11431
Ubuntu Linux
-
#9547 Én ismerem a számítógépeket, belenyúlni nem akarok, ha nem muszály.
De ha bele is kell nyúlnom, és találok megfelelő leírásokat hozzá, akkor megtudom magamtól is csinálni, ugyanis angoltudással, és informatikai tudással, eléggé rendesen felvagyok vértezve :) .
Köszi a választ!
/Most szedtem le eggyet, és az | www.ubuntu,com | oldalon található ilyen USB-s telepítős kipróbálós módszert csinálom, és meglátom milyen rendszer ez az ubuntu:) / -
Garfield #9546 Bár sokat segít, ha értesz a számítógépekhez, egy teljesen alap rendszerhez nem kell, az Ubuntu telepítése NextNextFinish stílusban megy. Határozottan sokat segít, ha van benned egy kis nyitottság, mert egy picit másképp mennek a dolgok Linux alatt - a számítógépekhez való értés ezt segít áthidalni.
Ha bele akarsz nyúlni, ahhoz már kell némi hozzáértés, de még több türelem, amíg utánaolvasol, mit is kell csinálni pontosan. -
#9545 Üdv!
Szeretnék a WinXP-ről áttérni Linuxra, vagy Ubuntura /Nem tudom, hogy különbözik-e, vagy sem, nem érdekel./
Ezen a konfigon, mennyire futna, mennyire támogatná, a drivereket?:
Asus P4i65g alaplap,
Intel Celeron 2,6 GHz-s proci,
ATi X1050 256 /AGP Foglalatos/,
768 Mb RAM,
CD Olvasó,
40GB Winchester.
Jah, előre szólok, hogy én az oprendszerekhez nem értek, és a linuxot, milyen nehéz lenne kordában tartani, kell hozzá valamilyen különleges ismeret, vagy valami, vagy mint az XP-hez hasonlóan egyszerű lenne kezelni?
Bocsi, hogy ilyen, eléggé gyökér kérdésekkel zavarlak titeket, de már a hócipőm is televan az XP-vel, mert most raktam újra, és még mindig sz*r.
/Ui.: Olvastam, hogy nincs vírus linuxra, tehát vírusirtó se kell, ez igaz?/
Köszönöm előre is!
Maximális tisztelettel:
Papszi -
Yodlii #9544 Sziasztok! Feltelepítettem Ubuntura az rfactor nevezetű autós szimulátort minden rendben semmi képhiba! De a Saitek R440 Force Feedback-es kormányomhoz nincsen linuxos Driver és emiatt nincsen FFB a játék alatt! Erő visszacsatolás nélkül meg nem jó vele játszani. Valakinek nincs valami okos gondolata hogyan lehetne működésre bírni? Nagyon köszönöm előre is! -
#9543 Esetleg ez segít? Nem próbáltam, csak múltkor néztem OMG ubuntu-n. -
#9542 megvan a probléma oka, SMC pci-os wifi kártya miatt akad ki :(
úgy tűnik így nem lesz Ubuntu használva, marad az XP -
#9541 XP SP3-on belül telepítettem a Xubuntut, újraindítás után bejön a Xubuntu logó de semmi visszajelzést nem kapok hogy most csinál-e valamit
órák óta ez van, újraindítottam, akkor is kifagy
mit lehet tenni? -
#9540 Egyelőre még nem állítottam be a compizt, KDE alatt valamiért vannak effektek, saját beállítómenüje van, de nem is láttam ilyen opciót. Gnome alatt meg egyáltalán nincsenek. Az Nvidia X server settings -ben próbáltam kikapcsolni (2 helyen is van), nem oldotta meg.
Ennek ellenére Debian Stable alatt (ami egyelőre a mintát szolgáltatja :D) ott biztosan bekapcsoltam mindenhol, compizban is a vsync -et, mert kikapcsolva meg időnként a kép felső vagy alsó része nem egyszerre változik :|
De most youtube-n a 420p -s videók is úgy beakasztják az egészet amíg kezdi lejátszani, hogy beszarás.
Visszarakom a stable-t ha lesz időm, mostmár kíváncsi vagyok.
Ez a betütipus is idegesítő, olyan kicsik lettek a betük, mintha fullHD felbontásba tettem volna, pedig nem. Az is biztos, hogy a rendes 1360x768 -as felbontást küldi, mert az az egy amit a monitorom tisztán tud megjeleníteni (illetve az 1024x768 -at 4:3 esetén). Debian alatt is volt betüméret problémám, de csak két alkalmazásnál (az egyik a google earth, másik a Cisco Packet tracer), utóbbit be tudtam állítani, előbbit most nem emlékszem, de azthiszem azt is... -
#9539 Akkor az nem a disztro hibaja, hanem a VGA drivere.
