koser.
Meg az egész süllyedés alatt nekem ugy tunt, mintha az egyik folyamatosan égne vagy csak az oxigén jon belöle .
ÉS mint korábban is irtam, ezt a nagy ventiláciot nem nagyon tudom hovatenni ami egés repülés alatt látható . -
Sequoyah #9362 "Let me tell you a story. When I set out to create Moss 865, do you think it just happened overnight? No. There was Moss 1, that burnt down my Dad’s garage, there was Moss 2 that would only schedule appointments in January, and 862 others that I learned from" -
Viszont ezúttal nem volt zöld a láng, szóval valszeg volt elég nyomás a metántartályban. Valamiért a másik raptor mégsem bírt begyújtani. De nyilván van egy csomó adatuk, amiből ki tudják deríteni az okokat. -
ha jol gondolkodom, akkor sztem az se lenne egy rossz megoldás, hoyg a leszálláskor mikor megkezdi a manövert, akkor ugye behuzza minden szárnyát, de amikor eléri a függöleges helyzetet akkor nem ártana az also szárnyakat kinyitni, ezzel segitve, hogy jobban lelassitsa vagy megfogja az átbillenést a másik oldalra mint most és könnyebb legyen függölegesbe maradnia. -
mert most csak 1 hajtómű indult be, utoljára mindkettő működött, csak kevés volt a nyomás és nem adtak le megfelelő tolóerőt, hogy le lassítsa.
Most mivel csak egy működött, de gondolom, a vezértél viszont azzal számolt mintha kettő lenne és ezért túl tolta a bedöntést. -
Hát ezen még reszelni kell...
-
Szép volt de a landingnál érdekel mi történt ez durvább odacsapásnak érződött mint első alkalommal. Elvileg nem indult be a hajtómű.
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2021.02.02. 21:34:42 -
SN9 indítás élőben...
NASA TV
SpaceX
-
A Szaturnusz gyűrűjén a 8 km átmérőjű Daphnisz hold zavarokat hagy, a hullámok magassága kb 1,6km.
-
Sequoyah #9354 Most nem arrol beszelunk hogy gazdag volt, hanem arrol hogy a vilag Top10 (most epp #1) leggazdagabb embere koze kerult. Az egy ketto nagyon kulonbozo vagyoni helyzet, meg ha ugyanazt a szot is hasznalod ra.
A mostani vagyonanak tulnyomo tobbsege az Tesla. -
Pontosítsunk. Elon 12 éves korában megtanult programozni, később egyetem mellett dolgozott egy videojáték készítő cégnél mint kutató, majd a Netscape-nél. Később testvérével és Kouri-val megalapították a Zip2-őt (amolyan arany oldalak cégnyilvántartó), amit eladtak később a Compaq-nak 300 millió dolcsiért. Ebből befektettek az x.com-ba, amibe bekerült a Confinity, amiből lett végül a PayPal, amit eladtak 1-5 milliárdért az Ebay-nek, majd jött a SpaceX és csak utána a Tesla.
Tudtommal az apja (aki egyébként dél afrikai pilóta, hajós, szerelő) nem támogatta anyagilag az üzleti tevékenységeit, csak a tanulmányait, mint jó szülő. -
Pontositsunk. Musk mar a Tesla es SpaceX elott is gazdag volt hala a Paypalnak. (es a paypal-t is az apja penzebol vette meg startup statusz idejen). -
kamionosjoe #9351 Holdhaló volt fél órája, most már sajnos nem látható. Nem tartott sokáig a jelenség.
-
kamionosjoe #9350 -
Ezt pont tegnap néztem én is.
Ami eddig furcsa számomra, hogy a elpárolgó oxigént és metánt kieresztik a szabadba amikor töltik fel, hogy minél több folyékony halmazállapotú legyen a tartályba anélkül, hogy a nyomás túl magas lenne.
De miért van 3 különböző ilyen pontja, minden raptornak külön, mikor mindegyik egy közös tartályból használ.
illetve ahogy nézem a közvetítéseket, ott nem csak a gázzá alakult rész távozik, hanem jócskán a folyékony is, mintha nem a legmagasabb pontján lenne a kivezetés hanem valahol alul.
A többi rakétához képest szokatlanul sok ami távozik a rakétából. a másikaknál, szinte csak azt a párát látni ami kicsapódik a felületre illetve amikor elér egy bizonyos nyomást és kiengedik a gázt. De itt meg az egész folyamat alatt ömlik . -
Key:
Red - Liquid Methane
Blue - Liquid Oxygen
"This is a remake of an earlier video I made showing the internal plumbing of SpaceX's Starship prototype. Based on new information, I decided to remake the video to have a more accurate video that I think gets the information across better." -
Sequoyah #9347 Musk pedig nem a Space X miatt lett gazdag, hanem a Tesla miatt.
A kulonbseg pedig Bezossal szemben az, hogy az Amazonnak kb 5-10x ekkora profit kellene ahhoz hogy a mai reszvenyarfolyam realisztikussa valjon. Viszont akarmennyire is monopol-szeru helyzetben van az amazon, ez egy nagyon arerzekeny iparag, szoval akarmennyit is terjeszkednek, a profitot nem nagyon lehet novelni... Es emiatt az Amazon reszvenyt nem olyan szivesen vesznek az emberek.
A Tesla sincs annyira mas helyzetben, viszont a Tesla lehetosegei megbecsulhetetlenek. -
Xsillione #9346 Továbbra sem lehetne megcsinálni, ha kell az első és a második fokozat az orbithoz (inkább kevés, mint elég, de legyen, ennyit megadhatunk), akkor pont egy teljes, feltöltött első és második fokozat kell a leo->lmo->leo sétáltatáshoz, mivel a kettő nagyjából azonos delta-v igénnyel bír, beleértve, hogy az első fokozat amint kiürült, azt eldobjuk, ám ekkor az nem igen fog visszatérni a földre.
Azt most mellékesen említve, hogy láthatóan a készítők vagy nem tudják, vagy a célközönségtől nem várták el, hogy tudják, egy ilyen létesítmény legnagyobb kihívásainak egyike a hűtés (az iss szép fehér nem napelemei, amik a hulladékhőt sugározzák szerteszét), és ezt egy ilyen csodás zárt szerkezetnél méginkább kihívás lenne kezelni, hiszen a térfogat/felület aránya sokkal rosszabb, márpedig a hőtermelést a térfogat adja (egyszerűsítve), míg a hűtést a felület.
A marsutazást meg teljesen hagyjuk, komoly kétsegeim vannak afelöl, hogy ennek sokszorosa alatt az elképzelhető. -
egész észszerűnek és logikusnak tűnik
Meg kompaktnak és ahogy emlitik is ezzel meg lehetne igy már csinálni a hold oda vissza majd föld orbiton maradva űrállomásként