Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Beson, meg joformán nem is lehet hallani semmit rola, hogy mit csinál azon kivül, hogy a leggazdagabb ember.
A blue originrol sem jönnek ugy azu infok, hogy hogy áll, a holdraszállásárol sem, azon kivül az amazonnál se nagyon látni, hogy mozgolodna valami.
Azt nem tudom, hogy modulok hőtágulása lehetővé tenné-e a létra vagy rács alakzatban történő csatlakozásokat, vagy hogy lehet-e olyan biztonságos dokkoló csatlakozást létrehozni, ami lehetővé tenné a sérült modul két dokkolójának leválasztását és a test kiemelését a dokkolási tengelyre merőlegesen, bár szerintem van ott annyi gógyé, hogy meg tudják valósítani.
Jelenleg igy néz ki a ISS.
Itt hol van az a kompaktság és fugetlenség az egyes moduloknál, hogyha nem a hub hanem csak az egyik modul sérul, akkor csak az a modul menjen a levesbe és ne az összes hozzá kapcsolt is aminek semmi baja?
Én ilyenre gondoltam amikor csillagpontos elrendezést gondoltam. itt most lényegtelen, hogy 4-6 vagy több a kapcsolat a hubbal.
A másik meg ha a modulok ugyan igy kapcsolódnak csak épp 90 fokkal elforgatva, hogy párhuzamosan álljanak egymással .
Tehát itt van a Zvezda, Zarja, Uniti (na ha ez a központ), Destiny, Harmony tengely a többi csillag alakban ehez csatlakozik.
Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2020.12.31. 09:54:27
Sajnos az űrutzás propblémája a hajtóanyag tömege még most is, 3000 tonna a saturn v az indulás előtt, ebből 45 tonna volt az apollo hasznos teher, amiből aztán kevesebb, mint 5 tonna tért vissza, és az apollo esetében tényleg minden ponton elhagytak mindent amit lehetett, hogy 10% legyen a visszahozott tömeg.
Attól, hogy moduláris még nem kötelezően lehet csak egymás után tenni a modulokat. amolyan sorosan kötve.
Lehetne ugy is tenni a modulokat, hogy az oldalaikkal kapcsolódnak össze , vagy egy központi csillag hubra és arra kapcsolnák a modulokat.
Most ha valamelyik középső modulban történik probléma akkor az ketté választja az egész állomást nincs kerülőút vagy nem tudják leválasztani a modult anélkül, hogy ne esne szét az állomás.
De egy ilyen csillagpontos elhelyezkedésnél könnyen leválasztható a sérült modul a többi bolygatása nélkül.
És ha bővíteni kell az állomást egy újabb hub beiktatásával hozzá lehet illeszteni mint egy többsoros csillagmotornál.
És az egész építmény sokkal robusztusabb masszívabb lenne.
A hold körüli dologhoz, meg igen sok üzemanyag, de még mindig olcsóbb lenne felvinni pár modult és üzemanyagot mint kifejleszteni egy egészen uj űrhajót hozzá és megépíteni.
Egyebkent pedig azert modularis, mert csak modulonkent tudjak felvinni az urbe.
A törékenység meg nem érdekes, amikor éppen nem tologatják, akkor nem igazán zavarja semmi, és a feljebb tologatást meg elég lassan teszik meg, bár ahogy írták is, ha megnézed érdemben egy lánc az egész szinte, csak a napelemek állnak ebből ki.
Na most mi van? Egyszer kényelmesen tágas máskor túl kevéssé kompakt? 😊
Felküldhetnének egy hajtómü és egy leszállo egység modult mait hozzácsatlakoztatnak az ISS-hez és meginditanák a holhoz.
Ott meg a leszállo egység leválik , majd visszadokkol ha a feladatot elvégezte és az ISS visszajön a földi pályára.
Elvileg minden más adott már ott is és azért kényelmesebb az ISS mint egy kapszulába zárva utazni .
A másik, meg, hogy miért nem kompaktabb kialakításúnak az ürbázisok, miért ilyen törékenyek tűnőnek építik?
https://iss-sim.spacex.com/
És ennek a valos tesztje, volt most, hogy bebizonyitsák, hogy a gyakorlatban is müködik ekkora rakétánál is.
És ami még plusz ahogy irtam, hogy minden elektromos vezérlésú nincs hidraulika vagy pneumatika, villanymotor mozgatja a szárnyakat.
Ezzek csökkentve a sujt és a hibaforrások lehetöségét.
Jövöre eléggé felgyorsulnak majd az események.
