11431
Ubuntu Linux
  • C0mputers
    hello
    a kérdésem majdnem Ubuntus :)
    Feltettem a legújabb Debian 6 DVD iso-t (4.4 GB) egy Acer Aspire One D255 netbookra, és nincs WiFi, nem ismeri fel a hardvert.
    Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
  • Jim Morrison
    Tudom nem Ubuntu, de letöltöttem az Elementary-t és gondoltam felpakolom pendrivera. Kérdésem az lenne, hogy vajon ugyanúgy kell feltelepíteni penyóra mint mondjuk az Ubuntu-t (ha lehet) vagy valami oknál fogva nem lehet (nem használtam még linuxot, csak ubuntut párszor (live cd))

szerk: kigugliztam, remélem menni is fog ^^
  • MerlinW
    Én XP óta windows-on is symlinkelem másik meghajtóra a "documents and settings" és Program Files mappákat. (mklink parancs)
  • Hecker007
    na igen, egyszerűbb lenne az élet hogyha az mehetne külön, mondjuk engem nem zavar, kézzel kimentem úgy is ami kell, dokumentumok mappát át lehet helyezni is akár máshova, csak sajna nem telepítésnél
  • Palinko
    ja és win 8 nál se oldották még meg hogy ne kelljen külön partíció az adattároláshoz, fenéért nem lehet a c:/user külön partíció mint az /sda/home nálunk? gyengék még mindig
  • Mr_no_NaMe
    Ennyi lenne? Köszönöm. Nem mertem belefogni, mert úgy tudtam kell egy külön telepítő cd az ubuntunak mert csak az tudja ledarálni a partícióját. Akkor köszönöm!
  • Hecker007
    Akkor semmi mást nem kell tenned mint a win7 telepítővel törölni az összes partíciót és létrehozni egy újat amire telepíted majd a win7-et, illetve én 2 partíciót javaslok, egyet a winnek és a programoknak 1-et pedig adattárolásra.
  • Mr_no_NaMe
    Sziasztok! Kaptam egy laptopot egy telepített xpvel, és egy ubuntuval. Szeretnék egy teljes partíció darát csinálni, és majd egy win 7-et feltenni, de úgy hallottam az ubuntut nehéz letörölni. Hogy csináljam? MINDENT szeretnék letörölni, csak egy nyers hetest akarok majd a gépen.
  • Garfield
    Kijött a Mint 14 is RC-ben, nagyon kellemes, egyelőre nem tűnik bugosnak. A legacy ATI driveresek viszont szívni fognak, mert az X összeakad vele, azaz vagy X-et használnak, vagy nincs se videógyorsítás, se HDMI-s hang.
  • MerlinW
    Tölthető, használható a Steam for Linux beta. 28 Linuxos játék közül lehet választani a tesztfázisban, ennek a fele már működik. Trine 2, Serious Sam 3, Killing Floor, Amnesia és a többi Linuxos cím. A jelenlegi játéklista

A kliens nyelvét hagyjátok angolon, különben nem indul el.
  • Ability
    Hello, Luna Beta 1

Aki nem tudná, ez jelenleg a legnagyobb közösségi mozgalom a Linux desktop felemelkedésére. Sok ötletet merített az OS X-ből, gyönyörű felhasználói felületet, egyedi programokat kínál. Nem a szokásos Linux userland komponensekre épül,szinte minden saját. Aki elégedetlen a Gnome 3 vagy a Unity vonallal, mindenképpen próbálja ki. A többieknek is érdemes.
  • hzsolt
    Nekem az a bug tért vissza, hogy a GRUB után valami monitor számára értelmezhetetlen felbontásra (gondolom túl kicis)) vált a kép, és ezért nem látszik a rendszerbetöltő.
  • MerlinW
    Persze. A telepítőben tudod majd formázni a partíciót EXT4 fájlrendszerre.
  • cataflam02
    Üdv!

Pendriveról szeretnék ubuntut telepíteni win7 mellé megoldható ?
    Természetesen külön partícióra menne.. viszont a partíció legyen teljesen üres ? vagyis formázzam újra ?
    Előre is kösz.
  • Palinko
    kis netezésbe max filmezésbe egyik se rokkan bele :)
  • MerlinW
    Laikusoknak még mindig LTS-t (12.04) ajánlom használatra.
  • Palinko
    akkor télire öregnek már xubuntu lesz akkor használja a gépet többet
  • MerlinW
    Meglepően gyorsan kijavítottak majdnem mindent, ami nekem feltűnt. Grub-ot is, Unity-t is. Egész használható rendszer lett.
  • MerlinW
    Röhej, hogy lassan 10 év után is képes tönkrevágni a GRUB-ot dualboot-os rendszeren az Ubi disztofrissítése... Ezt leszámítva jó lett a 12.10, igaz szokásához híven bugos mint állat.

