Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
tessék
export pass: 12345678

[merlinw.org]

kifli
Bocs a dupláért, de inkább feltettem IDE a fájlokat.

Ha valaki erre jár pls csinálja meg nekem 😊

Win-en nem akar menni, ubuntu meg már csak a telómon van, ott meg elég korlátozott :/
kifli
Van itt egy olyan ubuntus akinek van rám 5 perce, meg openssl-je? 😊

Van egy kis gondom, és sehogy nem tudom megoldani, ezért kéne valaki, akinek átküldhetek egy pár hitelesítõ fájlt, és õ pedig opnssl-el becsomagolja, vagy nemtudom mi is ez pontosan:

openssl pkcs12 -export -in {USERNAME1}.crt -inkey {USERNAME1}.key -certfile ca.crt -out {USERNAME1}.p12

A végterméket pedig átküldi nekem 😊

Lyukasbogrács
nekem ehhez hasonlóan rendereli, és szerintem ez nem csúnya, csak egy jó betûtípust kell hozzá kiválasztani, amit könnyen lehet olvasni.

precision
smplayer

Bazinga!

de csúnyán rendereli a feliratot.

Lyukasbogrács
vlc, igen jól testre szabható beállításokkal rendelkezik.

Videólejátszónak mit ajánlatok?
Olyat keresek, ami néz hülyének, és a felirat élsimítása is nagyon jó, és lehetnek hotkeyeim, és egyéb testre szabható dolgok, persze.

amd123
viccek😊

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

amd123
tudom, de jópofa vicces😊

It\'s gonna be Legen.... wait for it ... and I hope you\'re not lactose intolerant because the last part of this word is DARY!

Ha ctrl alt del hiányzik akkor van rezet = fagyás legyõzve😄

amd123
és jött vele ez is, csak elfelejtettem elõbb leírni:

Bill Gates földi pályafutását befejezve a kiérdemelt Pokolra kerül. Az Ördög azt mondja neki:
- Mutatok neked három helyet. Ezek közül te választhatod ki azt, ahol az örökké tartó bûnhõdést fogod eltölteni.
Elsõként egy lángoló tavat mutat neki, ahol milliónyi elkárhozott lélek szenved mindenféle szörnyû kínzás közepette.
A második hely egy hatalmas aréna, ahol több ezer embert üldöznek kiéhezett oroszlánok.
Végül a harmadik hely egy kis szoba, ahol az asztalon egy üveg bor, a sarokban pedig egy számítógép található.
Gates gondolkodás nélkül ezt választja.
Az Ördög betessékeli, majd rázárja az ajtót. Ahogy megfordul, beleütközik Luciferbe, aki dühösen mondja neki:
- De hát ez Bill Gates volt. Emberek milliói köszönhetik neki nyomorúságukat, te meg a legjobb helyre zárod?
- Mindenki ezt gondolja - kuncog az Ördög. - De a borosüvegen nincsen lyuk...
- És a számítógép?
- Az a legjobb - nevet hangosan az Ördög. - Windows 95 van rá telepítve, és a billentyûzetrõl hiányzik 3 gomb.
- Melyik az a három?
- A CTRL, ALT és a DEL...

amd123
köszi az üzit de már rájöttem. Csak picit elfoglalt voltam és így nem néztem át csak felületesen. Ebbõl jött h nem találtam.

Nem rég kapta megy e-malt, és ez a vicc szerepelt benne. Ajánlom mindenkinek, nekem nagyon tetszik:

A vindóz...

Sokan mondják, hogy a Windows valójában vírus, pedig nem az. Nézzük meg, mit csinál egy vírus?

1. Villámgyorsan terjed - jó, a Windows is ilyen.
2. A vírusok gyorsan felhasználják a rendszer erõforrásait, lelassítják a rendszer mûködését - mondjuk, a Windows is ezt teszi.
3. A vírusok idõnként törlik a merevlemezed tartalmát - bár ezt a Windows is megteszi idõnként.
4. A vírusok úgy kerülnek a felhasználóhoz, hogy hasznos programnak álcázzák magukat - hoppá, a Windows is így terjed.
5. Egy vírusos gép tulajdonosában gyakran felmerül, hogy nagyon lassú a gépe (lásd 2. pont) és szüksége lenne egy gyorsabbra - izé, ez a Windows esetében is így van.

