11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Nevezd már át ezt a file-t, elvileg magától létrehoz egy újat és megoldhatja a problémát. Bár amikor nekem ilyen volt, akkor egy restart is segített.
  • cash888
    no, leírtam a hibaüzit, íme:

Fatal server error.
    Could not create lock file in /tmp/tX0-lock
    ddxSigGiveUp: Closing log giving up
    xinit: no such file or directory (errno 2): unable to connect to X server
    xinit: No such process (errno 3): server error.
    xauth: error in locking authority file /home/cash/.Xauthority
  • Ability
    Valószínű, hogy driver probléma. Megpróbálhatnál feltenni egy újat, vagy a mostanit újratelepíteni (akár repóból is), és akkor talán újrakonfigurálja az xorg.conf-ot, ha azzal van a baj. Amúgy konzolban nyomhatnál egy startx parancsot és a hibaüzenetet jegyezd meg.
  • cash888
    nekem még a 9.04 van feltéve, ma be akartam lépni, erre kidobott egy üzenetet, hogy az X nem tölthető be, és a grafikus felületen nem is tudok bejelentkezni, csak parancssorban. Tudtok segíteni, hogy oldjam meg ezt?
  • Palinko
    használjátok a mediafire.com-ot? nektek is kifagy ahogy rákattintatok a feltöltésre?
  • zeli
    felül a dátum mellett van egy boríték jel. nem tudjátok hogyan lehet onnan kiszedni elemeket ?
  • Arcor
    Szuper \o/
  • Ability
    2.16.31-15-ös kernelben már ki van javítva, a problémát már kb. 2 hete megoldották, csak még nem tették ki a frissítést.
  • Arcor
    Szerintetek fogom tudni használni belátható időn belül a Vodás mobilnetemet koalán vagy érdemesebb visszatérni 9:04-re?
  • Ability
    A többi is leszedi, ugyan úgy működik, csak egy egyszerűsített GUI-t kapott. Egyszerű felhasználóknak jobb, nem nyom a képükbe csomó nekik felesleges info-t, ha pedig hiba van, akkor ugyan úgy részletezi.
  • Ability
    Repókon fent van minden fontos, ha mégsem, akkor getdeb és hasonló oldalakon lehet letölteni binárisokat. Keresd a .deb telepítőket. Launchpad-on lehet felvenni forrásokat, így ki lehet bővíteni a rendszer szoftverellátását, automatikusan frissíti a külsős programokat is. Bár elsősorban ez új, fejlesztés alatt álló verziókkal foglalkozik, tesztelőknek, hibajelentőknek való, de vannak stabil csatornák is.
  • tobias88
    Azért a csomagkezelő jobb szerintem, mert ott is ha bejelölsz valamit, egyből mutatja, hogy mi kell hozzá, és azokat is leszedi!
  • Ability
    Januty: felső panelen Alkalmazások -> Hozzáadás /Eltávolítás (nem tudom hogyan fordították, angolul Applications -> Add / Remove applications)

Karmic: Applications -> Ubuntu Software Center

Itt megtalálod a lentebbit is, de ezek csak kész, egyedülálló programokhoz, alkalmazásokhoz való. Előfordulhat, hogy olykor nem egy komplett cuccot akarsz, hanem hozzávaló apró komponenseket. Azokat nem fogja kidobni, csak a Rendszer -> Admin -> Synaptic csomagkezelő. Az már inkább haladóbbaknak való, nem bonyolult, csak nem elődleges célja egy egyszerített programtelepítő.
  • gurubefree
    Van mit tanulni ..... azt se tudom meg hogy a t... kell programot telepiteni :-) Mint az iskolaban .....

Mind e mellett nagyon tetszik de amiota az eszem tudom Windowst hasznaltam ...
  • Ability
    Asztalon jobb klikk -> háttérváltás -> utolsó fül "asztal effektek". Bekapcsol. Synaptic-ból telepítsd fel a ccsm (CompizConfig Settings Manager) csomagot és be tudod álligatni részletesen. Vagy van egy "Simple CompizConfig" programocska is, de elég korlátolt.
  • gurubefree
    Koszi ...

