11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Jaja:)
  • Garfield
    Na bakker, nem kell félévente újratelepíteni a gépet, ha a legfrissebb Ubuntut akarom használni? :-)
  • MerlinW
    OFFICIAL UBUNTU ROLLING RELEASE PROPOSAL
    Ezt is megértük:)
  • HUmanHunter
    hali! Lubuntu 12.04 van laptopon, gnome commander behalt és felajánlotta hogy visszaáll az alapbeállításokra. Elfogadtam, de annyira visszaállt hogy az egész rendszert visszaállította a telepítés utánni állapotra, és teljes mappák tüntek el amiket a telepítés után másoltam fel. Vissza tudom szerezni ezeket a fileokat vagy reménytelen?
  • Balumann
    Nem tudjátok mi okozhatja azt, hogy már másodjára fordul elő, hogy nem hajlandó elindulni a Windows XP, rámegyek, fekete képernyő, és visszadob a grub rendszer választóhoz. Linux Mint 13 és XP van fennt (netbookon), a linuxot használom, de XP-re is szükségem lenne most suli miatt.
    Egyszer megoldotta, hogy bootoltam egy XP telepítő pendriveról, és fixboot. Most viszont éppen nincs pendriveom, és sehogy máshogy nem sikerül megoldani.
    Próbáltam Boot-recovery-vel, TestDisk -el minden félét, ugyanaz.
    SD kártyára meg nem sikerül sehogysem xp recovery console-t varázsolnom Linux Mint alól.
  • kifli
    dánkebite megpróbálom
  • Ability
    Hamarosan jön a beta 2.
  • Vaszilij Artyom
    Én is így voltam vele, de azt hittem azóta már javítgattak valamiket az első béta alatt.

Szerintem ha ez a rendszer megjelenik, teljesen át fogja formálni a Linuxot mint rendszert, mert valljuk be az Ubuntu felülete gusztustalan, mint ahogy a legtöbb disztróé, de ezé durván szép.
  • Lyukasbogrács
    Kb. decemberben próbáltam a Luna Beta 1-et, akkor még 5 percenként próbálta küldözgetni a crash reportokat, mert összeomlott valami mindig. Kellemesen átgondolt a felülete, viszont még használhatatlan a bugok miatt (van egy pár https://bugs.launchpad.net/elementaryos), de majd elkészül valamikor.
  • Vaszilij Artyom
    Elementary OS -t próbálgatja valaki?
  • MerlinW
    SQLCDM -S tcp:SERVERHOSTNAME -U user -P pwd

Persze előtte biztosítod a portokat mindenhol.Talán 1433 ha jól emlékszem..
    XP-n pedig lődd be a Guest auth-ot.
  • kifli
    ubuntu szerveren virtualbox fut, amin pedig megy egy xp. Nos a microsoft sql szervert kellene kívülről elérnem. Mit tudok tenni ezügyben?
  • mousee
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget, most hétvégén csinálok valami nagyon basic cuccot, és megpróbálom webes felületen át elérni. A topik tippet pedig köszönöm :)
  • MerlinW
    Igen, jó úton haladsz, de nem árt átolvasni a html, css, php és mysql doksikat. Ez egy külön szakma:) A joomla-t hanyagolnám, azt nem erre találták ki. A felhasználókezelés egyetlen lekérdezésből és feltételekből áll. Ebben a topikban kérdezősködj, ha elakadsz.
  • mousee
    Sziasztok,

Olyan kérdésem volna, hogy szeretnék egy olyan nyilvántartó programot csinálni ami mysql alapokon nyugszik. Az egész túlképp egy bazi nagy adatbázis volna, tonna felvihető és lekérdezhető adattal.
    Viszont sajnos embereknek kéne csinálni, ezért kéne elé valami szép színes szagos webes interfész, testreszabható grafikával, akár több belépő userrel, akiknek különböző joguk lenne a rendszerhez.

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet webes interface-en keresztül megszólítani egy mysql-t? Ugyanazon a szerveren lenne az adatbázis, amin az apache fut, és természetesen ubuntu (12.04) szerverről lenne szó.

Gondolom valami tartalomkezelő kéne fölé, pl joomla vagy hasonló és ezzel le is tudnánk a különböző jogú júzereket.

Szerintetek merre érdemes elindulni? Előre is thx :)
  • donatus13
    Mivel linux alapú lesz a steambox amire rengeteg játék jön majd, így a linux most nagyon meglesz toldva hamarosan lehet én is válthatok :) nagyon várt játékom a planetary annihilation is jön linuxra.
    Gothmog, a SATA vezérlővel volt a gond valóban, erre nem is gondoltam, pedig már mindent átnéztem a BIOSban! Köszönöm szépen!
    Hzsolt: azt tudtam/tudom, h. elbaszom a master boot-ot. A linuxhoz nem is szándékoztam hozzányúlni, a win fosta összemagát, de szerencsére sikerült megoldani. Most már jó grub betöltő és a win fos is...:D

Köszönöm a segítségeteket!
  • hzsolt
    Ha elindítottad a windows telepítőt, akkor az sikeresen elbaszta a merevlemez master boot recordját, amiben a grub rendszerbetöltő van telepítva.
    Ezt ki tudod javítani egy bármilyen live Linux cd-vel (vagy USB-vel), de a következő XP telepítő indítás megint el fogja rontani, ezért először az XP-t kellene rendbe tenned. Ha nem nyúlsz a linux paríciójához a win telepítése közben, akkor az adataid megvárnak addig, amíg összekapja magát a win. És ráérsz majd utána rendbetenni, amit a win összebrunyált.
  • gothmog
    Most ugyanazzal az XP telepítővel próbálod telepíteni, mint amivel korábban? A biosban -amennyiben a winyó satás- nem lehet állítani a sata vezérlő üzemmódját Native IDE és AHCI üzemmód között? Én ott nézném először de ez csak egy tipp.
    Még valami, ha sikerül újratelepítened az xp-t, valószínűleg el fogja rontani az indítómenüt. Azt majd helyre kell állítanod utána.
    Sziasztok!

