11431
Ubuntu Linux
  • zeli
    Úgy gondoltam, csak most nem akarom ez mellé tenni, akkor leformázok mindent, így is 4felé van osztva a merevlemez kb.
  • zeli
    Jaj, bocs, nem olvastam vissza. :)
  • MerlinW
    Elfér az windows mellett is, ha van másik particiód.. Ha új vagy a Linux világában, nem biztos, hogy érdemes csak Linux rendszert tartani. Kell pár hónap az átállásra.
  • MerlinW
    #2352 Egyébként félévente jelenik meg. Általában április és október hónapokban. x.04 és x.10
  • zeli
    Utánanéztem, 23.-át írnak.
  • zeli
    Mikor lesz elérhető a 9.04 ?
    Azt olvastam, hogy áprilisban jön, gondoltam akkor már megvárom azt, míg kijön. Ki kell írogatnom a sok cuccot, aztán feltolom a Linuxot. :)
  • MerlinW
    Linuxot mindig érdemes "leszedni". Ezek nem új rendszerek, mint Win esetében, hanem úgynevezett major update-ek.

Letölteni nem kell (mint képfájl), ha van fent Ubuntud, akkor frissítéskezelővel lehet majd upgrade-elni, amennyiben az Adminisztráció/Szoftverforrások/Frissítés fül alján lévő kiadásfrissítés opció "Normál kiadásokra" van állítva.

Magyarán egy kattintással frissíthetsz 9.04-re, ugyanúgy mint a sima napi frissítések telepítését. A frissítéskezelő jelezni fogja ha elérhető lesz. Egy dologra kell figyelni, hogy mielőtt disztribúció frissítés gombra kattintasz legyen naprakész a rendszered, azaz minden 8.10-es javítást telepítsd. Utána mehet a disztró upgrade.

CD képet ettől függetlenül letöltheted, hogy meglegyen, vagy kérhetsz az Ubuntu oldaláról ingyen Ubi CD-t, amit elpostáznak neked.

Startup ideje valóban lecsökkent, de ez csak egyetlen pont a 370 oldalas változáslistából:)
  • Cat 02 #2353
    Új ubuntut érdemes lesz leszedni ? Vagy csak a start up ideje csökkent le ?
  • MerlinW
    Oké, te tudod. Csak hát most fog megjelenni a végleges ebben a hónapban 23.-án, ezért írtam, hogy felesleges bétázni.
  • Ability
    Kellően stabil ez, most nem hamarkodták el... Amúgy azért, mert ebben új, jobb driverek vannak. Vagyis csak ezt gondolom, de sokkal gyorsabb. Minden téren, FF-ben a JS is fényévekkel jobb teljesítményt ad, stb...
  • MerlinW
    Smplayer csak egy felület az Mplayer-hez. Magyarán az Mplayer-t használod:)

Az alap GUI-t nem fejlesztik már elég rég óta igaz, viszont parancssorban bármit megtehetsz mplayerrel:)
  • MerlinW
    Mi a fenének használsz béta OS-t?:D Ebben nem tudok segíteni.
  • Kmarha
    Smplayer-t probáltad. Nekem ő lett az arany közép út a vlc és az mplayer között. Nagyon hasznos és kezelhető kis lejátszó, sok-sok extra funkcióval amit az mplayerben nehézkes vagy éppen kihagyták belőle.

smplayer infok
  • Ability
    Illetve itt van egy topik, én indítottam, egyelőre nem nagyon akar megoldódni a hiba. Gondoltam bedobom ide is hátha valaki tud segíteni...
  • Ability
    MerlinW: volt szó a PC Speaker kikapcsolásáról, mert idegesített, hogy amikor egy üres szövegmezőben nyomtam volna egy backspace-t, akkor mindig csipogott. Adtál is pár parancsot, ki is próbáltam őket, működtek is. Viszont most feltettem az új béta Ubit, és bár itt is működik, viszont minden újraindítás után visszaáll alapra és továbbra is csipog. Hogyan lehetne megvalósítani, hogy meg is jegyezze a beállítást?
  • papi08
    köszönöm!
  • Ability
    Applications -> Sound -> Gnome Alsa Mixer (ha nincs ott, akkor jobb klikk az Applications szövegen és Edit menus, ott láthatóvá teszed)

