Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Felfedezték az elsõ gyûrûs aszteroidát (Chariklo)

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Dzsini
szavazzatok ti is az új ûrruha-designra 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

<#eljen>

★★★★★

Dzsini
Ma este 17 óra 57 perctõl tavasz van 😊

Érdekesség: ebben az évszázadban már többször nem lesz 21-én tavaszi napéjegyenlõség (majd 2102-ben), és egészen vissza fog csúszni 2049-tõl 19-ére.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini

Ma is jön egy, ráadásul ez még közelebb lesz.

★★★★★

allock
El jah.

#hhwnd

Master91
Page not found.

De gondolom már elment.
ISS Live Stream
Lehet, hogy már volt, de úgy látom mostanában nem.

★★★★★

MerlinW
Most olvasom, Hawkins unatkozott és megcáfolta az eseményhorizontot😊 Vajon mikor cáfolja meg a cáfolatot Susskind?😊

[merlinw.org]

Molnibalage
A cím kicsit hatásvadász. Én nem ez tartanám, hanem amikor egy misszióban három embert vesztettek el. Ez "csak" látványos technikai malõr, de senki nem halt bele.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Két napja elhunyt Valerij Kubaszov akivel Farkas Berci volt odafent, a Szojuz-Apollo program ûrhajósa. RIP.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

allock
Érdekesség csak.

#hhwnd

Molnibalage
Nem tudom, hogy minek kellett betenni azt a hatásvadász valamit. Nyilvánvaló, hogy nem katonai célra kell, mert az ISS-en nincs is hozzá elég elektromos teljesítmény. Ha az ûrállomáson mindent lekapcsolnának, akkor is kb. olyan célokat tuda elvben egy lézer lassan átégetni, amik megteszik azt a szívességet, hogy szinte 0 relavít sebesség difivel és közel mennek, hogy meg lehessen célozni és, hogy legyen elég idõ bármi átégetésére. Nagy távon sem célozni, sem fókuszálni nem tudnak. A másik bibi meg az lenne, hogy hogya rákban hûtenék le a rendszert...? A lézerek hatásfoka brutálisan szar, tehát nagy teljesítmény esetén gond a hûtés. Már magán az állomáson is az egyik legkomolyabb vészhelyzet, ha tönkremegy a kondi rendszer egyik része, mert az állomáson akkor bizony a hõmérséklet igen hamar elérné a 60 fokot, ahogy anno a meghibásodott Skylaben is...

Te ezzel ugye suggalni akarsz valamit??

allock
veri nájsz<#bohoc>

★★★★★

Molnibalage

Dzsini
"a Holdkomp maradékát leválasztották" - nekem ez maradt ki, hogy ezt már ott elvégezték. Úgy gondoltam, hogy azzal visszatértek a Föld köré, és csak a légkörbe visszatérés elõtt kapcsolták le.
Köszönöm az információt 😊

Volt ami a Föld légkörében végezte (Apollo-9,13), volt amit nap körüli pályára állítottak (Apollo-10).

Bõvebben itt:http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module#Lunar_Modules_produced
Molnibalage
A korábbi holdkompok nem a holdba csapódtak be?

Akkor menjünk végig a repülés menetén.

A Holdséták után a Holdkomp feszállófokozatával a két ûrhajós dokkolt az Apollo ûrhajóhoz.

Az átszállás és átrámolás után a Holdkomp maradékát leválasztották. Az utolsó három küldetés holdkompjai ezután a Holdba csapódtak.

Ezután az Apollo ûrhajó a három ûrhajóssal beindította a hajtómûvét és elindult vissza a Hold körüli pályáról a Földre.

Ezek után a visszaúton került sor az ûrsétára, amirõl most szó van.
Dzsini
A Holdról azért valamiben csak visszajutottak a parancsnoki modulhoz, nem? Csak egy keretet hagytak lent a felszínen...

"Simán kiengedték a nyomást és kinyították az ajtaját a visszatérõ egységnek és a többiek is szkafanderben dekkoltak addig?"

Igen. A Holdkomp a visszaúton már nem volt velük.
Dzsini
ez alapján - a Command module ajtaját nyitották ki, és ez alatt a többiek a holdraszálló egységben voltak, ami (természetesen) légmentesen elzárható a parancsnoki modultól.

Molnibalage
Még egy hülye kérdés. Az Apollo rendszerbõl hogyan lépett ki a delikvens az ûrbe? A többiek addig hol voltak? Simán kiengedték a nyomást és kinyították az ajtaját a visszatérõ egységnek és a többiek is szkafanderben dekkoltak addig?

Igen, fotózta is. Emellett a mûszercsomagban lézeraltiméter spektrométerek voltak elhelyezve.

Itt egy jó összefoglaló:http://www.myspacemuseum.com/simbay.htm
Molnibalage
Ja, ok. Értõ olvasásból most picit elhasaltam. A SZM akkor a holdfelszínt fotózta?

Igen, nagyjából 100km-el magasabban volt a H.oldon lévõ ûrhajósok vállánál, ugyanis az Apollo ûrhajó szervízmoduljában volt a helye.
Ezek az Apollo szervizmodulon voltak, nem a holdkompon. 😊
Molnibalage
Ezt csak ûrsétával lehetet begyûjteni? Túl magasan volt, hogy a holfelszínen elérjék?

Az utolsó három (J típusú) Apollo küldetésen, a Föld felé, visszaúton került sor a parancsnoki modul pilótájának ezen ûrsétájára, amin az Apollo szervizmodul Hold megfigyelõ mûszereinek a filmkazettáit gyûjtötték be.
Igen, az (elsõ bekezdés utolsó elõtti mondat).
Molnibalage
Ez most ûrséta akar lenni az A-17 misszió során? Vagy ilyen kacifántosan van megfogalmazva a holdkompon kívüli tevékenység?

