10000
  • morcosqtya
    Tudom. Én is így gondolom. Csak miután ott fel lett vetve gondoltam csak nem ők találták ki (legalább az alapját nem).
    De Dzsini linkjét olvasva nem lesz ebből semmi...
  • molnibalage83
    Az indexen kb. semmiről sem szabad olvasni. Azon túl nincs értelme annak az oldalnak, hogy felvet egy témát vagy valamiről írt, hogy történt valami. Semmiféle értelmezést nem szabad komolyan venni. Még a legkorrektebbül dolgozó szerző művében is túl sokszor vannak marhaságok sajnos. Origo dettó ugyanez.
  • Dzsini
    Mars One a küldetés neve, és több körülötte a félrebeszélés, mint a konkrét adat :)
  • morcosqtya
    Tudom... nem indexen kell űrkutatásról olvasni.. :)
    Csak reménykedtem, hogy igaz a hír...
  • morcosqtya
    Nem, nem konteó elvileg, munkatársam olvasta kb index-i magasságokban..
  • [NST]Cifu
    A NASA-nak nincs egyirányú emberes Mars-programterve, szóval megint valami konteós forrást olvastál...
  • [NST]Cifu
    Elég a Wikire felmenni.

Hivatalos költségvetése a Kínai Űrügynökségnek évi 500 millió dollár.

Egy Szen-Csou indítás árát a különféle források ~100-110 millió USD-re teszik (Wikin dettó olvasható).
  • morcosqtya
    Na de mi van a tökéletes ember kislánnyal, akinek az életét erre tették fel (Marsra szóló odaút, aztán ott is marad egyetlen emberként) és a Nasa mintegy Kwisatz Haderach-ként dédelgeti, nevelgeti, minden mozdulatában, minden oktatásában (és talán később egyes szerveinek műszervekre lecserélésével) és egészségében is erre képzik ki, erre teszik fel az életét? Él még a program? Mert akkor max 15 év múlva lesz marsraszállás.... :)
  • Palinko
    könnyen lehet hogy azt olvastam valahol amit leírtál és a bulváros cím nagyon megmaradt. most annyit sem tudok kigooglezni, hol olvashattam, egyszerűen annyi a hülyeség, bármilyen keresőszavat próbálok, hogy meg sem találom a tengerben ezt a belemagyarázott, elferdített dolgot amit most keresek :D

igen a Luna 27-re gondoltam, persze az "újságírók" megint félrevezettek, tényleg sok helyen emlegetnek 2020-at:

itt meg az említett csak női, 2030-ra datálva.

mondjuk én sem igazán hiszek ezeknek az időpontoknak. majd meglátjuk, könnyen lehet le is fújják ezeket.
  • Irasidus
    "csak 2-3 évente indítanak egy-egy Szen-Csou űrhajót, mert ennyire van pénze a Kínai űrkutatási hivatalnak. "

Nem titkos a költségvetése? Erre tudnál valami forrást mutatni? (nem kötözködésből, érdekel, ha tényleg igaz)
  • [NST]Cifu
    Most is van űrverseny, hiszen a SpaceX, az Orbital, a Boeing és a Blue Origin ugyebár caplat a civil űrhajózásért, csak hát szerényebb költségvetésből, amit ráadásul a többség állami pénzből képzel el. Amit az állam (ill. a NASA) annyira nem dobál bő kézzel.

A Blue Origin / Virgin Galactic harcol a civil űrugrás piacáért, onnan még egy (nagy) lépés a civil űrhajózás.

Alapvetően ez csak pénz kérdése. Hiába van meg Kínának a képessége emberes űrhajózásra, csak 2-3 évente indítanak egy-egy Szen-Csou űrhajót, mert ennyire van pénze a Kínai űrkutatási hivatalnak.
  • [NST]Cifu
    Én két oldalról közelítettem meg, egyszer Falcon 9-el számoltam anno, most lusta vagyok visszakeresni, de a hordozórakétákra valami 200 millió dollárt számoltam (3 indítás), és Föld körüli randevú/dokkolás, három modullal (Dragon/Leszállóegység/Gyorsító modul). A leszállóegységre 1 milliárdot, a Dragon-ra 300 milliót, a gyorsító modulra 200 milliót, a járulékos költségekre (űrruha, kommunikáció, földi támogatás, stb.) 200-300 millió dollárt számoltam.

