11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    adsl?
    terminálba: sudo pppoeconf
  • Mr Spock
    Feltettem a legújabb ubuntut az asztali gépemre. Sosem dolgoztam még linux-szal, viszont utána néztem azért a dolgoknak, hogy mégis mi az alapja, hogy működik.
    A net egy usb wlan kártyán jönne (x-micro). Megnéztem a hardverinformációnál, látja, hogy be van dugva egy usb wlan, bár gyártóhoz zyracks-ot ír. Még nem tudom, hogy ez probléma-e. Viszont, valahol jó lenne kiválasztani a hálózatot, amire fel szeretnék csatlakozni ahol be tudom írni a kellő jelszót. Itt lenne az én nagy problémám. HOgy ilyet, hogy tudok előhozni, vagy mit kell hozzá telepíteni a csomagkezelőből?
  • MerlinW
    synaptic
  • SrAta
    fglrx drivert honnan tok leszedni?
  • KOXX
    Lehet, hogy csak az újabb fglrx driver-el tudod csak meghajtani a compiz-t.
  • SrAta
    Köszi a gyors válaszotokat
  • MerlinW
    7.10-ben benne van compiz, és igen kockás:)
  • SrAta
    A Compizot tartalmazza vagy azt külön kell leszedni???
    Abban is van eza kockás cucc??
  • SrAta
    Jah ok bocs 1 sort kihagytam az olvasáskor h beryl nincs csak compiz van köszi
  • SrAta
    Hy
    Még annyi lenne a kérdésem, hogy a beryl már támogatja e az új Radeon videókarikat??
    Sapphire Radeon X1950GT -re gondolok
    Üdv
    Köszi SrAta
  • SrAta
    Köszi a gyors válaszotokat
    Igen 64 bites vagyok
  • HiPPoNaX
    annak nyilvan egyszerubb, akit nem remiszt meg a konzol, de el kell fogadni, hogy rengeteg felhasznalo nem akar ilyennel szorakozni, mert szamara az az egyetlen ertheto megoldas, ha kattintgat
  • Flamer
    yó sry. nem azé montam. csak hamár leirtuk ap arancsot akkor egyszerűbb bekopizni mint hogy synapticba válogatni, keresni meg kattingatni..
  • HiPPoNaX
    Windowsos programok linuxos alternativai

html editor van linux ala is rengeteg (emlekeim szerint legalabbis a cofeecup vmi ilyesmi celu szoftver), a fenti linken nezelodj mondjuk a dreamweaver alternativai kozott
  • MerlinW
    Ubuntu 7.10 64-bit PC (AMD64) desktop CD ezt próbáld.
    link

ha nem 64-bites vagy akkor ezt

Ezzel jó lesz a Compiz is (Beryl már nincs)

Photoshop nincs rá, Gimp van ami hasonló tudással rendelkezik. Illetve van egy Pixel nevű kezdeményezés ami színtiszta PS, de még béta és fizetős.

Coffecup nemtom micsoda.

Wine támogat sok alkalmazást, lásd honlapján. De érdemes felrakni vmware, vagy virtualbox-ra egy XP-t ha wines alkalmazásokat szeretnél.
  • SrAta
    Üdv!
    Már megpróbáltam régebben telepíteni a linux ubuntu 7.04es változatát de akkor valami gond volt az apic hibakeresővel (ezt letiltottam és minden szépen ment). Az lenne mégis a gondom hogy az AMD 4200+ procimat nem szereti az ubuntu! Teljesen mindegy mit csinálok a 2magosra írt oprendszer nem megy fel! Illetve fel megy de nem indul el !
    A másik Gondom az lenne, hogy a Sapphire X1950GT alatt nem akar futni a Beryl ezzel mit lehet csinálni?
    Elolvasgattam azokat a leírásokat hogy mit hogyan kell csinálni de akkor sem megy (egy csomó cuccot át kellett irogatni)!
    A legfőbb kérdéseim ezek lennének illetve az, hogy a 7.10es változatban már módosítottak e valamit az AMD procik és az új RADEON videókarik támogatottságán?
    Apróbb dolgok:
    Windowsos Photoshopot lehet rakni linux alá?
    Játszani tudom h nem jó arra marad az XP
    Coffecup csak Windowsos azt lehet rakni linux alá???
    Gondolom ezeket a Wine -al meg lehet oldani csak én ott csak játék támogatásról olvastam!

