11431
Ubuntu Linux
-
#119 Szívemből beszéltél!
És még valami - Az emberben kialakul win alatt hogy nem kell elolvasni a programhoz mellékelt readme-t. Linuxnál ez nem igy van ( max. ha csak csomagkezelövel telepítgetünk ) Igen is a letöltött fájl mellett lévő instukcióket ( csomagfüggőségek, kernelverzió )is EL KELL OLVASNI ! -
evenor #118 Ez csak most jutott eszembe, de sosem késő:
Nemrég bukkantam rá az Ubuntu Click and Run nevű oldalra, ahol programokra lehet rákeresni, és ami előnyös, hogy deb-ekben vannak fennt a cuccok, így könnyebb felrakni őket. -
evenor #117 Bár csak egy hónapja használok folyamatosan Ubuntut/Linuxot (azelőtt is próbálkoztam vele). De amikor egymás után harmadszorra ment galyra az edgy akkor ez volt az első dolog. Az sem árt, ha a home könyvtárat külön particióra rakjuk, így nem kell sokat biztonsági menteni. -
#116 Arra figelj hogy mielőtt nekiálsz ilyen videokártya driver matatásoknak, az /etc/X11/xorg.conf - fájlt másold ki valahova, és hasznos még ha a MC ( Midnight Commander ) is fenn van a gépen.
Ha behal az X - akkor még parancssorból MC -vel visszatudod másolni az eredeti xorg.conf -fájlt ami általában a behalásokat okozza.
-
csabiks #115 NAh most se jó, sztem hagyom az egészet nemigaz hogy nem tudom megcsinálni, bezárom az xet erre meg kiírja hogy nincs bezárva :(, most maradhatok windowsnál? -
csabiks #114 Köszi a segítséget, de totálkáros lett ujrahúzom az ubit hátha... mert nem tuttam megcsinálni! -
#113 Látom lemaradtam.
X-et Ctrl+Alt+F1 -el zárd be.
Ott lépj be rootba, aztán a biztonság kedvéért írhatsz be egy init 3 -at.
aztán az előbbi futtatás. -
#112 1
Terminálban menj be rootba:
su root
jelszó
2
Mássz el a Desktop mappádba:
cd /home/csabiks/Desktop
3
índítsd el így:
sh nvidiadriverneve.run -
csabiks #111 megoldva!
hogy kell bezárni az xet mert nem engedi feltenni a drivert? -
csabiks #110 terminálba akkor mit írjak be? sh? az asztalon van : /home/csabiks/Desktop/nvidia.run
nem tudnád leírni mit kellene beírni a terminálba? -
evenor #109 sh paranccsal, meg valószínűleg sudo-t is kell használnod. Sok sikert!
kogasom köszi a választ, most már tudom, hogy miért nem ment az aiglx-es verzió (nem a béta driver volt fennt). -
csabiks #108 Nvidia driver uninstall ... restart majd xorg elszáltt nincs grafikus felület cska terminál, nah fel is idegesítettem magam, majd bejelentkeztem apt-val feltettem a drivert és most megy, a béta drivert hogy tegyem fel? kapok egy .run fájlt azt hogy kell indítani? -
csabiks #107 Hm asszem nekem nem beta driverem van :D sztem eza gond -
csabiks #106 AiGLX -es wikit tettem fel, glxgears nem szaggat, jáccani meg szoktam 3ds játékokkal szal itt enm video driver gond van (szerintem) -
csabiks #105 Mindent feltettem , témakezelő stb, de amikor inditanám a berlyt az egész befagy ez mitől van? sztem a videókártyámnak ezt bírni kéne, driver is van fennt?! -
kogasom #104 A beryl csomag része a beryl-manager, amit hozzá kell majd adni az autómatikusan elinduló folyamatokhoz. Ez majd egy kis piros kristály lesz a felső tálcán, arra jobbklikk, és ott lesz a beállítás szerkesztő. -
csabiks #103 Köszi! ésha ezt felteszem lesz vmi beállítási lehetőség, gondolok itt grafikus beállításokra, tehát nem terminálban!? -
kogasom #102 Az Xgl egy nésodik X szerver, ami az opengl műveleteket végzi, míg az aiglx-et az xorg csapat fejleszti, és az xorg része, így került bele az edgy-be. Ebből adódik mindkettőnek előnye, hátránya: Az Xgl jobban szereti a "neves" (nvidia, ati) kártyákat, a többit kevésbé, továbbá kicsit lassabb, mivel 2 X szerver fut. Az aiglx ezzel szemben igényel egy plusz funkciót a drivertől amit visziont csak az nvidia új beta drivere, az intel alaplapi kártyát drivere és a nyílt forráskódú radeon tud(a nyílt forrású driverrel viszont nincs rendes openGL, így a Beryl-en kívül más nem nagyon fut el aminek 3D kell). Ennek a legnagyobb előnye, hogy az xorg része tehát gyorsabb. Aki teheti annak inkább ezt érdemes használnia. -
evenor #101 Pont a héten sikerült felrakni (sokadszori próbálkozásra), és tényleg mókás dolgokat lehet vele művelni, nagyon sokat lehet matatni a beállítások között, csomó effektek meg minden. Ugyan egy régi videókártyám van (GeForce FX5500-as), de az alapbeállításokkal egészen jól elboldogult, bár néha azért fogja a gépet.
Jókat lehet villogni Windows-os ismerőseink előtt, hogy mire képes a Linux. Én direkt csináltam neki egy külön session-t, így csak akkor hozom elő, amikor szórakozni akarok vele (munka esetén ritkán használom, OpenGL-es játékokkal meg állítólag összeakadhat).
A Beryl oldala nagyon jó, a wiki-ben található utasítások egyszerűek (akik tudnak angolul), és a fórumban is sok segítségre lel az ember.
csabiks itt nézz körül: XGL vagy AiGLX
Az AIGLX és az XGL között nagy a különbség amúgy? -
csabiks #100 külföldi wikiket már találtam de inkább bele se kezdtem:D Te használsz ilyet?
Nvidia Geforce 6600gt PCIE, Ubuntu 6.10 -
kogasom #99 Több információ híján csak ezt a linket tudom nyújtani: wiki.beryl-project.org. De ha leírod, hogy milyen videókari, melyik Ubuntu verzió (gondolom 6.10), akkor pontosabb linket is tudok adni. -
csabiks #98 És elárulod nekem h mit és hogy kell feltenni? mert ahoz höle vagyok ,egyszer próbáltam feltenni és akkor is baj lett mert elszállt a grafukus felület! -
kogasom #97 Hallottam róla, itt figyel az asztalomon. E kettő említett között sok különbség nincs , de egyszerűbb ha leírok egy kis történetet: annó a novell felkarolta az Xgl/Compiz párost, és e lett az, ami a SuSE-hoz van. Az Xgl itt nem más, mint egy második X szerver, ami segítségével lehet 3D-s effekteket csinálni. Ennek a párja az ablakkezellő, ami ezt kihasználja. Ez a Compiz. Nem sokkal ez után egy közösség elkezdte kiegészítgetni a Compiz-t, készült hozzá theme manager, rakat plugin, úgyhogy ez váltott Beryl-névre, hogy könnyeben meg lehessen külömböztetni.
Ubuntura véleményem szerint a Beryl-t érdemes felrakni, mert abból vannak rá rendes csomagok. Illetve még valami: Amennyiben Ubuntu Edgy-t használsz, és nvidia karid van, Xgl helyett érdemesebb aiglx-et használni, mert az be van már építve ebbe a kiadásba, és sokkal egyszerűbb a telepítése. Ati kártya esetén is lehet használni, csak a nyílt driverrel. -
csabiks #96 Berly, XGL..stb ezekről hallottatok? szeretnék rátenni az ubuntumra vmi ilyesmit tehát forgatható asztal, átlátszó stb.. ezt suse alatt megtuttam csinálni itt már nem!
