11431
Ubuntu Linux
-
#2400 Egyébként ha úgymond nem natívak és csomó idegen libet kell betölteni, akkor az mennyire befolyásolja a program indulásának és futásának a sebességét? -
#2399 Ezt tudom, de én azt hittem, hogy Deluge és a Listen is GTK-ra épül. Vagy milyen libek? Én ott tartok, hogy van QT meg GTK, és a Xubuntu az Xfce-t használ ablakkezelőnek, de az is GTK-ra épül, ergó natívan megy Ubi alatt a két említett program. Amúgy ha nincs is így, akkor sem zavar, mert ezek a programok tökéletesen beleillenek a Gnome design-ba, teljesen natívnak néznek ki, na de a KDE és QT-s programok teljesen elütnek például, szóval ott már zavar. -
#2398 Egyelőre passzolom, még csak vmware-en volt Jaunty-m, azon sem sokáig. Majd májusban:)
Egyébként a dokumentációban az Ext4-nek tulajdonítják a sebességet, így lehet az kell hozzá. Elvileg ezt csak a véglegesben kapjuk meg. -
#2397 Minden GUI lib-eket használ, amik nem kompatibilisek más GUI-kal. GTK, QT, stb. Mennek Xubuntun is a Gnome-os, vagy Gnome-on a KDE-s cuccok is, csak kicsit lassabban. Ehhez a rendszer letölti az adott felület lib-jeit.
Nyugodtan nyomhatsz egy installt Deluge-ra, ha nem zavar az a 60Mb-yi "idegen" library. Engem pl. nem zavar, előszeretettel használom a KDE-s alkalmazásokat Gnome alatt (Krusader, Krename, stb). -
#2396 Nekem tetszik, van stílusa. :) -
#2395 Így elég letisztult?:) -
#2394 + nekem eléggé high-end gépem van, de lassú a boot, lassabb mint az előző kiadás. Meg úgy az egész belassul egy idő után, és egy nautilus is szenvedősen nyílik meg. Ez lehet azért, mert béta, illetve nem Ext4-es partíció? A lényeg, hogy tudnék rajta javítani szerinted? -
#2393 Annak mi az oka, hogy Xubuntuban Listen zenelejátszó van, a simában meg nem? Mert amúgy én azt használom, és szerintem nagyon jó, nem értem miért nem alapértelmezett. Meg a Trasmission kliens is eléggé más világ egy Deluge után. Persze nem érthet mindenki a Torrenthez haladó szinten, nekik jobb lehet előbbi, de aki rendszeresen torrentezik az nem Transmission-t fog használni. -
#2392 Jaunty:
- Ext4 FS (új telepítés esetén - konvertálásról még nem írnak)
- 20mp-en belüli boot idő (high-end gépen 5-7mp-et is mértek - EXT4 nem árt hozzá)
- X.Org server 1.6
- GNOME 2.26.0 / XFCE 4.6.0
- Linux kernel 2.6.28.8
- Fejlesztett ATI (fglrx driver) támogatás
- Eucalyptus (EC2) támogatás (szerver kiadásban)
- dovecot-postfix - ami egy mail szerver kezelő csomag POP3, SMTP, IMAP, SASL, és TLS támogatással/kezeléssel
- OpenOffice.org 3.0.1
- Compiz 0.8.2 (aka Vista Aero - csilivili biszbaszok)
- Brasero - 2.26.0 (DVD-író)
- Pidgin 2.5.5 (All in 1 IM kliens - MSN, Yahoo, AOL, Gmail, ICQ, Facebook stb)
- The GIMP 2.6.6 (PingvinPhotoshop)
- Transmission 1.51 (Torrent)
- Mozilla Firefox 3.0.7 (ebből 3.0.8 lesz szerintem)
- F-Spot 0.5.0.3 (képnézehető)
- Rhythmbox 0.12.0 (Pingvin iTunes - Mozilla Songbird-öt ajánlom helyette)
- 3 új alap Ubuntu theme
- alapértelmezett háttérkép változot, bejelentkező ablak lecserélve, splacs screen szintén
Kubuntu:
- KDE 4.2.1
- Dolphin 1.2.1
- KPackageKit 0.4
- Amarok 2.0.2
- Qt 4.5
- Quassel 0.4.1
- KTorrent 3.2.0
- Kdebluetooth 0.3
Xubuntu:
- XChat 2.8.6
- Listen 0.5
- Thunar 1.0.0
- Gnumeric 1.8.4
- AbiWord 2.6.6
-
#2391 A parted magic jó, ki is van írva. :o)
A másikat még nem próbáltam. -
#2390 Amúgy tetszik és jó lett, bár kivenném a középső sárgás csíkot, és valahogy nem tetszenek ezek a "lapátok" oldalt. Vagyis tetszik, tényleg jó, meg jó ötlet volt és hasznos, de valahogy olyan furán néz ki nekem. Nem letisztult, jobb lenne csak a szürkés háttér, középen nagy ubi logó, és a linkek a kép alatt, kicsit meg kellene hosszabbítani lefele a szürke hátteret és lekerekített, sötétebb szürke gombokra tenni őket. De ez csak az én ízlésem, így is jó lett. :P -
#2389 Én azért kitennék egy hup-os linket is. Bár látom van itt egy másik híroldal, nem is ismertem, de a hup-on elég jól nyomatják úgy érzem, ki szokott kerülni minden, és hatalmas közössége van. -
#2388 Találtam két hasznos szervíz (LiveCD) disztrót:
Parted Magic - lemez gyógyító és particionáló live CD
System Rescue CD - a nevében minden
-
#2387 Megtanulok kínaiul is? Nem tudtam :) -
#2386 zsírpöpec :) -
#2385 Olyan lesz a parancssorod konzolban:) -
#2384 Mik azok a krikszkrakszok a linkek elején?