Eddig úgy tûnik, hogy a Windows egy vírus, ám van néhány különbség is:
- a vírusokat a készítõik folyamatosan fejlesztik
- a vírusok szinte minden gépen mûködõképesek
- a vírusok forráskódja tömör, gyors mûködésû és megbízható.

Szóval a Windows nem egy vírus.
Csak egy bug.

Lyukasbogrács
precision
látszik, hogy sosem használtam rendesen 😊
teszek vele egy új próbát, thx 😊

Bazinga!

MerlinW
Mindig is tudta😊 A böngészõ alján a letöltõ dobozka jobb szélén van egy nyíl ikon. Arra katt és megnyitás mindig...

[merlinw.org]

precision
A mostani google chrome verziók tudják már azt, hogy egy fájlt (egy .torrent filet) ne csak letölteni tudjon, hanem pl egybõl megnyitni õket a megfelelõ programmal? Mert emlékszem még régebben próbáltam a chrome -ot, és ez nem tetszett benne 😊

Bazinga!

hát igen, jobb híján

amd123
hogyan lehet a screenletsel futtatni a pidgint?

precision
köszi, megnézem 😊

Bazinga!

Lyukasbogrács
hát akkor nem elérhetõ a magyarországi kiszolgáló, majd rendbe jön, de ha fontos, akkor próbáld meg a fõ kiszolgálóra beállítani, vagy valami másikra. (Rendszer > Adminisztráció > Synaptic csomagkezelõ > Beállítások > Tárolók > elsõ fülön: Letöltés innen: Fõ kiszolgáló)

precision
és ott a shift -es módszer is amivel "-tól -ig" lehet gyorsan kijelölni sok elemet (elsõ elem kijelöl, utolsó elemre shift+klikk, és a közöttük lévõ összeset kijelöli)

Bazinga!

Lyukasbogrács
jó kérdés 😄 de hát arra meg ott van akkor a Ctrl+kattintásos kijelölés.

ja, mert list viewban nem mûködik. istenem, ez is miért van, vajon.

akkor egyre gondolunk, de nálam nem mûködik vmiért. 😮

Máté94
Mamámnál is. 😊
precision
nem tudok semmit telepíteni az ubuntu szoftverközpontból, azt írja ellenõrizzem a net kapcsolatot
csak nálam vannak lehalva a magyar source -ok? apt-get update -nél írja hogy nem tud kapcsolódni a hu.archives.ubuntu.com -ra vagy ilyesmi

Bazinga!

Lyukasbogrács
Hát az a fájlkezelõ a Nautilus, kijelölés nálam ilyen.

nem mûködik. <#nemtudom> (a nautilus ugye az, mint ami a windowsban az intézõ? mert lehet akkor rosszat kérdeztem, csak hogy tisztázzuk.)

Lyukasbogrács
Lehetséges, csak ugye ne egy fájlon kezd el a kijelölést, hanem "üres" helyen.

Lehetséges Nautilusban egérrel kijelölni több elemet úgy mint az asztalon?

Köszi, rakom a servert. Még eddig nem akadtam el. :-)

Más:
HTPC-re is linuxot raktam. Elõször XBMC live-ot telepítettem, de állandóan eldobta a hálót.
Konkrétan ütemesen villogot a hálókártya ledje, de nem mûködött. Még úgy sem, ha Win7-re bootoltam.
Gondoltam ezt a verzsün nem szereti a vas. Felraktam a buntut és telepítettem az xbmct. 3 napig jó is volt.
Most bekapcsoltam, és háló nuku. Csak úgy gyógyul meg, ha áramtalanítom a vasat. Valami nagyon összekuszálódik benne.
Valakinek ötlete, hogy mi lehete ez? Vagy egyszerûen az ASUS AT3N7A-I lapon felejtsem el a linuxot?

MerlinW
Ha csak szerverként használod, igen. De telepítheted az alant említett 12MB-os MinimalCD-t is (netrõl tölt le magának ~200MB-ot alapesetben), az még kevesebb erõforrást eszik. Arra feldobod pl. a pure-ftpd, vagy a proftpd-t és a LogmeIn szerert és készen is vagy.

[merlinw.org]

Otthoni NAS servernek, amit kívülrõl is elérek (Logmein, FTP) célszerû a server verziót feltenni?
Van esetleg valami összefoglaló leírás egy ilyen bekonfigurálásáról? FTP, Samba, miegymás?

