11431
Ubuntu Linux
  • Flamer
    naigen. én partíciot töröltem. és a grub elis szállt. :D nem tudtma xptse behozni többet :D persze mint montam fdisk mbr megtette a dolgát :D

nos.. elvileg manuálisan betudom állitani a wifit, de nem találtam semmi olyat mint pl a windzoba, hogy láthatom hogy milyen hálók vannak itt a környéken és akkor kattintok kettőté s csatlakozik.
    ha meg nem tudom mivan a környéken akkor még manuálisan se tudom beírni. :D
    szóval ezé gáz :|
  • HiPPoNaX
    #952: Az igaz, hogy az ubuntu debian alapu, de ettol meg hatarozottan user friendly disztribucio, ezert is tenyesztettek ki. Hasznaltam debiant is asztali rendszernek, azzal tenyleg kellett helyenkent kuzdeni, mig az ubuntu az ember hatso felet is fenyesre nyalja, ha atlagos otthoni rendszernek akarja hasznalni valaki.

#953: A sorrend ilyen szempontbol tokmindegy, mert a grubot az mbr tarolja, azt meg nem befolyasolja, ha mas particiot formazol. Ha az egyik oprendszert torlod, ami szerepel benne, akkor a grub maga nem fog elszallni, de ugye ertelemszeruen a hivatkozasok benne az adott rendszerre nem fognak mukodni. Problemasabb a helyzet, ha az egesz particiot torlod, mert ilyen esetben ugyebar a particiok sorrendje es szamozasa (konyhanyelv, de nem tudom jobban megfogalmazni) is valtozik, ezert elofordulhat, hogy a megmaradt rendszerekre is rossz helyre hivatkozik.
    Amugy erdekes kerdes az ubuntu es a wifi, mivel egy idoben nekem is eljatszotta, hogy nem igazan talalta meg a halozatokat, de azota valahogy megemberelte magat (pedig hozza sem nyultam :D)
  • Flamer
    nos eddig volt xp + ubuntu.. fogtam xp-be töröltem linuxot.. :D egész partíciot.. erre akkora error fogadott bootnál hogy fdsik /mbr lett a vége.
    namost ha suse a 3. és törlöm akkor grub ugyanugy meghal.
    és sajnos nem tudom hogyköll hejrehozni live cdvel. persze yó utánna olvashatok de gondoltam előébekerülök a problémának és aztrakom fel 3.nak amit nem sajnálok :D
  • SrAta
    A 8.04es ubuntuban lesz Sapphire X1950GT-videokarinak normális támogatása???
  • lck #955
    Annyira nem vagyok szakértő, de gondolom ez attól függ, hogy szünteted meg a partíciót, ha meghagyod linuxosnak és csak letörlöd, akkor utána a megmaradt alól szerkeszthető marad a grub. De ha mondjuk leformázod vissza NTFS-re akkor már lehet hogy törlődik a masterbootrecord és vele esetleg ugrik a grub, de asszem ez az Ubuntus live cd-ről, vagy a Suse telepítő cd használatával is helyrehozható.
  • Palinko
    wifi drága wifi :D azzal hülyéskedek én is tudom régebben meg tudtam oldani de azóta már eltelt egy-két év és nem tudom sehogysem beállítani a netet, az nélkül meg tapottat se :D Szóval most keresgetem hol kérdezhettem, de ez már nagyon nem ubi téma szóval lassan áttelepülök
  • Flamer
    ahan. énis ezt hallottam suseról.. és épp ezé akaram felrakni mer az ubi nem láttya a laptopom wifikártyáját :D és elég gáz.. ne mtudom kezelni. illetve láttya de nem tudok seholse semmit kiváélasztani csak néz alapján csatlakozni vhova..
    suse-ben ez kicsit más.

