11431
Ubuntu Linux
  • Ersiman
    Mit állítottál be képernyőfelbontásnak? Nem lehet, hogy azzal van a gond?
  • Desolator
    Azért írhatna már valaki!
  • Desolator
    Hali. Megpróbáltam felrakni az Ubuntu 6.10-est.A hiba ott volt,hogy a live cdvel amit kaptam hozzá elindítottam ,de a betöltés befejezése után katt és a monitor stand by üzemmódba kapcsol és csak újraindítás után akar dolgozni!

HA valaki tudja ,hogy hol a hibá kérem írjon!
    Előre is kössz!
  • Peny
    Érdekes módon nem volt fent a szükséges compiler-csomag, amiről az op-rsz válltig állította hogy bizony fel van rakva. Lényeg hogy a probléma megoldódott.
  • richard015
    hi!
    A application>add/remove -ba írd be: beryl, azt a 3 csomagot amit kiad telepítsd.
  • Peny
    Hi!
    Kezdő linuxos vagyok, szintén most raktam fel az Ubuntu Feisty-t, de a gépem egy USB adapteren keresztül kapcsolódik a hálózatra, amihez természetesen nincs linuxos illesztőprogram. Neten utánajártam, elvileg az ndiswrapper áthidalja ezt a problémát, viszont nem tudom compile-olni a source-kódot, mert nem találja a szükséges header fileokat.

Kérdésem az lenne hogy hogyan 'mutathatnék rá' a headerekre, vagy ha ezeket is compileolni kéne (mert teszem azt a kernel compile nem elég neki), akkor azt hogyan tegyem?
  • SuperCow
    Sziasztok

felraktam az ubuntu (7.04) alá a beryl-t

Miután bekapcsolom a system-> beállítások -> desktop effect funkciót utána eltűnik az összes ablakrol a keret. Nincs az ablakokon menü nem lehet bezárni csak a tálcáról.
    Kép:
    http://href.hu/x/2m2h

Olvastam még egy helyen a problémáról, de ott sincs megoldás.

GPU : geforce 6100 go

Ötlet?
  • dookie
    Okés kösszi :)
  • Ersiman
    Újraírható cd-ről bebootolsz vele és telepíted.
  • KOXX
    A Windows telepítés után felül írja az MBR-t ahol a boot manager helyezkedik el, így a linuxod alatt használt bootmanagert újra kell elepíteni. Ehez kell egy live cd, pl Ubuntu desktop install ilyen, és kiadod a köv parancsotterminálban rendszergazaként:
    # grub-install --no-floppy /dev/hda
    Értelemszerűen a hda lehet hdb vagy sda stb...
  • dookie
    UP :)
  • dookie
    ez hogy is műkődik ?:) dosból nyomható? vagy hogy :) thx
  • dookie
    én úgy akartam kifejezni magam, hogy megvan linux és xp is egymás mellett de tegyük fel xp meghalt 2 hét után (általába :D, najó nem:P) és újrarakom innentől linuxot nem nagyon akarta látni, sőt bootlistába nem is volt :) erre gondoltam
  • Ersiman
    Egyébként létezik oprendszertől függetlenül telepíthető bootmanager például a GAG.
  • Ersiman
    Ez nem egészen érthető. Miért lett oda a linux?
    A linuxoknak általában van beépített bootmanagerük, Ubuntunak is SUSEnak is, ha a Windows lehervad attól még a linux bootolható.
    A lényeg, hogy előbb a windowst telepítsd, azután a kiválasztott linuxot. Jó eséllyel fel fogja ismerni, hgy van egy win is a gépen és berakja a bootlistába.
  • dookie
    én speciel most Suse után tennék fel 1 kérdést :) (nem akartam új topicot nyitni)
    engem a linux használattól az "távolított" el, hogy ügye xp nem nagyon szereti, ezáltalá amikor xp-m meghalt linux is oda lett. Létezik erre valami boot kezelő progi? :) vagy valami ötlet. kösszi csáó
  • Ch_Slater
    remélem a végleges feisty-ben javítva lesz a jmicronos IDE drive problem. Habár mintha már a daily-ben is jó lenne...
  • evenor
    Megvan az október Ubuntu kiadás neve is: Gutsy Gibbon. Nekem tetszik. :)
  • csabiks
    Sőt a dream linux is tartalmazza, bár nekem nem jött be a macos stílus! :)
  • Ersiman
    Igen, arra.
    Ez itt OFF de:
    ha csak kipróbálni akarod, nézd meg a legujabb (még béta) MEPIS-t, az elindul Live-cd-ként is, és alapból benne van a Beryl, ha minden igaz.
  • Blasta
    Azt kérdezném, ha leszedem az ubuntut, a Beryl-t arra kell rátelepítenem, vagy hogy megy ez? (sorry, láma núb vagyok még)
  • Blasta
    Én most töltöm le az ubuntut, és szeretnémkipróbálni virtual PC-n, de még egyelőre egyiket se használtam. Tudsz majd kis segítséget adni?
  • kev
    Feltettem az ubuntu-t, ezuttal a Virtual Pc-re.

