Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Onnan már nem nagyon van visszaút sajnos. Unallocated, tehát nincs már meg a partició. Ezért is szoktuk mondani, hogy ha egy lemezre szeretnénk mindkét rendszert telepíteni, akkor elõször a Windows, aztán a pingvin. Persze lehet fordítva is, de akkor oda kell figyelni - van manuális részletes particionálás a Win telepítõben is

[merlinw.org]

Ezt a kis lila ablakocskát, ami az alsó panelen van, hogy hívják angolul?

Palinko
1 HDD van a gépemben ubuntu 3 részre osztva (swap, / és /home) terült el 300 gb on volt mellette egy NTFS partíció a maga 200 gb jával. ezt az NTFS felosztottam egy 50-150 arányba a célból hogy a 150 re felrakok egy win 7 et.

Telepítõ lemezt beraktam kiválasztottam a 150 est hogy oda telepítse azt a szart, de valamiért nem tudta használni, mentem Új partíciót csináljon, erre a linuxosokat is összevonta elsõ helyen jött az 50 es kis partíció és utoljára a 150 es. persze sehogy sem tudott települni a win7. berakom live cd, megnézem gpartedot és meglepetten kell tapasztalnom ez a szar tényleg összevonta nekem és ismeretlennek jelzi. adatvesztés elég kínos lenne, jó volna valahogy visszaállítani.

kép

remélem fel lehet ismertetni valahogyan amit a windows elcseszett
ezt megoldottam, viszont az audio outputra van ötletetek? néztem külföldi fórumokon, sehol vmi definitív dolog. ha ez nem volna, akkor elnézném, hogy ezek is problémák:

tömegesen átnevezni
tömegesen kijelölni
lassú a görgetés
nincs billentyû shortcut a computerhez
néhány betû egészen csúnya

Amúgy pedig:

nVidia kártyánal a Digital Vibrance állítása közben kilép váratlanul.

sziasztok,

nagyon új ubuntu felhasználó vagyok. azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnám az audió kimentet megváltoztatni? a zöld jack rossz és a mikrofon jackjén szeretném hallgatni a zenét.

amd123
nah. Probléma per pill megszûnt. Most már tudok konvertálni.😊

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

amd123
fennvan mmc, csak mikor rányomok arra h convert, akkor kilép😄
Amúgy C3-mam van( a qwerty-s), és mp4et játszik, 3gp-t is.

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

Lyukasbogrács
én a helyedben elõször megnéznék tcprobe-bal (vagy csak simán ffmeg -i video.mp4) egy olyan videót, amit a telefon lejátszik, aztán megpróbálnám azt beírni a -vcodec-hez (próbáltam az avc1-et, de nem jó nálam se 😄), egyáltalán feltetted a mobile media convertert (mmc)? próbáltad azzal? az is csak egy gui az ffmpeg cli verziójához, sõt meg is lehet nézni, hogy milyen paranccsal fogja konvertálni. amúgy milyen telefon? meg tudni kéne azt is, hogy mit játszik le pontosan. esetleg megpróbálhatnád 3gp-be konvertálni az mmc-vel. ergó találam még egy kis könnyebben megemészthetõ ffmpeg tutorialt, vagy minek nevezzem.

amd123
most beleraktam egy olyat h -vtag avc1

amd123
szúrtam*

amd123
ffmpeg -i Jumper.avi -s 720x304 -vcodec mpeg4 -b 64k -acodec copy hipervándor.mp4
ezt dobtam össze. mit szórtam el?

Lyukasbogrács
tcprobe paranccsal tudod megnézni, hogy a videó milyen kodekeket használ (tcprobe-hoz tedd fel a transcode csomagot), aztán: tcprobe -i valami.mp4
attól, hogy mp4 a kiterszesztés, még nem biztos, hogy mp4 videó van benne. nekem pl. ezt írja egy mp4 fájlra.

Sziasztok! Lenne egy kis problémám. Külsõ monitort csatlakoztattam laptophoz VGA kimeneten keresztül. A monitor egy Asus vw222s, 22"-os TFT-t. Megy rendesen, csak bal felsõ sarokban egy rózsaszin téglalapban kiírja, hogy /Ancor Communications Inc 22"/. Emiatt a menüt nem tudtam kezelni, se Alkalmazások, se Helyek, se Rendszer. Ablakoknál se méretezés, se bezárás. Ezek már mennek, de csak a képen látható módon megoldva.

