11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Ubuntu 10.10 szerintem jobb (stabilabb, gyorsabb), de ízlések és pofonok:)

Remélem Ocelot-nál összekapják magukat, mert Jaunty óta Natty a leggyengébb kiadás. Azonban Jaunty-t legalább összerakták júliusra, míg Natty még mindig igen problémás.

Jut eszembe, Natty + pae kernel megy valakinek? Nálam az istenért sem boot-ol be. Még a logolásig sem jut el, fekete képernyő és vége:) Nem mintha hiányozna, csak rejtélyes.
  • alfa20
    akkor lehet a felismeréssel van a gond, van egy USB és egy PCMCI adapterem.
    ha terminálba iwconfig-ot beírom, akkor kiír a wlan0-hoz pár dolgot (nekem kinait) az ifconfigal csak eth1-hez hoz fel adatokat, meg van még valami Lo de ez nem biztos erre most nem emlékszem.
    van valami parancs progi amivel ki lehet listázni a hardverek listáját (grafikus lenne a legjobb)

#9575 köszönöm a linkeket, de Ubuntunál maradtam, kipróbáltam jó pár disztit, de végül is az ubuntu 11.04 maradt a befutó.
  • HiPPoNaX
    Felso panelen az ora mellett ott dekkol az nm-applet nevu kisalkalmazas, ami a halozat kezeleset konnyiti meg neked. Ha felismeri a wifi adaptert, akkor csak rakattintasz es le is listazza az elerheto halozatokat.
  • alfa20
    van olyan program wifi hálozathoz amihez autómatikussan feldobja az elérhető hálozatot és nekem csak a jelszót kell meg adni, valahogy sehogy nem boldogulok a WIFI-vel, a kábel meg ellégé lekorlátoz :)
  • MerlinW
    Van: 9575. hsz

Mármint egy Debian van, de azt használhatod bármire. Persze emiatt, minimális mennyiségű alkalmazást pakol fel telepítéskor. Ha otthon vagy a pingvin és a terminál világában, akkor 1-2 óra alatt Ubuntu minőségűvé tudod varázsolni. (Ubuntu szerverből is 10 perc alatt lehet desktop-ot csinálni és vica-versa. )

Azonban előnye az Ubuntu miniCD-vel szemben nincs, lévén az Ubuntu támogatásánál nincs jobb. Tehát, ha magad akarsz építeni "Debian alapoktól" rendszert, akkor én az Ubuntu minimal-t ajánlom, a repók és a PPA miatt.

• donatus13
    Lehet ,hogy fárasztó és hülye kérdés , de a debiannak van sima oprendszere ,vagy inkább már csak szerverekkel foglalkoznak ? csak azért vagyok kíváncsi mert látom van vagy 1000 disztribució de ha debian alapú akkor miért ne használjak egyből debiant?:))
  • MerlinW
    Azt hívják telepítésnek:) Egyébként ahogy te gondolod, nem.
  • zico87
    Meglehet úgy csinálni a Puppy Linuxot hogy a cd image tartalmát a vinyóra másolom és hogy rögtön onnan induljon ? ne keljen cd ?
  • Balumann
    Köszi! Az unrar csomag feltelepítése után már a többi is felismerte :-) (debian... )
  • MerlinW
    paranccsorban: unrar *.rar
  • Balumann
    Mivel tudok kicsomagolni tömörített fájlokat, amik több darabban vannak? ( .rar amihez tartoznak .r01, ...).Kipróbáltam vagy 4 tömörítőt, mindegyik azt írja, hogy az archívum típus nem támogatott :/
  • Balumann
    A netinstall -os CD -n (~180MB) is választható a grafikus telepítés ugyanúgy, tök ugyan az. Azt érdemes leszedni szerintem.
  • MerlinW
    Csak az első CD kell.