Segítsetek kérlek!
    Következő problémám van!

A laptopomon 3 partició van, 2 op. rendszert telepítettem fel az egyiken Xp van a másik partícióra pedig Elemnetary OS van.
    A napokban bedöglött az Xp rendszer, nem lehet bekapcsolni sem. Linux az fut rendesen.
    Újra akartam telepíteni a Windows, lemez bebootol, megkérdezi h. telepítsem, v. helyreállítsam, de ezután nem folytatja tovább a telepítést hanem bejön egy képernyő, h. nem talál merevlemezes meghajtót.

Üdv.
    Pöfi
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Nem tudom találkozott e már valaki azzal,hogy Ubuntu alatt (12.04) akadozik a firefox görgetéskor (chrome az nem) akár mit kapcsolok ki-be rajta .. ua.
    VGA fel van telepítve.. mással nincs gond csak a firefox ragad (főleg facebook(de más oldalak is)... ha görgetni akarok)
    Valakinek van erre valami ötlete?

Köszönöm előre is!

Üdv:Joe
  • setuh
    Ertem,koszi akkor ugy mar nem erdekel :)
  • MerlinW
    Nem lesz natív a fájlrendszer, ezáltal.. lásd lent:)
  • Beast Machine
    Lassabb.
  • setuh
    Ha windows alol teszem fel az ubuntut a wubi installerrel,annak van valami hatranya a dvd-re kiirt dos-bol telepitossel szemben?
  • MerlinW
    Remélem ezt mindenki értékeli:)
  • Hegi90
    hmmm köszi
    bár azt hittem több hely lesz.
  • MerlinW
    Igen, az Unallocated-re. Jobb klikk, delete partition.

Ezután jobb klikk a törölt partición majd: Create partition, NTFS - lesz egy új 3,5GB-os particiód.

Ezután ha akarod, nyomsz egy jobbost a D meghajtódon és a merge opciót választva összefűzheted őket eggyé.
  • Hegi90
    erre gondolsz?
  • MerlinW
    Lemezkezelő, ismeretlen partició törlése?
  • Hegi90
    arra tudtok valami megoldást adni, hogy miután leszedtem a külön, windows MELLÉ felrakott ubuntut, hogyan tudnám visszakapni a helyet, amit lefoglalt?

250 megás vinyóról eltűnt 10-12 giga:

2 havernak is ugyanez történt, úgyhogy nem hardvergond.
  • Palinko
    na remélem ezzel ellavírozik :)
  • MerlinW
    Csak a firmware adatbázist kell frissíteni. Itt a leírás:

Itt a megoldás
    és itt egy másik is
  • Palinko
    ha már ittvagy, megkérdelek C0mputers helyett hogy hogyan kell installálnia azt a wifis drivert amit találtam neki? próbáltuk a forrásból telepítést, de ez nem az lesz láttam ahogy letöltöttem a csomagot. itt az útmutató

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

2. INSTALLATION

The iwlagn driver will look for the file iwlwifi-1000-5.ucode using the
    kernel's firmware_class infrastructure. More information can be found under
    Documentation/firmware_class in kernel source. In order to function
    correctly, you need to have this support enabled in your kernel. When
    you configure the kernel, you can find this option in the following
    Device Drivers ->
    Generic Driver Options ->
    Userspace firmware loading support

You can determine if your kernel currently has firmware loader support
    by looking for the CONFIG_FW_LOADER definition on your kernel's
    .config.

In addition to having the firmware_class support in your kernel, you
    must also have a working udev and uevent infrastructure configured.
    The steps for installing and configuring udev are very
    distribution specific.

Once you have the firmware loader in place (or if you aren't sure and
    you just want to try things to see if it works), you need to install
    the microcode file into the appropriate location.

Where that appropriate location is depends (again) on your system
    distribution. You can typically find this location by looking in the
    udev scripts of your distro, the default is /lib/firmware.

Installation of the firmware is simply:

% cp iwlwifi-1000-5.ucode /lib/firmware

You can now load the driver (see the INSTALL and README.iwlwifi provided with
    the iwlwifi package for information on building and using that driver.)

• MerlinW
    Ha nem vagy Linuxbetyár, csak a 2 évente megjelenő LTS verziókat használd. 12.04, 14.04, stb.
  • Palinko
    ha nem ír ki semmit akkor általában nem tudjuk honnan induljunk ki :( valahogy asszem be lehet hozni a szöveget még a boot képernyőnél f11 talán? próbáld és ha kiír az kéne hátha megtudunk valamit.
  • Hecker007
    Fullra feltöltött akuval is csinálja, ha töltő be van dugva és aku benne van akkor is, és csak azóta ilyen hogy felraktam rá a 12.10-et, előtte semmi baja nem volt 11.10-volt rajta.
  • Palinko
    ez hardver hibának tűnik nekem. vagy akku feszültség nem megfelelő vagy ilyesmire gyanakodnék.
  • Hecker007
    Én most raktam fel laptopra a 12.10-es ubit, amivel mindössze annyi a problémám hogy ha benne van az aksi akkor csak minden 3.-4. indításra hajlandó elindulni, amúgy mindig befagy és semmire nem reagál csak arra hogyha hosszan nyomom a power gombot és leállítom az egészet. Mit lehet ezzel kezdeni?
  • Palinko
    eze