Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hellósztok!

Valaki tudna ajánlani egy jó könyvet a szovjet űrkutatásról, esetleg Koroljov életéről?
A válaszokat előre is köszönöm!

Molnibalage
Akkor ez is tetszeni fog.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ez remek volt!
Köszönöm!
Molnibalage
7-8. percnél vektorgrafikás ábrázolás a '60-as években. Nem semmi.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Dzsini
A lenti video is NASA forrás, idén áprilisból, akkor volt az ott is említett workshop-konferencia, annak jelenhettek meg most a tanulmányai.

Azóta is volt pár X-es napkitörés, sokszor írnak róluk.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Távol álljon tőlem, hogy az indexet védjem, de több más külföldi oldal is, köztük a NASA is lehozta a hírt. Bár nekem újdonság volt, nem emlékeztem rá, hogy 2012-ben ez nagy port kavart volna (visszakerestem Googleval a 2012-es hírekre, és hát nem volt nagy sajtóvisszhangja), hogy nem múlt sokon a modern világ vége...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini
Helyesbítés: két évvel később ír róla az index, mert akkora uborkaszezon van, hogy nincs jobb dolga (esetleg mostanra sikerült lefordítaniuk a cikket arról a tanulmányról, ami egy tavaszi konferenciáról jelent meg)

A napkitörésekről eléggé állandó és aktív információ van szerte a neten, pl. a SOHO élőképe:

A két STEREO kép:

Plusz egy video a NASA-tól a cikkben is említett kitörésről (nem az egyetlen, bár tényleg az utóbbi évek egyik legnagyobb kitörése volt):

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Heh, két év után derül ki, hogy könnyedén lehetett volna világvége 2012-ben... <#idiota> Rögtön a születésnapom másnapján <#hehe>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Dzsini
Gondolom a Lófej-köd valamelyik árnyalatából szedte ki még anno, aki készítette.

Master91
akkor eddig nem tûnt fel 😄DD
mindig csak a képet néztem, annyira nem vagyok szakértõ a témába hogy a linkeket nézegessem
Dzsini
Eddig is pont ilyen volt, ( #EFCDF3 ), csak körülötte volt a fekete háttér 😊

Master91
jó ez a a bugyi rózsaszín
Dzsini
A topic fejlécet "modernizáltuk", az új felületen ami remélhetõleg nemsokára mindenki számára elérhetõ lesz rendben van, cserébe a régin kicsit most szétesett. De akkora tömeg úgysincs itt, gondolom belefér.

benőmenő
😞
Dzsini
Ma 45 éve indult az Apollo 11, ami elõször vitt embereket a Holdra, 21-én szálltak le.

1969 és 1972 között 6 expedíción 12 ember járt a Holdon, legutóbb 1972 decemberében, nem sokára 42 éve.
A 12 asztronautából 8 él még, a legfiatalabb közülük 78 éves.

A 12 emberbõl 11 pilóta / katona volt, egyetlen tudóst vittek, Harrison Schmitt geológust, az utolsó útra.

Köszi ez jó volt.
Dzsini
Én ebben a témában inkább Stanislaw Lem felé húzok - amíg az elméleteink ennyire emberközpontúak (motivációk, energia, stb.), addig esély sincs arra, hogy bármiféle olyan becslést tegyünk, aminek köze lehet a valódi értékekhez. Fõleg a Kardasev-skála annyira emberi, annyira látszik, hogy a történelem melyik idõszaka hozta létre.

Könnyû elképzelni egy Star Trek világot, ahol az "intelligens fajok" kétlábú, kétkezû, átlag 180 magas emberformák, akiknek a homlokuk másképp redõzött, de még a Star Wars-szerû 16 faj egy bolygón, akik ugyanazt a levegõt szívják, ugyanúgy "szeretnek" és "utálnak" is rendkívül emberközpontú.

