Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mixer023
és egy kérdés hogy tudok ubuntunak patriciot csinálni windows alatt mert nekem ugy van megoldva a gépem 2x160 giga helyem van és egy oylan 40-50et akarok adni ubuntunak csak ugye fat , ntfsre tudom formázni vagy csináljak egy patriciot hagyjam üresen ubuntu cd és azzal csak azt újraformázni vagy azt nem fogja látni?

MerlinW
CD-rõl boot-olsz, majd telepíted egy üres partícióra. XP megmarad, kapsz bootloader-t.

Másik alternatíva; tanulásra, ismerkedésre lehet Ubuntut telepíteni Windows alól, mint bármilyen programot. ISO-t letöltöd, bemountolod, majd wubi.exe-vel telepíted. Így is kapsz bootloader-t, viszont nincs szükség külön particióra, csak ~20GB szabad helyre. Ez esetben a fájlrendszer egy képfájlban lesz tárolva. Ha pedig már nem kell, akkor uninstall. Viszont így nem lesz teljes értékû a rendszer, tehát ha valóban használni akarod a jövõben, akkor késõbb külön partícióra telepítsd.

Virtualizáláshoz kevés a géped, azzal szerintem ne szenvedj. 3-4GB memória alatt kínszenvedés.

[merlinw.org]

mixer023
Sziasztok egy kérdést szeretnék feltenni .A kérdés pedig hogy szeretnék elkezdeni kicsit komolyabban foglalkozni a számítógéppel értem itt az alatt hogy nem csak leülök elé esténként játszani vagy internetezni sokan azt mondták hogy a linux alkalmas az ilyenre mármint ebbe a programozás beletanulás eljátszadozás én csak az eljátszadozásnál maradok szerintem viszont nem szeretném az Xp-met letörölni mert azért mint tudjunk néha kikapcsolódni egy játékkal jó olvasgattam és virtuális gépet írogattak hogy úgy lehet azt kérdezném hogy egy ilyen géppel lehetséges lenne-e futtatni linuxot virtuális gépben 2.7es proci csak 1 magos de 1 éve vettem szóval bírja valamennyire azért 1giga ram a videó kártya meg 2 hónapos ddr5 1 gigás és ha megkérhetném ha tudtok valami jófajta virtuális gépet leírni és hogy ez hogyan müküdne mert azért még annyira nem merültem bele

Lyukasbogrács
linux terminálból ennyi:
$ cat ubuntu.iso > /dev/sdX
$ sync

vagy:
$ dd if=ubuntu.iso of=/dev/sdX
$ sync

ahol /dev/sdX a pendrive. (nálam pl.: sdb), $ sudo fdisk -l paranccsal kiderítheted.

Üdv!
Egy USB-rõl telepíthetõ ubuntu-t szerettem volna készíteni, de nem boot-ol az USB-rõl a gép.(beállítottam a bios-ban is )(alaplap:ASUS M4A87TD/USB3)
Ezeket használtam, de egyik sem volt nyerõ:
-LinuxLive USB Creator
-Universal USB Installer

Ötletekért, és tanácsokért:Köszönetem!

Hegi90
de most komolyan... hogy néz már ez ki?

és mindig visszaáll ide, de most még a gnome config turkálás se segít.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
kicsit unalmas már emiatt kéthetente törölni a gnome configot, és újra belõni mindent...

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
az mitõl van, hogy néha a téma elbaszódik, és úgy néz ki mint valami elbaszott win 95, tele üres helyekkel, meg óriás gombokkal?

MerlinW
Nem is kell oda újdonság. Legyen stabil, biztonságos és lehetõség szerint legyenek frissek a csomagok. 10.04-nek van szupportja 2015-ig, tehát nem kell foglalkoznom vele, elég lesz majd 14.04-re frissíteni a szervereket. Most fogok venni ugyan még egy szervert, de szerintem arra is 10.04-et fogok telepíteni, az bevált az elmúlt 2 évben.