Nem hülyét kérdezek, okosat. :)
-
Thanatos #2383 -
#2382 Összedobtam a fejlécet, ha van bármi ötlet, amit szeretnétek látni rajta, szóljatok. -
#2381 Jóvanna. Nem léphettem csak úgy be ide, hogy "Sziasztok, itt vagyok!" :))))
-
#2380 Bevágom ide is:)
Kis érdekesség az Ubuntu szülőatyjáról:
Mark Richard Shuttleworth
1973. szeptember 18-án született Dél-Afrikai üzletember, aki a világ második űrturistája volt. 2002. április 25.-én kezdte meg 9 napos űrutazását a Szojuz TM-34 űrhajón, így ő volt az első afrikai, aki az űrben járt. Jelenleg Londonban él, mivel brit-dél afrikai kettős állampolgársága van.
Munkája
1995-ben alapította meg a Thawte nevű digitális aláírásokkal és internetes biztonsággal foglalkozó céget, melyet 1999 decemberében a VeriSign vett meg. Ennek köszönhetően vált többszörös dollármiliomossá. Jelenleg az Ubuntu Linux nevű Linux disztribúció vezetésével foglalkozik. -
#2379 Rég át kellett volna térned:) Gyorsabb, biztonságosabb, okosabb:) -
#2378 FAT nem tud 4gigánál nagyobb fájlokat kezelni. -
#2377 azt hiszem ideje lesz fatről ntfs-re áttérnem -
#2376 és ext3 - fat particiók közötti másolásnál is ugyan ez a hiba (oda-vissza) -
#2375 terminálból biztos menne, de még a koli belső háló elérési cimének pontosabban utána kéne néznem, de fájkelezővel nem lehet ubuntu alatt 4 gigánál nagyobb fájlokat másolni? 4,1 G-ból csak 4-et hajlandó áthúzni, aztán kiirja hogy hiba, túl nagy a fájl.
Olvasgattam netet, másnál is van ez a hiba de így hirtelen megoldást még nem találtam rá. -
Thanatos #2374 kereső már jó ideje szar tudtommal :)
np -
ba32107 #2373 Hát vagy én vagyok a hülye, vagy a kereső tényleg nem dobja ki ezt a topikot.......mindenesetre köszi :) -
Thanatos #2372 hát a kérdésed passzolom de általános linux topic:
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=937604531 -
ba32107 #2371 Még mindig nem találtam általános Linux topikot, úgyhogy itt kérdeznék. Nem Ubuntu specifikus, de ez tűnik a legaktívabb topiknak. Tehát: suliban csináltunk kernelfordítást. Letöltöttük a legújabb kernelt, fordítottuk, konfiguráltuk, stb. Mindezekután írtunk egy shell scriptet, és az /etc/lilo.conf -ban hozzáadtuk az indítási listához. A scriptben állítottunk fájlrendszert, indítottunk hálózatot, graf. felületet, stb.
A tanár azt a feladatot adta, hogy a scriptben, miután mindent betölttünk, állítsuk le a gépet. Na ezt hogyan? Tudom, shutdown. De a tanár azt is mondta, hogy az nem fog működni. Miért? Gondolom valami akkor még nincs betöltve, vagy elindítva. Nem igazán értettem, mit magyarázott. Hogyan lehetne mégis megoldani? Debian disztribúcióról van szó, ha ez számít. Biztos nem írtam le elég részletesen, de én sem igazán értettem mindent... -
#2370 Imyke... -
#2369 Nem nagy kezdőbetűs a neve? :) -
#2368 1. Ha netalán lecserélnéd a kártyát / meghibásodás, csere vagy egyéb okból / akkor nem "esik szét" a rendszer
2. Vannak funkciók amiket az nvidia libekből használ az frglx. Amolyan közös interface. -
#2367 Nekem is leszedte, de még az intelest is. -
#2366 hmm.. csak tudnám az ATI kártyás gépemen, miért töltöget frissitésnél nvidiás cuccokat a linuxom? -
#2365 Feltettem az Ubuntut, egyelőre Wubival, nagyon jó
Sikerült az APtt elsőre beállítanom, és megtaláltam hogyan kell a Compizt beállítani. Nagyon jól működik. :) -
#2364 Nagyon jó ez az Emesene, próbálgattam, nagyon bejött!
Egy kérdésem lenne: naplózni ez a program, tud ? Mert keresgéltem, nem nagyon találtam naplózást.
A bővítmények között van vmi esemény naplózó, de ez a beszélgetéseket is naplózza? És ha igen, akkor hova ? -
#2363 Áh, csak két évente van. Okés :) -
#2362 10.04 lesz LTS
"Ubuntu 8.04, released on April 24, 2008, is the current Long Term Support (LTS) release. Canonical has released previous LTS versions every two years, and has committed to releasing the next LTS version in 2010, two years after 8.04.[18][19][20] Meanwhile, the current standard-support period release, Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex), was released on October 30, 2008."
-
#2361 Nem kell hogy a normál legyen kiválasztva, ha jól tudom a 9.04 LTS kiadás lesz.