Aki nem ismerné, itt nem kell particionálgatni, nincs adatvesztés, ez egy emulator amely windows alól egy Pc-t emulál, beleértve a virtuális merevlemezt is amire mindenféle op.rendszer lehet installálni / particionálni.

http://www.microsoft.com/windows/virtualpc/default.mspx

• Ersiman
    blackPanther - magyar, ezért a nyelvi beállításokkal nem lesz gondod, szerintem jó is, de nem annyira elterjedt, így a közösség kicsi, kevésbé találsz segítséget, bár a fejlesztője is szívesen ad tanácsot, ha kéred.
    Ubuntu - nagy csomagellátottság és széles felhasználói réteg. Fórumokon könnyen kaphatsz segítséget, bár jó ha tudsz angolul, a magyar linuxos fórumok - mondjuk hogy nem épp a toleranciájukról híresek. De például a prohardver ubuntu fóruma is elég jó, és a disztrónak van saját magyar honlapja is. eleinte azért kell állítgatni plusz tárolókat felvenni, hogy minden (mp3, divx) menjen rajta.
    Szerintem a legjobb, ha mindkettőt kipróbálod, és aztán eldöntöd egy-két hét használat után, neked melyik jön be jobban.
  • matee100
    A Windows XP-t készülöm leváltani linuxra, de nem tudom eldönteni, hogy BlackpantherOS-re, vagy Ubuntura váltsak. Légyszives soroljatok fel pár érvet/ellenérvet, hogy dönteni tudjak, esetleg más disztrubciót is ajánlhattok. Köszi előre is!
  • juzosch
    Jah, én is ezt a fájlt próbáltam átírni, de hozzáférési gondok, stb.... Inkább felraktam az ubuntut, az működik jól. De azóta nemis indítottam linuxot:)
  • Ch_Slater
    uhh.
    sikerült azóta?

/etc/X11/xorg.conf -ban kell szerintem beállítani a használható felbontásokat (mondom ezt most ugy, hogy nem néztem meg és italos is vagyok)

egyébként én a 6.06 (2006. junius) óta használom rendszeresen (azelött XP, Debian), de teljesen meg vagyok vele elégedve. kb. julius óta XGL+(compiz)+beryl-el használom, azzal sincs gond.
    néha ötletszerűen belépek XP-be játszani (egyre ritkábban, hogy beszart a kormányom), és olyankor mindig megnézem Adm/Log/Sys-ben, hogy mikor jártam ott utoljára. Mindig röhögök egy nagyot, hogy "báááháááháááhá, már megin' nem voltam vindózban 3 hónapja" szóval jó ez az ubi.... :)
  • juzosch
    Ma felinstalláltam a kubuntu-t (6.10 DVD-verzió). A Live-DVD-vel semmi gond nincs. De telepítés után nem enged felbontást állítani. Belépek a monitorkezelőbe, és azt mondja, hogy rendszergazdai jogokkal lehet. Beírom, de aztán továbbre sem lehet semmit csinálni, valami modulproblémára hivatkozik.
    ("A(z) Monitor & Display modult nem sikerült betölteni blablabla")

5let? Most épp a sima ubuntut teszem, azzal csak jó lesz.
  • somody
    Sziasztok!

Ubuntu linux (szerver verzió)-ra szeretnék installálni hálókártya-drivert, mert alapból nem ismerte meg a DLinkemet. Megszereztem a Linux drivert hozzá, felmásoltam a cuccokat egy Temp könyvtárba, majd azt mondja a leírásom, hogy "Compile the driver source files..." de semmi segítség hozzá, hogy hogyan. Csak azt mondják, hogy a végeredmény egy "rhinefet.o" fájl, aminek nagyon fogok örülni...

Tudna esetleg valaki segíteni, hogy hogyan lehetne ezt a compile-t megejteni?

Köszi előre is, sziasztok: Soma_
  • csabiks
    Az 25 gigás linux partícióm minden jóval fetéve 4 gigát foglal, de vhogy szeretek linuxról tölteni, bízom benne hogy nem fog lefagyni :D, NTFS író cuccot meg egy magyar ember fejleszti, én olvastam róla honlapja is van csak nemtom a nevét!
  • evenor
    Amit nagyon tanácsolok, hogy saját magad állítsd be a particiókat (előtte írogass fel mindent, tervezd meg, hogy a root, swap, home particiókra mennyit szánsz).
    Én a külön home particiót nagyon javaslom, mert utána már nyugodtan próbálhatsz ki más Linux-ot és egy újratelepítés is egyszerűbb, mivel a beaállítások (pl. programoké) nagyrésze a home könyvtárban van.
    Ugye van win-ed is, akkor néhány GB-os FAT32-es particiót is csinálj, amit mindkét rendszer tud olvasni, így legalább tudsz anyagokat átvinni. A hátránya, hogy át kell lépned néha Win-be, hogy le tud onnan szedegetni a cuccokat.
  • lck #168
    Alapból csak olvassa.
    Én nem próbáltam, de vannak irásra egyéb progik, tudtommal nagyon lassan ír rá és be is kever a winnek, ( indításkor lemezellenőrzést csinál miatta ) De ezeket csak hallomásból tudom. Win alól a Total Commanderben is van kiegésziítő az ext2 vagy 3 fájlrendszer olvasására. Igy mindíg csak a másik rendszerből olvasok.
  • juzosch
    Thx, ennyi asszem elég is.

