11431
Ubuntu Linux
-
endiboy #4409 Üdv!
Feltettem az új ubuntut, egyenlőre nagyon tetszik.
Gyors és kevés erőforrást használ, s ez mellet megnyit minden számomra fontos file formátumot.
Viszont van egy olyan problémám, hogy amikor zenét hallgatok (mp3) vagy filmet nézek, legyen az avi, mpg vagy bármi, akkor van egy kis alapzaj, fejhallgatón is és hangszóron is. Ugyan ez a helyzet dvd filmeknél is. Ilyen vékony magas sípolós hang. Mi lehet az oka? Win alatt nem tapasztaltam ilyet...
És még valami, mikor dvd-t nézek és hangsávot probálnék váltani, megáll a lejátszás vagy eltünik a hang...
És milyen médialejátszót ajánlanátok a rendszerre?
audigy hangkártyám van 7.1-es kimenettel
előre is köszi :) -
#4408 wine az alap, mind azt használja. A többi alkalmazáskompatibilitási megoldásokat használ. Cedega nem ingyenes, a többi az. Mindegyik - valamilyen szintű átfedést leszámítva - más programokat képes futtatni. Cedega winex támogatja a DX9-et, míg sima wine-hez fel kell csavarozni. Playonlinux-la még nem foglalkoztam, csak telepítettem.
Bannerban a games menüpont alatt megtalálod a hivatalos oldalukat, illetve a programadatbázist.
Kezdem úgy érezni, hogy tök fölösleges a banner... -
#4407 Felraktam kipróbálni, ártani nem árthat. :) Tetszetős nagyon is, remélem kapunk mellé felületi reformokat is. Mármint GTK3 vagy valami. -
#4406 e -
cash888 #4405 a Cedega, a Crossover és a Wine is emulátor progik linuxhoz? Mi a különbség köztük? -
#4404 Viszont az MBR-es mindig működik. Particiós nem mindig. -
#4403 GParted-ben a boot flag-et annak a partíciónak add meg csak, amelyiken a GRUB van. Vagy a másik megoldás, hogy MBR-be íratod vele, de az kicsit macera. -
#4402 Nos íme a wifi windows alól.. Ubuntu alól még mindig nem bírtam életre kelteni. :(
Viszont böngészgettem a neten és nem is tudtam hogy a kernel az valójában kerner. :D (Tudom nem de valaki így írta. :)) -
#4401 csak fájlrendszereknél kell kiválasztani, cserehelynél nem.
fájlrendszernél(pls ext4) csak simán a /
hogy miért nem indul el, azt nem tudom, nekem is volt már olyan, de gőzöm sincs miért történt.
Nem rég feltettem a 9.10-et, itt már működött, működik -
#4400 Koszonom .
Mert en feltelepitettem de mindig a W7 indult es nem ajanlotta fel a ket opr inditasat . Particios tablenal mit kell kivalasztani ???
./
./boot
Van ott meg par ?? -
#4399 Gondolom fel kellene telepíteni az Ubuntu-t a 25 gigás particióra.
Linux particio manager-énél válaszd ki az egyedi telepítést.
A 25 gigás particiót válaszd majd szét 5 gigás cserehelyre, és 20 gigás ext4-re.
Felmegy, és kész is :) -
#4398 Sziasztok
Kellene nekem egy kis segitseg .
1. Kiirtam az .iso-t lemezre.
2. Csinaltam 25GB particiot a Linuxnak
3. DVD-rol boot-ol a gep .
4. ????
Hogyan tovabb ??? -
#4397 Gnome ütemterv:
2009 Sep 23 GNOME 2.28.0 stable release
2009 Oct 21 GNOME 2.28.1 stable release
2009 Dec 16 GNOME 2.28.2 stable release
2010 Mar 31 GNOME 2.30.0 (3.0.0) newstable release
2010 Apr 28 GNOME 2.30.1 (3.0.1) newstable release
-
#4396 A várva várt megmozdulás: Gnome Shell (v2.30+, 2010.03)
Már most is használható a béta a Gnome 2.28-al. -
#4395 [URL=http://fullcircle.hu/]Full Circle #29[/URL]
-
#4394 Es milyen hibat? Anelkul nehez megmondani, mi a baja :] -
#4393 thx! -
#4392 Igen 32bites. Szervernél nincs hátránya a 64-nek, legalábbis nem tudok róla. Én nem mertem kockáztatni, lényeg, hogy üzembiztos legyen a szerver. -
#4391 Hibát ír ki rá, pedig megtalálja... -
cleric #4390 Na ez érdekes. Elindul a telepítő cd-ről, majd a detect and mount cd-rom képernyőn közli, hogy no common cd-rom drive was detected... Ezek szerint nem látja a sata meghajtókat? A merevlemezeket sem fogja látni? -
cleric #4389 És azon a szerveren 32 bites OS fut?
Akkor inkább így kérdezem: van-e hátránya annak, ha 64 bites Ubuntut telepítek? Bármilyen szempontból. -
#4388 Általában forgatni kell őket, de az már bonyolultabb. Canonical repóján vagy Launchpadon minden fent van binárisbam -
#4387 #4382 -
#4386 Add/Remove applications VAGY Ubuntu Software Center -> Keresés -> Krusader -> Telepítés
-
#4385 Nah, ezt mégis csak fel tudtam tenni, de ami nem deb formátumú, azt nem tudom hogy kell! -
#4384 Helló!
