Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DARYL
Magyar Firefox Linuxra innen letölthetõ.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

HiPPoNaX
Ha a fenykeppezogep kepes usb mass storage modban mukodni (felcsatolni a memoriakartyat, mint egy pendtive-ot) akkor allitsd be ugy es nyert ugyed lesz :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

kifli
még 1 gond, mit tehetek annak érdekében, hogy az xubuntu felismerja a fényképezõmet?

Bedugtam, de semmi nem történt (Canon S2IS)
akkor legközelebb, ha baj lesz, átolvasom, köszi 😊

kifli
az mitöl van, hogy minden ami grafikus szaggat, mintha mindent proci csinálna.

Pl.:

Ha bezárom pl firefoxot, elfehéredik az ablak, és föntröl lefelé tûnik el elég lassan
360p-s youtube vidi szaggat
Képernyõpihentetõ szaggat

xp alatt ezekkel nincs baj. Valami megoldás?

Illetve, nem tudom elolvasni, de mikor bekapcsol a gép, az xubuntu képernyõ betöltése elõtt van egy hibaüzi, no or unsopported és valami olyasmi van benne, hogy interface not loaded.

Illetve a bejelentkezõ képernyõnél, ahol az xubuntu logo van, nagyon alacsony felbontású (másik notin normális felbontású volt szerintem)
zeli
nna, a swap sikerült, csak fstab szerkesztés kellett. (gugli rlz)
és megjelent a hibernálás opció is, szal vegyétek tárgytalannak. 😄

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
Utólag csináltam egy swap partíciót, hogyan tudom beállítani, hogy ne manuálisan kelljen bekapcsolni?
A másik pedig az, hogy a hibernálást ez után hogy tudom bekapcsolni? (nincs hibernálás opció)

swapon-t próbáltam, de újraindításnál elfelejti.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
X log-ot nem indítani kell, hanem olvasni😊. /var/log/xorg.log

[merlinw.org]

Lyukasbogrács ötletét kipróbáltam, majd kiderül, mi lesz, addig is: az X logot hogy indítom el? startx-el nem megy.

kifli
megtaláltam köszi 😊

Amúgy így hogy nem live vd-rõl indítottam, hanem most wubi-val van feltéve, felajánlotta a nyelvi csomagok telepítését 😊
HiPPoNaX
Gnome eseten Rendszer/Adminisztracio/Nyelvi tamogatas lenne a nyero menupont ezugyben, az xfce nem tudom, hol hordja. Probald meg synapticbol felrakni a megfelelo nyelvi csomagokat :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

kifli
na mostmár a wifi is megjavult 😊

Most csak annyi kéne, hogy ne angol legyen a firefox 😄

Ötlet? 😊
precision
más a "grafikus" felület, azaz az ablakkezelõ

ubuntuban gnome a xubuntuban xfce van

természetesen van xubuntura is openoffice, firefox és zenelejátszó program 😊

a livecd -s desktop verzió kell neked, az 2in1, lehet róla telepíteni is

Bazinga!

kifli
mi a különbség ubuntu és xubuntu közt?

amire kell az openoffice, net, zenehallgatás.
Ezt ahogy néztem xubuntu is tudja. Ha csak olyan pluszok vannak ubuntuba, amik ezekhez nem szükségesek, akkor marad xubuntu.

Live cd-vel kipróbáltam, és nem fut olyan roszul, bár wifit annyira nem akarta elindítani...

xubuntu oldalán 2 féle isó van, az egyik a desktop, amivel megy a live cd boot, a másikkal elvileg nem. De ugye attól ugye a live cd-s változatról is tudom telepíteni majd?
Máté94
512-nek elég kellene lennie, maximum ki lehet lõni ami nem kell.
Merlin biztos azt mondaná, hogy LTS, én meg azt mondom, hogy a legújabbat.
Nekem egyik se produkált semmilyen galibát.
kifli
ajánlott 1gb ram ubuntunál, xubuntut nézegettem, annak kevesebb ram kell.

Amúgy lts verziót megéri használni? Vagy a legfrisebbet inkább?

a 10.04 lts verzió, gondolom valamivel kiforottab, és ahogy muterom ismerem, nem ilyen kisérletezgetõ kedvû 😄
Máté94
Sima Ubuntut talán?
Szerintem elég neki.
Egy próbát megér. 😄
kifli
amúgy ezt tudja a gép:

intel 1,5ghz proci
512mb ram

És xp-t én lassúnak érzem...
kifli
régebbi típusú notira (acer travelmate 2310) milyen linux disztribúciót ajánlotok?

Muterom használja, netezésre, és néha excel táblákat szerkeszt, meg word.