[merlinw.org]

Beast Machine
Én a serverre leszek kíváncsi, bár nem hiszem, hogy ott túl sok újdonságot kapunk.

...vágod?

MerlinW
Wine-al megy csak, beszélgetésre használom😊
Pár régebbi Valve (HL1, CS1.6) játék illetve ami egyébként is menne Wine-al azok mennek, persze.

[merlinw.org]

Hecker007
Jól látom hogy megy rajta a steam? 😄
A játékok is mûködnek belõle vagy csak a steam-et lehet mûködésre bírni?

MerlinW
Egész jól megcsinálták. Feldobtam Virtual-ra, és - meglepõ módon - ezt használom egy hete éles rendszernek. Ha kijavítgatják májusig az alkalmi compiz általi elhalálozásokat, nagyon rendben lesz a rendszer.

Átlag felhasználói szemszögbõl a beta1:
- ambiance/radiance theme, globalmenu szépen újra lett rajzolva, egységesítve lett
- indikátorok sem olyan idegesítõek már
- Unitybõl kivették az autohide-ot, kapott egy rakás gyorsbillentyût, kicsit kényelmesebb lett
- Mûködik az X-Fi 5.1 (eddig nem ment)
- Mûködik a DVB TV adapterem
- Minden további nélkül felkúszott a zárt Radeon driver (le sem kell tölteni, megjelenik a tesztelt 11.11-es a zárt meghajtó listában)
- piszok gyorsan boot-ol

Jelenlegi negatívumok:
- még mindig nincs beépített ntfs automount (nem tudom miért vették ki Lucid óta)
- compiz instabilitás
- olykor pulse-alsa anomáliák (az örök probléma😊)

Egyébként teljesen rendben van már most, ami nem jellemzõ.

Ha pedig annyira Unity ellenes vagy, ott a gnome-session-fallback csomag, azzal visszakapod a paneleket. Nem tökéletes még ugyan, de dolgoznak azon is. Vagy egész egyszerûen telepítesz egy Gnome Shell-t.

[merlinw.org]

Beast Machine
Még mindig a kicseszett juniti? Kéne a telepítõbõl olyan, ami nem ezt tartalmazza 😄

...vágod?

MerlinW
Ubuntu 12.04 LTS B1

[merlinw.org]

zeli
Ubuntunak nem kell sok hely, ha nem használod gyakran. Kipróbálásra 15-20 GB elég lesz, azt formázd ext4-re, a maradék lehet NTFS.
Érdemes elõbb a Windows-t telepíteni, és csak utána az Ubuntut mert az Ubuntu boot loader-je észre tudja venni, ha van Windows a gépen, és így képes dual bootolni, fordítva ez nem mûködik.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Sziasztok!

Segítségetekek szeretném kérni. Windows 7et használok jelenleg, és ubuntut is szeretnék felrakni a gépemre.
1. 300GB-os a winyóm hogy osszam fel a partíciókat?
2. Ubuntut v. Windows 7et telepítsem elõször?

Segítségeteket elõre is köszönöm!

Diablo3 Battletag: MoMo#2340 http://eu.battle.net/d3/en/profile/MoMo-2340/hero/39319986

Hegi90
ncal-on kívül van még valami parancs, amivel meg tudnám határozni egy dátumra, hogy milyen napra esik? (pl hétfõ)

Beast Machine
Kicsit pontosítanék: nem egy Linux smb szerverrõl van szó, hanem egy megosztott mappáról egy Windows 7-es gépen.

...vágod?

Beast Machine
Na, megpróbáltam, hogy:

"
"pcmanfm smb://WORKGROUP/user:[email protected]/share"

Erre egy puritán hibaüzenetet dob ki, miszerint "Failed to mount Windows share", és ennyi.

Ötletek?

...vágod?