Berly és az XGL között mi a kölönbség? -
csabiks #95 én is ezzel kezdtem sajna interval failedet kapok akármilyen párosra:( pedig 4féle is van benne ezért kérdem hogy vmi külső progi vane! -
kogasom #94 Tudtommal a gdesklets tud ilyet. -
csabiks #93 Rendszerinformációkat stb milyen progival tudok a munkaasztalra varázsolni? Valaki tud vmilyen egyszerű progit ami miskolc időjárását mutatná? Ebből a verzióbol kihagyták miskolcot, (amit a tálcára lehet rakni)! -
kogasom #92 Én lusta vagyok a synapticot elindítani. Hamár mindig fut a terminál :) -
csabiks #91 semmi gond csak mondtam :)
mellesleg én is lusta vagyok synapticból feltenni mindent:D -
kogasom #90 Upsz... Legközelebb visszaolvasok -
csabiks #89 #62 -
csabiks #88 ezt már korábban leírtam :) -
kogasom #87 Lusta ember Automatixot használ (mint én), mivel ott csak pipálgatni kell, amúgy egyet értek az előttem szólóval, pár kiegészítéssel:
MSN: Az msn képességeit a legjobban aMsn-el lehet kihasználni ("kézírás", személyes üzenet, kamera), cserébe nem túl szép, de ez skinekkel megoldható.
Cd/Dvd író: jó az alap a legtöbb dologra, de tény, hogy ez a legismertebb
Filmlejátszó: Ha nem ilyesztő a terminál, akkor mplayer, ha ilyesztő, akkor gmplayer :) Kellenek hozzá a win-es kodekek, a legegyszerűbb, ha az ember automatix-al telepíti, mert az azokat is felrakja
Letöltéskezelő: wget (terminálos)
Végül egy kicsit az automatixról: letölthető a getautomatix.com-ról. Érdemes használni, mivel csak ki kell pipálni, hogy az ember mit akar felrakni, és így egyszerűen el leeht intézni a legfontosabbakat, pl: firefoxba lejátszó (stream tartalmak, beágyazott videók), rendes flashplayer, kodekek mplayerhez, totemhez, p2p progik, és még pár egyéb, tehát egyszeűen mindent meg lehet vele oldani. -
csabiks #86 MSN: Gaim,Amsn,mercury msn,és még létezik egykettő én a gaimot ajánlom!
Filekezelő: Midnight Commander
Cd/Dvd író: Gnome baker
Zenelejátszó: nos itt is lehet válogatni , szerintem XMMS és az Amarok jöhet szóba!
Torrent kliens : hát ha jobb géped van azureus, én ktorrentel is elboldogultam!
Filmjátszó: van egy beépített totem filmlejátszó, ha feltettél minden kodeket mindent jáccik, legalábra nekem eddig nem volt vele gond
Internet böngésző: szerintem a firefox nagyszerű az ubuntuban de ha váltani akarsz ottvan az opera stb
Tömörítő: nem legális pluginokkal az alap tömörítőt is nagyszerűvé teheted
P2P kliens: én frost wire-vel töltök mindent, de van itt is amule stb
Letöltéskezelő: én kget-et használok , szerintem tökéletes
Szövegszerkesztő: openoffice
Mivel rengeteg program létezik nem tudom mit hagytam ki bátran kérdezz , nah és persze ez az én szerény tapasztalataim és véleményem, tehát ha vki jobbat használ nem kell késsel nekem ugrani :)
-
kogasom #85 Kérdezz egy programot, és mi megmondjuk a nevét :) -
#84 Én még tök kezdő vagyok, nem ismerem a progikat fejből hogy minek mi a neve. -
csabiks #83 Mi értelme a dvd-s verziónak :)? én úgy vagyok vele hogy kapok egy alapot és magam építgetem fel, sokkal ésszerűbb mint 1 dvdnyi progit felpakolni aminek a felét sem használod, ez az én véleményem :)
Ubuntu 6.10 képek (nagyon sok) -
FLeK0 #82 6.10 review -
#81 Jah értem. Mondjuk 6.06-hoz meg van, talán ehhez is lesz majd. -
kogasom #80 1) Olyan nincs, hogy live verzió, mivel a telepítő cd maga ugyan live-ként indul, de egyben az a telepítő.
2) Nincs DVD-s verzió. Csak CD-n jön ki.