Rájöttem hogy a Mic-nek némítás kell, helyette ott jobb szélen vannak a Capture csúszkák, azoknál pipáltam be a Rec-t. Illetve adtam a Mic Boost-nál rá egy kis erőt. A System -> Preferences -> Sound alatt pedig kiválasztottam ami logikusnak tűnik. Az integrált audiovezérlőt, szerintem ezen volt alapból is, szóval ide lehet be sem kell nézned.
  • papi08
    Légyszíves mond el hogy kapcsoltad be. Én kezdő ubuntu felhasználó vagyok.
  • Ability
    Sry, megoldva. :P
  • Ability
    Szerintem az utolsó problémám: mikrofon. Hogyan keltem életre? Alsa Mixer-ben levettem róla a némítást, tettem rá boost-ot, vissza is hallom magam, tehát működik, de valahogy egyik program sem használja jól. System -> Preferences -> Sound alatt látom lehet eszközt választani, de egyikkel sem akar jó lenni. Illetve régen volt egy olyan bajom, hogy bár minden jó volt, alapjáraton visszahallottam magam a mikrofonban. Remélem az megoldható, hogy ez ne forduljon elő, mert ha leveszem a némítást a mikiről akkor minden behallatszódik, felerősíti a zajt és folyamatosan játsza le, tehát nem csak akkor, ha egy program használja éppen, hanem állandó jelleggel...
  • [HUN]FaTaL
    TuxCommandert használok. Karakteres felületen pedig MC. Krusader nekem nem jött be.
  • MerlinW
    "Sík nem értek Linuxhoz"
    Amíg ez így van, ne válogass a céldisztrók között, tegyél fel egy Ubuntut és ismerd meg. Ha egy disztibúciót elsajátítasz, mindet fogod tudni használni. Csupán annyit kell eldöntened, hogy Debian(mint Ubuntu, Knoppix, stb) vagy Redhat (mint Suse, Fedora, stb) alapú rendszerrel szeretnél kezdeni. Én az előbbit ajánlom.

Minden komolyabb kiadás ugyanazt a három GUI-t használja (Gnome, KDE, Xfce), a mindegyik linux kernelt használ, ugyanazok a parancsok, stb. Tedd fel, olvass Linux alapokat (fájlrendszer, jogosultságkezelés, alap parancsok, stb) nyomogasd, ismerd meg. Először akár virtuális gépen, majd jöhetnek az éles hardverek.

Készülj fel arra is, hogy az első pár hétben nem lesz olyan kényelmes. Pár hónap után meg jön a szerelem:)
  • Inquisitor
    Na jah, néztem még a Myth verziót, meg a Studiot is ...
  • MerlinW
    Kubuntu csilivili, sok előre telepített programmal, nagyobb erőforrásígénnyel.
    Xubuntu puritánabb, gyengébb gépekre
    Ubuntu arany középút
  • MerlinW
    mc-nél natívabbat nem találsz (norton commander külső, TC-nél okosabb belső). Krusadernél pedig nincs jobb grafikus manager. Azt a 100MB-nyi KDE libet kibírod. Én is kibírom:)
  • Inquisitor
    Üdv. Sík nem értek Linuxhoz, de a közel-távoli jövőben szándékomban áll pótolni. Mivel Ubuntu nagyon népszerű, szétnéztem az oldalán. Melyik distribet érdemes feltenni? Kubuntu? Ubuntu? Az egyébb kiadások? Sima Kubuntu + amire szükségem van?
  • Ability
    Valami natívat keresnék inkább. :P
  • Cat 02 #2333
    Azt nem tudom.
    Próbáld ki wine-t, azzal tudsz tcm-et futtatni :)
  • Ability
    Valami grafikus felületű? :D Van ennek is van?
  • Cat 02 #2331
    Midnight Commander ? Terminálba beírod h mc és
    a, előjön
    b, előjön h kell telepíteni, ha nincs fent
  • Ability
    Megint én. :P Megoldottam minden eddig problémámat. FaTal: neked meg köszi a segítséget. :)

Viszont lenne pár friss kérdésem. FireFox-ban lassan görget az egér. Tudom én, hogy van erre okos megoldás, about:configban meg is csináltam magamnak, de nem lett gyorsabb. Nem lehet, hogy a rendszer felülbírálja valahogy? Valahol be lehet állítani Ubuntuban, hogy úgy globálban mennyit görgessen az egér? Vagy valami alternatív megoldás? Egyáltalán elképzelhető, hogy én csináltam valamit rosszul, és mindenképpen mennie kellene az configos megoldásnak?

