Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

nekem is most ez volt a gondom (a béta utáni stabil nvidia driver-rel + aiglx)

Ha xgl-el próbálod, és nem aiglx-el, akkor tudok esetleg segíteni, a session-nél amikor beállítod az automatikus indításnál a programokat, akkor az emerald után írd be, hogy --replace (természetesen szóköz után).

linuxman: linuxman.freeblog.hu

törölt hozzászólás

ikszdé XD

berylt elindítom és elindul meg minden de nincs fenti menüsor, tehát nemtok bezárni ablakokat meg nemtok letenni kicsiba szal használhatatlan! nemtom mi a baja

ikszdé XD

Nekem nem kellet matatni az xorg.conf-ban az tuti:
Bár én már leszedtem, de elég csak a beryl és emerald csomagokat felrakni, meg max. csinálsz neki egy külön session-t (és berakod automatikus indításba a dolgokat).

Pont egy órája omlott össze az egész X a beryl miatt, fehér képernyõt adott ki csak (legújabb nvidia driverrel), így inkább leszedtem. Sajnos úgy sem csúcs videókártyám van, nem igazán tudnám kihasználni, de bohóckodni jó volt vele.

A mostani telepítési módszer még viszonylag egyszerû, két hete olyanok találtam a tavaszi verziókból, hogy nem is mertem nekikezdeni, én is inkább csak most kezdtem bele, amikor már meg mertem bizonyos dolgokat csinálni.

Azért ne add fel! (nekem is kb. 5. alkalomra tudtam felrakni)

jupíííí rájöttem hogy semmi tudás nélkül fölösleges feltenni, pár alapdolgot átnéztem stb, szóvla feltuttam tenni a drivert meg a többit most már csak egy kis gond van,

egy wikiben ez szerepel:

Step 4-Modify xorg.conf and install beryl.
Edit /etc/X11/xorg.conf and add the following two lines to the screen section.

Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option "DisableGLXRootClipping" "True"

Megtaláltam a srceen részt de nemtudom hogy rakjam bele mertha belerakom a videódriver nem megy, szóval ti hogy csináltátok?

ikszdé XD

Holnap megnézem ma már nincs idm , köszi a linket!

ikszdé XD

lck
Mondjuk nekem ATI kártyám van, de nvidiával itt kezdeném:
http://wiki.beryl-project.org/index.php/Install/Ubuntu/Edgy/nVIDIA
Nekem már volt a kezem alatt igaz nem beryl hanem xgl szerintem nem rossz 😊

ikszdé XD

lck
Ááá - nem vagyok ám valami nagy linuxguru - szinte mindent csak csomagból telepítek.
lck
Ilyen 3D-s asztal mókát Mandriva Powerpack alatt próbáltam - az alapból tudja - csak az meg qrva instabil - egy hetet bírtam vele.
Igen ez így igaz! tudom hogy én vagyok totál láma de még most sem jó ugyanazt a hibaüzenetet kapom, egyszerûen nemtudom mit tegyek fel, légyszi leírnád hogy mit tegyek fel hogy lehessen tenni az nvidia beta drivert?

ikszdé XD

lck
Nem - neki sem álltam, mert úgy tudom hogy a TV tuner + opengl játékok nem mennek vele. Azokat meg fontosabbnak tartom.
nekem is ez van kiírva, de ezeknek felkell lenni téve különben nem indulna el a rendszer, még próbálkozom hátha.., te beüzemelted a berylt?

ikszdé XD

lck
Azt kell feltenni amelyik kernelt használja - pl. indításkor a boot menüben kiírja ( nekem legalábbis ) Nálam ez : 2.6.17-10-generic
de ezekbõl több féle van! a sourceket tegyem fel?

kernel source után még nem ment 😞

ikszdé XD

lck
Egész pontosan ilyeneket keress:
linux-headers
linux-image
és lehet hogy még ez is kell:
linux-restricted-modules
Megnézem remélem menni fog így! köszi!

ikszdé XD

lck
A csomagkezelõben még tedd fel a kernel source csomagot.
Friss ujratett rendszer, csakis a beryl kedvéért😊 semmi driver nincs fenn most az alap frissíítéseket végrehajtottam, berylt feltettem most jön a beta driver, xet kilövöm minden oké accept de nem kezdi el telepíteni ! kimásoltam az install logból a hibaüzeneteket:

Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> License accepted.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: Yes)
-> No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site;
this means that the installer will need to compile a kernel interface for
your kernel.
ERROR: You do not appear to have libc header files installed on your system.
Please install your distribution's libc development package.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com.