ucsó kérdés:
    a sorrend akkor számit ha mondjuk leakarom szedni az egyiket? pl suset rakom 3.nak, és leszedem, akkor a grub elkurodik mi? és mivle nem vagyok profi ezé repairolni se tudom :|
    szóval ijen téren fontos a sorrend nem?
  • Palinko
    Igen, tényleg jobb a suse, ubuntu mivel debian alapú, talán nem is az a célja mint a susenak, ha jók az infóim. Ahogy érzem a suse jobban használható átlag felhasználóként, rengeteg programot lehetett kiválasztani installkor (fel is raktam minden összetevőt, hadd legyen :) ). Az ubuntu 6 os verióját láttam utoljára és az sem annyira és ez a 7 es sem fogott meg, a suse viszont nagyon jónak néz ki.
  • lck #951
    A Linux lényegesen toleránsabb oprendszer annál hogy összeakadjanak. ( ellentétben a má$ikkal ). A lényeg az hogy az XP-t rakd először, a linux utána a többit megoldja. - Egyébként nekem Suse jobban bejön az Ubuntunál - hardware-felismrésben nálam lekörözte.
    Telepítésnél a "Szakértő" beállításokat érdemes végignézni, ott már látszik hogy a partíciókat - és rajta az oprendszereket hogy ismerte fel és rakja be a rendszertöltőbe - és ha mégis kell, tudod módosítani.
  • Flamer
    és grub? nem akadnak össze?
    telepités:
    1. xp
    2. suse
    3. ubuntu

vagy a 2. és a 3. felcséerlhető?:o
  • MerlinW
    Meg, persze. Külön partíción.
  • Flamer
    ubuntu és suse megfér egymás mellett?
  • MerlinW
    Egy a lényeg, a kiadásfrissítés úgy megy mint a sima live update (gyak. mint a windows update).

Viszont ha nem vagy tapasztalt linuxos, akkor a 8.04 megjelenése után várj pár 1-2 hónapot és csak utána frissíts, hogy befoltozzák a kisebb nagyobb hibákat. Tapasztalt felhasználó tudja őket kezelni, de egy új pingvines kimenekül a világból, ha mondjuk kap egy hibaüzenetet az X kiszolgálótól..:) Még én is várni szoktam mert lusta vagyok ezzel pöcsölni. május-júni körül már pöccre fel szokott mászni a régire.

De ez csak az én véleményem, ahogy elnézem a Vista-s meg a béta pingvines embereket nem sok türelmes lélek van ezen a világon:)
  • Palinko
    Úgy látszik nagyon máshoz szoktam, de remélem még nem vagyok menthetetlen :) köszi a választ!
  • MerlinW
    "Linuxot csak egyszer kell telepíteni" - Linus Torvalds

Nem bántásiból, de problémák vannak a szövegértéssel?:)
  • Palinko
    olvastam az ubuntu oldalán:
    "Az új kiadásokra is ingyenesen frissíthet. A frissítésnél megmaradnak a beállításai, adatai, csak a rendszer és az alkalmazások lesznek újabbak. A frissítéshez mindössze néhány kattintásra van szükség, az Ubuntu automatikusan elvégzi a szükséges csomagok letöltését és telepítését."

Ez azt jelenti ha most letöltöm a 7.x verziót akkor a 28 nap múlva megjelenő verzióra a 8.x re fogja frissíteni, ha aktuális lesz, vagy akkor le kell szednem a 8ast, törölni a 7est és feltenni a 8ast?
  • Flamer
    htx (y)
  • Divergencia
    köszi, közben a megoldás megszületett:
    hiába próbáltam a reconfig-ot, nem használt neki, viszont az
    apt-get remove xxxx

majd ismetelten felteve, apt-get install-lal, mar vitt mindent, szepen.
    ahogy keresgeltem neten, jopar forumban talaltam meg ezt a hibat.
  • Divergencia
    nekem kTorrent akadt el valahogy, nem tudott csatlakozni trackerhez, pedig beállítottam a forwardolt portot neki.
    transmission alapból random portra kitalálta az egyik nyitott portot :)
  • KOXX
    Kiírod az ubuntu live cd-t és telepítés nélkül kipróbálhatod, hogy mi megy és mi nem.
  • Dj Faustus #939
    Tapasztalat - régebbi kiadással.
    Általános tapasztalat
    Tapasztalatok több disztribúcióval
  • alakulat
    hello!
    a segítségeteket kérném
    van egy havernak egy IBM ThinkPad R50e notija 768MB Rammal és a vido benne Intel Video 8-64M w/DDR.
    ami a kérdés az az hogy felmegy-e rá az ubuntu linux 7.10-es veriója??
    előre is köszi
  • MerlinW
    - 32biten 4GB a max, ez nem oprendszer függő, hanem matematika.
    - Ubuntu studio