Kösz, pedig nézegettem a putty beállításait, de ez ez valahogy elkerülte a figyelmem.

kössz már megy minden

MerlinW
sudo apt-get install gdm

Ha nem kerülne autorun-ba automatikusan akkor:
sudo update-rc.d gdm defaults

egyébként felhasználóként gdm paranccsal vagy startx-el tudod indítani. Ne rootként indítsd, mert akkor a root fiókját kapod, ami nem kell nekünk.

[merlinw.org]

Megoldottam, csak hülye voltam.
Letöltöttem mindent, megcsináltam amit mondtál, de hogyan tudom elindítani a grafikus felületet? Mert alapból ugye a parancssor os indul.

(Amúgy a minimalban is van már magyar nyelv, legalábbis a 10.04.1 ben van)

Na megvagyok részben vele. Még grafikus felületem nincs, csak azt nem értem, hogy rendszergazdaként miért nem tudok belépni, pedig jó adatokat adok meg

MerlinW
Gondolom frissítetted a rendszert, amivel jött a bugos plymouth/kernel. Nagy ritkán elõfordul az ilyen (MS-nál is).

[merlinw.org]

kössz, én kb a kommented után 6 percel találtam ezt meg.

De mégis ez miért jelentkezett, ha eddig jó volt?!

MerlinW
Kigugliztam helyetted.. ez egy hardverspecifikus plymouth hiba.

Van egy megoldásom rá:
Tölts le egy minimal CD-t (12M😎
Telepítsd, majd

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install ubuntu-desktop
sudo apt-get clean
sudo reboot

Így mindenbõl a legfrissebb települ, vagyis a legfrissebb kernel, plymouth stb. MinimalCS pedig nem használ plymouth-ot, így nem lesz vele gondod. Egyetlen hátránya, hogy mindent netrõl tölt le, vagyis lassabb a telepítés. A végeredmény ugyanaz lesz mint egy normális Ubuntu telepítés. Egyedül a Magyar nyelvet kell utólag telepítened, már ha kell, miután a minimal-ban csak angolt választhatsz.

11.04-el már nem lesz ilyen gondod.

[merlinw.org]

Hátõ, jó is lenne ha még recovery mód elindulna, de ebben az a csodás, hogy teljesen le lett formázva a vinyó, és így sem akar a kedves be bootolni.

BIOSba mindennek jónak kell lennie, mert eddig jó volt, és azóta nem volt piszkálva.
Amúgy semmi régi integrált cuccom sincs, csak a hangkártya meg a hálókártya ami 99%-ban mindenkinél az

MerlinW
MerlinW
Igen UTF8. Puttyban a "translation" menüben tudod beállítani a kódolást, vagy Linux esetében használj terminál+ssh-t.

[merlinw.org]

MerlinW
UTF-8 kódolású a buntu?
Putty-al nem jók az ékezetek.

JoeFromHun
Sziasztok!

A ZENTYAL-t használta már itt valaki?Elég jól összerakott cuccnak néz ki.
Bár én amilyen célra kinéztem arra úgy tûnik nem jó (NAS-t akartam csinálni) De érdekességnek mindenképpen jó.

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

MerlinW
Egy sudo update-grub is segíthet, amennyiben sikerül életre lehelni a recovery módot.

Egyébként a Linuxban egy nagyszerû dolog, hogy ha google-ba beírod a hibaüzenetet:
"GLib-WARNING **: getpwuid_r(): failed due to unknown user id (0)"

18.000+ találatot kapsz ami ezzel foglalkozik 😉

Nem normális dolog ez, hardver szinten van nálad valami, ami ritka, régi vagy hibás. Elsõ sorban az integrált VGA-k és az öreg merevlemezek, de hibás BIOS beállítás is okozhatja.

[merlinw.org]

MerlinW
Mindjárt más.

Recovery módban indítod a rendszert, majd root módot választva frissíted a rendszert:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Ha recovery sem indul akkor a fájlrendszer kócolódott össze, adj a recovery/root inditónak /forcefsck paramétert.

Ha nem menne ezután sem, nyálazd át a hibával kapcsolatos fórumot is, hátha találsz valamit

Másik megoldás, ha telepítesz egy 10.04-et (és azt frissíted 10.10-re, ha akarod). Mondjuk érdemes LTS-t (2 évente megjelenõ fõverzió, mint a 10.04) használni, ha nem csak alkalmi linuxos vagy.

[merlinw.org]