Ubuntu alól csak olvasni lehet az NTFS-t, írni nem?
  • lck #166
    Ubuntu jó választás.
    Magának a rendszernek 5-6 Giga hely elég de Inkább 10 vagy annál több nem árt, ha mondjuk pl. egész DVD-s iso-kat töltögetsz le vele.
    Tehát min. egy 10 Gigát érdemes leszakítani valamelyik wines adatpartícióról.
    Elvileg a saját telelpítöje tud olyat hogy partíció átméretezése adatvesztés nélkül, de én egy fél éve szívtam vele ( majdnem ugrott egy wines partícióm miatta - mondjuk lehet hogy én voltam a béna ) Ezért inkább szerintem valamelyik bevált wines partíciókezelővel biztonságosabb átméretezni ( Partition Magic )
    Ha létrehozunk egy üres partíciót akkor a telepítöje azt észrevesz és megkérdezi hogy oda telepíted e. Utána ha az automatikus paticionálást választod akkor magától leformázza az üres partíciót úgy ahogy neki optimális. Ha nagyon kezdő vagy akkor hagyd neki. Ha már jártasabb vagy akkor érdemes minimum swap, / és home partíciókat létrehozni.
    A wines partíciókat is automatikusan becsatlakoztatja, hogy később azokat olvasni tudud ubuntu alól.
    A winyód masterbootrecordjába létrehozza a rendszertöltöt, és egy bootmenüt is ahol a linuxot és a wint is kiválaszthatod indításkor.
    Ha a linuxot később le akarod törölni akkor a win hagyományos indítását a fixmbr - parancsal tudod visszaállítani.
    Ha másik linuxot raksz később az ugyanúgy megcsinálja a rendszertöltőt.

Röviden hirtelen ennyi.

• juzosch
    Egy kis segítséget kéne. Van egy ubuntu live CD-m, és egy Windows XP rendszerem. Na most az xp mellé szeretném feltenni az ubuntut. Legfontosabb követelmény hogy az XP-rendszer, és a többi partíció érintetlen maradjon. Tehát legyen egy boot menü, és ha arról az Xp-t indítom, olyan legyen mint most.
    Na most nagyvonalakban pár pontban el tudjátok mondani, hogy hogy tegyem fel az ubuntut? Tehát hova érdemes mekkora partíciót, meg ilyenek?

Infós vagyok, tehát nem vagyok hülye, csak még linuxot nem láttam, és még véletlenül sem akarom elbaszni a létfontosságú rendszeremet:)

Thx
  • evenor
    Windows -> Linux
    Windows-os programok Linux-os megfelelői. Ugyan régen frissítették, de még így is jó lista, érdemes szerintem belenézni.
  • evenor
    Mázlid van, mert valamelyest engem is érdekel a dolog, és az UbuntuForum-on találtam ezt a linket: reconstructor

Ezzel a programmal tudod testreszabni a LiveCD-t. Megjegyzem nem próbáltam ki így nem tudom milyen, vagy, hogy mennyire működik.
  • evenor
    Gondolom meg lehet oldani valahogy, de ha csak LiveCD-t használsz, akkor nem úgy van, hogy nem tudsz menteni? (bocs, ha hülyeséget kérdeztem) Meg szerintem jóval lassabb úgy szórakozni vele.
  • juzosch
    Lehet olyat csinálni, hogy LiveCD-ről feltelepítem az ubuntut, bekonfigurálom, hogy nekem jó legyen, aztán ebből egy új live-cd csinálok?
    És akkor ugyanúgy cd-ről (dvd-ről) bootol, csak már az én beállításaimmal programjaimmal kiegészítve.
  • csabiks
    Nagyon sokat próbálgattam de leírom véleményemet, SUSE linux nos ez a fizetős kulcsos linux, egyszerű szép , rmp miatt nekem nem jött be, amugy xglt meg 3d drivert sec pec volt felrakni, Mandriva 2007 nekem ez alapból nem jött be nem is irk rola semmit, kubuntut megnéztem hát valahogy nem adja le nekem azt a ,,erőt" amit az ubuntu ad, nem tetszet, akkor volt egy olyan hogy Ubuntu CE, nah ez nagyon poénos volt ez egy krisztus edition, hát még a lap.hu-ra sem tudtam felmenni mert mindent letiltott, és törölni nem lehetett szal hagytam, freebsd ez egy jol kiforrt linux nekem tetszett,a debian az nagyon jó volt ubuntu után ezt raknám fel, kicsit fapadosabb mint az ubuntu de jó volt vele,de nagyon hosszú leírni mindegyikről mindent kipróbáltam még a fedora,mepis,pclinuxOS,xandros,linpus :D

Megszokások embere vagyok maradtam az ubuntunál, szerintem amiket próbáltam mindegyiknek megvan a komoly háttere mindegyiket sokan használják dehát nkeem ez tetszett!