Egyébként meg:
    - video buzeráló programok:
    Avidemux (Linux)
    Autodesk Discreet Smoke and Discreet Fire (Linux, IRIX)
    FORscene (Java on Microsoft Windows, Mac OS X, Linux)
    MainActor (Linux)
    Clesh (Java on Microsoft Windows, Mac OS X, Linux)
    Blender (3D animation suite) (cross-platform)
    Cinelerra (Linux)
    Diva (Linux)
    Jahshaka (Cross platform)
    Kdenlive (Linux)
    Kino (Linux)
    LiVES (Linux/BSD/IRIX/OSX-Darwin)
    LIVE (Linux)
    Open Movie Editor (Linux)
    PiTiVi (Linux)
    ZS4 (Cross platform)

- mixelő:
    DJ Mix Pro for Linux
    Ultramixer
    és google.com, hogy a fene egyen már meg titeket...:)
  • HiPPoNaX
    Szerintem ajanlott kulon particiot csinalni, amit aztan felcsatolhatsz /home-nak, az ext3 pedig tokeletesen megfelel a celra (hacsak nem akarod windows alol is irni). Ertelemszeruen azert a / es a /home particiok melle nem art egy swap sem :]
  • arankamama
    Sziasztok!

Adott egy nagyteljesítményű gép , a specifikációja mindegy , mert megy rajta az ubuntu, a kérdésem az lenne hogy nagyon megszerettem az ubuntu linuxot és én ezt szeretném csak megtartani , de ilyen nagy teljesítményt ki is szeretnék használni, van professzionális videóvágó linuxra? (azsegond ha fizetős) van mixelő program? (mint pl virtualdj) , 32bit-en van korlátja a fizikai memóriának? mert windows alatt (32bit) nem lehet 4giga ramot használni, tehát linux alatt lehet?

Más : van egy 250gigás winyó, amire csak linuxot szeretnék tenni, hogy érdemes partícionálni ? mert widnows alatt volt egy d meghajtó hogyha a windows elszáll, linux alatt érdemes mondjuk a |home| -t külön partícióra rakni vagy itt is csináljak külön meghajtót? Fájlrendszerből gondolom ti is az ext3-at ajánljátok, vagy van ennél jobb?

köszi!
  • homeless
    "Van egér támogatás az Ubuntuban? Ha egy programot el akarok indítani, vagy magát az operációs rendszert indítanám el, muszály mindig parancsokat megadnom, később nem lehet átállítani valami ikonra, mint a Windowsban? "
    lol, még szép hogy van egér. Nem kell parancsokat megadnod, ha feltelepítesz egy programot, akkor alapból berkaja magát a menübe. Vagy csinálhatsz te is neki ikont ha nem rakná be magát.

"Szeretném az 5.1-es hangzást használni, és Realtek AC 97 integrált hangicm van. Alsa driver megfelelő ehhez?"
    Megfelelő.

"Tudok majd nyomtatni?"
    Tudsz.

"Ha Office 2003-at használom vele, akkor tudok is majd nyomtatni?"
    Minek használsz office 2003-mat? Ott az openoffice.

"Játékok szempontjából szerintetek sikerül elérni, hogy Test Drive: Unlimited úgy fusson rajta, mint a Call of Duty 2, illetve a 4?"
    Én úgytudom, hogy nem megy a tdu linuxon.

"Linuxnál hogy működik a regisrty kezelés?"
    lol, hálistennek nincs semmiféle registry. Nem használok wine-t, de annak úgytudom, hogy külön van registryje.

"Routerem van, és nforce4 chipsetű alaplapom nforce-s integrált hálózatvezérlővel. Tudok csatlakozni a routerhez?"
    Tudsz.

"Fájl megosztás, nyomtató megosztás belső hálózaton létező dolog a Linuxnál?"
    Igen, samba nevű programmal.

"Általános programok futtatására célszerű a 64 bites AMD-s változatot feltenni?"
    Felrakhatod, de nincs rá java meg szerintem flash se. De ha felteszed a 32 bites libeket akkor megy.

"Illetve a rendszer betöltése/felállása, illetve fogyasztása milyen, jobb, mint egy XP-nek?"
    Sokkal jobb.

"Multimédiára, mp3, dvd, flac, wav lejátszására milyen programot ajánlatok? Lányeg, hogy szóljon 5.1-ben, vagy 4.0-ban."
    mplayer.
  • TothLaci
    Sziasztok!

Szeretnék csatlakozni az Ubuntu Linux táborához. Bár számítógépem már 10 éve van lassan, mégis eddig Windows felhasználó voltam. Már unom a Windowst. Szeretnék váltani Ubuntura. Örömmel látom, hogy míg Vista egyre jobban süllyed, addig a Linux egyre jobban emelkedik, és egyre több dolgot fog tudni. PC-t leginkább netezésre, és zenehallgatásra használom.
    Szeretnék feltenni pár kérdést az Ubuntu-val kapcsolatban.

