11431
Ubuntu Linux
  • lck #119
    Szívemből beszéltél!

És még valami - Az emberben kialakul win alatt hogy nem kell elolvasni a programhoz mellékelt readme-t. Linuxnál ez nem igy van ( max. ha csak csomagkezelövel telepítgetünk ) Igen is a letöltött fájl mellett lévő instukcióket ( csomagfüggőségek, kernelverzió )is EL KELL OLVASNI !
  • evenor
    Ez csak most jutott eszembe, de sosem késő:
    Nemrég bukkantam rá az Ubuntu Click and Run nevű oldalra, ahol programokra lehet rákeresni, és ami előnyös, hogy deb-ekben vannak fennt a cuccok, így könnyebb felrakni őket.
  • evenor
    Bár csak egy hónapja használok folyamatosan Ubuntut/Linuxot (azelőtt is próbálkoztam vele). De amikor egymás után harmadszorra ment galyra az edgy akkor ez volt az első dolog. Az sem árt, ha a home könyvtárat külön particióra rakjuk, így nem kell sokat biztonsági menteni.
  • lck #116
    Arra figelj hogy mielőtt nekiálsz ilyen videokártya driver matatásoknak, az /etc/X11/xorg.conf - fájlt másold ki valahova, és hasznos még ha a MC ( Midnight Commander ) is fenn van a gépen.
    Ha behal az X - akkor még parancssorból MC -vel visszatudod másolni az eredeti xorg.conf -fájlt ami általában a behalásokat okozza.
  • csabiks
    NAh most se jó, sztem hagyom az egészet nemigaz hogy nem tudom megcsinálni, bezárom az xet erre meg kiírja hogy nincs bezárva :(, most maradhatok windowsnál?
  • csabiks
    Köszi a segítséget, de totálkáros lett ujrahúzom az ubit hátha... mert nem tuttam megcsinálni!
  • lck #113
    Látom lemaradtam.
    X-et Ctrl+Alt+F1 -el zárd be.
    Ott lépj be rootba, aztán a biztonság kedvéért írhatsz be egy init 3 -at.
    aztán az előbbi futtatás.
  • lck #112
    1
    Terminálban menj be rootba:
    su root
    jelszó

2
    Mássz el a Desktop mappádba:
    cd /home/csabiks/Desktop

3
    índítsd el így:
    sh nvidiadriverneve.run
  • csabiks
    megoldva!

hogy kell bezárni az xet mert nem engedi feltenni a drivert?
  • csabiks
    terminálba akkor mit írjak be? sh? az asztalon van : /home/csabiks/Desktop/nvidia.run

nem tudnád leírni mit kellene beírni a terminálba?
  • evenor
    sh paranccsal, meg valószínűleg sudo-t is kell használnod. Sok sikert!

kogasom köszi a választ, most már tudom, hogy miért nem ment az aiglx-es verzió (nem a béta driver volt fennt).
  • csabiks
    Nvidia driver uninstall ... restart majd xorg elszáltt nincs grafikus felület cska terminál, nah fel is idegesítettem magam, majd bejelentkeztem apt-val feltettem a drivert és most megy, a béta drivert hogy tegyem fel? kapok egy .run fájlt azt hogy kell indítani?
  • csabiks
    Hm asszem nekem nem beta driverem van :D sztem eza gond
  • csabiks
    AiGLX -es wikit tettem fel, glxgears nem szaggat, jáccani meg szoktam 3ds játékokkal szal itt enm video driver gond van (szerintem)
  • csabiks
    Mindent feltettem , témakezelő stb, de amikor inditanám a berlyt az egész befagy ez mitől van? sztem a videókártyámnak ezt bírni kéne, driver is van fennt?!
  • kogasom
    A beryl csomag része a beryl-manager, amit hozzá kell majd adni az autómatikusan elinduló folyamatokhoz. Ez majd egy kis piros kristály lesz a felső tálcán, arra jobbklikk, és ott lesz a beállítás szerkesztő.
  • csabiks
    Köszi! ésha ezt felteszem lesz vmi beállítási lehetőség, gondolok itt grafikus beállításokra, tehát nem terminálban!?
  • kogasom
    Az Xgl egy nésodik X szerver, ami az opengl műveleteket végzi, míg az aiglx-et az xorg csapat fejleszti, és az xorg része, így került bele az edgy-be. Ebből adódik mindkettőnek előnye, hátránya: Az Xgl jobban szereti a "neves" (nvidia, ati) kártyákat, a többit kevésbé, továbbá kicsit lassabb, mivel 2 X szerver fut. Az aiglx ezzel szemben igényel egy plusz funkciót a drivertől amit visziont csak az nvidia új beta drivere, az intel alaplapi kártyát drivere és a nyílt forráskódú radeon tud(a nyílt forrású driverrel viszont nincs rendes openGL, így a Beryl-en kívül más nem nagyon fut el aminek 3D kell). Ennek a legnagyobb előnye, hogy az xorg része tehát gyorsabb. Aki teheti annak inkább ezt érdemes használnia.
  • evenor
    Pont a héten sikerült felrakni (sokadszori próbálkozásra), és tényleg mókás dolgokat lehet vele művelni, nagyon sokat lehet matatni a beállítások között, csomó effektek meg minden. Ugyan egy régi videókártyám van (GeForce FX5500-as), de az alapbeállításokkal egészen jól elboldogult, bár néha azért fogja a gépet.