6.0.2.1 32bit
    6.0.2.1 64bit

Itt pedig a Live CD-ket találod.
  • Garfield
    Én egyelőre még nem tudtam levetkőzni a windows-os paranoiás reflexeket, és így oldanám meg:

/: 10-15 GB
    swap: 4-8 GB
    <szimpla_ext4_partíció_1>: maradék (minden más cucc)
    <szimpla_ext4_partíció_2>: 50 GB, vagy ahogy érzed (doksik, levelezés, fontos cuccok)

Nálam a /home csak a beállítások tárolására van, így arra is bőven elég a /. A két ext4-es partíciót fstab-ban felmountolom, aztán symbolic link-ekkel belinkelem azt, ami kell róla.

A /home külön partícióra pakolása mellett egy érvet tudok elképzelni, erősítsen meg, akinél így van: a programok beállításai megmaradnak, így egy esetleg újratelepítésnél az első indulásnál már majdnem minden úgy van, ahogy szeretném.
  • mousee
    Elég az első cd/dvd, a többin csak plusz programok vannak, ha nem akarsz netről töltögetni. Live CD-je nem tudom hogy van-e a debilánynak (valaki okos majd felhomályosít), de a sima első lemezről fel tudod tolni, igaz nem asztalról indított grafikus telepítővel, hanem live-ból indított karakteres/grafikus telepítővel.

Ha nem riadsz el a karakteres telepítőtől (nem egy bonyolult dolog, ha anno telepítettél win98at, akkor nem leszel komoly gondban), akkor elég a netinstall CD is, ilyenkor mindenből a legfrissebbet rángatja le a netről, és telepíti neked.
  • alfa20
    az létezik hogy a Debian telepítéséhez 52 CD vagy 8 DVD-kell?
    nem találok sehol hozzá 1 live cd-t, nincs is vagy csak rosszul keresek?
  • mousee
    Egy elég alap elgondolás alapján:

"swap (cserehely)"-nek én mindig pár megával többet adok mint a memória. Akkor van rá szükség, ha hibernálni is akarod a gépet, egyébként bőven elég 1 giga is.

"/" Ez a rendszer meghajtója. Attól függ mennyi programot használsz, az én rendszerem teleszórva minden hülyeséggel 6 giga, de ezen már minden van. Én 10 gigát szoktam neki adni, ha paranoiás vagy, akkor adhatsz 15-öt.

"/home" Ide jöhet a maradék. Dokumentumok, képek, videók, zenék, és minden egyéb itt tárolódik majd.
  • alfa20
    500 Gb-s winyot, hogy érdemes felosztani, (win-ben ez 100 Gb a op-nak, a maradék ~380 menne a tárolásra...)
    de Linuxban ez hogy működik itt van swap partíció is?
  • zico87
    következő gondom Compaq ipaq szörnyetegre kéne felpakolni egy Puppyt meglehet csinálni hogy ne a Live cd-ről keljen telepíteni vagy indítani mivel nincs optika usb boot se jön össze remélem érthető a gondom másik gépben hiába telepítem ipaq-n behal a Puppy:S
  • mousee
    Köszönöm szépen a tippeket, valószínű a dell lesz.

Más kérdés: Az AMD új üdvöskéivel, az APU-s gépekkel hogy áll a Linux?
  • gothmog
    Ahogy MerlinW is utal rá, a Dell régóta együttműködik a canonicallal, úgyhogy a laptopjaik jelentős része teljesen ubuntu-kompatibilis, sokat azzal előtelepítve szállítanak. (cserébe 80-ból nem nagyon állnak meg inkább a 150-es kategória) :(
    Ami lényeges szempont, ehhez a felhasználáshoz érdemesebb intel videovezérlővel ellátott darabot választani. Ubuntu alatt tudja amit kell, és így nem fizetsz olyasmiért, amit aztán soha nem fogsz használni. Az akkuidőre is jótékony hatással van.
    Persze választhatsz amd(ati) vagy nvidia chipes eszközt is, de az némileg drágább lesz, többet fogyaszt, és mint mondtam, az említett felhasználással nem fogod kihasználni a tudását.
  • MerlinW
    Nekem ilyenem van, teljesen kellemes darab - Asszem Suse van rajta alapból, de 10 perc lecserélni Ubuntura.