Válaszotokat Előre is Köszönöm
    Üdv SrAta
  • MerlinW
    Miért Synaptic honnan szedi? Farzsebből?
    Ha nem akar konzolozni, ne tegye. Ha akar, majd úgyis elkezd olvasni.
  • Flamer
    ha az apt részt irod akkor netről szedi.
    nyilván ott van a legfrisebb verzió
  • MerlinW
    Ubuntuban: Rendszer - Adminisztráció - Synaptic csomagkezelő. Itt tudsz programokat letölteni, telepíteni.
  • mumpic
    terminálba sudo apt-get intsall wine
    Ha nem megy, akkor Rendszer > Adminisztráció > szoftverforrások első fülénél pipáld be a bepipálnivalót :D
  • Desolator
    És az honnan szedné le?Internetröl vagy a telepítő cdröl?
  • Flamer
    ubuntuba mért akarsz manuálisn installozni bármitis?
    apt-get install wine

szerintem létezik wine csomag. :D
  • Desolator
    Hello!
    Letöltöttem a Wine-t Windows alatt.(tar.bz2 kiterjesztéssel)
    A kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnám ezt instaláni Ubuntu alatt?
  • Donát9
    hda:ide_intro:huh? expected NULL handler on exit
    buffer error device hda handler on exit

nekem ezt írja ki az ubuntu a helyett hogy elindulna tud valaki segíteni???
  • Dj Faustus #815
    "Milyen filerendszert használ ?"
    Alapból Ext3-at (de mást is ismer).

"Ha nincs driver ami kell a géphez , honna tudok letölteni ?"
    Hardver gyártó weboldala, Google tud segíteni.

"Mennyire biztonságos ?"
    Mint minden Linuxra sokkal kevesebb vírus van, mint egy Windowsra (és nem annyira fertőzőek - bár van vírusirtó Linuxra is).
    Tűzfal van (iptables).
    De egy rendszer biztonságát leginkább a felhasználó tevékenysége befolyásolja.
  • Dark Angel 666
    Milyen filerendszert használ ?
    Ha nincs driver ami kell a géphez , honna tudok letölteni ?
    Mennyire biztonságos ?
  • LMNO
    Damn Small Linux (DSL)
  • Dj Faustus #812
    Attól függ, mire kell.
    Ha szervernek, akkor természetesen Debian (simán konzolosan).
    Ha kliensnek, akkor talán a Fluxbox vagy XFCE (vagy más "kisétkű") ablakkezelővel ellátott disztribúció (Xubuntu, Fluxbuntu, de ezek az ablakkezelők feltelepíthetőek Debianra is ;) ).
  • MerlinW
    Debian + Fluxbox

vagy www.distrowatch.com
  • Dark Angel 666
    ok , köszi , utánanézek .
    ha nincs ilyen akkor ott a kuka
  • mumpic
    A legtöbb disztrót úgy próbálják meg 'eladni', hogy régitől az újabb gépekig mindenen elfut, csak optimalizálás kérdése. Annak kéne utánanézni hogy mikor voltak 350MHz-es procik az átlagosak, és az akkori disztrókra kéne rákeresni, és biztos találnál olyat is ami újabb, de tényleg régi gépekre szabták. Azt viszont előre megjósolom hogy nem lesz túlzottan felhasználóbarát.
  • mumpic
    Hát, fene tudja. Először úgy gondoltam hogy a használtat menti le, viszont amikor kilőttem a pár dolgot, és htop -pal figyelve tényleg kisebb memóriahasználatot mutatott, akkor sem ment neki a dolog, mindig not enough swap space hibával tért vissza.
  • Dark Angel 666
    Tudtok valamilyen linx disztrót ami elfut egy 350 mhzes gépen , 96 mega ram mellett ?
  • ivjoe
    Jó, de olyankor a teljes memóriatérképet lementi?
    Nem csak a használtat?
  • mumpic
    Ha hibernálni akarod a gépet akkor kell annyi swap mint amennyi a memó :)
    Nekem 512 MB ramom volt tegnapelőttig, de belepasszintottam még egy 256-ost, és már lehalta magát hibernáláskor :).
  • lck #804
    Nekem 1 giga ram mellett 750 mega swap van, nem volt még gond vele.
  • MerlinW
    2GB RAM felett nincs is szükség swap-re, 1GB és 2GB RAM között, illetve ha ragaszkodik hozzá az ember, 1GB swap bőven elég.

Amiről Flamer beszél az windowsnál van, és a fizikai memória másfélszerese.
  • Flamer
    a swap méretét általába annyira szokták megadni amennyi ramod van.
    ubuntu minimális hejigénye meg asszem 4 giga? asszem..
  • krisztian005
    Köszönöm mindenkinek a segítséget, akkor az amit a neten olvastam hogy kell más dolgoknal is külön particíó az nem ubuntu linuxról irhatták, Én is hasonlóan gondoltam hogy a linuxnak kis particiót csinálok főleg hogy még nem értek hozzá és csak kiváncsiságból raknám fel. Azt megtudnátok mondani mekkora a minimális partició ami kell az ubuntunak? és mekkora swapparticiót kell csinálni ha 1 giga ramom van.
  • mumpic
    hm, akkor jó^^
    bár, az első két bekezdésből nem ez derül ki, de mindegy