11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    sudo apt-get install ntfs-config && sudo ntfs-config
  • MerlinW
    Ahogy írtam volt, fox címsorba: about:plugins
    sudo dpkg -L java-common
    sudo dpkg -L sun-java6-plugin
    sudo dpkg -L sun-java6-jre
    sudo dpkg -L sun-java6-bin

Újraindtottad a böngészőt? Esetleg a rendszert is?

• brodix
    Hali!
    Azt be lehet valahogy állítani, hogy az NTFS filerendszerű logikai meghajtómat a rendszer automatikusan minden indításkor csatolja?
    Nem olyan megterhelő dolog minden egyes alkalom egyszerűen csak rákattintani, de miért ne legyek lusta? :D
  • Nivea
    feltelepitettem mindent. kiirja h starting applet... és semmi majd 15 percig hagytam és végig szürke képernyö java alkalmazásban.valahol meg lehet nézni h miket telepitett a mozzila?
  • MerlinW
    sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

firefox címsorba írd be: about:plugins
    és nézd meg ott van-e:

"Java(TM) Plug-in 1.6.0_16

File name: libnpjp2.so
    The next generation Java plug-in for Mozilla browsers."
  • Nivea
    ha feltelepitetetema java sun 6ot és mégse indulnak ela jávás felületek akkor mia teendö?
  • MerlinW
    AMX Mod X
  • MerlinW
    Elég lesz ráfrissíteni. Frissítéskezelőben lesz holnaptól egy "Upgrade to Karmic Koala" gomb.
  • rágógumi
    Semmi gond.

$ iwconfig
    lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11 Nickname:""
    Access Point: Not-Associated

pan0 no wireless extensions.

vmnet1 no wireless extensions.

vmnet8 no wireless extensions.

Akartam kérdezni már hogy elég e ráfrissíteni a cuccra vagy netán újra kell húznom cd-ről megint?
    Továbbá érdeklne hogy hol olvastad a kernelleírást hogy milyen hwket / laposokat támogat mert az elég hasznos lenne.
    Köszi.
  • zeli
    lenne egy kérdésem: hogyan lehet pl.: .pwn fájlból .amx-et compile-olni ?
    próbálkoztam a make-paranccsal de nem nagyon jött össze.
  • Ability
    Mai egyelőre még befejezettlen agymenés lentebb. :)

• MerlinW
    Oké, hülye vagyok:) Nem az eth0 érdekel hanem a wan0-át értelemszerűen:)
    iwconfigot kérek, hátha ír alamit, bár netstat-ban sem látok wan adaptert, tehát valószínűleg hardver szinten is kuka még.

Jó hír, hogy a Koala elvileg már ismerni fogja, hiszen a 2.6.30+ -os kernelben benne van. Elvileg.

Most még ndiswrapperes windows-os driver-es töketlenkedéssel lehet csak életre lehelni. Tehát szerintem várj 2 napot és frissíts.
  • Palinko
    lenne pár kérdésem, remélem tudunk róla beszélgetni :)

1. van e olyan alkalmazás ami megoldja, azt a szolgáltatást ami suse alatt működik, mégpedig hogy pl megnyitok 1 könyvtárat, egy film lejátszást, aztán restartolok, következő indításkor, automatikusan megnyitja nekem a könyvtárat és betölti a filmet lejátszásra. ez nagyon szimpatikus volt hogy megjegyezte mi volt megnyitva és restart után dinamikusan ment tovább a munka :)

2. ez költői, mert gondolom ti sem tudjátok, hogy csinálja azt az adobe, hogy a flash ennyit zabál? a firefox 100% on pörgeti a procimat, most hogy feltettem az ati drivert kicsit jobb lett de néha így is kipörög...
  • rágógumi
    Sorry. Értem én amúgy. Hangkártyát is állítgatni kellett plusz csomaggal hogy mennyen.
    De továbbra is egy hp615 nx558ea laptopról van szó.
    A wifi kártya szerintem broadcom. Nem tudom a pontos típust de a hp oldalról szedtem a drivert az xpre és ott broadcom driver volt.