Miért van hogy firefox-ban szinte az összes Flash akadozik, vagy van olyan oldal nem is működik.
Thx! -
#4383 De pl a Krusadert hogy tudom feltenni? Mert elmentem az oldalra de nincs ötletem!
(Soha nem tettem még fel programot linuxra) -
#4382 AdobeLabs oldalán béta flash player letölt. -
#4381 Nekem is van egy 4 processzoros 6gb-os vasam, rendesen kihasználva (mail szerver, alkalmazásszerver, webszerver, domain szerver, stb) napi 10.000+ lekérdezéssel + levelezés, de az elmúlt 2 évben még nem volt olyan eset mikor 1,6GB-nál több fogyott volna:)
Cluster, cloud, stream szerver-hez kell a sok memória, sima webszervernek elég egy két magos proci, 1-2GB memóriával. -
cleric #4380 A 64 bit mellett egyedül a memória kihasználás szól: 6 giga ram van a gépben. -
#4379 Ha úgyis újratelepíted, tedd fel tisztán Koalát, úgy többnyire hibátlan a kommentek alapján. Csak az upgrade-el vannak még bajok. Mondjuk a sok custom config-ra nehéz rákészülni. Nehezebb mint Win esetében. -
#4378 Köszi a keresgélést :) De annyi problémába belefutottam most hirtelen, hogy szerintem inkább megvárom a hiúzt én is :D
Addig meg lehet hogy kipróbálok ismét valami másik disztrót.
Még egy ilyen disztró választót is találtam :D ->link<- (ha már volt akkor bocs) -
#4377 Alternatív megoldás ubuntuforums-ról.
Miután törölted az általam előbb írt displays.xml-t:
#!/bin/sh
# turn off laptop display
/usr/bin/xrandr --output LVDS1 --off
# set resolution/refresh rate
/usr/bin/xrandr -s 1440x900 -r 60
I saved the above as xrandr.sh in my home space and made it executable:
chmod u+x xrandr.sh
Using these commands after I login I get my desktop setup and the displays.xml doesn't exist or change, so I can login to XFCE next time. -
#4376 3 nappal kiadás után mire számítottál?:) senki sem hallgat rám, mindenki kapkodik:)
Ha nem indul el: töröld, vagy nevezd át a ~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/displays.xml fájlt. Szerintem az új X.org okozza. Ha így sem, akkor távolítsd el a video driver-t és telepítsd ubuntu forrásból, majd nyomj egy sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg -ot.
Végső ötletem: pucold le az xfce-t teljesen konfigostúl, stb. Majd rakd fel tisztán.
Nem használom Xfce-t, így ennyire futja most:) -
#4375 Vannak Long Time Support kiadások (LTS) 1-2évente. Ugyanaz mint a többi csak míg a köztes kiadások elsősorban az újdonságokra mennek rá, az LTS kiadások a stabilitásra. Ezekre 2-3x annyi support van.
A nem LTS-eknek mint a 9.10 csak egy évig él a szoftverforrásuk.
LTS kiadások: 6.06, 8.04, 10.04. Ubuntunál mindig a legfrissebb stabil csomagokat kapod akármelyik még aktív kiadást használod.
Használhatsz nem LTS-t is szerverre, csak hát nem olyan kényelmes rendszert frissíteni egy jól működő bevált szerveren:) Az LTS-LTS frissítésre is jobban odafigyelnek, tehát 8.04-ről 10.04-re problémamentesebb a dolog mint pl 9.10-ről. Persze ez mind alkalmazás és személyfüggő.
64bites rendszerhez logikusan a 64-es csomagokat fogja lehúzni a csomagkezelő. Ezt apt/dpkg a kernelinfo alapján végzi, nem kell foglalkozni vele.
64-es szervert csak akkor nem ajánlom, ha video streaming-et, vagy játékszervert szeretnél üzemeltetni. Webszerverre mehet, bár oda meg felesleges, hacsak nem egy "ezer" processzoros gépállatra teszed és iwiw szintű adatbázisokat szeretnél használni. -
#4374 Halp!
Most frissítettem koalára, és meg kell mondjam, 10 perc alatt lett tele a tököm vele.
A legfontosabb problémám az, hogy xfce-be nem tudok bejelentkezni. Bejelentkezés -> user kiválaszt -> alul xfce folyamat kiválaszt -> jelszó beír -> Bejelentkezés -> ???!?!?!?
Tudtok valami okosat mondani erre?
Annyi viszont tetszik benne, hogy ezt a topikot meg tudtam nyitni anélkül, hogy egyből lerohadt volna a gép :P -
#4373 Arra tudna valaki valami megoldást, hogy flash-es cuccoknál hogy tudok gombokra kattinta compiz mellett? -
cleric #4372 Bocs, nem tudom szerkeszteni a hozzászólást.
Az LTS-ben a csomagok régebbiek, mint az újabb verzióban? Szerver szempontból lényeges, a desktop alkalmazások erre nem kerülnének fel. -
cleric #4371 A 9.10 server nem LTS, vagy igen?
A 64 bites szerver alatt futó Apache 64 bitre van fordítva alapból, vagy a 32 bitest kapom, ha csomagból teszem fel?
A support vége azt jelenti, hogy nem lesz hozzá frissítés a megadott dátum után? -
#4370 Igen. Sokkal jobb a csomagtámogatása mint debian-nak. Szerverre LTS-t használj. 8.04 és 9.10-hez 2013-ig van support. Természetesen a szerver verziót használd, ne a desktop-ot.