Amugy a compizconfigsettins-ben ki van kapcsolva az opengl vblank ? Nem az okozza a szaggatast ? -
#9538 Nem már közben megtaláltam, egy csomaggal kapcsolatos figyelmeztetés volt, és Q betüt kellett volna nyomnom... (szerintem mindent próbáltam a Q -n kívül). Sima Debian testingen is előjött végül egy másik csomagnál, ezt már meg tudtam találni google-ban.
De ami a legidegesítőbb, hogy már Debian (testing) alatt is szar a youtube, és a hd videók is. Mondjuk most KDE felületet tettem fel először, aztán tettem fel a gnome-ot is, mindkettőn rossz. Meg ami még érdekesebb, hogy a betűk olyna kicsik lettek mindenhol, miután fölraktam a rendes nvidia drivert, állítgatnom kell mindenhol :@ -
#9537 Ha beleolvasol a Linux topicba ott van az elso oldalon par hozzaszolasnyit kell csak visszaolvasni, hogyan lehet a torott csomagokat javitani, valamint a masik problemad az lehetett, hogy az elore definialt szerver valoszinloeg off-line volt, amiert nem sikerult frissiteni, ilyenkor kell a leggyorsabb szervert leellenorizni az update managerben es azt beallitani a frissiteshez. -
#9536 Nem tudja valaki, hogy lehet beállítani, hogy ha lecsukom laptopot, akkor ne haljon meg az egész ? (elvileg suspend a neve, annyit csinál, hogy full fekete minden, bal felül ott villog mintha lehetne oda írni, de nem reagál semmire)
Googleben kerestem, ott találtam is, hogy valami configban átírtam, hogy lid_ac (valami ilyesmi) nothingra suspendről, kiléptem, lecsuktam és ugyanaz :/ -
#9535 köszi a segítséget
elvileg a VLC is ilyen univerzális cucc, win alatt működik vele minden, igaz ott foobar-t vagy aimpot használok inkább -
#9534 én audacious-t használok és megy benne a flac/eac, meg érti a cue fájlokat is. ape fájlokkal meg egyszer találkoztam életemben :D de ahogy utánaolvastam az FFAudio Pluginban (Ctrl+P, Bővítmények, Dekódolók) benne van az ape átmogatás, de nincs ape fájlom, hogy kipróbáljam, így erről biztosat nem tudok mondani.
a VLC meg filmre van, szerintem nem zenére találták ki. -
#9533 Hát, kipróbáltam ezt a megoldást (10.04LTS servert szedtem le, update upgrade, ubuntu-desktop gdm, zárt meghajtó és frissítések telepítve). Valamennyivel tényleg gyorsabbnak tűnik, de ez még mindig nem az igazi.
Memória foglaltság indításkor 250MB, ez a Debian 130MB -jához képest azért több :|
Google Chrome -t raktam fel böngészőnek, youtube-n a 720p -s HD nézhetetlen, nagyokat beszaggat. Debian alatt az 1080p -sek is mentek kisebb beakadásokkal, 720p -sek tökéletesen.
Compizt sem sikerül olyan szépen belőnöm, vagy alapból rángatósan megy (alacsony FPS -t beállítva), vagy több ablaknál még durvábban beakad, compiz kocka is fura, akármire állítgatom (ezt ubuntun sosem sikerült belőnöm normálisan, Debian alatt nagyon hamar, sokkal simábban ment).
A gépen levő videókat viszont most gond nélkül le tudom játszani probléma nélkül, fullHD-sakat is, az alap lejátszóval (automatikusan telepítette a kodekeket), ez sem működött sosem normálisan. Majd még tesztelgetem, de szerintem visszatérek majd Debire. :-( -
#9532 Milyen bővítmény vagy program kell hozzá hogy meg tudja nyitni olyan zenéket amik .ape vagy .flac kiterjesztésűek és van hozzájuk egy .cue fájl?
A VLC elvileg tudja de a lejátszó listában itt is egy fájl van léptetni tudok benne de nagyon lassan és akadva játsza le a következő számot :S -
#9531 Azaz köszi. -
#9530 asszem ez volt az -
#9529 Persze azt tudom, én most konkrétan a Unity felületre gondoltam, amit valamiért nagyon fejlesztenek, és alapértelmezettként teszi be.
Klasszikus felülettel ugyan olyan mint a korábbi, azzal nincs gond, de valahogy még mindig olyan "lusta" a rendszer, lassú.