Jókat lehet villogni Windows-os ismerőseink előtt, hogy mire képes a Linux. Én direkt csináltam neki egy külön session-t, így csak akkor hozom elő, amikor szórakozni akarok vele (munka esetén ritkán használom, OpenGL-es játékokkal meg állítólag összeakadhat).

A Beryl oldala nagyon jó, a wiki-ben található utasítások egyszerűek (akik tudnak angolul), és a fórumban is sok segítségre lel az ember.

csabiks itt nézz körül: XGL vagy AiGLX

Az AIGLX és az XGL között nagy a különbség amúgy?
  • csabiks
    külföldi wikiket már találtam de inkább bele se kezdtem:D Te használsz ilyet?

Nvidia Geforce 6600gt PCIE, Ubuntu 6.10
  • kogasom
    Több információ híján csak ezt a linket tudom nyújtani: wiki.beryl-project.org. De ha leírod, hogy milyen videókari, melyik Ubuntu verzió (gondolom 6.10), akkor pontosabb linket is tudok adni.
  • csabiks
    És elárulod nekem h mit és hogy kell feltenni? mert ahoz höle vagyok ,egyszer próbáltam feltenni és akkor is baj lett mert elszállt a grafukus felület!
  • kogasom
    Hallottam róla, itt figyel az asztalomon. E kettő említett között sok különbség nincs , de egyszerűbb ha leírok egy kis történetet: annó a novell felkarolta az Xgl/Compiz párost, és e lett az, ami a SuSE-hoz van. Az Xgl itt nem más, mint egy második X szerver, ami segítségével lehet 3D-s effekteket csinálni. Ennek a párja az ablakkezellő, ami ezt kihasználja. Ez a Compiz. Nem sokkal ez után egy közösség elkezdte kiegészítgetni a Compiz-t, készült hozzá theme manager, rakat plugin, úgyhogy ez váltott Beryl-névre, hogy könnyeben meg lehessen külömböztetni.

Ubuntura véleményem szerint a Beryl-t érdemes felrakni, mert abból vannak rá rendes csomagok. Illetve még valami: Amennyiben Ubuntu Edgy-t használsz, és nvidia karid van, Xgl helyett érdemesebb aiglx-et használni, mert az be van már építve ebbe a kiadásba, és sokkal egyszerűbb a telepítése. Ati kártya esetén is lehet használni, csak a nyílt driverrel.
  • csabiks
    Berly, XGL..stb ezekről hallottatok? szeretnék rátenni az ubuntumra vmi ilyesmit tehát forgatható asztal, átlátszó stb.. ezt suse alatt megtuttam csinálni itt már nem!