A lényeg, hogy gyors és egyszerûen használható legyen.
amd123
most már én is alapot használok, és azóta nekem sem volt semmi vga progléma, és compizt meg nem használok. Nekem nem tetszett a sok effect, így kikapcsoltam. Inkább az egyszerûre álltam rá.
Ezen felül még annyit csináltam, hogy update-grup. Nem tudom, hogy segített-e de nem volt azóta semmi, pedig direkt újraindítottam párszor, de ha megint felmerülni, akkor "nyomozni" fogok 😊

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

MerlinW
Jah, az is vga problémának tûnik. recovery-ben frissítsd a rendszert, hátha megoldódik a probléma. Ha mégsem:
1. telepítsd újra a vga drivert (én mondjuk az ubuntus alapot használom, teljesen jó)
2. kapcsold ki a compizt ideiglenesen - replace metacity &
3. recovery-ben root-ként startx és nézd meg mi történik (ne ilyedj meg, default desktop fog fogadni. miután a root fiókját kapod)
4. /var/log -ban olvasgatás xorg környékén

Magyarul nyomozni kell kicsit, mi történt.

[merlinw.org]

amd123
ez az enyémre is igaz merlin?

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

MerlinW
Szerintem nála nem recovery indult, csupán az X nem indul el betöltõdés után. Meg kell nézni az X logot mit ír, vagy megpróbálni manuálisan elindítani (startx). Általában a hibás video driver okozza a jelenséget.

[merlinw.org]

Lyukasbogrács
szerintem nálad - több, mint valószínû, hogy - a GRUB a hibás, mert hát a rendszerbetöltõ dönti el, hogy mi is induljon (linux, memóriateszt, recovery, vagy akármi). esetleg próbáld meg frissíteni a sudo update-grub paranccsal (ez újragenerálja a listát, megnézi, hogy milyen indítható kernelek vannak feltelepítve, szóval újrakonfigurálja, vagy mi pontosabban erre a szakszó). hátha rendbeteszi a problémát.

mert néha elindul, fekete képernyõ, logint kér. nyomok egy kikapcsolást, újra bootol, ismét konzolszerû fekete loginkérés (most komolyan, ez a recovery mode lehet, mert ki az, aki gui nélkül akarna kezelni egy gépet akkor is, ha nem muszáj?), újra kinyomom, és harmadszorra bebootol rendesen. ez másfél perc volt, és több év öregedés az idegtõl. és ez ahhoz képest elég gyakran van.

de én nem akarok recovery mode-ot sosem, remélem sosem lesz rá szükségem, ubuntu alatt sokkal naivabb vagyok, mint windows alatt, inkább nem piszkálok semmit, amihez majdan recovery kellene.

Lyukasbogrács
kb 2 hete nekem is volt hasonló. elindul, majd boot után lefagyott a "Startin AppArmor profiles..." kiírás után, gyors restart után kicsit tovább jutott, de akkor már ICEauthority problémára hivatkozva bedobott egy kezdetleges infoboxot, amire nem tudtam se kattintani, se semmi. szinte zongoráztam a billentyûzeten, hogy továbbmenjen, vagy legalább valami mást írjon ki 😄, harmadik újraindításnál már csak azt írta ki, hogy No bootable device... meghalt volna a vinyóm? 😮 következõ újraindításnál viszont semmi baja nem volt, le is futtattam egy vinyóellenõrzõt, de semmi. nem indítottam újra napközben, de másnap is ugyanezzel indult a nap/gép. kétszer csinált ilyet, de nem találtam rá megoldást, viszont ahogy jött, úgy ment. szerencsére 😄
ezek a megmagyarázhatatlannak tûnõ jelenségek közé tartoznak.

erre valakinek ötlete?

amd123
egy kis segítség kéne... nem voltam itthon, és most h hazaértem benyomtam gépet, elõször hibaüzenettel indul, aztán sikerült elindítani, váltok egy munkaasztalt, és így felvillan kb az egész színskála, aztán kidob fekete képernyõvel, és csak a virtuális teminálból tudok egy gdm stop-startal tudok valamit kezdeni. Fennt a panelnél nem tudok semmire rákattintani, mint valami háttérelem olyan lett. A firefoxot is csak terminálból tudnám, ha nem lenne ikonként kinn.

Szerintem nekem is simán van több ezer képem de 50-60 GB, durva 😊



MerlinW
Pl Dropbox (cloud) ad ingyen 5GB-ot, de vásárolhatsz akármennyit.

[merlinw.org]

A doksik kb. 20 mega, a többi kép, videó.
Egy gyerek sok helyet foglal. :-)

2 éve még elég volt 2db dual layer + 1 dvd.
Mára sztem van, vagy 50-60GB-nyi kép, meg videó a családról, a filmeken kívül.
Ez az átka a digitális gépeknek. Jó, ha a harmada értelmes kép, csak hát mostmár el nem kezdem kiválogatni.