Olcsóbb és egyszerűbb lett volna orosz oldalról, a Szojuz eredendően Hold-körüli útra képesnek lett tervezve, és anno 100 millió dolláros ülésárért a Space Adventures már 2007-ben meghírdetett ilyen utat két utas számára (a harmadik ülés egy orosz pilótáé lett volna). Ebből kiindulva a LMO pálya kivitelezhető kb. 500 millióból, egy milliárd rászánva a Lander kifejlesztésére, elviekben ugyebár ott a kész (de értelemszerűen elavult) LK holdkomp, amit eleve a Szojuz-al együtt használtak volna a Szovjet Hold-utazásnál, tehát nem nulláról kellene indulni. A maradék 500 millió a járulékos költségekre félrerakva.

Szóval én kivitelezhetőnek tartom 2 milliárdból.
  • molnibalage83
    Ameddig nincs profit, addig nincs klasszik űrverseny. Akkor pont olyan kolonizálási verseny lehet, mint anno, csak legalább őslakosok nincsenek.
  • morcosqtya
    Egyébként szerintetek olyan mint "Űrverseny" nem lesz többé? Egyszer volt Budán kutyavásár és soha többet?
    Azért mert anno fennállt a hidegháború, a gazdasági verseny, a presztizsverseny nyugat vs kommunizmus között, meg a katonai érdekekkel is nagyban összefüggött (csillagháborús program) stb..
    Többé nem államérdek ez? Nem is lehet már?
    Mert ami mindenkié az senkié, tehát ha ez az egyes nemzetek felett marad közös "emberiség-érdek" vagy "bolygó-érdek" akkor ez a semmibe vész, senki nem fogja rá a nemzete pénzét herdálni...
    Kicsit olyan ez mint a kyotoi egyezmény... mindenkinek benne kéne lenni de amíg 4-en kihúznak szart se ér az egész.
  • Palinko
    2 milliárdból nem hiszem, hogy kijönne, már csak a saturn V indítási költsége, akkori áron 494 millió volt, azt mai inflációval átszámítva, 3,19 milliárd. szóval ha még fejlesztési költséget sem számolsz, hanem hogy mindent eladnának olcsón akkor sem lenne meg 2 milliárdból :(
  • [NST]Cifu
    mondjuk azzal, hogy pár éve bevallották, hogy pár fotót valóban a Földön készítettek, de van amit a Holdon stb, szóval még adta a konteó alá a lovat. jobb lett volna '69-ben őszinte.

Hol állítottak ilyet? A nyílvánosságra hozott Apollo-fotók kapcsán nem volt ilyen. Olyan volt, hogy a hivatalos NASA fotók között volt olyan, amely Földi felkészülés közben készült, és egyesek nekiálltak belemagyarázni, hogy ezek a fotók hajdan úgy kerültek ki, hogy hát a Holdon készültek. A NASA anno is úgy hozta le, hogy ezek felkészülés közben készültek (pl. az Apollo-12 küldetés kapcsán), amit aztán a média úgy használt fel, mintha valójában a Hold felszínén készült fotók lennének. Mikor ezekkel a fotókkal konteósok nekiálltak szembesíteni a NASA egyes embereit, ők nem tudtak érdemben válaszolni, ami érthető, hiszen ki tudja egyből megállapítani egy képből, hogy ez most pontosan melyik misszióban és hol készült. Erre persze még jobban vérszemet kaptak a konteósok, mert valami érthetettlen okból úgy gondolkodnak, hogy ha minden NASA alkalmazott fotómemóriával rendelkezik, és kívülről, betűre-betűre tudja az összes NASA misszió minden apró lépését.

Legalábbis én ilyesmiről tudok...

egyébként 2020-ban állítólag lesz európai-orosz emberes Holdraszállás

2020-ban biztos nem lesz. Van egy Luna-27 jelölésű tervezett orosz misszió, amibe az ESA is beszállna. Ezzel kapcsolatosan még csak előzetes tárgyalások voltak, jövőre véglegesítenék a programot, és azt is, mikor indulna.

Az emberes hold-utazáshoz a legközelebb az Orion EM-2 lesz, valamikor 2021 körül, de az is csak Hold-körüli pályára állás, esetleg aszteroida-befogás lesz.
  • morcosqtya
    Értem.
  • [NST]Cifu
    Hogy áll a kínai mars program?