Jelenleg az SN17es verzioig vanank alkatrészek valamilyen szinten elkészitve és a boosternek is már majdnem a fele kész .
Az SN9es már teljesen üsszerakva az SN10eshez már csak az orkupot kell feltenni.-
És dec30ig még 2 tesztidöszak van beutemezve . ami az SN9es nyomásprobája esetleg static fire tesztje lesz.
Ezek szerin felület növelés, csökkentéssel manőverezik az orrát és a fenekét.

Viszont azt már régen is lehetett tudni, hogy a szárnak aktív vezérlésűek. ez többször volt már említve, hogy ezért szereltek bele Tesla motort , mert nem hidraulikus hanem elektromos vezérlésű minden.
És pont azért mozgathatók, hogy a pontos pozíciót és helyet el tudják vele érni. . nem volt semmi gond sem a merevségükkel.
Számomra ami furcsa, az a kondenzációs gázok kiáramlása és annak mennyisége .
Felszállás elött még érthető, mert nincs felhasználás, de a repülés alatt elvileg sztem nem kellene ennyit kiereszteni, meg murán leáll a hajtómű, mivel egy közös tartályból táplálják mind a 3at .
Meg az is furcsa számomra, hogy mindegyik gáz gyúlékony akkor hogy hogy nem kapott lángra miután a lángcsóvába is belement.
Lelkesedésben nincs hiány, de furcsa volt hallani tőlük, hogy szerintük a hajtóművek elromlottak.
Én felvételről néztem, de nekem az első gondolatom az volt amikor leállt az egyik hajtómű, hogy úgy látszik közeledünk a magassághoz és csökkenteni kell a sebességet és tetszett ahogy parkolópocizóba mozog a hajtómű, hogy a működöknek ne legyen útjába, aztán leállt a második és harmadik, majd szépen stabil pozícióban zuhant és megpróbált talpra állni de nem sikerült a lángszíneken és erősségen lehetett látni hogy valami nem oké, gyenge.
A vezérsíkok aktívan korrigálnak ?
Én úgy éreztem, hogy mindjárt "leszakadnak" teljesen felhajlanak a rakéta testre, mert a merevítés nem sikerültek túl acélosra a teszt raksin, de a feladatukat ellátták.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.12.19. 14:15:40
Biztosan nincs olyan jó mint az angolok, de sztem megérdemelnék a támogatást. Mindjárt belehallgatok kíváncsi vagyok milyen színvonalú de jó látni hogy fiatalok ezzel foglalkoznak.
Arecibo Obszervatórium Wiki link
"
2020-as megrongálódás és leszerelés
A 2010-es évek számos viharja és hurrikánja miatt az építészek aggódtak a csillagvizsgáló statikája miatt.<5>5>
2017. szeptember 21-én a Maria hurrikán keltette erős szél miatt a 430 MHz-es radarrendszer áramellátó kábele elszakadt és a fő antennatányérra esett, ami miatt a 38 000 alumíniumpanelből 30 megsérült.
Az Arecibo megfigyeléseinek többsége nem ezt az áramellátási tápvonalat használja, hanem a kupolában lévő vevőegységére hagyatkozik. Összességében a Maria által okozott kár minimális volt.<6>6><7>7><8>8><9>9>
2020. augusztus 10-én egy, a 900 tonnás vevőegységet tartó egyik főkábele elszakadt, aminek következtében egy 30 méteres lyuk keletkezett az antennatányéron.<10>10><11>11><10>10>
A jelentések szerint a részleges összeomlásban senki sem sérült vagy sebesült meg.