Vannak ezek a csodalatos effektek ... csak meg nem jottem ra hogy is tudom hasznalni . Ezekhez betukombinaciok vannak ??
  • tobias88
    Automatixot telepítsd, majd azzal:
    - Mplayer
    - Multimedia
    - FF plugins
  • gurubefree
    Na .... Mit kell tenni azert hogy ravegyem ezt az Ubuntut hogy hajlando legyen lejatszani DVD-t ??
    Mar telepitettem KMplayert , VLC-t .... semmi eredmeny .
  • tobias88
    Na, tegnap nem tudtam ugye letölteni pár programot, de ezek szerint a szerver rakoncátlankodott, mert tökéletesen leszedte most mindet!
  • JoeFromHun
    És akkor bele sem fog kerülni? Kár pedig...
    Vagy még ez nem megerősített?
  • Tompie
    Köszi, már nagy nehezen megoldódott a problémám.

Egyébként ez a leírás is GRUB-ról szól és nem GRUB2-ről :)

Most már az érdekelne, hogy boot után csak néha miért felejti el az ADSL beállításokat illetve a Firefoxot meg ha elindítom miért tölti be az utoljára látogatott oldalakt ?
  • MerlinW
    Itt egy klassz leírás
  • WorldTorrent
    Nah sikerult beallitsam a wowot linuxon , szinte tokeletesen megy az ati kartyammal, meg tobb fps-em is van mint windowson, de valamiert ingadozik az fps:S
    Windowson 60 a max fps-em Linuxon van amikor felmegy 85-re is de van amikor csak 45 ugyan azon a helyen es 2-3 masodpercenkent valtozik, hogy lehetne megoldani hogy allando fps-em legyen ? es nagy a latencym is de lehet csak a net szarozik:D
  • Tompie
    Igen GRUB-ban valóban így van, de GRUB2-ben változott a helyzet, ott a lemez számozása 0-val indul a partíciók számozása 1-el. Amúgy meg hd0,1-re már hivatkozik a jól bootoló Ubuntu. Szóval nem ez a baj.
  • MerlinW
    menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda2)" {
    insmod ntfs
    set root=(hd0,2)

Ööö sda2 nem hd0,1 véletlenül?:) Mármint 0-tól van a számolás. a grubban szereplő (hd0,2) annyit tesz, hogy első hdd 3. particiója (sda3). A windows pedig az sda2-őn van a szöveg szerint.
  • Ability
    Bugos panel appletnél azt akartam monadni, hogy mennyire irritáló, amikor valamelyik összeszarja magát, megkeseríti az életed, é eltávolítani sem lehet. GConf-editorhoz meg nem mindenki ért ugye.
  • Ability
    Hát az mondjuk elég vicc, hogy RC után 2-3 nappal kidobták úgy, hogy tele volt ismert hibákkal. Ez a DNS lookup, halott mobil internet egyes (elég sok) eszközökkel, flash problémák szerintem azért vannak annyira priorosak, hogy ne adják így ki. Főleg, hogy elijesztik az új felhasználókat vele, pont akkor, amikor kezd már népszerűbb lenni, van egy kis hype körülötte bizonyos rétegekben. A köv LTS-nél nem hiszem, hogy ilyeneket be mernek játszani. Jaunty pedig a végére elég stabil lett, kb. csak a pulseaudio ami kavart okozott. A Karmic-ban én meg erősen érzem a pozitív változást, csak eléggé félkészen került ki. Nekem ez a jobb pulseaudio integráció bejön, nálam jobban és kényelmesebben működik. A Compiz is jobban integrálódik, sokkal használhatóbb. Teljesítményben is mintha lenne előrelépés.

Az új változatot meg már most tűkön ülve várom, mert egy gyors negyed óra alatt átfutottam a Gnome 3 roadmap-et, illetve megnéztem a Gnome Shell-t. Na most tényleg lesz egy kis reform, kb. nem akarom elhinni, hogy erre ennyit kellett várni. Sokkal használhatóbb lesz, a panel appleteknek lesz egy kis manager és nem úgy kell hozzáadni meg huzigálni, hanem egységesítve van. Meg új keretrendszer lesz hozzá, gondolom csiszolnak az egészen. Az meg külön jó, hogy ha összeomlik egy, vagy bugos, akkor nincs az, hogy eltűnik a panelról, esetleg soha többé nem is működik, de valamilyen módon használhatatlanná teszi a rendszert, vagy csak szimplán elfoglalja a helyét és nem fér ki más miatta, vagy megtöri őket, stb. Maga a Gnome Shell pedig sokkal jobban használható, látványos, talán még Compiz sem fog kelleni mellé, mert amiért érdemes használni a Compiz-t azt már most is elég jól tudja. Szóval nekem pozitív. Nem ilyen puritán izé, hanem szép effektek, használhatóság, rendezettség, _logika_, funkcionalitás. Az egyetlen bajom, hogy a Gnome és az Ubuntu kiadási ciklusa kicsit üti egymást, és olvastam már valahol, hogy talán bele sem kerül.
  • mumpic
    Hát, szerintem nagyon kapodva dobálják össze a srácok a kiadásokat. Legalábbis nekem minden frissítésnél valami elveszi a kedvem az ubuntutól.
    A koala annyira összecsapottnak tűnt, hogy gondoltam visszateszem a jauntyt, de belegondoltam hogy azzal is mennyi szívás volt.