Légyszíves segítsetek mert csak emiatt nem tudom felrakni, pedig nagyon szeretném😊 köszi!

ikszdé XD

Ja hgoy lehet CD-rõl bootolni? Akkor oksa😊 Már le van töltve mind2 (Xubuntu is le volt, csak letöröltem)

Gracie Barra

Biztos van, nem hiába van Ubuntu és Kubuntu külön. Én már régen használtam KDE-t, amennyire emlékszem inkább win-hez hasonlító külseje van, egy-két sajátossággal.
Ha van gyors neted, akkor hozd le mindkettõt, cd-rõl boot-olj, és nézd meg melyik tetszik jobban. Szupi, hogy livecd-rõl egybõl lehet installálni, ezt jó ötletnek tartom.

Gnome alatt jobban mûködik a Beryl 😄 Ez mondjuk sokaknak lényegtelen.
Thx, Xubuntu lõve.

De van egyáltalán lényeges különbség a KDE és a Gnome között, vagy csak annyi, amennyi a képeken látszik?

Gracie Barra

Amennyire én tudom a XCFE (amit a Xubuntu is használ) gyorsabb, nem igényel olyan erõs gépet, mint ha KDE-t vagy gnome-ot akarnál futtatni. gnome és KDE különbségérõl majd a nálam rutinosabbak beszélnek (nem akarok hülyeséget írni).

Ha képek érdekelnek (és nem modemes vagy), akkor érdemes megnézni az osdir-t, ahol friss képek vannak (nagyon sok). Itt meg lehet nézni, hogy mennyire különböznek (nagyon).

Nvidiásoknak segítség lehet egy envy nevû script, amit Alberto Milone írt. Nagyon megbízható cucc, deb-es, felrakod, majd a terminálba be kell írni, hogy "envy". Kiléptett az X-bõl egy és menübõl kell kiválasztani, hogy mit akar az ember. Pl. ha fel akarod rakni a drivert, akkor letölti neked, megoldja a függõségeket, stb (még az xorg.conf-ot is elrakja, így könnyen vissza lehet állítani, ha valami balül üt ki). Nekem bevállt, az elõbb valamiért nem jött be az X, de ezzel a scriptel rendbejött. Ja és van külön bétaváltozatos verziója is.

És a xubuntu? Azt láttam, hogy ez is csak a felületben különbözik, de az a felület miben más, mint a gnome, vagy a kde? Esetleg pár szóban az is érdekelne, hogy a kde és a gnome között mi a különbség.

Gracie Barra

Az ubuntu gnome-os, a kubuntu kde-s (és sajnos nem olyan stabil, mint az ubuntu)
De sok hozzászólás lett itt hirtelen 😊

Az nvidiabeta drivert fel lehet rakni apt-vel, a beryl wikiben fent van, hogy mi a repo címe, amit hozzá kell adni. az felrak még egy plusz cuccot, amit a manuális (nvidia oldaláról leszedett) driver nem csinál meg. Ha ezek után még magadnak akarod felrakni, akkor fel kell rakni a kernel headereket, utána Ctrl+alt+f1, ott belépés, sudo init 3 (ez lövi ki ténylegesen az X-et), majd sudo sh /itt/a/driver.run.

Innentõl az aiglx leírás szerint.

Ati esetében pedig a radeon driver és az ahhoz tartozó tutorial.
Egy rakat Ubuntu videó. Van néhány Beryl-es is.

Mi a különbség az ubuntu és a kubuntu között?

Gracie Barra

lck
Köszi a linket. Megy a kedvencekbe.
lck
Szívembõl beszéltél!

És még valami - Az emberben kialakul win alatt hogy nem kell elolvasni a programhoz mellékelt readme-t. Linuxnál ez nem igy van ( max. ha csak csomagkezelövel telepítgetünk ) Igen is a letöltött fájl mellett lévõ instukcióket ( csomagfüggõségek, kernelverzió )is EL KELL OLVASNI !
Ez csak most jutott eszembe, de sosem késõ:
Nemrég bukkantam rá az Ubuntu Click and Run nevû oldalra, ahol programokra lehet rákeresni, és ami elõnyös, hogy deb-ekben vannak fennt a cuccok, így könnyebb felrakni õket.