$ cat /etc/network/interfaces
    auto lo
    iface lo inet loopback

$ ifconfig -a
    gondolom ez a lényeg:
    eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:56:42:7b:8a
    inet6 addr: fe80::225:56ff:fe42:7b8a/64 Scope:Link
    UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    Interrupt:17

Vanmég a lo, vmware stuff, nameg ugye az eth0 de mint látod az megy mivel vezetéken lógok most speciel, és van még pan0.

$ netstat -r
    Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
    192.168.2.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
    172.16.78.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 vmnet1
    192.168.237.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 vmnet8
    link-local * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
    default 192.168.2.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

$ netstat -i
    Iface MTU Met RX-OK RX-ERR RX-DRP RX-OVR TX-OK TX-ERR TX-DRP TX-OVR Flg
    eth0 1500 0 1728 0 0 0 1819 0 0 0 BMRU
    eth1 1500 0 0 0 0 0 0 0 0 0 BMU
    lo 16436 0 24 0 0 0 24 0 0 0 LRU
    vmnet1 1500 0 0 0 0 0 28 0 0 0 BMRU
    vmnet8 1500 0 0 0 0 0 27 0 0 0 BMRU

$ cat /var/log/dmesg | grep -i eth0
    [ 2.898990] sky2 eth0: addr 00:25:b3:50:1d:b3

Nem tudom miért érdekes az eth0. :o

$ lspci | grep Ethernet
    02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. Device 4357 (rev 10)

Így néz ki.

• Hegi90
    Miért szakadhat meg a netem félmásodpercenként linux alatt?
    Úgy villog jobb fent a kis üzenőablak, mint a stroboszkóp
  • Arcor
    Mindegy mostmár ez marad. Amúgy majdnem egy órán át kerestem rá megoldást erre egy restart megoldotta -.-
  • MerlinW
    VMWare-el minden okés.
  • Arcor
    Virtualboxot használtok? Gondoltam felteszek egy virtuális ubuntut hogy azt gányoljam szét ha kisérletezek valamivel. Viszont telepitésnél az ablakba klikk után kapok egy üzenetet hogy akkor most a virtuális gép elfogja a billt és az egeret, elfogadom de aztán sem az egérre sem a billentyűzetre nem reagál a virtuális gép :/
  • MerlinW
    "nem értem miért különbözik a linux mint a win"

(Tegyük fel hogy értelmes volt a mondat) Pont ez a lényege:)
    Egyébként, ha Windows alatt megy, Linux alatt is tuti megy, feltéve ha ismeri a hardvert.

Linux még mindig nem átlag-juzer-OS, érteni kell hogy működik, testre kell szabni, be kell állítgatni ezt-azt. Ha ez nem tetszik, ott a Windows.

A problémádat két dolog oldhatja meg a Windowsra való visszatérésen kívül:

1. Google
    2. Ideírsz mindent amire szükségünk van ahhoz, hogy segíteni tudjunk.
    - hálókártya neve, pontos típusa
    - /etc/network/interfaces tartalma
    - ifconfig -a kimenete
    - netstat -r kimenet
    - netstat -i kimenet
    - cat /var/log/dmesg |grep -i eth0
    - lspci | grep Ethernet

Ezek alapján már el lehet kezdeni távoltól nyomozni:)
  • rágógumi
    Nos nem kivitelezhető mert nem az én routerem és nem az én wifi hálóm.
    És nem értem miért különbözik a linux mint a win. Szóval winen megy linuxon meg nem. Ugyanaz a laptop természetesen. Gondoltam neketek van további ötletetek is. :o
  • Ability
    Tegyél be egy CD-t, csak akkor fog megjelenni. :]

// Ha nem ez a baja, akkor valaki okosabbnak talán van ötelte.
  • tazis
    még egy gyors kérdést.
    a gépben van még 1 lg cd-rom .a bios látja, mint atapi cd-rom, de az ubuntuban sehol nem találom
    mit csináljak?
  • Ability
    Szerintem inkább használd a repós drivert. Admin -> System -> Hardver drivers (Zárt meghajtók). Egy ilyen kártyánál túl sokat nem számít a teljesítmény, Compiz meg gondolom jól fog menni, illetve mivel régi a kártya ezért merem gondolni, hogy a régebbi driverek is teljesen kiforrottak hozzá.

