Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Másik alternatíva; tanulásra, ismerkedésre lehet Ubuntut telepíteni Windows alól, mint bármilyen programot. ISO-t letöltöd, bemountolod, majd wubi.exe-vel telepíted. Így is kapsz bootloader-t, viszont nincs szükség külön particióra, csak ~20GB szabad helyre. Ez esetben a fájlrendszer egy képfájlban lesz tárolva. Ha pedig már nem kell, akkor uninstall. Viszont így nem lesz teljes értékû a rendszer, tehát ha valóban használni akarod a jövõben, akkor késõbb külön partícióra telepítsd.
Virtualizáláshoz kevés a géped, azzal szerintem ne szenvedj. 3-4GB memória alatt kínszenvedés.
[merlinw.org]
$ cat ubuntu.iso > /dev/sdX
$ sync
vagy:
$ dd if=ubuntu.iso of=/dev/sdX
$ sync
ahol /dev/sdX a pendrive. (nálam pl.: sdb), $ sudo fdisk -l paranccsal kiderítheted.
Egy USB-rõl telepíthetõ ubuntu-t szerettem volna készíteni, de nem boot-ol az USB-rõl a gép.(beállítottam a bios-ban is )(alaplap:ASUS M4A87TD/USB3)
Ezeket használtam, de egyik sem volt nyerõ:
-LinuxLive USB Creator
-Universal USB Installer
Ötletekért, és tanácsokért:Köszönetem!
és mindig visszaáll ide, de most még a gnome config turkálás se segít.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
[merlinw.org]
Pár régebbi Valve (HL1, CS1.6) játék illetve ami egyébként is menne Wine-al azok mennek, persze.
[merlinw.org]
A játékok is mûködnek belõle vagy csak a steam-et lehet mûködésre bírni?
Átlag felhasználói szemszögbõl a beta1:
- ambiance/radiance theme, globalmenu szépen újra lett rajzolva, egységesítve lett
- indikátorok sem olyan idegesítõek már
- Unitybõl kivették az autohide-ot, kapott egy rakás gyorsbillentyût, kicsit kényelmesebb lett
- Mûködik az X-Fi 5.1 (eddig nem ment)
- Mûködik a DVB TV adapterem
- Minden további nélkül felkúszott a zárt Radeon driver (le sem kell tölteni, megjelenik a tesztelt 11.11-es a zárt meghajtó listában)
- piszok gyorsan boot-ol
Jelenlegi negatívumok:
- még mindig nincs beépített ntfs automount (nem tudom miért vették ki Lucid óta)
- compiz instabilitás
- olykor pulse-alsa anomáliák (az örök probléma😊)
Egyébként teljesen rendben van már most, ami nem jellemzõ.
Ha pedig annyira Unity ellenes vagy, ott a gnome-session-fallback csomag, azzal visszakapod a paneleket. Nem tökéletes még ugyan, de dolgoznak azon is. Vagy egész egyszerûen telepítesz egy Gnome Shell-t.
[merlinw.org]
Érdemes elõbb a Windows-t telepíteni, és csak utána az Ubuntut mert az Ubuntu boot loader-je észre tudja venni, ha van Windows a gépen, és így képes dual bootolni, fordítva ez nem mûködik.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Segítségetekek szeretném kérni. Windows 7et használok jelenleg, és ubuntut is szeretnék felrakni a gépemre.
1. 300GB-os a winyóm hogy osszam fel a partíciókat?
2. Ubuntut v. Windows 7et telepítsem elõször?
Segítségeteket elõre is köszönöm!
Diablo3 Battletag: MoMo#2340 http://eu.battle.net/d3/en/profile/MoMo-2340/hero/39319986
...vágod?
"
"pcmanfm smb://WORKGROUP/user:[email protected]/share"
Erre egy puritán hibaüzenetet dob ki, miszerint "Failed to mount Windows share", és ennyi.
Ötletek?
...vágod?
"pcmanfm smb://[email protected]/share"
A gondom az, hogy úgy szeretném ezt megoldani, hogy a parancsba be tudjam integrálni a jelszót is, ne csak a felhasználónevet. próbáltam úgy, hogy "smb://user1:pass@192...", de így is ugyanúgy kérte a jelszót.
Van erre valami mód? Nautilusszal ugyanez a szitu.
...vágod?
Egy éve használok Ubuntut, sajnos nem vagyok nagy gépes amúgy, szóval elég kezdõ szinten vagyok.
Kiírtam magamnak a kabaréimat, elég sokat, és most, amikor le akarom játszani, azt írja:
-Nem állapítható meg az adatfolyam típusa. -
Felmásoltam a gépre, próbálkoztam több lejátszóval(VLC, MediaPlayer, Audacious), semmi nem viszi. Illetve 1-2 Mp3 megy, de több száz nem.
Nem találtam megoldást sehol, valakinek lenne tippje?
Elõre is köszönöm!
Meg mintha rémlene olyasmi is, lehetett olyat, hogy user felvételnél kreálódott nekik helybõl egy saját mappa a szerveren, amihez aztán csak õk férhettek hozzá. Tényleg mûködhet ez itt is, vagy máshol láttam?