A létesítmény az Isaias trópusi vihar elvonultával újra kinyitott. Azt nem derítették ki, hogy a kábelszakadás a vihar vagy más ok miatt történt-e. Többek között károsodott a Gregory féle kupola 6–8 panelje, és megsérült a kupola eléréshez használt függőhíd. A létesítményt a kárelhárítás idejére bezárták.<12>12>
A National Science Foundation (NSF) a sérült kábel helyett másikat rendelt, de 2020. november 7-én, mielőtt az új kábelt a helyére tehették volna, egy másik, 9 centiméter átmérőjű főtartó kábel is elszakadt, ami darabokra törte az antennatányér egy részét.<13>13>
A kábelt rendszeresen vizsgáló mérnökcsoport mellé megérkezett az Amerikai Hadsereg mérnökcsapata, megvizsgálták a megmaradt kábeleket, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezen a ponton már nem lehet megjavítani a károsodást, mivel a többi kábel is érintett lehet, és a katasztrofális baleset elkerülése érdekében mindenképpen le kell szerelni a rádiótávcsövet, hogy a környékbeli épületek semmiképp se károsodjanak.<14>14>
Az NSF 2020. november 19-én jelentette be, hogy leszerelik a vevőegységet, de előtte még meg kell határozni, mi ehhez a legbiztonságosabb módszer. Sean Jones, az NSF egyik tisztviselője szerint „Nem könnyű döntést hoznia az NSF-nek, de az emberek biztonsága az elsődleges prioritás.”<5>5><15>15>
Teljes összeomlás
A katasztrofális balesetet elkerülni mégsem sikerült. 2020. december 1-én, helyi idő szerint reggel 7:55-kor, a délnyugati tartószerkezet váratlanul megsérült, és a 900 tonnás vevőegység a magasból az antennatányérba zuhant<16>16>. Személyi sérülés nem történt, de egyes hírforrások szerint ez a baleset az obszervatórium végleges megsemmisülését, és 57 éves fennállásának a végét jelenti<17>17>.
"
Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.12.18. 13:26:29
Az egyik kötél elszakadásánál a tányéron is lyukat ütött ezért elkezdték vizsgálni, hogy megmenthető e még
A statikusok azt mondták, hogy már nem
És ezután döntöttek a megsemmisítés mellett és a többi kötelet már irányítottan robbantották szét.
Ahogy a videon is látni.
★★★★★
SWTOR nick: HUN_Miller, Origin: Miller86HUN, Uplay: mulli86hun, Steam: mulli86, Rockstar Games: mulli86 Jobb félni, mint áldozatául esni egy hirtelen Ninja támadásnak!
[merlinw.org]
Ha egy tárgyra nem hat erő, akkor az egyneletes mozgást végez (állandó sebesség.)
Milyen erők hatnak a rakétára (kicsit egyszírűsítünk persze)?
Tolóerő, gravitáció és légellenállás.
Ebből az egyik a hajtómű leállásakor megszűnik, marad a másik kettő, amiből az egyik elenyésző a légkör csekély mivoltából adódóan, a másik pedig a mozgási energiát helyzetivé alakítja, amíg emelkedik a rakéta, majd vissza, amikor meg csökken, ám a helyzeti energia lineáris, a kinetikus pedig négyzetes, azaz sok magasságot kell változtatni, hogy a sebesség megváltozzon. Ráadásul ez utóbbi csak a sebsség függőleges részére vonatkozik, a maradékhoz nem nyúl a gravitáció. Innen következik, hogy a sebessége nemigen változhat meg, és szerencsére így is viselkedik, így nem kell a valóságot a kényelmes képeleteinkhez igazítani.
Amiról te irsz az hogy ha már nincs meghajtás és elérte a kijelölt páláyt akkor menyni idő mulva lassul le annyira ,hogy magasságot vesszen és emiatt egyre közelebb és közelebb kerül a szürübb klégkörbe ami a végén ahhoz, vezet hogy elég a légkörbe. ez amit irtál magasságtól függöen 5-25 év.
Én meg azt kérdeztem, hogy az mitól van, hogy a gyorsitó fokozat gyorsitja a rakétát 100km/h val másodpercenként, de abban a pillanatban ahogy megszünik ez a toloerő ott megáll a sebesség. tehát nem látni sem azt, hogy még mondjuk akár egy percig vagy egy orán keresztül is az a lendulet amit a rakéta toloereje okozott kitartana és lassabb ütemben de még nöne a sebesség, sem azt, hogy akár a légellenállás vagy bármi miatt elkezdene csükkenni.
nézd meg T+8:20 nál 164km magasságban amig meg a hajtómü addig pörög a sebességmérő ahogy lekapcsiol a hajtómü azonnal megáll a sebbesség
De az adatokon nem az látszik, hogy lefékeződik, hanem az , hogy abban a pillanatban ahogy megáll a hajtómö azon a sebességen stabilizálodik a sebessége, se nem gyorsul még egy darabig amig a lendulet tartana se nem csökken 1-2 km/h-t sem, ha lenne ott légkör ami lassitaná.
Mondom, nem par nap alatt. Az a legkor suruseg abban a magassagban eleg, hogy egy ido utan elegge lefekezze a a raketat, de nem fogsz emlitesre melto sebesseg csokkenest latni miatta azonnal. A videoban kesobb lathatod, ahogy maszik visszafele a sebesseg, de az sem a legellenallas miatt van, hanem mert emelkedik a palya(ami nagyabol ugyanaz a viselkedes, amit szimplan feldobott targyaknal lathatsz idelent a foldon.)