Először is a kezelhetőségére lennék kíváncsi. Azt meg kell jegyeznem, hogy sohasem láttam élőben linuxot. Van egér támogatás az Ubuntuban? Ha egy programot el akarok indítani, vagy magát az operációs rendszert indítanám el, muszály mindig parancsokat megadnom, később nem lehet átállítani valami ikonra, mint a Windowsban?

Szeretném az 5.1-es hangzást használni, és Realtek AC 97 integrált hangicm van. Alsa driver megfelelő ehhez? Van egy Cannon fényképezőgépem, és egy HP nyomtatóm, ami másik gépre van kötve. Tudok majd nyomtatni? Mennyire vagytok elégedettek a WinE-vel? Örömmel fogadtam a hírt, hogy hamarosan megjelenik az 1.0 verzió. Ha Office 2003-at használom vele, akkor tudok is majd nyomtatni? Játékok szempontjából szerintetek sikerül elérni, hogy Test Drive: Unlimited úgy fusson rajta, mint a Call of Duty 2, illetve a 4?

Bár tisztába vagyok, hogy Linuxra nincs elterjedve vírus, de megkérdezem: Az AVG-n kívül van valami nevesebb vírusírtó hozzá?

Linuxnál hogy működik a regisrty kezelés? Olyan, mint a Windowsnál, vagy nem is létezik, és csak WinE-nek van külön regisztry kezelője?
    Routerem van, és nforce4 chipsetű alaplapom nforce-s integrált hálózatvezérlővel. Tudok csatlakozni a routerhez? Fájl megosztás, nyomtató megosztás belső hálózaton létező dolog a Linuxnál?

Általános programok futtatására célszerű a 64 bites AMD-s változatot feltenni?
    Illetve a rendszer betöltése/felállása, illetve fogyasztása milyen, jobb, mint egy XP-nek?

Multimédiára, mp3, dvd, flac, wav lejátszására milyen programot ajánlatok? Lányeg, hogy szóljon 5.1-ben, vagy 4.0-ban.

Sok kérdés, csak jobb lenne, ha tisztán látnék :)
  • MerlinW
    Google, iptables leírás, első találata...:D

http://www.szabilinux.hu/iptables/chapter7.html

ill iptables sample kulcsszavakra, rengeteg előkonfigurált példát találsz, amit kedvedre átírhatsz. Amit beírtam előzőleg az is működik jól.

Egyre figyelj, mindig lokálisan teszteld, mert távoli szerverről kitilthatod magad és az nem jó.

iptables -L -el lekérdezheted az aktuális szabályokat, míg iptables -F -el nullázhatod az egészet.
  • Flamer
    holllehet iptables-ről magyarul olvasni ilyen érszletes leírást.. mert sosem sikerült kisakkozni teljesen mi micsoda belőle. :|
    ha nincs magyar az angollal is megpróbálkozok csak mégse megy anyanyelven :D
  • SrAta
    Igen mindent mindent megpróccátam még annóü a beryl se ment meg a compiz se megy
  • MerlinW
    ezeket olvastad?

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=3730794
    http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?p=47967
  • MerlinW
    Router esetén azon kell kiengedned (www.portforward.com)
    Ha nincs router, akkor nem kell, mert ubiban nincs előkonfigurált tűzfal, mindenki/be van engedve.

Egyébként iptables paranccsal lehet portokkal játszani. Írtam neked egy kommentezett egyszerűbb tűzfalat, hogy megértsd:

#! /bin/bash

#---------------CONFIG ------------
    IF='eth0'
    IP='193.0.0.0/32'
    ANY='0/0'
    TIMESERVER='148.6.0.1'
    # Nameserver-ek (lásd /etc/resolv)
    NS1='212.108.200.75'
    NS2='212.108.200.77'

#--------------- RULES ------------
    # Szabalyok torlese es az ipforward tiltasa
    echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
    iptables -F INPUT
    iptables -F FORWARD
    iptables -F OUTPUT

# A tuzfalra beengedjuk a mar felepitett es mukodo kapcsolatokhoz tartozo
    # csomagokat az internet felol
    iptables -A INPUT -i $IF -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

# Beengedjuk a tuzfalra a belso halozat es a loopback interfesz forgalmat
    iptables -A INPUT -i lo -s $ANY -d $ANY -j ACCEPT

