Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[HUN]FaTaL
Még lehet hogy a winnt4ben is de arra már nem emlékszem. 😄

http://goo.gl/gd6Zi5

MerlinW
Igaz, abban is az volt már. Akkor ennyi😄

[merlinw.org]

[HUN]FaTaL
Tévedés, már a win2kban is így mûködött 😄

MerlinW
~2002 (XP SP2) óta így mûködik, legalábbis azóta, mióta XP megkapta az NT-s bootmanagert. Igaz akkoriban Lilo volt a menõ, és ott máshogy kellett megoldani.

[merlinw.org]

Ability
Régiben nem volt ilyen, de akkor végülis probléma megoldva, hasznosak a parancsok is, köszönöm.
[HUN]FaTaL
Az elvesziket úgy értettem hogy nem az lesz az alapértelmezett, de ezt a parancssorozatot elrakom, köszönöm. 😊

MerlinW
"Grub alatt nincs csökkentett mód" Mondom, hogy a Grubban lesz egy Other systems menüpont ami a Windows Boot menüt hívja be. Tehát utána nyomogathatod az F8-cat az opció-menüért.

[merlinw.org]

MerlinW
Grub nem veszik el, mert az a linuxos particion van. MBR-be való visszatöltés Live CD-rõl való indítás után ennyi:

sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot

[merlinw.org]

Ability
Sosem lehet tudni, hogy mikor fogok egy win-t újratelepíteni. Mert azért néha használom még, másodlagos rendszerként szükségem van rá. Win7-et sem vmware-el terveztem kipróbálni, van egy teszt partícióm erre, ahol mindig feldobálom teszt jelleggel az ilyeneket. Ha Grub lesz az alap bootloader, akkor azt szépen felülíja majd egy win reinstall, és nem fog belekerülni az ubi az új boot menübe. Azért lenne annyira egyszerû, ha bele lehetne írni a wines bootloader-be az ubit és nem grub lenne. Mert az ubi tartósabbnak tûnik, amit nem fogok újrarakosgatni. Kicsit univerzálisabbnak látszik. Egyszer belekerül oda, utána rakhatok rá mindent, ott marad. De nekem jó grub is, csak akkor mondjátok meg, hogy hogyan lehet win reinstall után visszahozni, esetleg beleírni az új win rendszert, mert gondolom magától nem fogja. Szóval nem ragaszkodok én a win-es bootloader-hez, csak akkor mondjatok egy megoldást, hogy ha installálok valamit, akkor megmaradjanak a régi rendszerek is a boot menüben. Egyébként gondolom grub és win alatt is lehet szerkeszteni a bootloader-t, csak én nem tudom, hogy hogyan lehet hozzáadni új rendszert, hogyan kell hivatkozni rá, stb... meg azért a win-es megoldás azért lenne jobb, mert grub alatt nincs a win-hez csökkentett mód és társai menü.
el de grubot visszaállítani kb 2 perc, max elõtte mentse le 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

zeli
Akkor nekem is azért olyan rohadt lassú a Firefox, mert Wubival telepítettem. Gondoltam, hogy ez a probléma, de most már megvárom én is a Jaunty-t.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

[HUN]FaTaL
De ha utána rátelepít egy másik windowst elveszik a grub.

Php-ra meg C fordításra nekem pont megfelel 😊

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

MerlinW
Win7 RC pl simán mehet vmware-re, mert jól fut rajta (linux+vmware-en még jobban), és RC OS-t gondolom úgysem akarsz élesben használni.

Virtualbox instabilabb sokkal, és (bár ezzel vitatkoznak) tapasztalataim szerint lassabb, mint a nagy testvér.

[merlinw.org]

MerlinW
Virtuális rendszer a host fájlrendszerét használja, és a fizikai rendszerbõl örököltetett virtuális hardvereket.

Virtuális masina programok elsõsorban tesztelésre valók. Nem munkaállomásra.
(illetve szerverekre de az más tészta, azok jó esetben natívan mennek (vmware team server, cluster server, stb), bár lehet OS-en is, de azt is unix alapokra szokták tenni, nem windowsra)

[merlinw.org]

MerlinW
Grub lesz az alapértelmezett, de lesz benne egy menü (Other Windows), ami behívja a Wndows bootmenüjét. Tehát semmit nem vesztesz el.

Természetesen natívan, saját fájlrendszeren sokkal gyorsabb a pingvin. minimum 2x ha nem 3x.

Jaunty esetén, csinálsz egy üres particiót, és oda telepíted. Ubi megcsinálja magától a bootmenüt, meg mindent.

