11431
Ubuntu Linux
  • Flamer
    igen. nekemis ugyvolt. mint irtam. 20 volt a rendszer 40-en az adatok.. a winnél.
    mostmeg 1 giga swap, 14 giga linux, 15 win, 20 adat. :o aszittem érthetően írtam :|
  • mumpic
    Úgy illik csinálni eleve, hogy a zenék, filmek, adatok, és az oprendszer 2 külön partíción vannak. Ezért ha kell win és ubuntu is, akkor minimum 4 partícióra van szükség. Persze nem kötelező, de ajánlott.
  • KOXX
    Swap más néven cserepartíció. Lehet telepítés közben így van feltüntetve.
  • Flamer
    linuxnak elég kettő.
    én nekemis egy 60-asom volt.. illetve tesóm gépén. és én ugy oldottam meg hogy 45 windoz, 15 linux amiből 1 giga swap lett, meg maga a rendszer a linuxnak (14giga).

tanácsos szerintm a windoznak adni a nagyobbat mivel a linux - főleg az ubuntu 7.10-be már bevan építve az ntfsg(?) cumó - tudja olvasni az ntfs partíciót is, sőt írni is tud rá. tehát ha a zenéket a wines ntfs partícióra teszed, azt az ubuntuból eléred simán.

én.. amikor először csináltam, a 60 giga teljesen a windozé volt.. 40+20 giga volt.. leakartam nyesni a 40 gigából partition magic-el, megis csináta, nem volt adatsérülés meg ilyesmi, mégis bootolásnál behozozz egy kék képernyőt, persze továbbugrik magától rajta, de lassítja a bootolást. szóval inkább letöröltem mindent és alapból úgy alakítottam ki ahogy egyből leírtam.
  • krisztian005
    Sziasztok, szerettem volna feltenni az Ubuntu Linuxot, Windoesba Partition Magic-el csináltam edgy particiót neki de instaláláskor kiirta hogy kell neki még egy swap partició is amit nem tudtam linuxba megcsinálni ezért abba hagytam az instalálást, rákerestem a neten de csak még jobban összezavart, ott olyasmi irt hogy a home könyvtár, bootloader stb. is külön partición kell legyen. Most akkor ez hogy van pontosan? Le tudná valaki irni hogyha windows mellé akarom tenni az Ubuntu-t akkor pontosan hogy kell? Lehet linuxba telepítéskor egy particíót töbfele osztani, és hogy kell? Hány partició kell végülis a linuxnak? és meik mien nagy kell legyen, kicsi hardom van 60 Gb és ezen van a windows is, ezért a lehető legjobb beosztásba kéne megoldani, és mindezt úgy kéne hogy a windows-os partició ne sérüljön.
  • HiPPoNaX
    Fogod a Synapticot es rakeresel vele a v4l csomagra es siman feldobod. Esetleg konzolba sudo apt-get install v4l (azt hiszem, ez a csomag pontos neve)
  • KOXX
    Szerintem még ne gondolkozz KDE 4.0-át, mert még csak ép hogy kijött és elég kiforratlan. Én inkább megvárnám a 4.0.2 vagy 4.0.3-at amiben sok jelenlegi problémát valószínűleg orvosolnak. A Kubuntu 8.04 már KDE 4.0-val érkezik.
  • szafiii
    Üdv!
    Köszönöm a válaszokat, elég jók, a hangot sikerült belőni, (TNX MerlinW)
    Ma felpakoltam 1 Mandrivát is, csak a KDE3.5-öt meg nem tudom hogy lehetne 4.0-ra frissiteni. Vagy lehetne 1általán? Mert a 4.0-hoz meg találtam magyarítást (cd verzión nincs)
    HIPPONAX>>> köszi az üzit, utánanéztem ennek a v4l csomagnak de kezdő létemre azthiszem kicsit különböző féléket találtam:S Adnál 1 linket hozzá esetleg? Kösz előre is :)
    Azért is teszem fel ezt a rendszert is mert érdekel mi miben különbözik meg nemárt a több lábon állás :D
  • HiPPoNaX
    Probaltad feltenni a v4l csomagot? Nalam az minden egyeb buveszkedes es editalas nelkul megoldotta a problemat.
  • MerlinW
    3.2-es pont, de nem árt ha végig olvasod

A hang meg azért zörög, mert magas hangerő van egy nem használt csatornán
    konzolban alsamixer paranccsal el tudod némítani a nem használt csatornákat (M gombbal), mint pl Microfon, Line in, stb.