Erdekesseg keppen: A LEO-n(2000km a teteje) levo muholdak elvart max deorbit(mi erre a normalis magyar kifejezes?) ideje 25 ev, vagyis ennyi ido utan mindenfele beavatkozas nelkul is vissza kell esniuk, es ennek is a legellenallas a legnagyobb resze.
A Starlink muholdaknal(~550km) 5 ev a tervezett deorbit ido doglott muholdaknal, de normal ugymenet szerint sajat hajtomuvuket hasznaljak a lassitashoz, mikor lejar az idejuk es igy sokkal gyorsabban veguk van.
Nem tudom, hol a magassag hatar, ahol mar nem szamolnak a legellenallassal, de a GSO-n(~4000km) mar biztos nem.
Remelem valaki kijavit, ha valami hulyeseget irtam az adatokban, de az elv nagyjabol ez.
Utoljára szerkesztette: Nagydög, 2020.12.14. 11:17:13
Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub
A gyorsulás megszűntével meg meglepő módon nem gyorsul tovább a jármű, és jelentős légkör hiányában nem kezd el gyorsan lassulni sem.
Nincs koze a magassaghoz, a sebessegtol fugg. Ha megnezed, a booster 8000 km/h -nal valik le, es a legkorbe lepes elott meg tovabb fekez. A fairingnel nem tudom, mi az eljaras, de az is 9000 km/h-nal valik le.
A visszatero egysegek korpalyarol jonnek, ami joval nagyobb sebesseget jelent.
De minél magasabban van annál gyorsabban kell mennie, igy összefügg a kettö-
*Ez nem teljesen igaz. Azon a magassagon meg bosegesen eleg suru a legkor, hogy meghajtas nelkul lefekezodjon es visszaessen, csak nem par nap alatt.
De az adatokon nem az látszik, hogy lefékeződik, hanem az , hogy abban a pillanatban ahogy megáll a hajtómö azon a sebességen stabilizálodik a sebessége, se nem gyorsul még egy darabig amig a lendulet tartana se nem csökken 1-2 km/h-t sem, ha lenne ott légkör ami lassitaná. meg ha lenne ott akkora légkör ami hatással lenne a rakétára akkor addig nem dobnák le az orkupot sem, mert a "menetszél " szétszakitaná a néhol elhelyezett vékony foliákat rajtuk.
Pár kérdésem azért lenne az inditásokkal kapcsolatban. arra nem igen találtam infót, hogy mekkkora magasságtol kell már hüvédelem vagy mikortol égnek el a visszatérő egységek a légkorbe és milyen magasság alatt nem.
Nincs koze a magassaghoz, a sebessegtol fugg. Ha megnezed, a booster 8000 km/h -nal valik le, es a legkorbe lepes elott meg tovabb fekez. A fairingnel nem tudom, mi az eljaras, de az is 9000 km/h-nal valik le.
A visszatero egysegek korpalyarol jonnek, ami joval nagyobb sebesseget jelent.
Mert ugye itt a foldon ha megszunik a meghajtás akkor a légellenállás visszafogja a sebességét, de az ürben ?
A legellenalas nem visszafogja a sebesseget, hanem lassitja a dolgokat itt nalunk. Odakint nincs legellenalas(*), de hajtomu nelkul ettol meg nem fog gyorsulni.
*Ez nem teljesen igaz. Azon a magassagon meg bosegesen eleg suru a legkor, hogy meghajtas nelkul lefekezodjon es visszaessen, csak nem par nap alatt.
Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub
Mert itt is ahogy néztem az első fokozat kb 90-100km magasságban vált le, az orkup meg olyan 120km magasságnál-
És az orrkupon semmi hóvédelem és semmi olyan anyag nincs ami ez ellen védene, föleg ,hogy a melső fele is szabaddá válik a láválléás után.
A space shuttle középső nagy tartálya is elégett a légkörben, de ha csak alacsony orbirta mentek akkor az se ment nagyon magasabbra mint most a falcon.
A másik meg amit még nem tudok, hogy figyeltem a sebességmérőt és amikor leállitották a második fokozaton is a hajtómüvet akkor megállt a sebbesség stabilizálódott, ami elötte kb mp enként növekedett 100km/h-val amig ment a hajtómü.
Tehát ott ahol nincs légellenállás akkor mitol nem növekszik tovább a sebessége ha lenduletben volt ?
Mert ugye itt a foldon ha megszunik a meghajtás akkor a légellenállás visszafogja a sebességét, de az ürben ?
YT list