Bár csak egy hónapja használok folyamatosan Ubuntut/Linuxot (azelõtt is próbálkoztam vele). De amikor egymás után harmadszorra ment galyra az edgy akkor ez volt az elsõ dolog. Az sem árt, ha a home könyvtárat külön particióra rakjuk, így nem kell sokat biztonsági menteni.

lck
Arra figelj hogy mielõtt nekiálsz ilyen videokártya driver matatásoknak, az /etc/X11/xorg.conf - fájlt másold ki valahova, és hasznos még ha a MC ( Midnight Commander ) is fenn van a gépen.
Ha behal az X - akkor még parancssorból MC -vel visszatudod másolni az eredeti xorg.conf -fájlt ami általában a behalásokat okozza.
NAh most se jó, sztem hagyom az egészet nemigaz hogy nem tudom megcsinálni, bezárom az xet erre meg kiírja hogy nincs bezárva 😞, most maradhatok windowsnál?

ikszdé XD

Köszi a segítséget, de totálkáros lett ujrahúzom az ubit hátha... mert nem tuttam megcsinálni!

ikszdé XD

lck
Látom lemaradtam.
X-et Ctrl+Alt+F1 -el zárd be.
Ott lépj be rootba, aztán a biztonság kedvéért írhatsz be egy init 3 -at.
aztán az elõbbi futtatás.
lck
1
Terminálban menj be rootba:
su root
jelszó

2
Mássz el a Desktop mappádba:
cd /home/csabiks/Desktop

3
índítsd el így:
sh nvidiadriverneve.run
megoldva!

hogy kell bezárni az xet mert nem engedi feltenni a drivert?

ikszdé XD

terminálba akkor mit írjak be? sh? az asztalon van : /home/csabiks/Desktop/nvidia.run

nem tudnád leírni mit kellene beírni a terminálba?

ikszdé XD

sh paranccsal, meg valószínûleg sudo-t is kell használnod. Sok sikert!

kogasom köszi a választ, most már tudom, hogy miért nem ment az aiglx-es verzió (nem a béta driver volt fennt).

Nvidia driver uninstall ... restart majd xorg elszáltt nincs grafikus felület cska terminál, nah fel is idegesítettem magam, majd bejelentkeztem apt-val feltettem a drivert és most megy, a béta drivert hogy tegyem fel? kapok egy .run fájlt azt hogy kell indítani?

ikszdé XD

Hm asszem nekem nem beta driverem van 😄 sztem eza gond

ikszdé XD

AiGLX -es wikit tettem fel, glxgears nem szaggat, jáccani meg szoktam 3ds játékokkal szal itt enm video driver gond van (szerintem)

ikszdé XD

Mindent feltettem , témakezelõ stb, de amikor inditanám a berlyt az egész befagy ez mitõl van? sztem a videókártyámnak ezt bírni kéne, driver is van fennt?!

ikszdé XD

A beryl csomag része a beryl-manager, amit hozzá kell majd adni az autómatikusan elinduló folyamatokhoz. Ez majd egy kis piros kristály lesz a felsõ tálcán, arra jobbklikk, és ott lesz a beállítás szerkesztõ.
Köszi! ésha ezt felteszem lesz vmi beállítási lehetõség, gondolok itt grafikus beállításokra, tehát nem terminálban!?

ikszdé XD

Az Xgl egy nésodik X szerver, ami az opengl mûveleteket végzi, míg az aiglx-et az xorg csapat fejleszti, és az xorg része, így került bele az edgy-be. Ebbõl adódik mindkettõnek elõnye, hátránya: Az Xgl jobban szereti a "neves" (nvidia, ati) kártyákat, a többit kevésbé, továbbá kicsit lassabb, mivel 2 X szerver fut. Az aiglx ezzel szemben igényel egy plusz funkciót a drivertõl amit visziont csak az nvidia új beta drivere, az intel alaplapi kártyát drivere és a nyílt forráskódú radeon tud(a nyílt forrású driverrel viszont nincs rendes openGL, így a Beryl-en kívül más nem nagyon fut el aminek 3D kell). Ennek a legnagyobb elõnye, hogy az xorg része tehát gyorsabb. Aki teheti annak inkább ezt érdemes használnia.
Pont a héten sikerült felrakni (sokadszori próbálkozásra), és tényleg mókás dolgokat lehet vele mûvelni, nagyon sokat lehet matatni a beállítások között, csomó effektek meg minden. Ugyan egy régi videókártyám van (GeForce FX5500-as), de az alapbeállításokkal egészen jól elboldogult, bár néha azért fogja a gépet.

Jókat lehet villogni Windows-os ismerõseink elõtt, hogy mire képes a Linux. Én direkt csináltam neki egy külön session-t, így csak akkor hozom elõ, amikor szórakozni akarok vele (munka esetén ritkán használom, OpenGL-es játékokkal meg állítólag összeakadhat).

A Beryl oldala nagyon jó, a wiki-ben található utasítások egyszerûek (akik tudnak angolul), és a fórumban is sok segítségre lel az ember.

csabiks itt nézz körül: XGL vagy AiGLX

Az AIGLX és az XGL között nagy a különbség amúgy?

külföldi wikiket már találtam de inkább bele se kezdtem😄 Te használsz ilyet?

Nvidia Geforce 6600gt PCIE, Ubuntu 6.10

ikszdé XD