# Spoof vedelem
    # Kivulrol erkezo belso halozati tartomanyu IP forrasu csomagok eldobasa
    iptables -A INPUT -i $IF -s $IP -j DROP
    iptables -A INPUT -i $IF -s 192.168.0.0/24 -j DROP
    iptables -A INPUT -i $IF -s 127.0.0.0/8 -j DROP
    iptables -A INPUT -i $IF -s 10.0.0.0/8 -j DROP

# Kivulrol uj kapcsolat felepiteset csak a kovetkezo portokon engedelyezunk
    # FTP
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --destination-port 21 --syn -j ACCEPT
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --source-port 20 -j ACCEPT
    #POP3
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 110 --syn -j ACCEPT
    #SMTP
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 25 --syn -j ACCEPT
    #HTTP
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 80 --syn -j ACCEPT
    #HTTPS
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 443 --syn -j ACCEPT
    # Torrent
    iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --destination-port 62000:64000 -j ACCEPT

# IP forward engedelyezese
    echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

#--------------- CLOSE THE DOOR ------------
    # Vegul minden egyeb forgalom tiltva
    iptables -A INPUT -s 0/0 -d 0/0 -p udp -j DROP
    iptables -A INPUT -s 0/0 -d 0/0 -p tcp --syn -j DROP
  • HiPPoNaX
    Nem szorakoztam a rendszerrel kulon semmit, a 7.10 feltelepult, felajanlotta a zart forrasu drivert es felraktam azt, nalam teljesen jol mukodik compizzal is. Ha amugy a zart driver radeonok eseten nem viszi a compizt, akkor persze nem ertem, nalam miert mukodik, de orulok neki :D
  • SrAta
    Én ezt a videodriveres copizos dolgot feladtam...
    Várok inkább áprilisig...
    Az új Ubuntu talán már tudja a Sapphire X1950GT- t kezelni
    Szaal csak ezek a tapasztalataim vannak
    Ezzek a karival nem megy...
    Ráadásul még az ASUS 9550-esemmel sem...
    Na mindegy majd talán a 8.04...
  • KOXX
    Beta még tele van bugokkal, a final-al már csak jó lesz...:)
  • macselek #924
    Sziasztok! Az iránt szeretnék érdeklőndi, hogy hogy lehet kiengedni a portot amit torrentnél használok? Mert azt írja gond van vele, és nagyon lassan tölt is. Deluget használok. Köszi előre is
  • arankamama
    Sziasztok!

Ubuntu 8.04 beta tesztem során a következőkre jutottam : a laptopon eszméletlen döglassú , talán a vista volt még ilyen lassú rajta, ha kikapcsolom az effekteket valamelyest javul , de nagyon lassú, amugy jó hogy megújult a design , sokkal jobb, bár kinek ez kinek az, windowsbol áttudta hozni a könyvjelzőim jelszavaim :D nagyon tetszett bár ez nem ujj fícsör, remélem a béta miatt ilyen döglassú mertha ez igymarad :S
  • MerlinW
    Felhasználóként tudsz konzolból root-ként jelentkezni "sudo su -" paranccsal.

A sudo egy úgymond parancskör saját jogosultságbázissal. Megadható neki mely felhasználók jogosultak root parancsokhoz, így mindegyikhez külön felhasználó és jelszó kapcsolható. Ez azért jó mert:
    - nincs alapvető root user, ez biztonságtechnikailag jó, hiszen ezáltal nem lehet bemászni rootként a rendszeredbe, ill csak két lépésben, két jelszóval.
    - sudo-val akármennyi felhasználó lehet sima user és root is egyben, saját jelszóval.

(az alábbi megoldás nem ajánlott, csak ha nincs más megoldás)
    Ha rootként akarsz bejelentkezni, "sudo passwd root" paranccsal adhatsz új jelszót a root felhasználónak (ami nem ugyanaz mint a sudo) ill a bejelentkező ablak beállításaiban be tudod állítani, hogy kik jelentkezhetnek be onnan. Alapból tiltva van a root.

Ez esetben, (ha van aktív root felhasználó) érdemes kikapcsolni a sudo-t .
  • MerlinW
    próbáld ezt:
    dpkg-reconfigure linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic
  • zummlencs
    Sziasztok.
    Olyan gondom lenne egy ubuntu linuxal hogy amikor be akarok jelentkezni root rendszergazdaként a rendszerbe hibaüzit kapok

"rendszergazda nem jelentkezhet be erről a képernyőről"

?????????
    miért?

köszi a választ