Hogy lehetne azt a rózsaszín sz@rt eltüntetni onnan? Nagyon akadályoz...
Képernyõkép alant.

Köszi: Monti

Az élethez két dolog kell. Motor, meg Linux.

amd123
nem értem... átkonvertáltam. Sikerült. MP4 lett, de a telefon nem játsza le, pedig az összes többi MP4-et lejátsza.

amd123
😄

Lyukasbogrács
gugliba (magyar nyelvû oldalak): ubuntu ffmpeg, 3. találat, legalján megtalálod a linket, és mindössze két szó keresésével találtam ide 😊

amd123
köszönöm. Mindkettõvel megcsinálom. Szeretném emgtanulni a terminállal is. Elvégre az a jó ha már azzal fogom tudni csinálni a dolgaim.

Második üzenetededre: Nem tudom h találsz ilyeneket. ÉN sosem találok ilyen jókat.^^

Lyukasbogrács
találtam egy egyszerûbbet: MobileMediaConverter, ezt kell letölteni hozzá, és duplakattal telepíteni

Lyukasbogrács
-i = input, bemeneti fájl
-s = size, mekkora legyen a video mérete
-b = bitrate, bitsûrûség
-ab = audio bitrate, hang bitsûrûség, van -vb is, video bitrate
-vtag = fourcc tagot állítja be, ez alapján tudja a videólejátszó, hogy milyen adatformátum van a fájlban és hogy milyen kodeket használjon. (pl.: DIV3 = DivX Low-Motion, DIV4 = DivX Fast-Motion, DIVX = DivX4, stb), ha nem állítod be, akkor a kodek beállítja automatikusan.
-vcodec = video codec, ezzel meg azt lehet beállítani, hogy konkrétan melyik kodekkel tömörítse (újra) a videót. ha mp4-et akarsz, akkor -vcodec mpeg4
ugyanígy van -atag, meg -acodec a hangra, ha nem használod valamelyiket, akkor nem kódolja újra, hanem csak másolni fogja az eredeti hangot, vagy videót, olyan, mintha azt írnád -acodec copy
output.avi az meg a végtermék.

neked akkor az kell, hogy:
ffmpeg -i input.avi -s 640x360 -vcodec mpeg4 output.mp4
az, hogy milyen minõségû videót akarsz (ami majd a fájl méretét is befolyásolja) az a -b bitrate tagtól fog függeni (és a -vb-tõl ha beállítod), ha a hangot is újra akarod kódolni, mondjuk mp3-ba, akkor tedd hozzá még azt, hogy -acodec libmp3lame, de még rengeteg paramétere van, érdemes belenézni a "használati útmutatóba": terminálba: man ffmpeg, vagy faq, vagy doc
bocs ha valami nem mûködik, nem próbáltam ki, de ezek után már nem lesz nehéz kitalálni, ha valami gond van

amd123
ffmpeg -i input.mp4 -s 640x360 -b 4000k -ab 160k -vtag DIVX output.avi
ugye ezt írtad bogrács. Ezt meg is lehet fordítani? pl. így:

ffmpeg -i input.avi -s 640x360 -b 4000k -ab 160k -vtag DIVX output.mp4

csak mert én aviból akarok mp4et. És azért jó lenne megtanulnom végre terminálból csinálni dolgokat.

MerlinW
Panelen jobb klikk, hozzáadás, óra.

[merlinw.org]

bazza
Hallo! Egy indítás után azzal fogadott az ubuntum, hogy beszart az óra modul. Véletlen a törlésre nyomtam. Valaki meg tudja mondani nekem a csomag nevét, hogy letöltsem újra? Csap ébresztõt, meg vmi hold órát találtam...

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

Lyukasbogrács
Videó felirat alatt a Szûrõk gomb, ott pedig kiválasztod a Resize-t, vagy az MPlayer resize-t, azt írja ez gyorsabb, mint az elsõ.

amd123
Avidemuxal h lehet átméretezni? Én nem találom sehol

amd123
nekem arra, kell h filmet, telóra át tudjak rakni.

Lyukasbogrács
vagy az avidemux, az se rossz

HiPPoNaX
Vagy ha ennel picit felhasznalobaratabb tortenet kell, akkor ott a handbrake, csomagbol telepitheto :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Lyukasbogrács
ffmpeg:
ffmpeg -i input.mp4 -s 640x360 -b 4000k -ab 160k -vtag DIVX output.avi
vagy mencoder:
mencoder -xy 200 -o tmp.avi -oac copy -ovc copy <file>

amd123
Tudtok mondani valami jó linuxos progit videó átméretezésre?