Ezért visszaraktam a Hardyt. :) A repókhoz beraktam a backportot, meg ha valami nagyon kell akkor van launchpad, vagy forgatok magam, de nem is zavaró hogy régebbi cuccok vannak benne. 4.4.2-es xfce még gyorsabb is mint a 4.6.1, meg a pulseaudio és alsa körül kavarás is macera volt már a jauntyban is, most a hanggal semmi gondom nincs.

Lehet hogy tényleg megéri LTS usernek lenni, úgyhogy tényleg várom a hiúzt (csak nehogy az is elvegye a kedvem :P)
  • Ability
    Nekem minden meghajtó SATA-s, gond nélkül megy. Esetleg ha máshogy nem jön össze, akkor egy Jaunty-t felteszel és Update Managerrel felfrissíted a legújabb változatra. Ez a Karmic kicsit félkészen jött ki, nem csak kiforratlan, elég sok kritikus hiba benne maradt.
  • cleric
    Ez a hiba csak nálam jelentkezik? Fórumokon olvastam, hogy más is belefutott, de megoldást nem találtam rá. Nem tudok beletenni ide dvd meghajtót, mert nincs. Ne már hogy ne menjen fel satáról...
  • IMYke2.0.0.0
    Köszönöm. Sokat segített - meg is nézem zárás környékén, amikor felszabadul a gép.
    Jelentem, ha sikerült megtudni, mi volt a gond.
  • Ability
    Hát első körben a frissítéseket kapcsold vissza, nem tölt le semmit, csak feldobja az ablakot ha van valami. Beállíthatod, hogy hetenként ellenőrizzen, és akkor a lekérdezés sem túl gyakori. Ha van valami frissítés, akkor azt tedd fel, ártani nem árthat, hátha javít is valamit. Főleg ha nem naprakész a Jaunty. Ha a gyári változat van fent, akkor azzal is sok baj volt eleinte, szóval egyszer mindenképp frissíts ha már "elavultabb" állapotban van.

Illetve várj mér egy hónapot, és utána tedd fel a Karmic-ot, addigra szerintem már bőven használható lesz, még ha tökéletes nem is.

A hibára: nézegessél rendszernaplózást. Én nem tudom mi baja lehet, de csak a logikát követve olyan, mintha ellenőrizné a lemezt mindig. Ez lehet sértült merevlemez is, de olyan is létezik, hogy rosszul van belőve az időzóna vagy valamilyen idővel kapcsolatos dolog, és mindig azt hiszi, hogy már x ideje nem ellenőrizte őket. Mondjuk nálam ez gyors folyamat. Karmic kiadása előtt volt valami hasonló bug, hogy nem kezelte a CET időzónát, és mindig azt hitte, hogy sosem ellenőzite még a lemezeket. Még ki is írt valami idióta üzenetet, hogy "utolsó ellenőrzés: a jövőben" :D
  • IMYke2.0.0.0
    2 gép közül az 1700 MHZ/512 MB RAM -oson, bekapcsolás után nem bootol be, hanem "pörgeti" a HDD-t és a DVD-ROM-ot és ezzel ellenne akár órákig is!
    Kikapcsolom, drasztikusan és visszakapcsoláskor [mintha ki sem kapcsoltam volna!] folytatja -> nem segít sem az áramtalanítás, sem a Power Off.
    Napok óta majd' 30 perces tortúra, mire végez valamivel [xUbuntu 9.04]... aztán, ha kinyitom a DVD-ROM tálcát, akkor vagy belép, vagy sem...
    ...ha nem, akkor kezdődik minden elölről!

Frissítéseket kikapcsoltam, mert 3 gép van 0.512-es netre rakva, csoda, hogy egyáltalán tudunk levelezni, böngészni, nem hogy 150-300 frissítést, vagy egy egész disztribúciót letölteni...

Ha, sikerül beindítani, akkor mit buheráljak rajta?