Volt egy Jinghuo-1 mars-űrszonda, ami azonban az indítórakéta hibája miatt kudarc lett. Azóta nem indult kínai Mars-program, 2015-2030 között viszont robotszondákat terveznek küldeni a Marshoz.

Igaz-e, hogy indiai mars program indul(t) vagy kacsa?

Robotszonda indult.

Ezt láttam én is, csak csodálkoztam, hogy egyrészt ilyen költségvetésből másrészt meg hogy India... na.

Olcsó és egyszerű megoldásokkal dolgoznak, de dolgoznak.

Azon én is csodálkozom, hogy az oroszok 45 éve miért nem erőltetik jobban...

Ahogy Dzsini is utalt rá, erre vonatkozólag anyagi megtérülésről nem beszélhetünk. Politikai motíváció nincs, és "csak" azért, hogy ember sétáljon a Hold felszínén, senki sem hajlandó több (tíz) milliárd dollárnak megfelelő összeget elégetni.

Volt egy Holdraszállás tagadó topic anno, ahol folyton ezzel jöttek a konteósok, én felajánlottam, hogy ha adnak mondjuk 2 milliárd dollárt (alsó hangon úgy vélem ennyiből megoldható), akkor én felvállalom a leszervezését egy Hold-missziónak.
  • Dzsini
    Többször átbeszélgettük már itt a topicban - nincs közvetlen anyagi haszon a láthatáron belőle, így ma már nem fognak emberéletet kockáztatni emiatt.
    Máig 3 olyan személy van, aki "az űrben" (100 km felett) halt meg - mindhárom szovjet, ezt a számot ma már senki nem szeretné növelni presztízsből.
    Talán csak a kínaiak.
  • morcosqtya
    Azon én is csodálkozom, hogy az oroszok 45 éve miért nem erőltetik jobban...
  • Palinko
    ugyan azok konteósok szerint viszont '62-ben volt Marsraszállás :D

egyébként én személy szerint elhiszem a '69-es Holdraszállást, de az is biztos, hogy a NASA a lehető legrosszabbul kommunikálta a dolgot. mondjuk azzal, hogy pár éve bevallották, hogy pár fotót valóban a Földön készítettek, de van amit a Holdon stb, szóval még adta a konteó alá a lovat. jobb lett volna '69-ben őszinte.

egyébként 2020-ban állítólag lesz európai-orosz emberes Holdraszállás, mit is mondjak, meg kéne nézni a politikát, ez szerintem nem fog megtörténni, előkészületekről sem hallunk. olvastam olyat is, hogy az oroszok elmennének egyedül is a Holdra méghozzá csak női űrhajósokkal, stb sok a pletyka. persze ettől még úgy is menni fog "okoskodás", hogy nem lehet Holdra szállni, mert holdpor, kicsi meg sugárzó is a Nap sugárzása miatt, meg emígy is ion radiation, solar radiation, meg gamma sugárzás stb, nem is élné túl az ember stb. nem volt elég erős a gép, hogy megcsinálja azokat a manővereket, a kézi vezérlés szerintük nem életszerű, nem volt elég irányítás a Földről, hogy randevúzott a Holdról felszállt egység az orbitális pályán lévővel stb stb. nem akarom már sorolni, lesz aki soha nem fogja elhinni, hogy megcsinálták 69-ben, van akinél fel kell adni a magyarázást. sajna sok válaszra én sem tudom a pontos választ, de általában egy kis googlezással megkaphatóak a válaszok...
  • morcosqtya
    Mexikói űrprogram: "Si, fly!" :)
  • morcosqtya
    Ezt láttam én is, csak csodálkoztam, hogy egyrészt ilyen költségvetésből másrészt meg hogy India... na.
    Igen, az már az én dőreségem, hogy ha valahol felvillan, hogy "Mars misszió" akkor nekem az ember küldése ugrik be rögtön, persze nyilván az odébb van meg más költségvetés, felkészülés, tervezés stb... ezt aláírom.. szóval kb ég és föld.. csak nekem valahogy az tűnik a soron következő nagy "ugrásnak" az emberiség szempontjából. (bár ez szubjektív)
    Egyébként a konteósok egy része alá is az adja a lovat még mindig (a holdraszállás-tagadókra gondolok), hogy '69 óta (ha jól emlékszem) senki nem ismételte meg (még az USA sem, meg az oroszok sem miután a űrverseny "véget ért") az emberes holdraszállást.
  • Palinko
    én is tegnap láttam egy ilyen meme-t az indiai Mars misszióval kapcsolatban:

aztán most rákerestem, van 2013-as hír az indításról 2014-ben megérkezett, most meg ott van, egyetlen mars körül keringő mesterséges tárgyként... bővebben

egyébként 2013-ban én is röhögtem, kb mint mikor a south parkban átmennek a mexikói űrprogram szolgáltatásait igénybe venni, de azért le a kalappal az indiaiak előtt... vagy te emberes misszióról hallottál? mert az nem jönne ki ennyiből az tuti.
  • morcosqtya
    Hogy áll a kínai mars program?
    Igaz-e, hogy indiai mars program indul(t) vagy kacsa?
  • Dzsini
    Az a baj, hogy folyamatosan hozzátesznek, csak nem tudunk róla, vagy csak utólag. A legtöbb tudományterületen egyszerűen nincs átjárás tudományos irodalom terén - Kínában olvassák a nyugati (értsd: angol szaknyelvű) publikációkat, de a kínai tudományos közösség nem publikál Kínán kívül. Előfizetni nem lehet az ottani folyóiratokra, kevesen tudnak kínai szaknyelvet olvasni-fordítani, kevés kutató, tudós utazik a határokon túlra, hogy megossza a tudását, tájékozódjon az aktuális folyamatokról, és viszont. (és azt nem tudjuk, hogy náluk mi is az "aktuális" - még az összeesküvések határán innen se)
    Gyakorlatilag többé-kevésbé párhuzamosan halad a "nyugat" és Kína, egymásról nagyjából tudomást se véve.

Ajánlott olvasnivaló: Kurt Vonnegut : Börleszk
  • Sequoyah
    Na orommel latom, ha a kinaiak is hozzatesznek az emberiseg tudasahoz a sok masolas mellett:) Reg volt mar az a puskapor...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2015.11.29. 02:23:02
  • Kepek

A 500-metre (1,640-ft.) aperture spherical telescope (FAST) is seen under construction among the mountains in Pingtang county, Guizhou province, China, November 26, 2015. The telescope, which will be the largest in the world, will be put in use by September 2016, according to local media. (Photo by Reuters/Stringer)
  • Irasidus
    Nem csak én zárom ki, hanem a cikk is kizárja, mivel nincs többlet hő mint írtam. Így kizárásos alapon marad az üstökösök feldarabolódása. Nyilván más számítások és mérések is kellenek, az üstökösök bizonyításához ez a cikk nem erről szólt. Viszont értelmezd amit írtam, nem azt állítottam, hogy bizonyították az üstökösöket, hanem kizárták a többit, és egy erős érv van az üstökösök mellet. Az idegenek mellet meg két mínusz.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.27. 20:42:15
  • Pares
    Magyarul kizárOD. Korlátozott megfigyelési lehetőségeinkkel és tapasztalati hiányunk miatt nem tudom milyen bizonyossággal zárhatjuk ki bármi hasonlónak a lehetőségét, sokkal inkább valaminek a valószínűségét állapíthatjuk meg, amiről az összefoglalóban is írnak: "The scenario in which the dimming in the KIC 8462852 light curve were caused by the destruction of a family of comets remains the preferred explanation for the undetectable
    amount of infrared excess associated with the Kepler events." Mindegy, ebbe nem akarok megint belemenni, már ismertettük álláspontjainkat.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2015.11.27. 20:24:24
  • Irasidus
    Felhívnám a cikk címére a figyelmedet, "KIC 8462852 - The Infrared Flux". Nem alienekről szól, hanem a hőmérleg összetevőinek elemzéséről. Ahhoz, hogy ki tudd zárni, tudni kell, hogy milyen egy széteső bolygó karakterisztikája, egy széteső üstökös-felhőé illetve az Dyson-szféráé. És még egy sor dolgot... Alieneket azért sem rakta bele, mert ez egy komoly tudományos publikáció, és az alienek felvetése tudomásom szerint nem volt publikálva. Nem véletlenül, mert komolyan tarthatatlan lett volna az álláspont.
  • Irasidus
    Ez a legfrissebb eredmény, hogy ki, mikor, mit nem zárt ki, lényegtelen az új eredmények tükrében, ami viszont egyértelműen kizárja. Utóbbit úgy lehet kizárni, hogy nincs mérhető infravörös excesszus, magyarul többlet, azaz a mostani mérésben észlelünk kellet volna az eszközeik hőjét. Ugyanezen okok miatt zárható ki a többi is. Plusz a SETI sem talált semmiféle rádióforgalomra utaló jelet. (Eddig sem volt komoly indok arra, hogy idegeneket feltételezzünk, viszont így ez már lezárt ügy, mivel sehogy sem illik Dyson-széfrára.) Üstökösök, mint ahogy említettem volt.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.27. 20:12:01
  • Pares
    Csak a "Summary and Conclusions"-t olvastam el, ott nem zárják ki csak a bolygó méretű ütközést, a mesterséges eredetet meg sem említik (se az "alien", se az "extraterrestrial", se az "artificial" szóra nem kaptam találatot a pdf-ben), esetleg idéznéd a részt, ahol teljességgel kizárják ez utóbbit?