Ez pedig maga az elegancia, igaz ez már ~160k - Őt pedig kifejezetten Ubuntunak készítette a Dell.
  • Balumann
    Nos én Debiannál Squeeze -nél kötöttem ki, ezen sokkal szebben be tudok lőni mindent, bár a beállítása macerásabb, sokkal gyorsabb és stabilabb az egész, és könnyebben meg is találom a dolgokat a különböző felmerülő dolgokra.
    A Youtube viszont továbbra is szar böngészőkből, de megnéztem, mostmár netbookomon levő debianon is szar. Ennek ellenére vimeo -n például le tudom simán játszani a HD -t, úgyhogy én nem értem most mi van.
    Viszont XBMC -ből simán lejátsza a youtube-ról is a videókat, pedig ott is HD -re van beállítva mint alap minőség.
  • Martinez01
    Ez esetleg, 2Gb ram, 250 Gb winchester meg 2.1 GHz-s processzor bőven elég irodai munkára, amúgy meg Linuxra pont optimális (szerintem :D), és csak 77e Ft /legolcsóbb/.
  • mousee
    Üdv,

Édesapám laptop vásárlás előtt áll, céges cuccokra kéne a gép, és az elmúlt fél év azt bizonyítja, hogy az Ubuntu neki a tökéletes választás (idáig asztalin használta otthoni irodában).

Olyan kérdésem volna, hogy milyen laptopot tudtok ajánlani, ami Ubuntu-barát (nem tragédia ha nem megy minden, csak valahogy be lehessen üzemelni, kisebb turkálások beleférnek), és olyan 100k körül van? A videokártya teljesítmény nem tényező, lévén céges gépről beszélünk, winyóból sem kell óriási (levelezés, céges fényképek termékekről, ilyesmikre esetleg), viszont jó lenne ha jól össze lenne rakva.

Van tapasztalatotok ez ügyben? Ki milyen gépet javasolna?
  • Martinez01
    Holnapig meggyőzöm apuékat / vagy csak anyut :D/ , mert az ő álláspontjuk szerin "Jó ez a Windows XP, mi ezt használtuk idáig is, és nem volt vele semmi baj! " Jah, persze, azért halt be a winchester, mert az XP olyan tökéletes...
    De ezekhez majdnem naponta-hetente jönnek ki frissítések nem?
    Live mód alatt ezt a pendrives cuccot érted, akkor igen, minden f*szavolt, és ahhoz képest, hogy USB 2.0-án ment, eléggé gyors volt, akkor milehet HDD-n? :)
  • gothmog
    Az első próba, hogy elindítod live módban. Ha ott úgy tűnik minden f*sza, jöhet a telepítés. Ha van egy géped, amin következmények (adatvesztés esélye) nélkül kísérletezhetsz akkor hajrá telepítsd és teszteld. :) Ha elég bátor vagy, néhányszor úgyis össze fogod pusztítani, ez benne van a pakliban. :)
    Telepítés után első körben célszerű elindítani a frissítéskezelőt, és telepíteni amit talál. Aztán hajrá, adj neki! :)
  • Ability
    Technikailag igen, minden linuxos program működik mindenhol, de azért ez csak fél igazság. Külön libeket használnak, amiket külön be kell töltenie a memóriába és sokszor inkompatibilitás lép fel az adott DE-hez képest. Gondolok itt arra, hogy a nem natív programok sokszor teljesen máshogy néznek ki, elütnek a többitől, máshogy működnek, stb. Inkább esztétikai hiba, de én azért mindig törekedtem a natív alkalmazásokra. Mindkét oldalnak megvannak a saját programjai. KDE alatt KTorrentet érdemes használni, míg Gnome alatt mondjuk Deluge-t.