Szóval adott egy script ami 5 percenként fut, arra van, hogy a szükséges processeket leszabályozza a megfelelõ szintre, cpu használatban.
ez így néz ki:
pkill -9 cpulimit
sleep 3
csmarci=$(cat /home/gamepanel/accounts/csmarci/game/195.184.9.35:25002/.gpxpid)
cpulimit -p $csmarci -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
levi=$(cat /home/gamepanel/accounts/levi/game/195.184.9.35:25565/.gpxpid)
cpulimit -p $levi -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
mcroncika=$(cat /home/gamepanel/accounts/mcroncika/game/195.184.9.35:25012/.gpxpid)
cpulimit -p $mcroncika -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
Viszont ez a script, nem kézzel van megírva, hanem egy másik script teszi be aszükséges dolgokat:
echo -n "Felhasznalonev: "
read -e felha
echo -n "Szerver port: "
read -e port
pid=$(cat /home/gamepanel/accounts/$felha/game/195.184.9.35:$port/.gpxpid)
echo $felha='$(cat /home/gamepanel/accounts/'$felha'/game/195.184.9.35:'$port'/.gpxpid)' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo 'cpulimit -p $'$felha' -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo -e "/n" >> /home/gamepanel/limiter.sh
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e valami tanács esetleg, amivel jobbá/egyszerûbbé lehetne tenni a cuccot. Illetve az hogy 5 percenként fut, nem sok-e? (úgyértem, nem okozhat-e valami gondot)
Én meg találtam egy magamfajta gyógyoknak készült videót, ami alapján össze is rántottam egyet, és halad is végre. Biztos lehet majd még finomítgatni, nem mélyedtem bele, de legalább megy rendesen😄 Általában mindig csak olyan leírásokat találtam tonnaszámra, ahol mezei filemegosztás van:/ Az meg aztán kb ugyanolyan "bonyolult", mint Wineken.
JoeFromHun:
Amúgy ja. Egyszerû leírásokat én is hiányolom sokszor sok téren. Sírok a hálózati, meg egyéb "bibliáktól". 500 oldalon le van írva minden szar a rézbányászattól kezdve:c Gyakorlati példák érdekelnének sallang nélkül^^
[merlinw.org]
Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB
$ find / -iname afajlaminemtudomholislehet &
futó programot pillanatmegállíthatok, hogy visszakapjam a promptot
Ctrl-Z
majd a háttérben továbbfuttatom
$ bg %1
Milyen taszkjaim is vannak?
$ jobs
újra elõveszem az elõtérbe
$ fg %1
[merlinw.org]
A segítségeteket szeretném kérni, ha lehet😊 Ubi 11.04-en egy fileszerver beüzemelésével szenvedek. Anno (5-6 éve) csináltam egy tök ugyanilyet még Debianon. Ahogy néztem nem igazán változott semmi se e téren téren, de mivel azóta nem foglalkoztam linuxolással, gyakorlatilag elfelejtettem, és némi kezdeti hurráélmény után csak szerencsétlenkedek😊 Anno kb így nézett ki a könyvtárstruktúra a szerveren:
home
---kisember
---------Béla
---------Józsi
---------Elemér
---nagyember
---------Sára
---------Eufrozina
---------Ödön
A home-ban ugye mindenkinél látszik a két fõkönyvtár (kisember, nagyember). De a kisemberek nem tudnak belépni a nagyember mappáda, de nagyok be tudnak lépni a kisembereknél bárhova, és tudnak nézelõdni, futtatni.
Ezen kívül a kisemberek/nagyemberek csak a saját, névreszóló könyvtárukba léphetnek be név/jelszó kombóval. Szóval valami ilyesmihez kérnék szépen útmutatást😊
Halovány emlékeim vannak csoportba rendezésrõl chmodokról, és egyebekrõl. De az emlékeken alapuló önerõbõl történõ matatásnak eddig az lett az eredménye, hogy már sehogy nem lehet elérni a szervert, ellenben szétbarmoltam az smb.configot...😄 És sírok^^
[merlinw.org]
A gépen pedig csak bizonyos usernek tudnak sudozni vagy su-zni más felhasználói fiókokba, ezért kellene tudnom, hogy melyik user fogja ezt futtatni, mert akkor tudom, melyiknek kell jogokat adnom.
script1.sh tartalma:
su - usernév -c "script2.sh"
script1-et root-ként futtatod, script2 juzerként fog futni. Ha nem rootként futtatod az elsõt, akkor authentikációra van szükség.
[merlinw.org]
illetve ilyenkor melyik user futtatja a scriptet? mert nincs miden usernek joga, hogy su-zon
Nem ugrom át a hsz-eidet, és tényleg köszi hogy segítesz 😊
[merlinw.org]
bash scriptbe, hogy tudok su-zni egy userbõl egy másikba?
ilyenre gondoltam.
su - usernév
sleep 2
echo jelszó
Ez így mûködhet?
Nagyon sokáig használtam én is Debiant, de azért csak egyszerûbb egy ubi, mégha nem is olyan stabil meg gyors.
Debian amúgy gyorsabb gyengébb gépeken? Akartam azzal egy próbát tenni, de live-ban egyszerûen nem tudom elindítani. Meg mondjuk Debianban hiányozna 1-2 dolog, ami kényelmesen megvan Ubuntuban.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
A kérdésem, milyen processzort ajánlanátok bele? Valami két processzoros lapba menne, xeon szériára gondoltunk. De annyira nemvagyok képben szerverprocesszorok terén. Amd-bõl esetleg van jobb választás erre a célra?
Intelbõl belõle lenne 2: XEON 5560
[merlinw.org]
Olvastam egy rossz hírt is, megszûnik a Kubuntu.
[merlinw.org]
Session terminated, killing shell... ...killed.
Ez mitöl lehet, valami tipp?
[merlinw.org]
A tavalyi ubuntus problémák után most úgy döntöttem, hogy újra felrakom a rendszert, viszont most egy teljesen másik gépre. Anno 10.04-et illetve 10.10-et használtam. Most feltettem a 11.10-et viszont nemnagyon nyerte el a tetszésemet (kikéve a login screen). Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes a 10.04-et használni? Tudom, hogy a 10.04-nek van LTS.