Emlékekre gondoltam mint képek, videók ilyesmi. Nekem ez elfért dvd-n 😊



Kellene egy pár db. :-)
Ráadásul a NAS-ra állandóan szinkronizálok, szal hetente 30db dvd-t kiírni...

Valami tárhely kéne, ahová csak ftp-n lenne elérés ocsóért.
Vagy veszek egy vinyót és az öcsémnél tárolom. :-)

Backup DVD-re, azt csak nem lopják el.

@precision :|



Vázze...<#rinya>

Egyébként most elgondolkodtam, hogy ha hozzánk betörnének és elvinnék az 4 gépet, amin az összes fotó, videó, adatok vannak...
Uhh, jobb nem is bele gondolni. Ki kell találnom valamit.

precision
a lakásunkat feltörték, elvitték a laptopomat, rajta az ubuntuval 😞

szóval egy jó ideig kiesek mint felhasználó, ide az asztalira nem tudok rakni ubuntut, mert faternak sok windows only programra van szüksége, dual bootolni nem szeretnék, szal most windowson "szenvedek"

rohadjon meg az összes gyökér tolvaj f.sz

Bazinga!

MerlinW
Lehet hogy van grafikus is, intelligens pörgõm van (chipset szabályozza) így sosem kerestem😊

[merlinw.org]

köszi!
holnap neki esek, hasonlókat találtam én is, reménykedtem valami grafikus felületben, kész alkalmazásként.
így is jó, majd eljátszok vele.

MerlinW
üdv!
van-e valami használható módszer amivel a processzor ventilátorának a sebességét szabályozhatom.
windows-nál a speedfan tökéletes volt nekem.
köszönöm!

MerlinW
NTFS-en nem is nagyon fog indexhibát találni az fsck, max szektorhibát 😊
Logikusan fsck Ext-hez való, míg chkdsk FAT/NTFS-hez készült. A fizikai hibát természetesen mindkettõ látja, a fájlrendszer orientált dolgokat (mint az indexelés, jogosultság/attributumkezelés) viszont már kevésbé.
Viszont ntfs-3g-hez vagy ntfs-tools-hoz mintha lenne valami fájlellenõrzõ cucc.

[merlinw.org]

precision
tárgytalan... 😊

windows alatt ráeresztettem egy chkdsk /f -et és indexelési hibákat talált amit ki is javított
utána már törölhetõvé váltak a fájlok

(ubuntu semmilyen hibát nem talált a merevlemezen amúgy)

Bazinga!

Nem feltétlenül. Windows-os megosztás permanens csatolására a találatok elég nagy részénél ajánlják az fstab-os megoldást is, ami nálam is mûködik, csak azt nem értem, miért csak két könyvtárszintig.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

precision
gondolom az a különbség, hogy az smbmount (samba mount) való arra, hogy "távoli gépeket" csatoljunk

Bazinga!

precision
help pls! 😊
letörölhetetlen filejaim vannak egy WD usb -s külsõ vinyón
próbáltam már mindenhogy törölni, nautilust (gk)sudo -val indítani, sudo su -val, sudo rm -el... mindig ez jön ki:

root@ubuntu:/media/wd/sorozat/SmallVille/s02# rm 2x02.heat.ac3.ws_dvdrip_xvid-fov.avi
rm: ”2x02.heat.ac3.ws_dvdrip_xvid-fov.avi” nem törölhetõ: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
root@ubuntu:/media/wd/sorozat/SmallVille/s02#

Azt mondja nincs ilyen fájl 😊 Pedig nagyon is ott van, meg is tudom nyitni, lejátsza az smplayer...stb.
Most akkor hogy törölhetném le onnan? 😊

Bazinga!

Aprócska csavar:

Ha azonban nyomok egy smbmount-ot, akkor látom bármelyik mélységû mappát:

sudo smbmount //192.168.1.175/fileserver /home/USERNAME/fileserver2 -o user=USER,pass=PASSWORD

Akkor most mi a különbség a FSTAB-os befûzés és az SMBmount közt?

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Az fstab bejegyzés:

//192.168.1.175/fileserver /media/fileserver cifs guest,iocharset=utf8,codepage=cp852,utf8 0 0

Sziasztok!

Fileserveren Windows alatt D: meghajtó írás-olvasásra megosztva, mely másik Windows-os géprõl szépen mûködött, láttam az egész tartalmát, csináltam, amit csak akartam.

Ubuntu 10.10: fstab-ba felvéve, hogy fûzze be a /media/fileserver-be, amit meg is tesz. (Innen megy egy symlink a HOME-ba, de ez most lényegtelen.) Az mitõl van, hogy csak két környvtárszintig látom a megosztott D: meghajtó mappát a /media/storage-ban?

MerlinW
Köszi köszi mindenkinek <#wave>

[merlinw.org]

Hecker007
Boldogat MerlinW!