A következő próba szerintem az lesz, amit írtál egyszer (minimális telepítés és akkor rápakolgatni a dolgokat), remélem megtalálom. -
#9528 11.04 nem jó. 10.04 és 10.10 viszont nagyon jó:)
Egyébként egy kattitntással vissza lehet csalogatni a sima Gnome-ot. Két helyen is. -
#9527 Kb. 1 éves Debianozás után sikeresen elrontottam a partíciót (Windowsal kipróbáltam azon a merevlemezen a tükrözést, aztán a dinamikus lemezről csak az nfts partíciókat sikerült visszahozni, ez most mind1, nem elsődleges rendszerem volt úgysem), és mivel volt időm, tesztelgettem egy kicsit.
Már régóta kiakartam próbálni a Linux Mint Debian -t, úgyhogy ezt meg is tettem. Kb. másfél órán át próbáltam megoldani, hogy tudjak frissíteni meg csomagokat telepíteni (frissítéskezelőben törött csomagokról ír, hogy javítsam ki, terminálban meg akármit próbáltam az apt -vel csinálni, csomagot vagy firssítéseket telepíteni, megjelent valami szöveg az egyik csomagról (jó hosszú), amiből csak ctrl z -vel tudtam kilépni). Régebben a sima Linux Mint -el próbálkoztam, azt is elég hamar sikerült teljesen elkurnom, pedig semmi extrát nem csináltam...
Jelenleg a 11.04 -es Ubit tesztelgetem, a Unity felületet, de hát ez meg borzasztó. -
#9526 Nyomtam egy restartot, és megjavult. De nem tudom miért volt ez, és miért kellett neki restart... mindegy! :) -
#9525 Most telepítettem fel újra ezt a qbittorrent klienset az Ubuntu 11.04-emre, és nem tudom beállítani, hogy az ikonja jelenjen meg az értesítési területen (be van szürkítve, tehát inaktív az opció):
Ha mind bepipálom, akkor sem aktiválódik ez az opció.
Hogy lehet ez? Sürgős segítséget kérek! -
emixa #9524 sajnos, ismerem a határaimat, elég közel vannak hozzám
szeretem a linuxot, de mélységesen buta vagyok hozzá, úgyhogy a kattintgatásos módszer az én világom. -
#9523 Én Conky-Colors-t használom, de annál olvasd el alaposan a leírást, mert szöszmötölős, konfigfájl írogatós. Viszont okos és szép tud lenni, lévén te mondod meg mit, mikor, hova. a másik kettő viszont sima kattintgatós, mint a Windows Sidebar. -
emixa #9522 igen, ezek már az én korlátozott felfogásomnak valók. köszönöm. -
#9521 Jaa, akkor Screenlets (tárolóból telepíthető),
vagy conky + Conky Colors (conky tárolóból telepíthető, conky-colors hozzá a linkről)
vagy gdesklets (tárolóból telepíthető) -
emixa #9520 ööööö, nagyon zsír a boxee, de én valami egyszerű, htc-hez hasonló külsejű időjárás-megjelenítő dologra gondoltam. mindenesetre köszönöm a választ.
(igazából a szemem fölakadt, és csak néztem, mint a hülyegyerek. a boxee nem nekem való ) -
#9519 Boxee -
emixa #9518 Jó reggelt mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni. HTC Home-hoz hasonlatos alkalmazást keresnék Linus Mint-re (Julia, gnome).
(Természetesen a HTC Home-nak nincs linuxos verziója, a Wine-os megoldás pedig kacifántos lenne, illetve egy kicsit lentebb nem is javasoltátok).
Előre is köszönet. -
#9517 ubuntu szoftverközpont
ottvan a "start" menüben :) -
Hadeesz #9516 Köszi sikerült megoldani !
Bár valamiért a kitömörített mappa nem tartalmazza mindazt aminek benne kellene lenni... -
#9515 telepíted az unrar csomagot, majd arhívumkezelővel, vagy terminálban unrar x fájlnév.rar -
Hadeesz #9514 Értem, így, hogy HiPPoNaX linkelte ezeket az oldalakt már kicsit tisztább a dolog és természetesen akkor olyan programokat fogok keresni ammi erre van kitalálva .
Viszont, gyorsan átfutottam a leírást és lehet, hogy csak figyelmetlen voltam, de egy dolog még mindig nem tiszta mégpedig :
Ha előző rendszerből maradtak nekem rar-ba tömörített dolgok, vagy most töltök valamit ( nem programot ) ami darabolva van és rarba akkor azt hogy tudom kicsomagolni ?
