Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bazinga!
[merlinw.org]
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Biztos azért, mert ufók jelentek meg, és ezt kellett eltitkolni 😉
ISS 24h livestrem, most hagyta el Észak-Afrikát.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Remélem a következõ a sonka és a tojás lesz, hogy lehessen egy jó kis rántottát csinálni a salátához 😊
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
amúgy meg mi ez a videó? 😊 valaki nagyon unatkozhat, ha ilyeneket csinál... 😊
Bazinga!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
[merlinw.org]

Munkahelyen nem tudom kipróbálni mennyire jók, de "carl sagan kozmosz vhs" szavakra dobott pár torrentet a keresõ...
vagy esetleg ezek?
PSNid: hunrika PS Homeid: ChrisLowe
Én ajánlom még mellé Dávid Gyula Kozmológia - Kozmofizika elõadássorozatainak a felvételét is, ezek "csak" 3-6 évesek, és nagyon jól érthetõ, érdekes, részletes mûsorok (én a hanganyagokat szoktam hallgatni, de tudom, hogy többen szeretik, ha nézni is lehet, ezért linkelem inkább a videókat). Mindegyik elõadássorozat más egy kicsit, és egymás után meghallgatva az is feltûnik, hogy akár 3-4 év különbséggel már õ is mást mond bizonyos dolgokról, az alapján, ami azóta kiderült.
Ami azt illeti a '70-es és '80-as években sokkal népszerûbb volt a dolog, ment az ûrverseny meg minden. A LEGO is "realisztikus" ûrhajósokkal volt tele, nem StarWarsszal (pedig az is akkor volt csúcsra járatva)...
"mai" vagyis naprakész és nagyon látványos, érdekes
Bazinga!
Azért problémás amúgy a régi Kozmosz sorozat, mert nagyon sok olyan állításnak tûnõ dolog van benne, amit már azóta sikerült elég nagy bizonyossággal cáfolni. Én nem túl rég nézegettem gyermek- és fiatalkorom kozmológiával és ilyesmikkel foglalkozó könyveit, és hát... szóval ezzel azért valamennyire naprakészebbnek kell lenni, és szerintem ez is egy komoly gond az iskolai oktatásával, mert akár 10 éven belül is elég lényeges változások állhatnak be abban, hogy mi mennyire elfogadott. A kozmikus inflációt 1980-ban vetették fel, sokáig elég komoly ellentábora is volt, és csak idén év elején jutottak el odáig, hogy egy, az inflációból is kikövetkeztethetõ jelenséget sikerült megmérni. A világegyetem gyorsuló tágulása (a korábbi periodikus táguló-összehúzódó modellel szemben) is csak néhány évvel ezelõtt került inkább elõtérbe, és így tovább.
Na ha ezeket egy tanár oktatni is szeretné (pláne tankönyvet találni hozzá), akkor hol kezdjen neki?
Kozmológiatörténetet lehet oktatni talán ilyen témában.
sok baj van még 😊
Fénysebesség nélkül helyett fénysebességnél.
Bocs... :-)
Apropó régi kozmosz részek valahol a neten fellelhetõek? Szívesen megnézném.
szerintem ezek mindenképpen az "illik tudni" kategória
Bazinga!
talán arról is volt szó, hogy a nap is egy csillag, de arról már nem, hogy az égbolton látható csillagok hasonlóak a naphoz, csak messze vannak ezért látszanak picinek... ez földrajzból volt
Bazinga!
Mit és mennyit kellene belerakni ezekbõl az ismeretekbõl, ami az "illik tudni" kategória?
- Kozmológiából a világegyetem keletkezésének jelenleg leginkább igazoltnak tûnõ elmélete?
- Galaxisok, csillagok, a naprendszerben a bolygók sorrendje, felépítése?
- Egyáltalán mit látunk ha felnézünk az égre és látunk valamit az égbolton fényszennyezésen kívül?
* - mondjuk elõfordulhat, hogy csak annyira "figyelt oda", hogy ennyi maradt meg belõle 😊
[merlinw.org]
Nagyon kockázatos dolog ám rámondani valamire, hogy "nyilvánvaló", ami számunkra az.
[merlinw.org]
Tulajdonképpen igazat mond. Részben.
Semmi világrengetõ nincs abban amit mond, viszont a tálalás és a titkosság egyáltalán nem jellemzi ezt a jelenséget.
A világûrben nincs fix pont. A sebességet is mindig valamihez viszonyítva mérik.
Namármost ha a mi naprendszerünket vizsgáljuk, akkor a bolygók a nap körül keringenek. Viszont a nap és vele együtt a bolygók, a galaxis középpontja körül kering.
Könnyebb megérteni, ha a holdra gondolsz. A hold a föld körül kering. Viszont a föld a holddal együtt meg a nap körül.
Ugyan ezt tapasztalhatjuk, ha egy léptékkel nagyobbra váltunk és a napot vizsgáljuk.
Szóval a galaxis középpontjához viszonyítva a bolygók tényleg spirális pályán haladnak. Az is igaz, hogy a föld nem kerül vissza a tér ugyanazon pontjára egy év elteltével. Minden halad. A bolygók, a nap, még a galaxis is.
Csak az iskolában egy egyszerûsített modellt tanítanak. Picit úgy, mint amikor azt mondják, hogy a folyadékok összenyomhatatlanok.
A cím alapján nyilvánvaló, hogy orbitális marhaság az egész.
mennyire valós vagy csak újabb netes hoax ?
https://www.youtube.com/watch?v=3DrUbJbuDFs&feature=youtu.be
IE alatt viszont elindult 😊 (tényleg nagyon lassú...)
Bazinga!
... bár most kipróbáltam régi Operával, és ott is elindult... jó lassan.