• brodix
    Na a Banshee téleg elég jó!
    Erre már valóban áttérek Rytmbox-ról! :)
  • Ability
    Nincs ott baj az Exaile-lal, nem tudom te mit csináltál. Még a Banshee-t érdemes megnézni, az olyan igazi látványos kis lejátszó.
  • Tompie
    Újratettem a rendszert, most is 2 swap van a két linuxnak, mert azt mondták ha hibernálást használok akkor ajánlott.
    A lényeg, a 2 két windows már elsődleges partíción van.
    Felment Win7, aztán XP, aztán debian, és végül Ubuntu.
    A GRUB2-be szépen bele is tette a WIN7-et meg a Debiant is (XP-t nem de ez egyenlőre nem lényeges) viszont egyik sem bootol csak az Ubuntu. Ha WIN7-t vagy Debiant akarok bootoltatni, akkor:

error: no such device #UUID (#UUID az bootolni kívánt eszköz UUID-jét írja ki.

grub.cfg ide illő része:
    Ez az Ubuntura vonatkozó rész ami szépen be is bootol:

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
    menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic" {
    recordfail=1
    if [ -n ${have_grubenv} ]; then save_env recordfail; fi
    set quiet=1
    insmod ext2
    set root=(hd0,1)
    search --no-floppy --fs-uuid --set c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a
    linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a ro quiet splash
    initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
    }
    menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic (recovery mode)" {
    recordfail=1
    if [ -n ${have_grubenv} ]; then save_env recordfail; fi
    insmod ext2
    set root=(hd0,1)
    search --no-floppy --fs-uuid --set c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a
    linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic root=UUID=c9d54cbd-f1e9-4e90-8ce9-eb7d6206934a ro single
    initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic
    }
    ### END /etc/grub.d/10_linux ###

A problémás rész a következő:

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
    menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda2)" {
    insmod ntfs
    set root=(hd0,2)
    search --no-floppy --fs-uuid --set 5354be9439244eed
    chainloader +1
    }
    menuentry "Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 (on /dev/sda6)" {
    insmod ext2
    set root=(hd0,6)
    search --no-floppy --fs-uuid --set cbebd526-1c3f-4fc1-88b8-9bc9cb1f759e
    linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/hda6 ro quiet
    initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686
    }
    menuentry "Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 (single-user mode) (on /dev/sda6)" {
    insmod ext2
    set root=(hd0,6)
    search --no-floppy --fs-uuid --set cbebd526-1c3f-4fc1-88b8-9bc9cb1f759e
    linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/hda6 ro single
    initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686
    }
    ### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

fdisk -l eredménye:

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
    /dev/sda1 * 1 1566 12578863+ 83 Linux
    /dev/sda2 1567 5482 31455270 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda3 5483 7048 12578895 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda4 7049 24321 138745372+ 5 Kiterjesztett
    /dev/sda5 7049 7309 2096451 82 Linux lapozó / Solaris
    /dev/sda6 7310 8875 12578863+ 83 Linux
    /dev/sda7 8876 9136 2096451 82 Linux lapozó / Solaris
    /dev/sda8 9137 24321 121973481 7 HPFS/NTFS

Ahol sda1 Ubuntu, sda2 WIN7, sda3 XP, sda6 debian, sda5 és sda7 swap.

A kérdés, hogy tudnám a WIN7-et illetve a debiant bootolásra bírni?
  • brodix
    Ja, és videohoz én is a VLC-t ajánlom
  • brodix
    Zenelejátszásra én akkor is Rytmbox-ot ajánlok xD
    Amugy kipróbáltam Exile-t, nos az lett az eredmény, hogy a gépemen tárolt majdnem összes zenének annyi lett.
    Nem fogom részletezni, hogy hogy történt, de nekem elég is lett az Exile, maradok a jól bevált Rytmbox-nál :D
    De persze endiboy, te nyugodtan használhatod az Exile-t, szerintem csak én vagyok ilyen béna :D
  • rágógumi
    Valaki csináljon már screenshotokat a működő wifi-radar beállításairól please. Szerintem az lesz a baki nálam.
    Köszi.
  • MerlinW
    Mixerben nézz körül. Valami bezavar. Mikrofon, Aux, Line In némitásokkal próbálkozz.

DVD-hez VLC-t és/vagy SMPlayer-t vajánlom.
    Zenéhez Audacious-t és/vagy Exile-t. Esetleg Mozilla Songbird-öt.