Ha mégis fel akarod tenni:

Ctrl + Alt + F1 -> jelentkezz be. Parancs: "sudo /etc/init.d/gdm stop". Majd navigálj a driver könyvtárába és add ki ezt a parancsot: "sudo sh driverneve.sh". Követed az instrukciókat, és amikor sikeresen felment akkor nyomj egy ilyen parancsot: "sudo /etc/init.d/gdm start". Bár egy restart nem árt neki, szóval nyomhatsz Ctrl + Alt + Delete kombót.
  • tazis
    ismét kellene egy kis segítség.
    letöltöttem az nvidia oldaláról a geforce mx 440 hez egy linux 32-bit es drivert.
    futtattam terminálbban de azt írta hogy root ként futtassam ha jól értettem.
    dunátok segíteni hogyan kellene?
  • Nivea
    probáld azt h mac adress szürésnél megadod a gép mac adressét és akkor hátha kioszt neki egy ip-t. a másik lehetöség h indist ujra routert. huzd ki és 15perc mulva dugd vissza a tápot neki! ha igyse megy akkor nemtom
  • rágógumi
    Mint írtam fent van a wifi-radar és amikor ráklikelek hogy csatlakozzon a hálóra akkor nem kap ipcímet.
    Xp alól meg simán megy. Klikk hogy csatlakozás és már kéri és kapja is a címet és megy, de így ubuntu alól csak látja a hálót de nem kap címet. Hiába probáltam manuálisan állítgatni dolgokat akkor se megy.
    Van esetleg egyéb tool vagy netán ez valami bug vagy mi tévő legyek?
  • Nivea
    h lehet h nem tudsz wifizni? nekem, ha usb be, bedugoma wifi fogot akkor is érzékeli és egyböl használatra kész!
  • MerlinW
    Elindul, de nem tökéletes. Na meg kormány nélkül elég halott az a játék:)

Fejléc -> games -> wine
  • zeli
    Bakker, azt álmodtam, hogy megjelent az új Ubuntu. :D
  • WorldTorrent
    nem tudjatok wine-val fut-e az rFactor?
  • rágógumi
    ?
  • Palinko
    most frissítettem 9.04 et karmicra, és igen bejövős :) bár designben több előrelépést vártam, de ez sem rossz.
  • MerlinW
    Úgy, ahogy írtam. A windows repair, illetve a bootmanager újrakonfigurálása fogja eltüntetni az Ubuntu-t a menüből.

Vista, W7 esetén megoldás még: DVD berak, [dvd betüjele]:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force
  • laci 700
    sztem félreértettél... A Windows Vista működik de csak az ubuntu nem... Bejön a Bootképernyő hogy válasszak Vista vagy ubuntu és ha ubuntut választom nem tölt be csak kb 3/4 ig.
    Le szeretném törölni az ubuntu-t. Gondolom ha leformázom a partícióját a Boot képernyő még megmarad... Azt hogyan lehet eltüntetni? Thx!
  • gurubefree
    DX 9 ; Linux itt van par info de nekem eleg homalyos az
    egesz .... Talan neked segit .
  • gurubefree
    Ez engem is erdekelne mert jatszok a Guild Wars-al .
  • Nivea
    srácok, néztem videokat ahol cséznek, és guild warsoznak ubuntun. és arra gondoltam kiprobálom, de sztem hiányzik a directx v vmi mert sötét képernyö fogad. szerintetek? köszi
  • MerlinW
    XP: Windows cd berak - repair (R), majd fixmbr, fixboot parancsok
    Vista, W7: bootoláskor F8, repair mode
  • laci 700
    Helló! Ha windows alatt leformázom az ubuntu partícióját a boot képernyő megmarad? Valamit sikerült elszúrnom az ubuntun és le szeretném törölni amíg ki nem jön a 9.10. Az ubuntu a betöltő képernyő után fekete alapon hibaüzenetet ír ki... (sry már nem tom mi az :D) Szal a lényeg hogy hogyan tudom letörölni az ubuntut és eltüntetni a Boot képernyőt. Thx!
  • MerlinW
    topikfejléc -> documents