11431
Ubuntu Linux
  • Divergencia
    sziasztok.

az a problémám, hogy kubuntu(7.10) feltelepítése után indítottam egy frissítést apt-get-tel, de a végén hibát jelzett. azóta, ha bármilyen csomagot próbálok telepíteni, apt-vel, vagy Adept-el, telepítés közben szintén hiba van.
    kiirta, hogy a linux-restricted ... modult igenyli.

root@gamma:/home/pedro# apt-get install linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic is already the newest version.
    0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
    3 not fully installed or removed.
    Need to get 0B of archives.
    After unpacking 0B of additional disk space will be used.
    Setting up linux-image-2.6.22-14-generic (2.6.22-14.52) ...
    Running depmod.
    Failed to run depmod
    dpkg: error processing linux-image-2.6.22-14-generic (--configure):
    subprocess post-installation script returned error exit status 1
    dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic:
    linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic depends on linux-image-2.6.22-14-generic; however:
    Package linux-image-2.6.22-14-generic is not configured yet.
    dpkg: error processing linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic (--configure):
    dependency problems - leaving unconfigured
    dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic:
    linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic depends on linux-image-2.6.22-14-generic; however:
    Package linux-image-2.6.22-14-generic is not configured yet.
    dpkg: error processing linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic (--configure):
    dependency problems - leaving unconfigured
    Errors were encountered while processing:
    linux-image-2.6.22-14-generic
    linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic
    linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

hol tudom beallitani?
  • Ventura82
    Az lehet, hogy sokat lehet szívni, de én azért csak kipróbálnám azt a compiz-t :)
  • MerlinW
    2 dolog:

1. envy akkor kell, ha másképp nem megy
    2. 3D-vel nem kell annyit szívni, mert max 1 hétig fogod használni, utána rájössz, mennyivel kényelmesebb, gyorsabb és vidámabb az élet nélküle.

Persze ez csak egy vélemény.
  • Ventura82
    Nah, újraraktam. Már vagy negyedjére, mert sehogyan sem akar összejönni ez a videodriver beállítás.
    most ott tartok, hogy megy minden 3d támogatás, a felbontás is jó, az összes frissítést leszedtem. Viszont xglinfo kérésnél a dicect rendering nem megy. Az ati drivert egyenlőre nem szedtem le hozzá, de gyanítom, hogy ha letöltöm és felrakom, megint ugyanott leszek mint eddig. Eddig mindig envy-vel töltöttem le. Lehet, hogy ez a baj?
  • KOXX
    Nekem nem ez a tapasztalatom. Próbáltam 9200-vel, 9600-al stb, de csak a sima ati driver tudta meghajtani a compiz-t, az fglrx nem. 9550-el pl egyáltalán nem ment a compiz. Biztos az fglrx-ről beszélsz?
  • ivjoe
    Nekem Mobility radeon X1400, ati oldaláról letölthető driverrel még sosem volt 3D gyorsításom, zárt driverrel van, működik, csak nincs compiz.
  • HiPPoNaX
    Nekem szintem Radeon 9600-asom van, mint Venturanak, de erdekes modon nekem teljesen jol egyuttmukodik a zart driver a Compizzal :D
  • KOXX
    Szerintem elég, ha felülírod az xorg.conf-ot, de azért a jelenlegiről is csinálhatsz egy mentést. Ha Compiz-t használsz akkor kerüld el az Ubuntu csomaglistában található zárt driver-t, mivel abban nincs AIGLX támogatás, tehát Compiz sem megy vele.
  • Ventura82
    Na ha hazaérek megpróbálom. Köszi
  • MerlinW
    Akkor pipáld be, az lesz a baj:) Ha nem megy, próbáld leszedni Envy-t, aktiválni a zárt driver-t és úgy. Ha nem megy telepítsd újra Envyt. Egy kis sakkozással jó lesz.
  • Ventura82
    Na várj, a zárt meghajtóknál alapból azt írja, hogy az ati kártya nincs használatban + kipipálva sincs. Eddig jó volt, de bármit csinálok minden újraindítás után megnézem és nincs használatban.
  • MerlinW
    Kapcsold ki a zárt meghajtóknál a video driver-t, reboot, majd engedélyezd újra. Az segíteni szokott.
  • Ventura82
    Na üdv!