Lemtõl a Solaris, az Éden vagy a Kudarc egy kicsit megvillantja azt, hogy mennyire más alapokon is lehet gondolkodni.

a Dyson-gömböt pedig bárhol arról lehet felismerni, hogy egy csillag formájú lyuk van rajta, ahol távozott a közepébõl az égitest 😊 Fizikailag levezethetõ, hogy az ilyen gömb természetébõl adódóan instabil, és óriási energiapazarlás lenne azt egyensúlyban tartani

hát én már régóta vallom az idõben túl messze vagyunk elvet, majd egyszer találunk leleteket, rég letûnt, átlényegült civilizációk hagyatékát. Nyilván bejön mellé, hogy nem figyelünk elég ideje. Illetve ami szintén az alap elképzelésemhez kapcsolódik -mivel erõsen szimpatizálok a transzhumanizmussal- a régebbi túlélõk helyes kis szerverekben kószálnak. 😊

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Én inkább a földhözragadtabb elsõ csoport véleményét osztom, abból is az 1, vagy 3.
Tetszett, nagyon alaposan összefoglalta a lehetõségeket. Én a kettes csoportból az 1,2,6,7(?),8 és 9-es pontokra tippelnék...

Molnibalage
Közben találtam adatot.

Molnibalage
Elérhetõ adat a Hold felszínén levõ hõmérsekltõr tóbb holdciklusnyi idõtartamban? A felmelegedés gradiense érdekelne.

Dzsini
Szerintem semmi baj vele, ahogy írtam is a kép után (szerintem van, aki nem vette észre, hogy utána is van szöveg) - reklámra, közismertségre, ilyen dolgokra is szüksége van a NASA-nak is, ha másért nem azért, hogy tudjanak pénzt kunyerálni az államtól.

Ezért mûködik állandó élõ feed az ISS-rõl, ezért tolják folyamatosan az ismeretterjesztõ, szórakoztató videókat, ezért imádták Chris Hadfield kapitányt, és ezért hírezték meg a lenti designt is...

Most miért baj az, amikor terméktervezõk kicsit elszállnak?

Ilyen gyönyörûségek keletkeznek belõle. Csodaszép, elegáns, egy pár apróság, mint motor, üzemanyagtartály, vezérlés, stb. lemaradt, de mit számít az? 😄

Mint másik fórumon írtam a 2013 novemberi elõadás alapján ezeket a képeket egy Star Trek hajók tervezésében is jártas ismert mûvész csinálta és ha jól értettem nem a Nasa rendelte õket, de azért a bulvár sajtó így hozta le mindenhol. Mondjuk az ST beütés elsõ ránézésre kiüti az ember szemét. 😄

De.
Alább linkelt kis hírhez, hogy Dr. White után Prof. Alcubierre is beszállt az Icarus Interstellar XP4 projektjébe az senkit nem hat meg? 😄
Azt hiszem kicsit nagyobb jelentõsége van az elméleti kutatásnak és annak való életbe ültetésének pillanatnyilag, mint az ûrhajó designak. Konkrétan ha a végtermék egy konzervdobozra vagy kockára fog hasonlítani, senkit se fog érdekelni és akkor is használják. Persze HA meg lehet csinálni.

Dzsini
Ez a térhajlítósdi - legalábbis az energiaellátás terén - jelenleg itt tart:

Persze nem jelenti azt, hogy ne foglalkozzanak vele, de ez az ûrhajódesign dolog inkább reklámértékû, mint tudományos munka.

MerlinW
gothmog
A nasa pl. elég következetes a "far side" kifejezés használatában, az újságírók viszont jobb szeretik a sötét oldalt, mert az olyan misztikus.

MerlinW
Nem csak az újságírók nevezik így, hanem mindenki "dark side of the moon" 😊 Azért nevezik így, mert a földrõl mindig sötétnek látszik - hiszen nem látjuk😊 Ettõl persze világos van ott is ha a nap felõli oldalon van.

[merlinw.org]

Dzsini
Régi, megszokott elnevezés (még ha hibás is, mint sok másik). Mindenki tudja, hogy mit jelent, és tisztelegnek Pink Floyd elõtt vele 😊

Az indexen az ilyen miatt nem morognék, bulvárújság. Egy tudománnyal foglalkozó oldalnál esetleg lehet miatta szólni.

Azt tudja valaki, hogy miért írják az újságírók a túloldalt sötétnek?

http://index.hu/tudomany/2014/06/10/megfejtettek_a_hold_sotet_oldalanak_titkat/

Agyfaszt tudok kapni a pongyolaságtól...

