11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Van az ITporton egy linux alapok cikksorozat, szerintem érdemes elolvasnod, sok mindent meg lehet belőle tudni a linuxokról, és sok kérdésre ad választ. Ez az első rész.
  • SrAta
    Tehát 160GBon bőven elférek??
    Ja tehát felrakom 20GB-ra azon eltanulgatom a linuxot. De ha fennt van most a Windows csinálok 1 linux particíot akkor nem fog lassulni a windows, csak azt a partit nem fogja látni (annyival kissebbnek érzékeli majd a winyót nem???
    "0aal nekem most van 1 partíción windows , azon még van 70 GB szabad hely abból mondjuk amig nem lesz 320a winyó addig odadok 30GB-ot és akkor lesz egy windowsom meg egy linuxom jah és ezt adatvesztés nélkül???
    Mert nekem van a cm amin van 60-70 GB szabad hely és abból 30GB-ot átpartizok linuxosra akkor gond nélkül elfut azon tanulgathatok... nektek linux van???
  • evenor
    Lehet egy gépen Win is, meg Linux is, csak a lényeg, hogy a Windows-t rakd fel előbb és utána az Ubuntu-t. Akkor kapsz az elején egy szép menüt, ahol ki tudod választani, hogy melyiket akarod elindítani.
    Windows-os játékok futattására szerintem kb. 30%-ban alkalmas a Linux, a Wine adatbázisában tudsz rákeresni a játékokra, hogy milyen szinten futnak.
    Bármelyik Linux kevesebb helyet foglal, mint a Wind.
    MSN megy, de nem a Wind.-es MSN-en programmal, azt felejtsd el. Használj Pidgin-t vagy Kopete-t, esetleg aMSN-t.
    Nyelv nem akadály.

Ha lehet még egy tanácsom, hogy a live cd-t szedd le, és bohóckodj el vele (indulás lassú, de nem kell telepítened). Menteni ugyan nem tudsz max. flash drive-ra, de láthatod, hogy milyen programok vannak alapból, kinézethez és kezeléshez is hozzá lehet szokni valamelyest.
  • Apocalipto
    Lehet 2 oprencer a gépen csak külön partícióra kell rakni
    Meg amúgy linuxra nincsen vmi sok játék :)
  • Apocalipto
    az a bentily a beryl akart lenni ugye:)
  • SrAta
    Pls válaszoljatok a kérdéseimre #230 #231
  • soma22
    minden linux free
  • SrAta
    Az UBUNTU free??
    Megy alatta az a bently aztalkezelő
  • SrAta
    Bocs azt az asztalkezelőt elfelejtettem valami Bently vagy mi az isten azt honnan tom leszedni pls helphelphelp
  • SrAta
    A megvennit én is úgy értettem hogy letölteni csak ilyet írni 1 fórumba??
    Na szaal Simán tok Silkroadozni meg Codozni a gépen látjátok a configomat még azzal az akármivel emulálva is bőven elég a gépem játszani.
    Jah szerintetek egyszerre lehet windows is meg ubuntu is a gépen???
    De a Linuxot ti értitek?? mert életembe nem volt még linux a gépemen.....
    Na szóval az nem fagyogat ugye????????????
    És ha emulálom akkor olyan lesz na linux mint egy windows csak úgy néz ki mint a linux. nem??
    Mert én ezen játszani főleg netezni meg egyebek zenét halgatni ja és hogy mennyi winyó kell hozzá??????
    Mert most van 160 giga és még akarok venni egy 320asat de elférek a 160on is 2 opval vagy elég csak a linux?? Ja meg MSN megy linux alatt meert az fontos lenne... Ja meg az hogy magyar???
    Bocs hogy ennyit kérdezek de ha már egyszer leszedem akkor meg akarok róla tudni mindent....
  • evenor
    1, egy kicsit másképpen kezeli a memóriát, mint a Windows. Nekem csak 256 MB RAM-om van, de ezzel tudok netezni, zenét hallgatni, nyitva van mellette 1-2 OpenOffice doksi, és még mindig vidáman elfutnak rajta a programok. Nem kell kétségbeesni, amikor látja az ember, hogy már nincsen szabad memóriája. Meg persze ott van a swap partició is mellé, ha kell.

2, a Wine nevű progival, ahogy már előttem is írták, érdemes megpróbálkozni. Előbb érdemes azt megnézni, hogy nincsen-e alternatívája, Linux-os megfelelője az adott Windows-os programnak, és csak azután érdemes nekiugrani a Wine-nak. Játékok esetében muszáj leszel használni, egész jó megoldás néha. És persze nem kell megvenni, nyugodtan letöltheted.

3, Ati-s kártyához is van driver természetesen.

