Battlestar Galactica (TV)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szimpatikus vonás, hogy ügyeltek rá.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ajánlom figyelmedbe az oldalt - film közben is feltûnik a link párszor a reklámok körül - ott nyomon tudod követni, hogy eddig hány résznek volt már premierje - megkönnyítve a letöltés kereséseket.
[ www.elderscrolls.hu ] [ \"My name is Alice and I remember everything\"]
Csak két isten van: a pénz meg a baszás
Csak két isten van: a pénz meg a baszás
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
UI.: Igen BSG a helyes rövidítés
UI2.: kicsit szájbarágós volt ugyan <#vigyor5>#vigyor5>, ennyire butus nem vok <#ravasz1>#ravasz1>, de ezt persze nem tudhattad <#nyes>#nyes>
Amit a filmben említenek, annak azonban nincs köze a gravitációhoz, az a gyorsulás. Hopp, várjunk csak, a "G"-nek mégiscsak van köze a gravitációhoz - a Föld gravitációs ereje folyamatos, 9.8m/s2 gyorsulással húz maga felé. Ez a Földi gravitációs mezõ, amit mi teljesen általánosnak nevezünk, és ez a 9.8m/s2 gyorsulás az 1G. Ha 2G-s lenne ez az erõ, akkor az "általános" tömeg duplájával kell számolni, tehát ha 80kg-os voltál, akkor 2G-nél 160kg-nyi erõ húz a Föld felé. A marson például csak 0.38G-s gravitáció van, ezért ott egy 100kg-os embert csak 38kg-nyi erõ húzza a bolygó felé.
Most tegyük fel, hogy az ûrben, a nagy semmi kellõs közepén vagyunk. Elindulunk elõre, és elkezdünk gyorsítani mondjuk 20m/s2-el. Ezt mi a pilótafülkében úgy érezzük, hogy 2G hat ránk elõrõl-hátrafelé (mintha egy sportkocsival gyorsítanál, csak persze 2G-s gyorsítás talán csak egy Forma-1 szintû autótól elvárható, ott is csak rövid ideig). Ha a hajtómûveket kikapcsoljuk, akkor a sebességünk nem változik, tehát 0 a gyorsulásunk, ismét súlytalanok vagyok. Ha le akarunk lassítani újra, de most mondjuk 30m/s2-el, akkor ez az erõ hátulról-elõre hat (mintha egy autóban a fékre taposnál), és nekifeszül a testünk a biztonsági övnek (már ha bekapcsoltuk - ha nem, akkor a szélvédõre és a mûszerfalra kenõdünk fel cirka 3G-s erõvel). Ugyanez igaz minden vektorra, tehát nemcsak elõre-hátra, hanem jobbra-ballra és fel-le is.
A vadászgépeknél jelentõs ez az erõ, a vad manõverek közben akár -3 és +10G-s erõhatások is érhetik a pilótát (a minusz G itt annyit tesz, hogy lentrõl-felfele hat). Az átlag ember olyan 6G-ig bírja pozitív irányban (fel-le irányvektor) és 2-3G-ig negatívban (le-fel irányvektor), ez esetben a probléma a vér áramlása, pozitív G erõnél a vér kiáramlik a fejbõl a has és a lábak felé, míg negatív G erõnél a vér a fejbe tódul. Mindkét eset vége eszméletvesztés. A vadászpilóták speciális ruhában és speciális légzéssel (a hasizommal segítik ki a tüdejüket) rövid ideig (10-20 másodperc) olyan 9-10G környékéig mehetnek el pozitív irányú G hatás esetén, egy katapultálás olyan 20G körüli erõvel jár (de csak tizedmásodpercekig), ám az már súlyos gerinc és/vagy nyaksérüléssel járhat.
A tûrõképesség elõre-hátra és jobbra-ballra 3-6G, ezek fõleg a nyakra hatnak nagyon keményen.
Ami miatt a vadászgépeknél fontos a G erõ, az az, hogy minél vadabb manõvereket akarsz végrehajtani, annál nagyobb G erõ fogja érni a tested. Ha te több G-t bírsz ki, mint az ellenfeled, akkor "keményebb" fordulóba húzhatod a géped, és az ellenfél mögé kerülhetsz.
Egy ûrhajó startjakor amúgy olyan 3-4G gyorsulás éri a személyzetett.
Ez LOL: cserébe azért legalább megkínéltek minket a képernyõk keresztülrepkedõ "ensing expendable"-októl
Én is szeretem az ENTet da valóban az az életfelfogás amire az egész Star Trek épül idejétmúlt már, egy olyan iudõben kreálták amikor az emberek optimistábbak voltak.....
A BSG a ma pesszimista emberének ezért szimpibb....ezzel a sötét jövõvel...
UI.: Egy dolgot mondj el nekem Cifu, ezt azóta nemértem mióta BSGt nézek:
Mikor a Viperekbe képeztek ki pilótákat az elsõ évadban folyamatosan szó esik a G terhelésekrõl, ennyi G annyi G manõvereknél...Ezt nem egészen vágom...mit csinál a gravitáció az ûr kellõs közepén????