Beast Machine
Szeretnék Samba megosztott mappát megnyitni pcmanfm-el, így néz ki jelenleg a parancsom:

"pcmanfm smb://[email protected]/share"

A gondom az, hogy úgy szeretném ezt megoldani, hogy a parancsba be tudjam integrálni a jelszót is, ne csak a felhasználónevet. próbáltam úgy, hogy "smb://user1:pass@192...", de így is ugyanúgy kérte a jelszót.

Van erre valami mód? Nautilusszal ugyanez a szitu.

...vágod?

Milyen kiterjesztések? Bár ha a vlc nem viszi, akkor lehetséges, hogy nincs is kiterjesztése. 😄 A gépen mentek a videók/mp3-ak?

sadvagabond
Sziasztok.

Egy éve használok Ubuntut, sajnos nem vagyok nagy gépes amúgy, szóval elég kezdõ szinten vagyok.
Kiírtam magamnak a kabaréimat, elég sokat, és most, amikor le akarom játszani, azt írja:

-Nem állapítható meg az adatfolyam típusa. -

Felmásoltam a gépre, próbálkoztam több lejátszóval(VLC, MediaPlayer, Audacious), semmi nem viszi. Illetve 1-2 Mp3 megy, de több száz nem.
Nem találtam megoldást sehol, valakinek lenne tippje?
Elõre is köszönöm!

12346
Amúgy az villant át a bucimon, mintha ez ráadásul még amolyan sulis példa is lett volna.
Meg mintha rémlene olyasmi is, lehetett olyat, hogy user felvételnél kreálódott nekik helybõl egy saját mappa a szerveren, amihez aztán csak õk férhettek hozzá. Tényleg mûködhet ez itt is, vagy máshol láttam?

kifli
na, megint én, megint bash scriptel, viszont most nem megoldást keresek, hanem véleményt kérek 😛

Szóval adott egy script ami 5 percenként fut, arra van, hogy a szükséges processeket leszabályozza a megfelelõ szintre, cpu használatban.

ez így néz ki:

pkill -9  cpulimit

sleep 3
csmarci=$(cat /home/gamepanel/accounts/csmarci/game/195.184.9.35:25002/.gpxpid)
cpulimit -p $csmarci -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &

levi=$(cat /home/gamepanel/accounts/levi/game/195.184.9.35:25565/.gpxpid)
cpulimit -p $levi -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &

mcroncika=$(cat /home/gamepanel/accounts/mcroncika/game/195.184.9.35:25012/.gpxpid)
cpulimit -p $mcroncika -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &

Viszont ez a script, nem kézzel van megírva, hanem egy másik script teszi be aszükséges dolgokat:

echo -n "Felhasznalonev: "
read -e felha
echo -n "Szerver port: "
read -e port
pid=$(cat /home/gamepanel/accounts/$felha/game/195.184.9.35:$port/.gpxpid)

echo $felha='$(cat /home/gamepanel/accounts/'$felha'/game/195.184.9.35:'$port'/.gpxpid)' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo 'cpulimit -p $'$felha' -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo -e "/n" >> /home/gamepanel/limiter.sh

A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e valami tanács esetleg, amivel jobbá/egyszerûbbé lehetne tenni a cuccot. Illetve az hogy 5 percenként fut, nem sok-e? (úgyértem, nem okozhat-e valami gondot)
12346
Nagyon szépen köszönöm, átnézem ezeket is.
Én meg találtam egy magamfajta gyógyoknak készült videót, ami alapján össze is rántottam egyet, és halad is végre. Biztos lehet majd még finomítgatni, nem mélyedtem bele, de legalább megy rendesen😄 Általában mindig csak olyan leírásokat találtam tonnaszámra, ahol mezei filemegosztás van:/ Az meg aztán kb ugyanolyan "bonyolult", mint Wineken.