Ha lesz valami kérdés, probléma nyugodtan írj.
  • mumpic
    Ne vedd meg, töltsd le. link
    Van pár program ami emulál neked hozzá windowst, pl wine, de erre majd válaszolnak az okosok, vagy kérdezősködj más linuxos fórumokon mert mindegyikre érvényes.
  • SrAta
    Ja meg hogy mivan ha a v.karimhoz meg a h.karimhoz csak windowsos driver van??
  • SrAta
    Sziaztok
    Az lenne a kérdésem 1 ez kebesebb ramot eszik mint az XP Windows??
    2. Mennek alatta a Windowsos progik???
    Mert ha mindegyik kérdésemre igen a válasz akkor sz.tem megveszem
  • evenor
    Persze, csak az install-nál kell beállítani ugyanazt a swap particiót. Ez minden Linux disztrónál érvényes, szóval felrakhatsz akármennyit, és mindegyik használhatja ugyanazt a swap-et.
  • mumpic
    Ha felrakom a Xubuntut az Ubi mellé, akkor használhatják ugyanazt a swap-ot?
  • evenor
    Örülök, hogy sikerült. A Xubuntu Xfce-t használ GNOME helyett, de ugyanúgy a GTK-t használja a megjelenítéshez, de saját ablakkezelője van. Szintén minimalisztikus, de gyorsabb, mint a gnome, ezért is választottam. Ajánlom, hogy töltsd le a Live CD-t, mert ha Ubuntu-ra rakod fel (ha feltelepíted a xubuntu-desktop csomagot), akkor összekuszálódnak a menük. Egy hátránya van az xfce-s cuccnak, hogy nagyon gyenge menü szerkesztője van. Ha képileg akarod szemügyre venni, akkor ajánlom az osdir.com oldalt, ahol szinte minden egyes disztróról találsz képeket.
  • mumpic
    Köszi, a hangos dolgot megnézem. Az alapértelmezett program dolognál meg annyi volt csak a baj hogy a krusader nem tudja hogy mi van alapból beállítva, és a saját belátása szerint indítja a programokat, de sikerült meghegeszteni, mert ha az open with-nél az egyébre bökök, akkor van olyan opció hogy megjegyzi a beállítást. Szal sikerült ^^.

A Xubuntu miben más mint az Ubuntu? Szerinted jobb? Érdemes kipróbálni? Kubuntut már próbáltam de nem tetszett, úgyhogy visszaváltottam a gnome-osra.
  • evenor
    Másik kérdésedre, fájlon jobb klikk, majd ott kell valahol lennie (most Xubuntu-zok, ott máshogy van). Tulajdonságok vagy valami hasonló fülnél kell lennie.

Hangnál meg kell nézni a többi beállítást is a mixernél. Az is lehet gond, hogy ha például hallgattál zenét mondjuk XMMS-sel, akkor ott lehalkítottad teljesen, viszont ez a többi programra is kihat (gondolom valami bug lehet, nekem sokszor előfordult ez).
  • mumpic
    Hmm, megint valami nem stimmol..
    Telepítés+újraindítás=van hang,
    de a következő újraindításnál már megint nincs. Ezen kívül nem tudom mióta, de a jobb felső sarokban lévő fő hangerő csúszka nincs hatással semmire.

A másik kérdésem az lenne, hogy egy fájltípushoz hogy lehet alapértelmezett programot hozzárendelni?
  • mumpic
    Megoldódott, a 'mozilla plugin' kulcsszavak a csomikezelőben, és észnélküli telepítgetések hatására. :)
  • evenor
    Én Flash-re gyanakszok, meg kellene nézni, hogy melyik verzió van fennt. Néhány hónapja nekem is volt tök ugyanilyen probléma, de 1-2 nap alatt magától megoldódott, amin én is csodálkoztam. Azt is érdemes megnézni, hogy más böngészőben (gondolom Firefox-ot használsz), van-e hang.
  • mumpic
    *mond: úgyértem jobban megvilágítja az eseményeket, vagy mi. na, szal értitek... :)
  • mumpic
    Sziasztok!
    Ubuntu 7.04, a problémám az hogy nincs hang a netes videókhoz (youtube meg hasonlók).

Leírom a teljes folyamatot, hátha mond valamit:
    Tegnap még szépen működött minden estig, ma reggel viszont észrevettem hogy még mindig nem sikerült az NTFS partíciót úgy csatolni hogy az ékezetes mappák és fájlok is láthatóak legyenek (csak pár napja van linuxom). A problémát megoldva jött a következő, hogy semmilyen hangot nem adott ki a dög, ám a hangbeállítások változtatásával meg némi csomag letöltéssel sikerül elérni hogy minden ami a gépen van zene és film, az hallható is legyen, de a netes videóknak továbbra sincs hangja. Tudtok segíteni?
  • LMNO
    köszi már megoldottam, itt le van írva akit érdekel:
    http://forum.beryl-project.org/viewtopic.php?f=35&t=1631