Másik alternatíva a tálcán hangerőszabályzóra 2x katt mint win-ben, azonban ott valamelyik menüben be kell kapcsolgatni az oszlopokat, ahhoz hogy lásd az összes csatornát.

Ha ez nem segít, akkor valszeg integrált a kártyád, segíteni nem lehet rajta. (Audigy 1-2 5k, Xfi 10k alatt kapható)
  • szafiii
    Üdv!
    Hát problémával jelentkezem mert előxör tettem fel és megtetszett, sőt:D
    Először is nem találok drivert a "Genius slim321c" webcamhoz, nem sikerül működésre bírni. Működésre lehetne bírni? Meg nem tudom az jó-e hogy a hang az kicsit háttérzörejes, sistergős kicsit.
    Amúgy korrekt benne minden:)
    Véleményetek a problémámmal kapcsolatban előre is köszönöm.
    ÜDV!
  • juzosch
    Na csak hog yértsd is a válaszokat:
    Nem. Egyes programoknak vannak linuxos verziói, másoknak csak linuxos alternatívái.
    Vagy amit írtak, windows emulátor, de azzal inkább csak megerőszakolod a programokat.
  • KOXX
    +1
  • mumpic
    Egyszerűbb ha keresel alternatívát, ha nem kényszerből kell használnod a windowsos progit.
  • KOXX
    A Wine windows emulátorral sok program futtatható, de nem mind.
    http://www.winehq.org/
  • slylecz13
    Sziasztok!
    Tudatlan vagyok a Linux-hoz, mert idáig Windows-t használtam, ezért a kérdésem a következő:

Linux alatt futnak a Windows-os programok?
  • mumpic
    Szerintem:

Rendszer > Adminisztráció > Képernyők és grafika
    a második monitort válaszd ki, radiobuttonnál másodlagos képernyő kiterjesztése: legördülő menüből meg az irány.
  • KOXX
    A gOS 2 még beta állapotban van, az 1.0-s verziót próbáltam, de még kiforratlannak tűnt és pár könyörületlen bugba is beleütköztem. Szóval nem csoda, ha nem boot-ol be.
  • juzosch
    Köszi, de nem ezt.
    KITERJESZTENI akarom az asztelt. Tehát a laptop MELLETT akarom a monitort IS használni.
  • LMNO
    Mit értesz ezalatt? Gondolom a felbontás nagyobb a monitoron mint a laptopon, azt kell beállítani
  • LMNO
    gOS-t letöltöttem, de nálam nem akar bebootolni, nem értem h miért...
  • juzosch
    A laptopomra rákötöttem egy monitort. Hogy lehetne kiterjeszteni rá az asztalt?
  • HiPPoNaX
    nezd meg ezt a leirast
  • kandorka
    sudo pppoeconf #767 egyikre se csinált semmit pedig tetszene 7,10 egyenlöre töröltem vissza raktam az uhut köszi segitséget kandorka
  • mumpic
    Nekem még ilyen nem volt, de az a tippem hogy:

livecd-vel bootolj be, ragadd meg a terminált, és sudo su, majd grub.

grub> root (hd0,1) // mondjuk /dev/hda2 -n van az ubuntu
    grub> setup (hd0)

elvileg ennyi, de lehet hogy előtte fel kell csatolni azt a partíciót amin az ubuntu van, de az is lehet hogy nem.

• Evin
    gOS 2.0-t nézte már valaki?