Illetve keresnék egy jobbfajta Total Commander alternatívát. Lehetőleg valami natívat (Szóval Krusader és társai ha lehet mellőzni ...). Van Gnome Commander, illetve TuxCommander amit kipróbáltam, de valahogy annyira egyik sem kényelmes. Gondoltam megkérdezem hátha tudtok ajánlani valamit úgy mint a torrent kliens esetében, mert pl a Deluge nagyon profi kis program.
  • MerlinW
    Alapvetően azoknak írtam akik nem tudják kézzel telepíteni:)
  • [HUN]FaTaL
    Ez jó cucc, bár kézzel szoktam feltelepíteni. :)
  • MerlinW
    Ati Catalyst auto install script (0.9.3)

AMD megváltoztatta a link nevét, ezt ideiglenes megoldással kiküszöböltem. Végleges megoldás a napokban.
  • Nivea
    hello srácok. az lenne ma a problémám h szeretnék játzsani is. jojo a játékok mennek, de mindig van bizonyos 3d hiba ami ugy jelentkezik ha az ég skinje nincs meg v vmi ilyesmi és marhára idegesit egy idö után. hiába raktam fel a legujjab nvidia drivert. kérdésem az lenne h ezt lehet e orvosolni? pl tf2 v css nél van
  • [HUN]FaTaL
    sudo apt-get install rar unrar
  • Ability
    ... és mégegy: Kellene RAR tömörítő. Régen megoldottam ezt, az Add/Remove Programs-on belül rákerestem a rar kulcsszóra és letöltött egy csomagot ami beépül az alapértelmezett tömörítő programba. Most ugyan ezt csináltam, ott is van a csomag, de nem lehet rámenni, nem engedi kiválasztani telepítésre. Esetleg Synaptic-ban hogyan lehetne rákeresni, hátha ott engedi?
  • Ability
    + minden videó lejátszóban (Totem, Gnome player, MPlayer) halkak a HD filmek. Normál film teljesen jó, de a HD filmek (és leginkább ilyeneket nézek) nagyon halkak. Tudom ez már eléggé megoldhatatlan kategória, de van erre valami megoldás? Más kodek vagy valami?

ui.: VLC-t nem akarok használni, mert az alatt szaggat minden HD film.

Amúgy bocsi hogy csak így beállítok és ömlik belőlem a sok kérdés, de amúgy meg tetszik a Linuxos világ, már szinte mindenre találtam hasonló jó alternatívát, szóval most már csak apró dolgok vannak amiket szeretnék megoldani.
  • Ability
    További kérdések: az ablakok miért nem jegyzik meg az utolsó poziciójukat? Pl. annyira idegesítő, hogy a Deluge-vel ha megnyitok egy torrent file-t akkor a tallózó ablak ilyen extrém kicsire nyílik, de annyira kicsire, hogy semmi sem fér bele, és hiába méretezem normálisra minden alkalommal, legközelebb ugyan úgy rossz lesz. Egyébként FireFox-ban hogyan lehet társítani a torrent fileokat Deluge-hez? Azt megtaláltam hol kell, de alapból Transmission-höz társítja (amit amúgy már átállítottam Ubiban) és a listából nem is lehet választani mást. Tallózni lehet, de nem tudom hol és mit kellene keresnem.
  • [HUN]FaTaL
    Akkor csak elbeszéltünk egymás mellett :)

Valakinek van tapasztalata SIS191 hálókártyával ubi alatt? (Ilyen van a notebookomban) Nem kapok IP-t DHCP-n és FIX IP-vel sem működik. Ami érdekes, hogy amíg SMC routerem volt itthon addig működött. Most NETGEAR van, nem működik és a cégnél sem megy ahol SMC Switch és egy win2003 server mögött ülök. Más intel chipsetes notin kipróbáltuk, gond nélkül működött az ubi DHCPvel, valami nem stimmel a LAN kártyámmal. Windows alatt működik bár ott is csinál érdekes dolgokat. :(