JoeFromHun:
Amúgy ja. Egyszerû leírásokat én is hiányolom sokszor sok téren. Sírok a hálózati, meg egyéb "bibliáktól". 500 oldalon le van írva minden szar a rézbányászattól kezdve:c Gyakorlati példák érdekelnének sallang nélkül^^

MerlinW
JoeFromHun
Egy jó leírás engem is érdekelne,hogy miként lehet egy egyszerû fileservert készíteni.

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

MerlinW
indíthatom a parancsokat a háttérben
$ find / -iname afajlaminemtudomholislehet &

futó programot pillanatmegállíthatok, hogy visszakapjam a promptot
Ctrl-Z

majd a háttérben továbbfuttatom
$ bg %1

Milyen taszkjaim is vannak?
$ jobs

újra elõveszem az elõtérbe
$ fg %1

[merlinw.org]

12346
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, ha lehet😊 Ubi 11.04-en egy fileszerver beüzemelésével szenvedek. Anno (5-6 éve) csináltam egy tök ugyanilyet még Debianon. Ahogy néztem nem igazán változott semmi se e téren téren, de mivel azóta nem foglalkoztam linuxolással, gyakorlatilag elfelejtettem, és némi kezdeti hurráélmény után csak szerencsétlenkedek😊 Anno kb így nézett ki a könyvtárstruktúra a szerveren:

home
---kisember
---------Béla
---------Józsi
---------Elemér
---nagyember
---------Sára
---------Eufrozina
---------Ödön

A home-ban ugye mindenkinél látszik a két fõkönyvtár (kisember, nagyember). De a kisemberek nem tudnak belépni a nagyember mappáda, de nagyok be tudnak lépni a kisembereknél bárhova, és tudnak nézelõdni, futtatni.
Ezen kívül a kisemberek/nagyemberek csak a saját, névreszóló könyvtárukba léphetnek be név/jelszó kombóval. Szóval valami ilyesmihez kérnék szépen útmutatást😊
Halovány emlékeim vannak csoportba rendezésrõl chmodokról, és egyebekrõl. De az emlékeken alapuló önerõbõl történõ matatásnak eddig az lett az eredménye, hogy már sehogy nem lehet elérni a szervert, ellenben szétbarmoltam az smb.configot...😄 És sírok^^

MerlinW
Ez apache beállítástól függ. Alapvetõen www-data user szokott lenni, de vannak disztrok amik apache felhasználót használ. /etc/apache2/httpd.conf-ban van definiálva. Ha ezt átírod root/root -ra akkor rootként fogja indítani. Elõre szólok, hogy a rootként való futtatás és amit most csinálsz, azzal sok szívás lesz, mert alapvetõen ellenkezik a linux biztonsági elveivel.

[merlinw.org]

kifli
de gondolom ha a lentebb általab belinkelt php script futtatja a gépen lévõ bash scriptet, akkor az nem rootként fog futni.

A gépen pedig csak bizonyos usernek tudnak sudozni vagy su-zni más felhasználói fiókokba, ezért kellene tudnom, hogy melyik user fogja ezt futtatni, mert akkor tudom, melyiknek kell jogokat adnom.
MerlinW
Két scripttel:

script1.sh tartalma:
su - usernév -c "script2.sh"

script1-et root-ként futtatod, script2 juzerként fog futni. Ha nem rootként futtatod az elsõt, akkor authentikációra van szükség.

[merlinw.org]

kifli
így nem mûködöttt, így úgydöntöttem a scriptbe teszem az su-zást, mert szerintem jelszó is kell neki...
illetve ilyenkor melyik user futtatja a scriptet? mert nincs miden usernek joga, hogy su-zon

Nem ugrom át a hsz-eidet, és tényleg köszi hogy segítesz 😊
MerlinW
Most komolyan?

Igen, úgy tudsz, de ha alapból átugrod a hozzászólásaimat, szólj és nem fáradok.