Berly és az XGL között mi a kölönbség?
  • csabiks
    én is ezzel kezdtem sajna interval failedet kapok akármilyen párosra:( pedig 4féle is van benne ezért kérdem hogy vmi külső progi vane!
  • kogasom
    Tudtommal a gdesklets tud ilyet.
  • csabiks
    Rendszerinformációkat stb milyen progival tudok a munkaasztalra varázsolni? Valaki tud vmilyen egyszerű progit ami miskolc időjárását mutatná? Ebből a verzióbol kihagyták miskolcot, (amit a tálcára lehet rakni)!
  • kogasom
    Én lusta vagyok a synapticot elindítani. Hamár mindig fut a terminál :)
  • csabiks
    semmi gond csak mondtam :)

mellesleg én is lusta vagyok synapticból feltenni mindent:D
  • kogasom
    Upsz... Legközelebb visszaolvasok
  • csabiks
  • csabiks
    ezt már korábban leírtam :)
  • kogasom
    Lusta ember Automatixot használ (mint én), mivel ott csak pipálgatni kell, amúgy egyet értek az előttem szólóval, pár kiegészítéssel:

MSN: Az msn képességeit a legjobban aMsn-el lehet kihasználni ("kézírás", személyes üzenet, kamera), cserébe nem túl szép, de ez skinekkel megoldható.

Cd/Dvd író: jó az alap a legtöbb dologra, de tény, hogy ez a legismertebb

Filmlejátszó: Ha nem ilyesztő a terminál, akkor mplayer, ha ilyesztő, akkor gmplayer :) Kellenek hozzá a win-es kodekek, a legegyszerűbb, ha az ember automatix-al telepíti, mert az azokat is felrakja

Letöltéskezelő: wget (terminálos)

Végül egy kicsit az automatixról: letölthető a getautomatix.com-ról. Érdemes használni, mivel csak ki kell pipálni, hogy az ember mit akar felrakni, és így egyszerűen el leeht intézni a legfontosabbakat, pl: firefoxba lejátszó (stream tartalmak, beágyazott videók), rendes flashplayer, kodekek mplayerhez, totemhez, p2p progik, és még pár egyéb, tehát egyszeűen mindent meg lehet vele oldani.
  • csabiks
    MSN: Gaim,Amsn,mercury msn,és még létezik egykettő én a gaimot ajánlom!

Filekezelő: Midnight Commander

Cd/Dvd író: Gnome baker

Zenelejátszó: nos itt is lehet válogatni , szerintem XMMS és az Amarok jöhet szóba!

Torrent kliens : hát ha jobb géped van azureus, én ktorrentel is elboldogultam!

Filmjátszó: van egy beépített totem filmlejátszó, ha feltettél minden kodeket mindent jáccik, legalábra nekem eddig nem volt vele gond

Internet böngésző: szerintem a firefox nagyszerű az ubuntuban de ha váltani akarsz ottvan az opera stb

Tömörítő: nem legális pluginokkal az alap tömörítőt is nagyszerűvé teheted

P2P kliens: én frost wire-vel töltök mindent, de van itt is amule stb

Letöltéskezelő: én kget-et használok , szerintem tökéletes

Szövegszerkesztő: openoffice

Mivel rengeteg program létezik nem tudom mit hagytam ki bátran kérdezz , nah és persze ez az én szerény tapasztalataim és véleményem, tehát ha vki jobbat használ nem kell késsel nekem ugrani :)

• kogasom
    Kérdezz egy programot, és mi megmondjuk a nevét :)
  • Fenrir
    Én még tök kezdő vagyok, nem ismerem a progikat fejből hogy minek mi a neve.
  • csabiks
    Mi értelme a dvd-s verziónak :)? én úgy vagyok vele hogy kapok egy alapot és magam építgetem fel, sokkal ésszerűbb mint 1 dvdnyi progit felpakolni aminek a felét sem használod, ez az én véleményem :)

Ubuntu 6.10 képek (nagyon sok)
  • FLeK0
    6.10 review
  • Fenrir
    Jah értem. Mondjuk 6.06-hoz meg van, talán ehhez is lesz majd.
  • kogasom
    1) Olyan nincs, hogy live verzió, mivel a telepítő cd maga ugyan live-ként indul, de egyben az a telepítő.
    2) Nincs DVD-s verzió. Csak CD-n jön ki.