amúgy most én is csak a compiz-t raktam fel azzal a managerrel,
    a beryl-ben már túl sok mindent lehet állítani, eléggé átláthatatlan, de lényegében mégis kb ugyanazokat tudja
    egyébként egyesülni fog a 2 projekt (beryl+compiz) és a köv. ubuntuban már benne is lesz elvileg
  • evenor
    Feisty-ben az alap desktop effects-nek kell simán mennie (legfeljebb a kocka nem fog működni ki-be kapcsolás után), compiz-hoz érdemes felrakni a compiz-gnome-manager-t, itt lehet állítgatni dolgokat. Tapasztalatom sokkal gyorsabb, mint a beryl, bár kevesebb látványos dolgot takar.
    Beryl-el ezernyi probléma lehet, hogy miért tűnik el a címsor, én azt ajánlom, hogy ha beryl-t használsz, akkor aiglx-et használj mellette ne pedig xgl-t, így talán kevesebb gondod lesz.
    Érdemes a beryl oldalán szétnézni: http://wiki.beryl-project.org/wiki/Main_Page
  • LMNO
    Sziasztok!
    Nekem is az lenne a problémám, hogy ha akármilyen 3d effektes cuccot bekapcsolok (compiz/beryl) eltűnnek az ablakok tetejei/címei... Tehát konkrétan mozgatni se lehet őket, és így eléggé használhatatlan :) Amúgy az effektek mennek, + fent van az nvidia driver is, csak nem tudom hogy ez mitől lehet. Ha vkinek volt hasonló problémája és esetleg megoldotta vhogy lécci írjon - köszi előre is
    7.04-es ubuntut használok, a beryl/compiz/nv driver gond nélkül felmentek a package managerrel
  • evenor
    Synaptic-ot már írták, ahogy látom, de ajánlani tudom a www.getdeb.net címet, ahol már csomag állapotban vannak fennt a programok, így két kattintás a telepítás.

Codec: ha a Ubuntu Feisty-t használod (7.04-es verzió), akkor filmlejátszásnál automatikusan rákérdez a codec telepítésre, ha még nincs fennt. (könnyebb, mint a Win-es codec telepítés az biztos). Amúgy VLC player, még nem láttam olyat amit ne tudott volna lejátszani.

Összehoztam egy kis Linux/Ubuntu-s blogot: linuxman.freeblog.hu
  • soma22
    köszi!
  • lck #210
    Alapból nem lesz.
    A win az egész gépet akarja birtokolni.
  • soma22
    Sziasztok!

az lenne a kérdésem hogy ha linuxot telepitek először, de utána felteszek egy xp-t, akkor lesz e bootmenüm amiből választani tudok, vagy nekem kellene ilyet alkotnom.
    köszi
  • dookie
    kösszi megnézem
  • KOXX
    A bin fájlok futtatható fájlok, a tar.gz stb pedig tömörített fájlok. Az ubuntuval nem lehet nehéz dolga az embernek, csak mindig körül kell nézni. Programokat telepíteni pofon egyszerű, csak elindítod a synaptic csomagkezelőt és kulcsszavakkal keresheted amire szükséged van. Pl valamilyen torrent progi kell, értelemszerűen beírod, hogy torrent és válogathatsz. ha valamiről nem tudod, hogy mi, akkor a google segít.
    Tedd fel a VLC media playert, és mellé még a vlc-plugin-alsa, vlc-plugin-svgalib. Így a VLC majdnem, hogy mindent le fogsz tudni játszani...
  • dookie
    Hali. Kezdő linuxus vagyok és bevallom tetszik a dolog:) úgyhogy segítsetek leszokni xp-ről.

egy pár kérdésem lenne,
    első nagy gondom a telepítés (.bin,.tar.gz .tar..stb) erről adhatnátok főleg felvilágosítást :)
    a másik video codeck (melyik) csak mivel még nem tudok "installálni":P ezért nincs codeck :)
    Válaszotokat megköszönném :) Csáó
  • Desolator
    Kössz!Meg próbálom megszerezni,de ezzel semmit nem birok kezdeni?
  • lang14
    köszönöm
  • KOXX
    Igen valszeg ez kell neked, de ha beryl alapból nem is lesz, gondolom könnyedén telepíthető a synaptic csomagkezelőből is.
  • KOXX
    Ez egy tipikus helytelenül configolt xorg.conf. Én azt javaslom, hogy a buherálás helyett próbáld meg az Ubuntu 7.04-el, azzal amúgy is kevesebb macera lesz.
  • lang14
    és itt mindegyik változatban benne van a beryl?
    Dreamlinux 2.2 MM GL EDITION RELEASE CANDIDATE 3 - ez kell?
  • Desolator
    Vga-n van. Próbáltam 1024*768 cal is,de úgy sem működött.