+Nagyon jó kis történet és eseménylánc (nem mondom, hogy csont eredeti, de jól át van gondolva, és mentes a nagyobb logikai bukfencektõl)
+Jól kidolgozott karakterek (végre nem idealizált szupermenek gyülekezete, talán Apollo-t kivéve)
+Jó ûrábrázolás, nagyon jó ûrcsata jelenetek (nincs pajzs! fizikának többnyire megfelelõen viselkedõ jármûvek, a nagy hadihajók nem 500 méterrõl lövik egymást)
+Jó színészek
+Jó zenei aláfestések (tudja fene miért, de nagyon bejön a dobokra hajazó zene)
+Nem egy-két karakterre összpontosít (lásd ST:TNG - Picard & Data ill. ST:Voy - Janeway & 7of9)
+A folyamatos történetmenet valahogy jobban bejön ez esetben, mint a sok rövidebb egyedi rész (ezért is a kedvencem az ST sorozatok közül a DS9)
-Szokni kell a "részeg operatõr" stílust ûzõ kamerakezelést (nem akkora hiba, és végülis jól is néz ki, de piszok szokatlan nekem)
-Azért a tengeralattjáró szerû vezénylõben a biztonsági öv nem ártott volna (cserébe azért legalább megkínéltek minket a képernyõk keresztülrepkedõ "ensing expendable"-októl)
-Azért apróbb logikai bukfencek azért akadnak (100 ember halála adott esetben elviselhetõ a parancsnoknak, de a fia nélkül nem megy el...)
Párhuzamosan nézem most az elsõ szezont az ENT második szezonjával, és hát... Igazából kezdtem megkedvelni az ENT-et, de az BG 2003 mellett sajnos iszonyú halovány... Mintha egy "ilyen volt a Sci-fi" (ENT) és egy "ilyen ma egy Sci-fi" (BG 2003) sorozatot néznék...
Gondolom azért mondod mert tudod hogy mindíg az mondja ezt aki az adott kérszben fõszerepet kap....
[merlinw.org]
Battlestar Galactica - 1x01 - 33
Battlestar Galactica - 1x02 - Water
Battlestar Galactica - 1x03 - Bastille Day
Battlestar Galactica - 1x04 - Act Of Contrition
Battlestar Galactica - 1x05 - You Can't Go Home Again
Battlestar Galactica - 1x06 - Litmus
Battlestar Galactica - 1x07 - Six Degrees Of Separation
Battlestar Galactica - 1x08 - Flesh And Bone
Battlestar Galactica - 1x09 - Igh Me Up, Tigh Me Down
Battlestar Galactica - 1x10 - Hand Of God
Battlestar Galactica - 1x11 - Colonial Day
Battlestar Galactica - 1x12 - Kobol's Last Gleaming (Part 1)
Battlestar Galactica - 1x13 - Kobol's Last Gleaming (Part 2)
Amúgy eredetileg én viszolyogtam kicsit tõle, ezért nem is érdekelt igazán (az eredeti sorozat nem tartozott a kedvenceim közé, és a SciFi channel kezeibõl már kikerült egy-két silány munka...), aztán kezembe került a második évad, és kellemesen csalódtam - mellesleg pedig egy kukkot sem értettem az egészbõl. Így most az pilot film és az elsõ évad "beszerzése" folyik. :)
Nagyon ritka az olyan sorozat, ahol oda-vissza utolgatnak elõre-hátra, eléggé komplex és elõre tervezett a story.
A firefly-tól nekem forgott a gyomrom. Naggggyon gyenge, ráadásul értelmetlen. Tipikus antiscifi olyan: amcsi déli paraszt vagyok téxászbó pfff stílusú
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Nekem mondjuk pont ez tetszik benne, hogy kuszálódik a story, sokkal érdekesebb mint mondjuk az atlantis mostanában, az annyira sablonos lett....
Én nem véletlkenül tartom fent a teljes elsõ évadot, ha valamit nem vágok visszanézem :)
OFF-ra:
Bizony a Firefly jókis sci-fi komédiának is felfogható (és szerintem az is van benne, ha nem is teljesen az..)
OFF
Fireflyt nem kell komolyan venni, akkor egész jó ;]
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Nagyon jó eddig a 2. évad (is)
Várom a köv. részt :))
Pozitív :)))
Hát lehet, majd megerõltetem maga és tovább megyek a Fireflyban, de nem valószínû.
Nem tetszenek a karakterek meg a világ sem.
Hogy mi jön?? Mirõl beszélsz?
Amúgy a pilot valóban gyengusz, viszont a többi nagyon jó lett...
A BSG második szezonja eddig nem nagyon jött be, lehet hogy azért mert az elsõt egyben néztem meg. Na majd ha jön a másik Battlestar hajó biztos felpörög.
Amúgy valóban offtopic a firefly sorry, de reagálnom kellett :D
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
"De nembaj mert jön a mozifilm, amiben csata is lesz :). Azt várom nagyon."
Csak én érzek ellentmondást? :D
És hogy ne legyek teljesen OFF a BSG nagyon jó, ezerszer odaver a Csillagkapuknak, sõt szerintem még az enterprisenak is hangulatban (bár az enterprise 3. évad nagyon jó volt, de talán még azt is ûbereli). Szal BSG Forever!