2 napja feltettem az ubuntu 7.10-et. Minden tökéletesen ment, még az radeon 96000-ot is lekezelte szépen (envy-vel tettem fel), ment minden 3d gyorsítás, stb, stb... szóval klappolt minden.
    Erre nekiálltam a frissítéseket leszedni, többek között compiz, stb...
    Újraindítás után kaptam egy fantasztikusan szép csökkentett módos índítást, arra hivatkozva, hogy hiba van a videó driverrel. Na és innen továbblépni nem tudok. Csak és kizárólag vesa kártyaként ismeri fel az ATI-t. Néztem az xorg.conf-ot, hát teljesen megváltoztak a beállítások az előzőhöz képest. Csináltam a még működő xorg.conf-ról egy mentést még amikor minden oké volt.
    A kérdésem az, hogy ha kicserélem a jelenlegi xorg-ot a mentettre, akkor rendbejönnek e a dolgok? Illetve, hogy valakinek van-e ötlete, hogy miért szállhatott el frissítés után az egész rendszer?
  • macselek #906
    Jól leoltottam magam:D Most már nem működik:(
  • macselek #905
    Megoldottam hála a jó égnek:) Érdekessen alakult:D Keresgéltem az Alkalmazások teleptése/eltávolítása nevezetű programban, és megakadt a szemem egy bizonyos windows wirelles drivers, nevezetű programon:) Letöltöttem, telepítettem, elinditottam. Valami -inf fájlt kért. A leírásokbl fejemben megmaradt információ alapján felraktam a windowsos driverét egy másik gépre, ott megkerestem a mappáját átmásoltam erre a gépre, beraktam egy mappába, onnan kikerestem az -inf file-t és voálá:D Nem kellett itt a terminálban mindenféle parancsolkkal zsonglőrködni:)
  • macselek #904
    Értem, majd próbálkozom vele. Köszi
  • MerlinW
    Nem. Minkét linken a konfigurálás módja van leírva. ndiswrapper kezeli a Win32-es drivereket. Magyarul a te kártyádhoz való drivert használod és a leírást.
  • macselek #902
    De azért köszi
  • macselek #901
    Ha jól vettem ki, mindkettő a hármas verzióhoz van, ami tök más.
  • MerlinW
    Google első találata...

Google harmadik találata
  • mumpic
    hm. a leírás nekem magas :)
    próbálj meg nyitni egy konzolt, és pötyögd:
    sudo apt-get install ndiswrapper-common
  • macselek #898
    Hát, ami nem megy az ez a kártya: Netgear WG511 v.1 . A próbálkozásaim kimerültek az internet böngészésében:D Van több leírás is amit találtam, de egyszerűen nem tudok velük mit kezdeni.:S Kapásból azt se tudom hogy kéne ezt a Ndswrappert feltelepíteni. Itt van a leírás
  • mumpic
    Szia, kezdésnek írd le hogy mik azok amik nem mennek, és hogy mivel próbálkoztál hogy működésre bírd őket. :)
  • macselek #896
    Sziasztok!Ugyanezt írtam be a sima linuxos topikba is, de gondoltam hátha itt hamarabb tud válaszolni valaki, szóval van nekem egy Netgear Wg511es kártyám, amiről netezni szoktam.
    A problémám a következő: tegnap elindítottam a live cd-t, hogy megnézzem működnének-e a hardvereim linux alatt. Minden működött, még a kártya is. Én naív meg ebből úgy gondoltam, hogy akkor majd ha telepítem is működni fog. Hát nem így történt. Egyáltalán nem látja és nem igazán tudom, hogy hogy tudnám ezt megoldani:S A többi dolog működik amúgy. Abszolút kezdő vagyok linux téren. Ha valaki tudna segíteni, annak nagyon hálás lennék:) üdv
  • PíszLávJuniti
    htx a linket (Y)
    nem láttam még így összeszedve
  • MerlinW
    1. Beállítások, hangokban nézd meg mi van belőve, teszt szól-e Auto, Alsavagy OSS esetén.
    2. konzolban alsamixer mir ír?
    3 alkalmazásokban jl meg van adva a hangkártya? (pl /dev/dsp0 vagy hw0,0 stb)

Guglizz rá, de ha nemmegy próblkozz meg ezzel:

http://www.4front-tech.com/download.cgi
    Linux 2.6 x86 DEB

- Letöltöd
    - CTRL+ALT+F1-el kilépsz X-ből
    - Kilövöd teljesen: sudo killall gdm
    - majd sudo dpkg -i linux-oss....deb (amit letöltöttél)
    - végül restart: sudo init 6

Ha nem nenne, ugyanígy kilövöd X-et, kilövöd a hangot: soundoff paranccsal, majd dpkg --purge linux-oss paranccsal eltávolítod. Restart és minden a régi.
  • vki
    Na, megint én :S

Most minden megy, nem fagy (mellesleg a rossz vidkari driver miatt fagyott, amit felrakott magának, viszont az Envy megoldotta). Viszont most van egy másik problémám. Mégpedig az, hogy nincs hang. Ami fennt volt alapból, az szólt, de olyan halkan, hogy az hihetetlen, és akárhogy állítottam, alig lehetett hallani. Felraktam a Realtek honlapján található drivert, és most már abszolút nem megy a hang. A hangkártya egyébként egy Realtek ALC883.