Ismét ajánlom mindenkinek, hogy december után frissítsen.
  • Ability
    Még mindig nem tudni semmit sem. Ez nem egy tucat disztro lesz, látszik rajtuk hogy robbantani akarnak vele, szépen bevárják az összes fejlesztést (amiből elég sok van). Írok majd ha tudni valamit.
  • JoeFromHun
    Dátumot nem tudni még?
  • Ability
    Legújabb Elementary OS hírek

Én örülük hogy kidobják a Compiz-t és társait. Kezd az egész összeállni, olyan OSX-es feelingje van. Ha egyszer kész lesz a Luna, nagyot fog szólni.
  • Ability
    Jóféle új bundle.
  • Palinko
    de, csak jól megkevertem magam
  • MerlinW
    mindig 10-es volt a végén nem?:) 12.10 = 2012, 10. hónap.
  • Garfield
    Mert olyankor jelentik be, hogy nemsokára megjelenik?
  • Palinko
    de mindég októberben jött az őszi ubuntu? miért emlékszek én szeptemberre? :D
  • zeli
    igen, be kellett kapcsolni, így fel fogom tenni én is kipróbálni, csak most túl sok partícióm van. :D
  • MerlinW
    Jön, jön Jőőőn:)

Valve seeking testers for the beta version of Steam on Linux
  • Balumann
    Nem rossz, én mondjuk ahogy látom több mindent telepítettem föl rá (nehogy véletlenül kelljen, és ne legyen fönnt elv xD ).
    Én a googlenak is hozzáadtam a ppa-ját, utána csomagkezelőből már lehet választani, google-chrome-stable, google-chrome-beta meg unstable között azthiszem, úgy is frissül egyből, szerintem így egyszerűbb. Én maradok mondjuk a stablenál, az ritkábban frissít és stabil.
    BleachBit tényleg jónak tűnik, felszabadítottam vele több mint 1 gigát :|
    Én ilyen apt-get purget nem merek betenni, még azok is jól jöhetnek, az csak nem árt, ha fölöslegesen vannak fennt o.O
  • MerlinW
    Ezekre lehet hogy spec neked nincs szükséged, de én pl használom mindhármat.

brasero* virtualbox* xchat*
  • Garfield
    Közben elfilóztam a jelszavas dolgon. Mondjuk azt is lehetne csinálni, hogy a szkript futtatásának elején bekéri a jelszót, kirakja egy fájlba, majd az újraindítás előtt törli a fájlt.
  • Garfield
    Nálam ez az install szkript
    A Chrome letöltésére a link jó, mert innen mindig a legutolsó verziót szedi le, a telepítéskor pedig hozzáadja maga a Google saját PPA-ját a forrásokhoz. A BleachBit-et (linuxos CCleaner, iszonyat mennyiségű szemetet szed le első futtatáskor) sajnos kézzel kell frissíteni, mert nincs hivatalos PPA-ja.
    Ami kell PPA, azt kibányásztam az Ubuntu Tweakből, hogy ne kelljen kézzel kattintgatni, és a szkript szépen hozzáadja maga. Előbb telepíti a PPA-s cuccokat, majd utána nyom egy upgrade-et, beállítja a Java plugint, majd restart.

Biztonsági szempontból talán nem a legszebb, hogy a jelszót fájlból olvassa be (bár a hozzáférési jogosultság rendesen be van állítva), de így szépen lefut az aktív közreműködésem nélkül, és az install + update elég sokáig tud futni ahhoz, hogy ne akarjak ott ülni előtte. Ha van valakinek elegánsabb megoldása, akkor szívesen veszem. :-)

Most álmodtam bele:
    - a dpkg-s sort, ezért ott nem fájlból beolvasós
    - igazából a telepítés nálam ezzel kezdődik, szóval ez is mehetne nyugodtan az elejére:
    apt-get purge tomboy* transmission* totem* mplayer* mplayer2* banshee* brasero* simple-scan virtualbox* xchat* vino*
  • Balumann
    Nos eddig nagyon bevált ez a Linux Mint (Mate).
    Összeírtam - első sorban magamnak, meg 1-2 ismerősömnek, hogy milyen "forrásokat" adtam hozzá, illetve miket telepítettem és hagytam fent (úgy, hogy könnyű legyen terminálból megcsinálni ),
    megosztottam ha esetleg érdekel valakit, javaslatok is jöhetnek, ha valamit jó és hasznos dolgot nem raktam föl. ^^
    Itt egy kép is a jelenlegi asztalomról (baloldalt Cairo dock, alul alap mate-panel, compiz ablekkezelő mindenféle effektel, de az sajnos nem látszik, stb.. ^^ ). Látványos, gyors, nem csinál hülyeségeket, jól használható nagyon.
  • Balumann
    Azthiszem inkább föltelepítem rendesen a MATE-t, mert picit hiányosnak tűnik, meg az előbb a Nautilus jött be a másik helyett, egy hibát is kiírt. :-D Ha úgyis ilyen gyors lesz, akkor tényleg az a nyerő.
  • Balumann
    Noshát ahogy így fölraktam a mate-t, kaptam egy tök alap régi gnomeos felületet, pontosan olyat, mint Debian alatt volt a gnome alapból (és tökéletesen meg is felelt akkor is), és majdhogynem ugyanolyan gyors is, ráadásul nem is tapasztalok vsync problémát sem. Ez eddig egyszerűen tökéletes :|
  • Balumann
    basszus már az elején ki kellett volna választani egy másik szervert, mindjárt jobb hogy nem 40KB/s -el tölti le a csomagokat hanem 3000-el... :D
  • Balumann
    Még nem próbáltam, egyelőre azzal kísérletezgettem, hogy a compizt megpróbáljam belőni az xfce-s alatt, de egyelőre nem jött össze. :-(
    Most csomagkezelővel felrakom a mate-desktop-environment -et, kipróbálom azt is (valahogy mindig ide jutok ki, hogy vagy 20 környezetet fölrakok, aztán csodálkozok, hogy furcsa hibák jelentkeznek :D )
  • Garfield
    Ehh, most esett csak le, hogy a MATE-tel megint tudom használni a Bisigi témákat.
  • Garfield
    A Cinnamon az a Gnome Shell forkolt változata. A MATE-et próbáltad, az hogy fut a netbookodon?