[merlinw.org]

kifli
egy nagyon trükkös kérdésem lenne

bash scriptbe, hogy tudok su-zni egy userbõl egy másikba?

ilyenre gondoltam.

su - usernév
sleep 2
echo jelszó

Ez így mûködhet?
Balumann
Én is Lubuntunál kötöttem ki netbookomon végülis. Jóbugos idõnként és elég béna az ablakkezelõje, dehát ez van :-(
Nagyon sokáig használtam én is Debiant, de azért csak egyszerûbb egy ubi, mégha nem is olyan stabil meg gyors.

RBJ
Miért nem lubuntu t tettél fel netbookra?

Linux Mint 13 Cinnamon

zeli
Kíváncsi leszek milyen lesz. Netbookon lefrissítettem 11.10-re, egyébként kisméretû kijelzõn nem rossz a unity, bár elég lassú, meg feltelepítettem próbának mindenféle biszbaszt (xubuntu-desktop, gnome-shell), aztán eléggé szétesett a rendszer. 😄
Debian amúgy gyorsabb gyengébb gépeken? Akartam azzal egy próbát tenni, de live-ban egyszerûen nem tudom elindítani. Meg mondjuk Debianban hiányozna 1-2 dolog, ami kényelmesen megvan Ubuntuban.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
Megjelent az Ubuntu 10.04.4 LTS.

kifli
nos, úgynézki összerakunk haverral még egy játékszervernek való gépet. Ubuntu server lesz rajta, módosított kernelel.

A kérdésem, milyen processzort ajánlanátok bele? Valami két processzoros lapba menne, xeon szériára gondoltunk. De annyira nemvagyok képben szerverprocesszorok terén. Amd-bõl esetleg van jobb választás erre a célra?

Intelbõl belõle lenne 2: XEON 5560
MerlinW
Failsafe olyasmi, mint Windows-ban a Safe mód, de elsõ körben arról szól, hogy default konfiggal indul, szoftveres vesa videodrivert indít és nem futtatja az "autorun" cuccokat. Tehát amolyan szervíz funkció.

[merlinw.org]

Mi a kulonbseg a a Failsafe Gnome illetve a sima Gnome session kozott?

Ability
Nem szûnik meg, csak azt az egy szem ráállított Canonical alkalmazottat teszik át máshova. Szóval most már teljes mértékben közösségi disztró lesz.
MerlinW
VMWare-en kipróbáltam, egész tûrhetõ a Gnome Classic. Hirtelen csak az alsó panel betûszíneit találtam hibásnak, de azon lehet segíteni könnyen. Viszont a gnome menüben végre minden benne van ismét és a felsõ panel sem kócolódik össze. Mire megjelenik remélhetõleg el lehet felejteni a Unity-t😊

Olvastam egy rossz hírt is, megszûnik a Kubuntu.

[merlinw.org]

zeli
Az jó lenne, és ha az beválik, netbookon nem is frissítek, csak LTS-re. 😄

MerlinW
Ha nem azonnal bont, akkor gondolom be van lõve a timeout ssh-ban.

[merlinw.org]

kifli
putty-al be vagyok jelentkezve a gépre, és be su-ztam rootból egy felhasználóba, majd kiléptetett ezzel:

Session terminated, killing shell... ...killed.

Ez mitöl lehet, valami tipp?
MerlinW
10.04 jó persze. Illetve április végén jön az új LTS, arra érdemes lesz frissíteni június-július környékén. Állítólag megcsinálják benne rendesen a Gnome fallback fícsört (régi Gnome felület).

[merlinw.org]

Üdv újra!

A tavalyi ubuntus problémák után most úgy döntöttem, hogy újra felrakom a rendszert, viszont most egy teljesen másik gépre. Anno 10.04-et illetve 10.10-et használtam. Most feltettem a 11.10-et viszont nemnagyon nyerte el a tetszésemet (kikéve a login screen). Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes a 10.04-et használni? Tudom, hogy a 10.04-nek van LTS.