Ha valaki tud, pls. help.
  • vki
    Csak azokat kommenteltem ki, amik azért voltak, mert telepítéskor nem tudott csatlakozni. Most inkább felraktam a 32bites, meglátom, hogy ez mennyire bírja a strapát.
  • MerlinW
    Ma már (a mai disztribekhez) csak compiz fusion van. Mást nem is érdemes feltenni mert a régi Compiz, Beryl bugos szemetek voltak.

Más kérdés, hogy azt leszámítva hogy jópofa, semmi értelme. Csak az erőforrást eszi, ill. belassítja, instabillá teszi a futó alkalmazásokat. Vagyis a teljes rendszert. Emellett lassítja a felhasználást is. Ez saját vélemény, én mindig hánytam attól ha egy operációs rendszert teleszarnak mindenféle csilivili kacattal. Az OS egy keretrendszer, fussanak rajta a szoftverek, és egyen minél kevesebbet a vasból.

"A source s.list-ben kiszedem a kommenteket a deb-es kezdetűek elől"
    A backports-ot nem érdemes kikommentezni, ha stabil rendszert szeretnél, ill dolgozni akarsz vele.

Java sokszor akad össze Compizzal, nem célszerű a kettőt együtt használni.

Fagyás dolgot mással nem tudom magyarázni, én még nem találkoztam fagyással Gutsy-n (de Feisty-vel sem igazán az első pár update után)

Valamint ésszel kell upgrade-elni, ez nem windows. Ami default be van lőve sources-ben (+universe) csak az biztosít stabil működést.
  • vki
    Hi!

Megint én. A gép, amire szeretném ráerőltetni az Ubuntu-t, az egy MSI 673x. Olvastam, ezen gondnélkül megy. Feltelepítem, minden fasza. A source s.list-ben kiszedem a kommenteket a deb-es kezdetűek elől, hogy had frissítse magát. Ugyebár Terminál, apt-get update. Szépen lemegy, meg minden. Utána apt-get upgrade. Ezzel sincs semmi baj. Ugyebár ez a két folyamat internetkapcsolattól függően akár fél óra is lehet.

Első esetben felraktam a Java SE + a NetBeans-t, aminek következményeképpen az ubi kb. 5 perc használat után kifagyott. Jó, újraraktam.

Második próbálkozás:
    Minden felmegy, mint ahogy az első bekezdésben, de gondoltam, hogy most felnyomok egy Compiz-t is (elméletileg nem fusion). Minden működik, de fagy :S.

Most lehet arról szó, hogy a frissítések között van valami, amit nagyon nem szeret a gépem? Vagy mi lehet a probléma?

A válaszokat előre is köszönöm!
  • vki
    Szia!

Ubuntu 7.1-re nyomtam fel talán a sima compiz-t, és a Beállítások-->Megjelenésben bekapcsoltam. Annyit csináltam, hogy még leszedtem a contorl panelt hozzá.
  • MerlinW
    Bocsánat, ma ilyen figyelmetlen napom van:)

Egyébként disztro frissítést is úgy tanácsos intézni, hogy megjelenés után 1-2 hónappal, amíg befoltozzák azokat a hibákat amik előjönnek éles bevetésen. Sok izzadságcsepptől kíméli meg az embert ám.
  • Evin
    Thx a válaszokat. Addig nem is akarok váltani, míg végleges 8-as nem lesz.
    De amiket tudni fog eléggé bizalomgerjesztő.
  • ivjoe
    Szólni, fog, hogy itta 8.04, akarod frissíteni?
  • gabi89
    Írta is,hogy ha kijön a végleges 8-as...
  • MerlinW
    8-as még nem végleges. Április közepétől lesz frissíthető csomagforrásból. Addig nem érdemes.
  • gabi89
    Rendszer -> Adminisztráció -> Frissítéskezelő
    és ha lesz frissebb verzió akkor valahol fent írni fogja és csak rákattintasz a Frissítés ikonra aztán már megy is persze párszor kérdezni fog ezt azt,de az nem bonyolult.
  • Evin
    És hogy? Beszerzem majd a 8-as ISO-ját és rárakom vagy hogy?
  • gabi89
    Alapból nem frissíti magát,de te megteheted és minden beállításod megmarad a frissítés után.
  • Evin
    Ha kijön a végleges 8-as, fel fogja magát frissíteni 7-ről?