Saját véleményem szerint KDE-re adják ki a jobb cuccokat. KTorrent, KMai, Krusader, stb. Gnome alatt pl nincs egy normális, használható Total Commander klón.l
  • Martinez01
    Igen, de most öcsém gépén próbáltam /onnan is írok/, és összevissza van bontva, szétvan csúszva a graf meg minden (ez is ilyen USB-s tesztverzió), erre a gépre nemi akarom feltenni, mert ezen játszunk, és ugye az ubuntu nem szereti a directxet:D.
    Én nem szeretném, hogy problémák alakuljanak ki xD, nekem így első látásra qvára bejön a linux, és hülye aki nem ilyent használ :D. /Szubjektív véleményem:D/
  • gothmog
    Unityval indult el? (baloldalt ikonsáv, felül tálca) ha igen, akkor szereti a videóvezérlődet. Telepítsd fel, ismerkedj vele, ha valami nem világos kérdezz. (illetve dkumentáció meg google :)
    Lehet hogy semmilyen hibába nem futsz bele, lehet, hogy lépten nyomon elakadsz. Előre nem tudható, milyen problémáid lesznek, majd kialakul.
  • alfa20
    akkor lényegében kinézeti különbség van a kettő közt, de linuxos progikat ugyanúgy tudok telepíteni KDE re és GNOME-ra (pl: wine; chrome, nero, tux commander stb...)
  • Ability
    Hát azért a KDE sokkal fejlettebb, sokkal jobban karban van tartva, sokkal gyorsabban fejlesztik, és úgy alapjáraton ízlésesebb, okosabb. Más kérdés hogy nem tetszhet mindenkinek, de szerintem az előző állítások eléggé tényként kezelhetőek. Vannak hátrányai is persze, de szerintem az hogy nagyon gyorsan fejlődik és már jelenleg is mindenki előtt jár eléggé überel mindent.
  • Garfield
    Az 1. kérdéshez:

Ugyanaz a különbség, mint a szőke, kék szemű illetve a barna hajú, barna szemű nők megítélése közt: ízlés kérdése. :-D
  • Garfield
    Ez az eggyel előző, a Maverick. Egy picit mintha fürgébb lenne a Natty-nél.
  • alfa20
    nekem lenne két kezdő kérdésem, hamarosan veszek egy notit amin igazából filmnézésre meg net-re lesz használva, játék is csak a böngészőn keresztül, ezért gondolkodom a linuxban, most nézegettem pár disztibuciót és ahogy nézem az Ubuntu, hoz van a legtöbb segítség.
    akkor a két kezdő kérdés:
    1.) mi a különbség a KDE és a GNOME között?
    2.) láttam egy kettő képet ahol vannak "gadget"-ek, ezek csak KDE-re vannak vagy GNOME-on is lehet használni.
  • Martinez01
    Ez a változat milyen?

/Sikerült a billentyűzet beállítása:)/
  • Garfield
    Első körben ezt a változatot próbálgasd inkább.
  • Martinez01
    Most epp perpill pendrive-rol bootolt ubunturol irok, es meggyozott .
    Nagyon gyors meg pendriverol is amipedig 2.0-as szval tuti h valtok.
    Milyen esetleges problemak lephetnek fel?
    Amugy meg koszi a segitseget, hasznos dolgokat tanulhatok meg toletek, koszi megegyszer, most mek es megkuzdok ezzel az ubuntuval :P.
  • gothmog
    kereső alatt szimplán a google-t értem.
  • gothmog
    Kiegészítve azt amit Garfield kolléga írt, a legfontosabb dolog a nyitottság. Ha tényleg érdekel a dolog, nem lesz gondod vele, meg fogod találni a megoldást, gyakorlatilag a problémád kulcsszavait beírod a választott linux-disztró nevével a keresőbe és meg lesz a megoldás. (vagy a megnyugtató tény, hogy más is küzd ugyanazzal a problémával mint te, tehát nem feltétlenül te vagy a hülye )
    Két mód közül válszthatsz, vagy beleugrasz vakon az ismeretlenbe és küzdesz fogcsikorgatva, vagy eleinte használod a winnel párhuzamosan, és lassanként minden felmerülő problémára megtalálod a megoldást. Ha tényleg váltani akarsz, menni fog.
    A dokumentáció tekintetében erre nézegesd át a címeket, indulásképpen:
    LINK