PPPOE kapcsolatot hogy lehet véglegesen törölni? Kutakodtam már a fájlokban, de nem akarok véletlen sem rossz dologt törölni.
  • mcsaba
    Sziasztok, Ubuntu 7.10-est használok, egyenlőre XP windows mellett mert még nem igazán értek hozzá, és a windows-t viszonylag gyakran kell újraraknom, viszont ijenkor felülirja a bootloadert, és utána nem tudom beindítani a linuxot, csak ha ujrateszem. Az ubuntu lemezt használva meg lehet valahogy oldani hogy ismét fel lehessen rakni a bootloadert, úgy hogy a linux és a windows is indítható legyen, de ne keljen az egész linuxot ujratelepíteni? Segítségeteket előre is köszönöm.
  • MerlinW
    súlyos...:)
  • homeless
    kezdem azt hinni, hogy csak szivat minket.
  • lck #770
    Parancssorban simán: sudo pppoeconf
    Aztán #767
    pppoe-t nem kell telepíteni, a pppoeconf parancs alapból benne van.
  • kandorka
    pppoe ezt máshonan meg lehet oldani win letőltőm és ámásolom akkor mükszik
  • kandorka
    sudo apt-get install pppoe
    You will have to enable component called 'universe'
    bash: pppoe: command not found
    bekesi@bekesi-desktop:-$ sudo apt-get install pppoe
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függoségi fa építése
    Reading state information... Kész
    pppoe csomag nem elérheto, de egy másik hivatkozik rá
    .A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhetó el
    E: pppoe csomagnak nincs e telepítéshez kijelölheto változata
    ez a baj telepitőn nincs rajta
  • lck #767
    pppoeconf - ban nem kell telefonszám. Csak felhasználónév és jelszó. A többinél meg csak entert ütsz és kész. Ha a hálókártyád jól működik ( az elején ki írja hogy pl.: eth0 - eszközt megtalálta ), csak az lehet a gond hogy rosszúl írtad be a felhasználónevet és jelszót.
  • kandorka
    kőszönöm de az a gondom adsl és nincs telefon sz csak felhasználo és jelszo és kiszolgálo elutasit azzal hogy nem ismeri az ubuntut
  • homeless
    Beállítja a ppp-t. Elkéri a felhasznáélónevet, jelszót, telefonszámot, és az autentikáció típusát, amiket a szolgáltatódtól kaptál. Tab-al mászkálhatsz az elemek között enterrel meg kijelölöd, ha kész vagy akkor az ok-ra mész és enter.

De neked nem pppconfig kell, hanem pppoeconf, de ezt már mondtam korábban is.
  • kandorka
    This is the ppp configuration utility. It does not connect to your isp: I
    I just configures ppp so that you can do so with a utility such as pon. It
    I will ask for the username, password, and phone number that your ISP gave
    I you. If your ISP uses PAP or CHAP, that is aUyou need. If you must use I
    I a chat script, you will need to know how your ISP prompts for your I
    I username and password. If you do not know what your ISP uses, try PAP.
    I Use the up and down arrow keys to move around the menus. Hit ENTER to I
    I select an item. Use the TABkey to move from the menu to <OK> to <CANCEL>
    land back. To move on to the next menu go to <OK> and hit ENTER. To go I
    I back to the previous menu go to <CANCEL> and hit enter. I
    I pppconfigra beadta ezt aszőveget de igazábol nem értem ha valaki leirná magyarul meg kőszőnném
  • MerlinW
    Rendszer, beállítások, megjelenés, vizuális effektek.
  • csabiks
    Hali

Mi kell ahoz hogy kitudjam választani hogy melyik ablakkezelő fusson? (pl metacity,compiz,emerald)
  • kandorka
    hello "sudo pon dsl-provid ez mit takar gondolom a terminálba kell irni
    mert a linuxot csak most probálgatom és ilyenkor restart az ubuntuba
  • mumpic
    "sudo pon dsl-provider" ?