Még 1x elnézést az esetleges hülye kérdésekért és köszönöm a türelmeteket/segítségeteket ! -
#9513 Nem éppen friss, de topikfejléc --> FAQ --> alkalmazások.doc
A Windows-os alkalmazások CSAK emulálva futtathatók és lassúak, instabilak, nem ajánlott használni őket napi szinten.
A Win-es programok 99%-nak van 1000 féle Linuxos alternatívája, fedezd fel őket, használd a google-t, kérdezz itt és használd a Linux-os megoldásokat. Vagy használj Windows-t. A két rendszerben semmi közös nincs, ezt kezeld is úgy. -
Hadeesz #9512 Először is köszönöm szépen a válaszod !
A nyelvi problémák már megoldódtak csak egy resi kellett neki, bár ha írok pl itt is mindent aláhúz, de ez most a legkisebb gondom .
Nem akartam minden áron windowsos programokat telepíteni csak még nem ismerem az alternatívákat illetve egy két program van amit szeretek és nem szeretném lecserélni, de neki állok szépen olvasgatni amit linkeltél ezért külön köszönet !
Nos a hálózati kapcsolatos problémánál az van, hogy nekem szépen megjelenik a másik gép de mikor csatlakozni szeretnék hozzá akkor feljön egy ablak ami kelszót kér. Probáltam megadni jelszónak a másik gép által enerált hálózati jelszót, de azt nem fogadta el, így nem is tudom, hogy mi lehet a probléma . A másik gép viszont nem is 'látja' az enyémet . Elvileg ez a Win 7 plussz opcioja, hogy lehet ily modon hálozati megosztást csinálni a két gép között . Nem tudom hogyan lehetne megoldani hogy a most két különböző oprendszerrel rendelkező gépközt valami kapcsolatot lehessen csinálni, szóval ha erre van valami ötlet az nagyon szuper lenne, mert van kb 50gb cucc amit rá kellene varázsolni egyik gépről a másikra még ma és nem tudom hogyan lehetne ezt megvalósítani :( -
#9511 Kezdjuk ott, hogy a linux nem windows, ne akarj mindenaron windowsos programokat hasznalni. Elso korben javaslom, olvasgass egy kicsit a programok telepitesenek mikentjerol. Winrar helyett nekem tokeletes a beepitett archivumkezelo, winamp helyett rhythmboxot, esetleg exalie-t hasznalok, msn alternativakent ott az empathy, a pidgin, netan az emesene. De ezeken kivul is letezik rengeteg szoftver, nezegesd egy kicsit az alternativeto.net-et. Csak beirod, melyik programhoz keresel hasonlot es maris kidob egy rakas talalatot.
A nyelvi problemaval kapcsolatban szinten ajanlom az elso linket, a nyelvi tamogatas szekcioban le van irva minden szukseges tennivalo, hogy teljesen magyarul szolaljon meg a rendszered.
Mit jelent az, hogy nem tud a windows7-es gephez csatlakozni? Valami hibauzenet esetleg? Anelkul nehez "tavgyogyitani" barmit is :] -
Hadeesz #9510 Utolsó kérdés :D
Ez nagyon fontos lenne :
Egy másik gépre át lett pakolva minden cuccom oly módon hogy hálózaton meg lett osztva és átmásolva mind2 gépen Win 7 volt, a másikon maradt a Win 7 az enyémen pedig ugye az Ubi .
Most az Én gépem látja a hálózatoknál a másikat, de nem tud hozzá csatlakozni .
Hogyan lehetne ezt megoldani mert nekem nagyon fontos lenne hogy még a mai napon visszakerüljön a gépemre minden -
Hadeesz #9509 Lehet nem sikerült a legjobban megfogalmaznom, szóval : letöltök valamit ( winamp,winrar,msn,stb ) ezeket hogyan tudnám feltelepíteni ?
Illetve még lenne egy olyan problémám, hogy félig Magyar félig Angol minden pedig frissítettem a nyelvi csomagot .
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek\írok, de nekem még teljesen új ez az egész :) -
Hadeesz #9508 Hello !
Szeretnék egy kis segítséget kérni, idő hiányában most sikerült leváltanom a Win-t 10.04 LTS-re. Eddig még csak Win-t használtam ezért még kicsit szokatlan az egész, de tetszik, viszont programokat nem tudok telepíteni, se Linuxos-t se Winest :( Ha valaki tudna adni egy gyorstalpalót hogy hogy megy ez azt nagyon megköszönném !