Utoljára szerkesztette: Pares, 2015.11.27. 19:50:23
  • Irasidus
    Visszatérve a KIC-8462852 csillagra és az "idegenekre" - megjelent legújabb vizsgálati eredmény szerint, az idegenek léte kizárható, mint ahogy bolygó szétsarabolódás, Kuiper-égítestek, viszont az infravörös többlet hiánya egyezésben van azzal, ahogy erősen excentikus pályán keringő üstököscsaládok bomlanak fel.
  • Sequoyah
    Aham, latom. Igy viszont inkabb csak azert tunnek szerenyebbnek, mert a foldkoruli palyatol meg eleg messze jarnak a SpaceX-hez kepest:)
  • Dzsini
    Érdekes gödrök a Plútón, valószínűleg nitrogénjég-mezőkön - néhány száz méteres átmérővel, 10 méter körüli mélységgel, egyelőre ötletelés van csak, mi lehet. Mivel nincsenek rajta kráterek, ezért valamennyire új dolgok lehetnek.
  • [NST]Cifu
    A Blue Origin célja is a világűrbe jutás....

• Sequoyah
    Jol latom, hogy a Blue Origin csak urugrasra lesz kepes, szemben a Space X-szel, akik urrepulni fognak? Ilyen szempontbol a Blue Origin inkabb a SpaceShip Two konkurenciaja, mint a Space X-e, es igy nem angyon lehet osszehasonlitani oket.
  • Sequoyah
    Bocs, valamiert a raketara asszocialtam. Ahogy elneztem a teszt fokusza a raketa visszateresen volt, ahol szepen mukodtek is a fekezoraketak.
    A kapszula viszont latvanyosan siman csak a foldbe csapodott, lathato vegso nelkul. Viszont maga az ernyo szerintem tulelhetore lassitotta.

Az esetleges fekezoraketa ezek alapjan szerintem nem hagyomanyos ertelemben vett raketa lesz (ami el sem ferne a kapszula aljan), hanem inkabb kvazi "robbano" toltetek. Csak a masodperc tort reszeig mukodnek, es a becsapodas puhitasahoz szuksegesek, miutan az ernyo a lassitas nagy reszet mar elvegezte. Kb ugy, mint az autokban a legzsak, az is "belerobban" az ember arcaba, de ahhoz kepest csak kulturaltan lassitja a fej becsapodasat.
    Viszont ha valoban egy ilyen mukodik, akkor az nem is lesz latvanyos egy ilyen videon, mert csak az utolso 10 centiken mukodik.

Ez persze csak a sajat spekulaciom, meg kene nezni mit allitanak a keszitok, hogyan kellene ennek mukodnie.
  • Palinko
    futtatni kell a Space X-et, mivel nem csak magánpénz, hanem közpénz is van benne ha jól tudom, meg kell magyarázni mire megy el, látványos kell legyen, ott kell lenni mindenhol. meg emígy is olcsó módja a reklámnak, hogy mindig megkérdeznek a riporterek és odavetsz valamit. inkább ezzel legyen tele a média mint bulvárral :)

egyébként erről a New Shepardról csak nekem jut eszembe mindig a Mass Effect?