Dzsini

(Aznap éjjel az Amerikai Légierõ pilótái átírták a számot 50-re )

PetruZ
És a Virgin Galactic is megkapta az FAA elõzetes engedélyét a fizetõs ûrutazásokra, év vége felé már beindulhatnak. "Csak" $250K egy út, de a súlytalanság és a 100 km-es magasságú szuborbitális utazás garantált. 😊
dimre
Megint nagyot büfizett a nap, elsõ alkalommal a NASA új (IRIS) napobszervatóriuma megfigyelésén.

X universe Home, sweet home

PetruZ
A NASA (újból) elkötelezte magát, hogy 2035-ig embert küldenek a Marsra.
PetruZ
2017-ig repülnie kell, különben elesnek a NASA pénzektõl. Jövõre indulnak a tezstrepülések és 2016-ban az emberi utasokkal végzett tesztek is.
Fulcrum11
Köszi a választ!
Azóta utánanéztem, és van tartalék ejtõernyõ is, ha a SD-k csütörtököt mondanának.
Kíváncsi vagyok, mennyi idõ kell még a fejlesztésre és földi tesztekre.

Az ûriparban a dolgokban nem hisznek, hanem kiszámolják és leszimulálják azokat.

A mostani teher Dragon is a kúp alakú visszatérõegységben, a hordozza 1290kg hajtóanyagát, a kúpos részt ugyanis a kabin most is csak részben tölti ki. Egy átlag út során ennek a hajtóanyagnak a fele se fogy el, a többi tartalék.

Az új Dragon kb. 1600kg üzemanyagot hordoz. A 7 tonnás kabin rakétás leszállására ebbõl kb. 850-900kg kell. A nagyobb tartályokat a Superdraco hajtómûvek oldalra helyezésébõl felszabaduló tér tette lehetõvé.

Az oldalra nyíló rész a gyakorlatban semmilyen plusz kockázatot nem jelent, ugyanis nem 90, hanem 180 fokban nyitható...
Space Magic. Egyébként tök sci-fi, fõleg a belseje. Remélem sikerül nekik. <#taps>

Fulcrum11
Sziasztok!
Néztétek a Dragon V2 leleplezését?
http://new.livestream.com/accounts/142499/events/3040228
Van benne egy animáció, de több helyen sántít szerintem az elképzelés. Például, teljesen rakétákkal oldanák meg a fékezést, ennyi hajtóanyagot azonban nehéz lenne bezsúfolni a 7 ember és a létfenntartó rendszerek mellé a kabinba... Másik, hogy az orrkúp alatt van a dokkoló, a kúp 90°-os nyitásával használható - de nagy veszélynek tartom, hogy ütközik a az ûrállomással/céleszközzel véletlenül, nincs sok hely mellette. A napelemek megoldása viszont tetszik.
Persze ez még közel sem kész jármû, de szöget ütött a fejembe. Mit gondoltok?

benőmenő
A végén csak én vártam a "yo mama" viccet? 😄
Dzsini
ESA még nincs (december óta aktív tárgyalásban vannak a hírek alapján), de az "újraélesztett" Interszputnyik nemzetközi ûrtávközlési rendszer és szervezet "teljes jogú" tagja lett (még 1971-ben alapítók is voltunk) - igaz, ez fõleg mûholdas távközlésrõl szól, de az is az ûrben van 😊

Egyéb híreinkben, ma este 9-kor Szojuz TMA-13M élõ webcast magyar kommentárral, mennek fel az ûrállomásra.

Itt van még pár videó ha érdekel valakit.

Ha nem tévedek te jártas vagy az ûrkutatás terén, a magyar ûriparral mi a helyzet? A kormány által beharangozott "támogassuk a K+F-et"-bõl lett valami? Esetleg sikerül végre ESA taggá válnunk, így hogy kb. már mindenki az rajtunk kívül, aki kicsit is számít?

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.

Dzsini

ALMA távcsõrendszer, a jelenlegi legnagyobb alapterületû rádiótávcsõ, Google térképen már látszik néhány darabkája.

precision
csillapodik a vihar 😄 addig kell szerezni egy távcsövet és megnézni szabad szemmel míg el nem tûnik teljesen 😊

Bazinga!

dimre
Zsugorodik a Jupiter vörös foltja.

cikk

X universe Home, sweet home

Dzsini
Nekem a Szaturnusz hatszög-felhõje jobban tetszik 😊

Ezekbõl látszik amúgy, hogy mennyire vonzódik az emberi szem és tudat a szabályossághoz, szimmetriához, a mintázatokhoz.