Dzsini
Ma 10 éve landolt az akkor 90 naposra tervezett útjára induló Opportunity marsjáró.

benőmenő
Errõl eszembe jutott, hogy BME nyílt napon is mondták a Masat antennája, is fém mérõszalagból van, mert a külön jóval drágábban legyártatott fém sem volt olyan erõs, könnyû és rugalmas.
Bár azért a faszekér + tehén kombót nem übereli 😄
nos én nem is vártam semmi extrém high tech antigravitációs megoldást de azért ha már ûrtechnikát tesztel az adott kutatócsapat akkor lehetõleg az elérhetõ legmegbízhatóbb "szerszámokkal" végezze már, mert nem hiszem el hogy nem tudtak volna beszerezni egy nyavalyás hétköznapi személyautót egy megfelelõ utánfutóval és keresni egy jól lebetonozott terepet ahol nekiállnak tesztelni.

(a faszekér meg mehet tûzifának a marha meg vissza a templomba)

bár ismerve az indiaiakat ezeknek az egész világ a nyavalyás teheneik körül forog, azzal alszanak, esznek, dolgoznak, élnek nemi életet,stb, csak tudnám miért lepõdök meg ezen hozzászokhattam volna már.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Molnibalage
Semmi fura nincs benne. 2001-ben Afaganisztánban a külnöféle SF alakulatok amikor lézeres célmegjelölés és GPS kooridnátákat adtak öszvéren mozogtak. Attól, mert valami régi, attól a célnak megfelelhet. Viccesnek, vicces, de van, költséghatékony és jó. Akkor meg minek szarozni mással...?

Tipikusan franciás és agyfaszt kapok eset. A Rafale gépen a kabinlétrát elektromotor nyitja ki. Oszt mégis a kézi miért nem jó...? Mi a frásznak a plusz tömeg és koplikáltság...?

Szóval, miért kell más, ha jó a lenti példa is...?

[NST]Cifu
Én így találtam a fotót, de közben itt egy teljesen más történetet vázolnak fel. E szerint a mûhold antennáját tesztelték volna, de egy fém teherautóplatón ez nem lett volna igazi, ezért inkább egy fa ökrös kordéra rakták a teszt idejére.

Hogy miért kellett az antenna tesztet ilyen megoldással csinálni, nem tudom.

Számomra is furcsa volt, mert azért India messze nem volt ennyire elmaradott, de a másik fele az, hogy amikor az indiai és pakisztáni atomprogramról gyûjtöttem információkat, vagy például a kínai (1960-as évekbeli) emberes ûrrepülés-elõkészületekkor, akkor máris nem volt annyira hihetettlen egy ilyesmi.

A kínai esetbõl így hirtelen nagyon bennem volt az, hogy az egész ûrhajós kiképzõ programjukhoz (ismét, még az 1960-as évekbelirõl beszélek) kaptak egy darab telefonvonalat és egy darab szállítójármûvet (egy dzsipet).

Ezek után számomra elsõre nem tûnt olyan elképzelhetettlennek, hogy egy mûholdat adott esetben megfelelõ szállítójármû hiányában ökrös kordéval mozgassanak... (amennyiben a hadsereg érintett lett volna a programban, egészen biztos vagyok benne, hogy másképpen nézett volna ki a dolog, de hiába, nem csak az USA-ban és a Szovjetunióban, de a világ minden táján a civil programok csak megtürtek, amíg nem hoznak politikai hasznot... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

ez most komoly?

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

[NST]Cifu
Érdekesség: az elsõ indiai GEO mûhold, az APPLE éppen egy helyi szállítóeszközzel útban a gyártócsarnokból a vasút felé (egy Ariane I.-essel lõtték fel 1981 június 16.-án)...

allock

#hhwnd

Dzsini
A Puli Space Blog szabadidõs foglalkozásban fordítgat a Holdat megjáró ûrhajósok és egyéb Apollo-közeli emberek könyveibõl, ott ilyen téma is elõkerül sok egyéb mellett - The Last Man on the Moon, Failure Is Not an Option, Carrying the Fire

[NST]Cifu
Az idõ egy jó része a rendszerüzemeltetéssel volt kapcsolatos, folyamatos ellenõrzések, jelentések a Föld felé. Az elsõ teljes "ûrnap" például mindig az LM modul "átvételérõl" szólt, vagyis a személyzet kinyitotta a zsilipet, és megvizsgálta az LM-et, majd letesztelték a fõbb rendszereit. A személyi higénia és személyes dolgok mellett inkább dokumentálással foglalkoztak, így viszonylag kevés tudományos kísérletet végeztek, azok is jobbára alapvetõ dolgok voltak (pl. az Apollo-15 legénysége egy órát töltött azzal az odaúton, hogy egy irányba nézve mindegyikük felvett egy szemellenzõt, és az figyelték, hogy milyen felvillanásokat látnak (irány, szín, intenzitás), ez a kozmikus sugárzás által okozott jelenség elsõ ilyen célzott megfigyelése volt).

Molnibalage
A holdutazások során az oda és visszaút alatt milyen kísérleteket vagy megfigyeléseket végeztek az ûrhajósok? Vittek csak ilyen célra is különbözõ eszközöket? Gondolom nem malmozással töltötték az idõt.

Bizonytalan dolgok, de elvileg az elsõ Angara, CZ-7 és Falcon Heavy indításokra is sor kerülhet az idén.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Teppik Amon
köszi!
Nálunk felhõ volt és még enyhe köd is 😞

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok