Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
vagy már az üstököst látom ,csak a fénye egybe olvad 1 napkitöréssel ?
akkor téged kérdezgetlek 😄
nem tudom melyik oldalnak / hírnek higgyek...
szabad szemmel lehet majd látni ? december elsõ hetében?
1 óra múlva "találkozik" a csillagunkkal.
PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe
Cikk <-- Itt, ezen az oldalon mostanában, majd minden napra volt egy cikk az ISON-ról.
Ez lemaradt.
Kicsi voltam még 1986-ban de valami rémlik, hogy anno a panel erkélyérõl néztük faterral. :-)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Látod így is lehet.
Én is sokat szoktam magyarázni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi a véleményem az indexrõl.
Némi referencia, hogy milyen az, amikor magyarázokl.
ON
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Igazad van. Bár csak bizonyos mértékig. Ilyen Nukedli Jancsik is mint én, akik nem feltétlen a szakirodalmat bújják, próbálnak egy talán nem teljesen klotyó médiumból okosodni, nem lenézendõ dolog. Veled ellentétben CiFu-ék elmagyarázták, elmondták a bibiket, melyekkel nem minõsítettek engem.
Bár kíváncsi lennék, te hol kezdted.
Egy tudományos topikon meg a politikai témájú írásaik a kit érdekel kategóriában vannak.
Anno az F-22-rõl lehoztak egy fél oldalas hírt. A kritikám volt 2 oldal úgy, hogy visszafogtam magam. Ezek után szerinted mit kellene mondanom.
Ha egy az adott témában hozzáértõ ember olvas ott bármi technikait elég nagy az esélye, hogy sírva röhög rajtuk olyan hiábkat ejtenek. Nem értem, hogy ha nem ért hozzá, akkor miért nem kér segítséget...?
És mivel a legtöbb gyök2 user origot meg indexet olvas és ennyit, amit ott talál szinte kész ténynek veszi, legyen bármekkora állatság is.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Az elöbbiben felmutatott erények nem mérséklik az utóbbiban elkövetett hibákat. Amúgy a két nagy hírportál közül én inkább az Origo-n látok az utóbbi idõben több normális cikket tudomány témakörben, ráadásul ott bevállalják azt, hogy lehessen üzenetet posztolni a cikkekhez.
Lehet én látom rosszul, de az indexes bagázs elég korrekten elindult az újságírás irányába: tájékoztatni a népet a világ dolgairól, elmagyarázni az embereknek egy-egy dolog lényegét, piszkálni a mindenkori hatalmat a sumákolásokról. Ehhez képest a kommented szerint még az sem normális aki olvassa, hinye, ez még tõled is vaskos volt, ilyen kevés szóba ennyi sértést kevesen tudnak belerakni 😊
Nem volt, ezeket a sugárhajtómûveket csak a légköri tesztekhez szerelték fel.
Azok másik példányon, -okon kerültek felszerelésre. Valahol olvastam régebben, hogy állítólag ezek nem is buran néven futottak mivel nem típusnév hanem példánynév. Ebben nem vagyok biztos. Amelyiket Németországban láttam, az négy sugárhajtómûvel van felszerelve és kimondottan csak a légköri tesztetekhez használták. A már föld körüli pályán repült példányra szakadt rá a hangártetõ.
A kedvencem ez a mondat:
Richard Nixon 1972. január 5-i közleményében megbízta a NASA-t egy új típusú ûrhajó tervezésével, ami embert szállíthat, és utána visszatérhet a Földre.
Most gondold el, egészen addig akkor olyan ûrhajóik voltak, amelyek nem térhettek vissza a Földre? 😊
Apróság, de a fejlemények szempontjából fontos részlet, hogy az ûrsiklóprogramot részben a Védelmi Minisztérium finanszírozta.
Nem, magát az ûrsikló programot nem finanszírozta a DoD, azonban a NASA úgy kapott pénzt a fejlesztésre, hogy teljesítenie kellett a DoD elvárásait is. A DoD mindössze a Vandenberg légibázison lévõ indítóállás és az azzal kapcsolatos költségeket állta.
A Burannak két sugárhajtómûve volt, míg az ûrsikló csak vitorlázó repülésben haladhatott.
Nem volt, ezeket a sugárhajtómûveket csak a légköri tesztekhez szerelték fel.
Amúgy a Pentagon udvarán lévõ HotDog-os poén, de egy apróságra felhívnám a figyelmet: a legkissebb stratégiai nukleáris töltet is pár km-en belül letarolt volna mindent, hogy ha a felett robban fel. A Pentagonnal együtt. Szóval hogy azt célozták meg vele? Hát ez nem túl meglepõ, ha már a Pentagon közepére épült... 😊
A Pentagon udvarán álló hotdogos mondjuk lehet, hogy UL, de legalább vicces.
Kíváncsi vagyok lesz-e valaha mûködõ "farokra leszálló" ûrjármû, szerintem még jó ideig biztos nem.
Még az Index is úgy próbálta felkelteni a figyelmet rá, hogy a már eléggé elcsépelt (és amúgy is bulváros túlzásnak tekinthetõ) "Mûholdak Ferrarija" szöveggel emelte ki a GOCE visszatérését...
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Jól szimulálja az, csak épp a bolygó tized akkorára van méretezve mint a Föld. (r=600km)
Ráadásul én sajna a KSP-bõl indultam ki. Meg voltam gyõzõdve, hogy jól szimulálja a mechanikákat. Ott elég egy manõver az inklináció megváltoztatásához. 😞
Szóval, ha te oldalirányban el akarsz térni, akkor az eredeti sebességvektorod csökkenne, hiszen már nem abba az irányba akarsz menni. Ezt pótolnod kell. Így aztán egy foknyi LEO pályaszög váltás hozzávetõleg 134.1 m/s Delta-V áron végrehajtható csak.
Számoljunk:
51,6 - 28,5 = 23,1
23,1 x 134.1 m/s = 3097,71 m/s
Viszont ebben még csak ideális pályaváltoztatás van benne, ha egy adott 51,6°-os pályaszögön keringõ tárgyat kell megközelítened, akkor még cinkesebb a dolog, hiszen a kiinduló pont és a célpont helyzete nagyban befolyásolja a szükséges manõverigényt. Tehát a korrekt válasz az, hogy ideális esetben ~3km/s, de legrosszabb esetben akár 10km/s is lehet. És ez még csak a pályaszög, a magasság változtatásról még egy szót sem ejtettünk. 😊
Források, vagyis inkább a fentiek megerõsítései:
In order to go from HST's orbital inclination to that of the ISS, a delta V (change in velocity) of some 3000 meters per second is required.
DV = 2 * orbital velocity * sin(Di /2) or 2*7562m/s * sin (25o/2)
I got a DV of 3273m/s.
To change Hubble’s orbit from 28.5 degrees to 51.6 degrees would require sin(51.6 - 28.5) = .40 or about 40 percent of the energy originally used to orbit Hubble.
Egyébként volt még 1-2 "orbitális" (<#smile>#smile>) butaság abban a filmben. Ennek ellenére egy kifejezetten kellemes darab.