[merlinw.org]

Ability
Ha most újrateszem majd a végleges Jaunty-t, és nem Win alól akarom telepíteni, mert olyankor NTFS-t használ, akkor a grub lesz az alap bootloader. Viszont, ha ez után felteszem a Win7 RC-t, akkor az nem fogja beírni magát oda, hanem lecseréli Win-es bootloader-re, amibe viszont nem fog belekerülni az Ubi. Szóljatok, ha nem így van.
hogyne számítana, hogyha a virtuális particiot egy "lassabb" filerendszeren tárolod (pl ntfs) akkor nyilván nem lesz gyorsabb a virtuális particio filerendszere annál akármi is legyen az 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Hm, az számít ha virtualboxról megy ? Mármint fájlrendszer terén. (nem tudom mennyire mennek ezek mélyre.)

de ennek mi köze a bootloaderhez? grub is ugyan úgy tud win-t bootolni...

Ability
Ha kijön a win7, akkor azt is ki akarom próbálni...
mumpic
Minek neked a windowsos bootloader? A Grub nem jó?

Ability
Rájöttem, hogy én winbõl telepítettem az Ubit, és egy NTFS partíciót használ, lehet azért lassú. Ha kijön a végleges Jaunty, akkor hogyan tudom majd megtenni azt, hogy Ext4-es partícióra tegyem újra, DE a windows-os bootloader maradjon meg?
IMYke2.0.0.0
Köszönöm 😊

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

ivjoe
IMYke2.0.0.0
A lényeg, a LÉNYEG. 😊
Miért is számol vissza ez az óra, ami egy gépen 377 napot, míg másikon 12 napot ír ki?

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

MerlinW
Tekertem a font méreten, talán így jó lesz mindenkinek😊

1440x900-ban pingvinen és VMWare-es XP-n most szép nálam.

[merlinw.org]

zeli
Windowsos Firefoxban nekem is nagyméretû 😄
Ubuntun volt pici.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Ability
Szerintem odáig sem jutnak el, de egyébként ne is bánts, jó ez így, nekem tetszik. 😛
MerlinW
Ráhúzod a linkre a kurzort, ott van emberi nyelven is.

[merlinw.org]

Ability
Nálam 1680x1050 mellett tökéletes. Apró, odahajolás nélkül nehézkesen olvasható, de pont odaillõ a mérete. Amúgy poén a linkek neve, de egy kezdõ meg fogja érteni ezt? 😄
mumpic

MerlinW
Flash, tehát a kliens óráját nézi.

[merlinw.org]

IMYke2.0.0.0
Jé, hogy lehet, hogy a másik gépen "12 nap" látszik...?
Pedig csak két lépés és a gép bekapcsolása választotta el a képek feltöltését...
Itt meg most 377 nap...

IMYke2.0.0.0
A "nagy gépen" - könyvtár - pedig ilyen:

BenQ - 1680*1050

IMYke2.0.0.0
A másik gépen, nálam - könyvtár - most ilyen:

zeli
Nálam is így van 1280-on...

IE alatt se rossz 😄

mumpic
Furi, nálam 1024×768 ban meg nagyon picik.

IMYke2.0.0.0
Igen, a másik gépen tapasztaltam - 1024*768 mellett... 😞

1280*1024-ben meg túl nagyok :p

IMYke2.0.0.0
Aprók a linkek 1680*1050 mellett... <#vigyor5>

zeli
Jó lett a banner. <#eljen>

MerlinW
Jól van na, ráértem és szöszmöszöltem kicsit😄
Tessék, rádobtam neked egy napot 😄

[merlinw.org]

Pontban éjfélkor lehet majd tölteni ? :p

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

MerlinW
Mûködnie kell, ha belerakják Jaunty-ba.. Fene tudja.
Ubi fejlesztõi blogjáról:

Ext4 by default
Please add ext4fs and choose for installation...
Reasons:
1. Speedup file removing
2. Better and faster allocator
3. Bigger max file size
4. Precision timestamps
5. Bigger max number of folder inclusion
6. Faster indexation
7. Faster checking
8. Re-allocation for better video recording, torrent downloading etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

== To test is needed ==
* Kernel 2.6.28 DONE
* ubuntu-installer that support ext4 DONE
* e2fsprogs version 1.41.0 or higher is required DONE

== To enable to /boot/ on the same partition. ==
One of the next
a) grub support ext4 DONE
b) grub2 as default bootloader NOT AS DEFAULT

== Tools ==
* The next release of GParted (0.4.2). RELEASED

[merlinw.org]

mumpic
Egy fél éve nem követem a linux világát, csak ímmel-ámmal, de nem úgy van, hogy az ext4 még nem épp' mûködõképes?

MerlinW
Észrevehetõen, de nem zavaróan😊

[merlinw.org]

MerlinW
Oké elbeszéltünk egymás mellett😄

"Xubuntuban Listen zenelejátszó van.." Ennek szerintem nincs technikai oka. Ezt választották a fejlesztõk. Lehet õk írták azt is és ezért van az benne..😊 Mint KDE-n az Amarok és Gnome-on a Rythmbox

Aztán lehet, hogy nincs igazam😊

[merlinw.org]