HiPPoNaX
Volt arra szukseg a kesobbiekben is azert, mire eloszor sikerult rabeszelnem a telepitot, hogy induljon el a gepemen, azert az eleg rendes kutakodasba kerult. Meglepo modon viszont a Debian csont nelkul telepult 😄

MerlinW
Én 5.04-nél, de ott még szükség volt némi Debian-os rutinra😊

[merlinw.org]

Palinko
ezzel csak egyetérteni tudok én is 8.04 nél kezdtem.
Lyukasbogrács
nem tudom, sose írt még ki olyan fatális hibát a gép (nem is tudom mit kéne látni pontosan :])mióta linuxra váltottam, volt olyan, hogy rezgett a léc, de a frissítésekkel elmúlt. pl az ubi 8.04, vagy a 8.10 változatával nekem is voltak bajok, nem is kicsi, úgyhogy letettem róla, hogy ubira váltsak. aztán jöttek az új verziók, és elmúltak a bajok. 2010 augusztus elõtt még semmit nem tudtam a linuxról, de érdekelt, úgyhogy amire kíváncsi voltam, utánanéztem neten. most abból élek. ha valami hiba van, én is csak annyit tudok, hogy merre induljak el, a többit kiguglizom ha ismeretlen területre tévednék. keresni kell tudni jól! <#eljen>

Palinko
de rendszer leállításkor csak azt veszik észre nem? mert ott pirossal jól kiemeli 😄
Lyukasbogrács
vagy dmesg | grep "fail", vagy grep "fail" /var/log/* bár ez tökéletes rendszeren is fog kiírni hibákat 😄

Palinko
nehéz így. tapogatózni kell.

fogd írd be terminálba cd Asztal
sudo dmesg > naplo.txt

meg kell az asztalon jelenjen a napló. abba már bírsz keresni pl
ctrl + f
és keress rá a fail szóra mindent ki fog emelni sárgával. meg küldd el a naplót a hp seknek hadd egyék a szart õk is 😄
REPS0L
de jó lenne ha lenne valaki a környéken aki ért hozzá...

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu

Lyukasbogrács
az attól függ mi okozz a hibát, kern.log, messages, syslog. vagy használd terminálban a dmesg parancsot (irányítsd fájlba, ha hosszú lenne: dmesg > naplo.txt)

REPS0L
hogyan tudom kihalászni a leállításnál fellépõ problémákat a naplóból? hol találom?

REPS0L
nem lett jobb, szomorú vagyok, dél óta küzdök vele, és ez csak a mai nap...

REPS0L
köszi, ehhez a leíráshoz eddig még nem jutottam el! 😊

HiPPoNaX
Amit itt irnak a particionalasrol, az nem segit? Kezi modban szepen torolsz mindent, ami nem kell, majd ujra letrehozod a szukseges particiokat.

REPS0L
na jó, feladom, valaki el tudja nekem mondani a linux telepítõben hogyan tudom én leformatálni/törölni a partíciókat, majd létrehozni 2 másikat? hátha az a baja hogy maradt valami belõle a windózból

setuh
Tudtok valamit az ellen h ha akurol megy a laptopom ne essen le folyton a hardom ha egy kicsit nem dolgozok vele(nem tom mashogy kifejezni magam),van ott az akunal egy beallitas h ''Spin down harddisk when possible'' nincs kipipalva de megis folyton ezt csinalja.
Elore is koszi!

\"I knew all the rules, but the rules did not know me Guaranteed\"-Eddie Vedder

REPS0L
tolom neki, hátha ad valami "jó hírt"...
HP support nem tudott segíteni Linux ügyben sajnos, küldenek egy recovery lemezt 2 héten belül, nekem viszont kéne egy oprendszer holnapra! 😞

ede0001
low memory?

Nyomj neki egy memtestet. Lehet, hogy a memóriával van gond.
REPS0L
köszi!

mára feladom, holnap felhívom HP Support pajtást, aztán hátha sikerül valamit összehozni, mindenesetre egy Windows telepítõlemezt kérek 😊

HiPPoNaX
A Kubuntunak a KDE miatt nagyobb az eroforrasigenye, mint a Xubuntunak, szoval igen, annak kell erosebb gep :]

REPS0L
és melyik kell erõsebb gépre? a Kubuntu? 😊